Richard & Alice - Teszt

Végigjátszottunk a Richard & Alice-t...A Richard & Alice egy point and click történetmesélős játék, amit az Owl Cave nevű indie csapat fejlesztett. A játék már egy ideje megvásárolható a GoG-n és Desura-n, pár hónapja a STEAM kínálatába is felkerült. Nézzük is meg.


Nyilván aki már játszott más PnC játékkal, az tudja, mi a teendő, aki még nem, annak röviden elmesélem. A játékhoz mindössze egy egérre lesz szükségünk, más nem is kell az irányításhoz. Az éppen aktuálisan mozgatható karakternél a bal gombbal tudjuk megadni, hogy hova menjen, illetve tárgyakra kattintva a szituációtól függően csinál valamit (vagy nem), elmondja mi az. Jobb klikkel tudunk vizsgálódni, hosszabb leírást kapni az adott dologról. Bizonyos tárgyakat felvehetünk és ezeket alkalmazhatjuk más tárggyal (bal klikk az inventory-nkban lévő item-re, még egy bal klikk arra. amivel használni akarjuk). A játékban nagyon sok párbeszéd van (csak írásos szöveg), ezeket az egér gombjával lehet továbbtekerni. A párbeszédek hallgatásának és a tényleges játéknak (amikor mi csinálunk valamit) az aránya olyan 50-50%


A játék nem akar kitűnni sem a látványával, se a komplex játékmenetével. A Richard & Alice egy történetet akar elmesélni, az ő történetüket. A sztoriról nem szeretnék túl sokat elárulni, a lényeg az, hogy egy olyan világban játszódik, ahol már nagyon régóta havazik és már jó ideje mindet betakar a hó. A kormány már nem törődik az emberekkel, mindenki a saját túlélésért harcol. A történet két idősíkban fog haladni és egy keretes szerkezet tartja össze őket. A két címszereplőt felváltva fogjuk irányítani és lesz még egy nagyon fontos harmadik szereplő is (csak kísérni fog minket). Nincsenek nagy puzzle-k, a józan eszünket használva hamar ki lehet találni, mit kell tennünk adott szituációban. A játék teljesen lineáris, mindössze 2-3 helyzet van, ahol választási lehetőséget kapunk, ami lehet akár egy felelet egy párbeszédnél vagy az, hogy megszerzünk-e valami dolgot. A játéknak 5-féle befejezése van, amikkel külön-külön nincs gond, viszont ahogyan ezeket elérjük, nem egyértelmű. Nincs olyan, hogy ha végig jók vagyunk, akkor jó lesz a vége is (vagy fordítva). Játék közben nem lehet tudni, hogy melyik választás mit befolyásol. A Richard & Alice története lebilincsel az elejétől a végéig. Egy olyan kemény világot ismerhetünk meg, ami a való életben, velünk is előfordulhat.


A játék az Adventure Game Studio-val készült, ami miatt sajnos így néz ki. Már a legelején volt egy rész, amikor nem tudtam, hogy fal van ott vagy pedig egy ajtó, egy picit megdönthették volna a kameranézetet. Beszéd nincs benne, a hófúváson kívül mindössze pár hangeffektet fogunk hallani. Lehet azt mondani, hogy nem is kell ehhez AAA grafika, mivel a sztori a lényeg... ami igaz is, viszont ezzel a motorral nagyon nem lehet, nem tudták kihozni a havas táj szépségét. A játék nem bonyolult, a gyönyörű hófedte táj nagyot dobott volna az egészen. Persze így is van a játéknak hangulata.


Úgy ültem le elé, hogy nem ismertem a történetet. Már a második percben annyira megfogott a játék, hogy el is vittem legalább a feléig. Végig kíváncsi voltam, hogy mi lesz velük, érdekelt a sorsuk. A történet több csavart is tartalmazott, nem mondhatom azt, hogy mindegyiket előre láttam. Azért azt fontos tudni, hogy a sztori megértéséhez legalább egy közepes angol tudással rendelkeznünk kell, és az sem árt, ha képzelőerőnk is van mellé, ugyanis a játék nem rak mindent a szemünk elé. A Richard & Alice-t három óra alatt játszottam végig. Néha belefutottam egy olyan bug-ba, hogy a dialógusok nem maradtak a képernyőn, a hibát egy újraindítás megoldotta.


A Richard & Alice megvásárolható STEAM-en, Desura-n és GoG-n is. Legolcsóbban az utóbbi linkről lehet megvenni, ott mindössze 4,79 euró. Egy három órás interaktív mozi ennyit talán megér.

Pro:
+Érdekes történet
+Olcsó
+Steam kártyák
+Steam teljesítmények
Kontra:
-Old school prezentáció
-Kevés és nem egyértelmű választási lehetőségek


Értékelés
 7.0Játékmenet:

Point and click. Kevés puzzle, nagyon alap táska rendszer, semmi újdonság.
 9.0 Hangulat: 

Könnyű volt beleélni magam a szereplők bőrébe, ugyanis ez velünk is bármikor előfordulhat. Az egyedüllét érzete egyértelműen átjött.
 6.5Prezentáció: 

A játék egy történetet mesél el, a látvány másodlagos... ugyanakkor a havas tájat szebben is megcsinálhatták volna, mert sokat dobott volna az összképen.
 6.0Szavatosság:

A STEAM-es verzió kártyákat, achievementeket és felhőtámogatást kapott. A játék 5-féle véggel rendelkezik, de igazából csak utánaolvasással tudjuk meg, hogy kell előcsalogatni őket.
Review score
 7.1A Richard & Alice egy pár órás interaktív mozinak felel meg és körülbelül egy árban is van egy jegy árával. A történet érdekes és megható. Ha rendelkezünk angol tudással, akkor tudom ajánlani.

Összes oldalmegjelenítés