Clandestine - Early Access


 Kipróbáltuk a készülő indie lopakodós játékot...


Szeretjük a lopakodós játékokat. Sok játékban megtalálható a lopakodás, mint játékmenet színesítő opció, de maga a műfaj teljesen önálló és teljes értékű. Sok szépet láthattunk már a settenkedős móka receptje alapján, mint a Splinter Cell sorozat vagy a Thief, csak hogy egy párat említsek. Igazából nem kell túl sok ahhoz, hogy egy lopakodós játék igazán jó lehessen, de annak a kevés követelménynek muszáj kifogástalannak lennie. Ilyen kritérium például az okosan megtervezett pálya, vagy a settenkedéshez szükséges kütyük megléte és megfelelő működése, és persze a jól működő interakció a ránk vadászó csúnyákkal. Mert egy ilyen játékban nem várhatunk el szuper AI-t, de azért legyen valamennyi kihívás és extrém helyzet. Aki leül egy lopakodós játékkal játszani, az nem pörgős akcióra és adrenalin pumpáló mészárlásra vágyik, hanem hajlandó türelemmel és megfelelő idő ráfordítással precíz, csendes sunnyogással elérni a célját. Következő játékunk indie játék, és a lopakodós műfajt vette célba. Early Access állapotban van a játék, tehát csak egy részét láthatjuk annak, ami a végleges játék esetleg majd lesz. A Clandestine esetében lehet, hogy túl korán kezdtünk bele a kipróbálásba…

Kémsztori

A fejlesztők nagyon erős sztorit ígértek temérdek csavarral és bonyodalommal, de a játék mostani állapotában a sztori mód még teljes mértékben hiányzik. Helyette 5 pályán próbálhatjuk ki magunkat, a nyirkos dokktól az építkezésen át egy hatalmas bankig. A játék klasszikus lopakodós receptet követ, de hozzádob az egészhez egy nagyon érdekes co-op opciót is, amitől a Clandestine még jó is lehet. Legalábbis reméljük, hogy jó lesz a végére…

Kiválasztva a nekünk tetsző pályát fel kell szerelnünk magunkat. Pár pisztolyból és különböző lövedék fajtákból választhatunk, valamint kém hősnőnk, Katya ruházatát cserélhetjük. Nem a csini külső itt most a lényeg, ugyanis két ruci közül választhatunk: feltűnő és kevésbé feltűnő. Röhögést abbahagyni, van értelme a dolognak, ugyanis a feltűnő cucc annyit tesz, hogy a rejtőzködés mindenféle szándékát félretéve öltözködik fel hősnőnk, így előbb észre lehet venni a sötétben is, de cserébe a felhúzott cuccok nyújtanak valamennyi védelmet. A kevésbl feltűnő ruci szolidabb és a rejtőzködést szolgálja, valamint a könnyed, gyors mozgásnak ad teret, de ez miatt kevesebb védelmet nyújt. Lefogadom, hogy a későbbiekben több féle ruci is bekerül majd a játékba, nem is beszélve fegyverekről, és talán egyéb kütyükről. Ez alap elvárás, és szerintem erre számíthatunk is.

Ha készen állunk, és történetesen egyedül vágunk neki az akciónak, akkor mindenféle instrukció nélkül kerülünk a pálya elejére, és csak annyit tudunk, hogy több féle módon oldhatjuk meg a küldetést: szerezzünk különbféle információs csomagokat számítógépekről vagy egyéb adathordozókból; öljünk meg katonákat; jussunk el a pálya egy bizonyos pontjára, stb. A pályáról nincs térképünk, belátni sem nagyon tudjuk, hiszen nem mászhatunk fel a falakon, ergo eléggé kiszolgáltatott terepen kell megfelelnünk. Ez igazából eddig nem baj, hisz a lopakodós játékokban a lényeg, hogy megtaláljuk a fedezékeket, a zeg-zugokat, és az árnyékos helyeket, hogy észrevétlenül mászkálhassunk. Persze út közben lesznek riasztók, kamerák, és persze járőröző katonák is. Futhatunk, zajt csaphatunk, de elsősorban sunnyogni kell, ha nem akarunk feltűnést kelteni. Ez lenne az alapja a játéknak. Csak ez épp még nem működik.

Legfőbb ellenségeink a katonák lesznek, ez nem is kérdés. A játék ezen része viszont olyan észbontóan kidolgozatlan a jelenlegi formájában, hogy az fáj. A katonák akkor sem figyelnek fel ránk, ha pontosan eléjük állunk a nyílt terepen, reflektor fényben. Először szép lassan felkúszik a riadó csík, és csak utána fogják fel, hogy ránk lőni kell. De ez még hagyján… hangtompítós pisztollyal próbáltam leszedni pár őrt az árnyakból, és ugyan eltaláltam az egyiket, de nem sikerült halálos lövést bevinnem. Vér fröccsen, de a katona meg sem mozdul! A riadó csíkon egy miliméterrel sem lesz több a figyelmeztetés… rendben, még egy lövés, ez is csak végtagot ért, és továbbra sem kaptam reakciót… talán ez volt az a pont, amikor rájöttem, hogy early acces ide vagy oda, ezzel a játékkal még nem szabad játszani. A többi hiba és marhaság már csak hab a tortán, és legtöbbjük eléggé esszenciális, tehát a hiányuk fájdalmasabb, mint valaha. Egyedül játszani nehézkes, a tájékozódás körülményes, az ellenfelekkel nyűg foglalkozni, a kamerák hackelése pedig valami borzalom…

A pályákon elvétve találhatunk adathordozókat, melyekből kinyerve bizonyos kódokat megkönnyíthetjük a hackelést. Továbbá az elhullott katonáktól is bezsebelhetünk némi lőszert, esetleg fegyvereket, ami hasznos ugyan, de elveszi a játék lopakodós esszenciáját, lévén ha már van egy mordályom, tele golyóval, akkor miért ne oldhatnám meg az elmérgesedett szituációt erőszakkal? Az is igaz, hogy konkrét küldetés is szól arra, hogy öljünk meg ennyi meg ennyi katonát, szóval az akció szerves része lesz a jövőben a játéknak.

Egységben az erő

Na de nézzük csak tovább. A játékban van valami, ami miatt megérdemli a figyelmet, ez pedig a co-op. Jó, persze, vannak lopakodós játékok, ahol ketten lehet az árnyakból osztani a halált, de ilyet még tuti nem láttatok! Emlékeztek, hogy azt mondtam, hogy egyedül játszani kényelmetlen? Nos, a Clandestine-ben lesz segítségünk, és nem egy mellettünk caplató társról beszélek, aki orvul lelopja az áldozatainkat. A második játékos egy hacker szerepébe fog bújni, aki hozzáfér a térképekhez, védelmi rendszerekhez, de még bizonyos kontaktokat is képes megmozgatni, hogy elsimítson pár kellemetlen dolgot. A hacker nem fog mászkálni a pályán, csak egy részletes menüben fog böngészni, és segíti a lopakodó játékos dolgát. Gyakorlatilag a térképet nézve mikrofon segítségével irányíthatja a lopakodót, előre meghackelheti neki a dolgokat, és lefizethet pár őrt, hogy ne vegyék észre majd a társát. Ez utóbbi mondjuk baromságnak hangzik, inkább amolyan könnyítés opciónak fogható fel. A lényeg, hogy a hacker dolga nem túl akció dús, mégis ha majd lesznek komolyabb pályák és kihívások, a jelenléte és munkája nélkülözhetetlen lesz. Eleve egyedül nyögvenyelős az egész, így a második játékos megléte erősen ajánlott, de simán el tudok képzelni sok olyan pályát, ahol nem egyszerűen csak jó ha van, hanem egyenesen kötelező a hacker segítsége. Persze nem lenne rossz, ha dolgoznának az egyszemélyes játékon, mert nem biztos, hogy minden játékos képes maga mellé szedni egy hackert.

Grafikailag a Clandestine az early access nyomán felemás, de itt azért látszik, hogy nem lesz gond. Katya modellje és mozgása egészen jó, a terep még kicsit szürke és letisztult, de tervezés szempontjából korrekt. Effektek terén még lesz mit dolgozni, valamint a hacker kezelőfelülete is át fog esni jó pár alakításon a végső megjelenésig.
A hangokra is ugyanez igaz, ami van az igazából nem rossz, de sokat fog ez még változni, ráadásul ha tényleg lesz sztori mód, akkor abban tuti kapunk szinkronokat, esetleg átvezető jeleneteket amikhez további hangok és zenék párosulnak majd.

Előítélet

A Clandestineban erős potenciál van indie szempontból. Látszik, hogy korrekt látványt és pályatervezést kapunk, hogy lesznek küldetések, lesz sztori, és ami a legfontosabb, lesz egy egészen egyedi co-op. Egyelőre viszont a Clandestine annyira félkész állapotú, hogy már-már élvezhetetlen. Nem azért mert rossz, ami benne van, hanem mert annyira sincs kész, hogy legalább működjön. Ha ezeket helyre rakják, elkészítik és kicsinosítják, akkor a Clandestine egy egész ígéretes indie lopakodós móka lehet, co-op kivitelben. Ha viszont ilyesfajta hibák maradnak a játékban, abból csúnya bukás lesz. Még van min dolgozni, és akit érdekel a játék, annak is inkább azt tanácsolom, hogy  várjon még egy kicsit, amíg a fejlesztők több mindent raknak a játékukba, és csak azután próbálja ki.

-Róka-



Preview
BA Clandestine még nagyon korai fázisban van a kipróbáláshoz, de azért már látszik, hogy miért éri majd meg foglalkozni vele. A co-op az egyetlen, ami erősségének látszik, de az határozottan ígéretes. Hogy jó lesz a Clandestine, az majd akkor dől el, ha az alapvető hibák és hiányosságok megoldódnak.

Összes oldalmegjelenítés