Legend of Grimrock 2 - Teszt


Teszteltük a nemrég megjelent CRPG-t...

Réges-régen, amikor anno a '70-es években szüleink még a rock imádói voltak (már aki a rockot szerette), egy olyan tábla játék ütötte fel a fejét, ami egy mesebeli világba röpítette el játékosait, és egy képzeletbeli karakterként küzdhettek bajtársaival együtt szörnyek hadaival. Ez volt a koncepciója az első D&D tábla játékoknak, és ebből az ötletből merítettek a korai számítógépes RPG játékok tömkelege is. Sok fajta RPG játék készült az évek során, és a legnevezetesebb közülük a JRPG-k (Japanese Role Playing Game) királyaként emlegetett Pokémon, ami széles korosztálynak készült a főhősök és a sorozatban szereplő lények miatt, de visszakanyarodva a CRPG-khez, a PC-s platformon a Dungeon (későbbiekben Dungeons & Dragons-ként vált ismertté, akár csak a tábla játék) és a korai Wizardry, avagy az Ultima sorozat volt, amikhez nem kellett, hogy összehívjuk ismerőseinket. A most bemutatásra kerülő játék is ebben a témában vetett horgonyt, viszont érdemes pár szót megemlíteni a játék első részéről is, ami ugyan annyira nem volt látványos, de azért egészen új és hangulatos világot tárt fel a játékosoknak. A Legend of Grimrock 2 übereli elődjét, sok tekintetben, és a tesztelés során sokszor okozott meglepetést a játék, ugyan ez a rész sem maradt frusztráló dolgok nélkül. Nézzük hát a tesztet.


Alapjába véve a játéknak nincs túl nagy története, leginkább csak a hangulat és a misztikum, ami körül öleli a történetet, ugyan azért van sztori, ami így hangzik: a történet négy hajótörést szenvedett rabszolgáról szól, akik egy elhagyatottnak látszó szigetre sodródtak a hánykolódásuk során. A játék kezdetekor nem túl sok mindent lehet tudni, hogy hol is vannak, és vajon milyen veszélyek leselkednek rájuk. A játék előre haladtával kiderül, hogy a szigeten él egy magányos varázsló, akinek szándékai misztikusak, és bajlósak, mivel számtalan csapdát és bal szerencsét okoz a szerencsés (már ha szerencsésnek mondható) túlélőknek. Ez a titokzatos karakter továbbá folyamatos gúnyt űz a hátrahagyott szarkasztikus tartalmú üzeneteivel, és személy szerint ahogy haladtam folyamatosan a játékkal, úgy éreztem, hogy legszívesebben azon nyomban végeznék vele (úgyis mondhatnám felhergelt a kis vicces beszólásaival, miszerint hamarosan meglelem a végzetem, amin úgysem fogok tovább jutni, természetesen mivel mi vagyunk a játék főhősei, ezért amint vettük az akadályt, azon nyomban egy újabb szerelmes levelet hagy a legközelebbi pódiumon vagy egy kivájt fa törzsében).


A most következő sorok kicsit nyálasnak fognak tűnni egyeseknek, szóval előre is elnézést kérek mindenkitől. Az állam leesett, amikor megláttam a játék grafikáját. Eszméletlen, hogy mit műveltek a finnek ezzel a játékkal. Egy saját fejlesztésű grafikus motort készítettek a játékhoz, ami már a játék első részében is sikeresen debütált, de itt még jobban kitettek magukért a fejlesztők. Természetesen nem egy CryEngine 3 gyilkos grafikus motorról van szó, de az igazán hangulatos játékoknál nem is a grafikának szabad lennie az elsődleges dolognak. Én külön megdícsérem a finn fejlesztő csapatot, ugyanis egy ilyen stílusú játékhoz nem is kell több, vagy szebb grafikus motor. A képeken látni fogjátok, hogy miről is beszélek, de mint azt már említettem, az ilyen játékok alapja nem a grafika, hanem a tartalom. Kitérnék a hangokra is egy kicsit, mivel ezek is említésre méltóak. Nem tudom, hogy ki volt a bevezető intro zene szerzője, ugyanis egy mester művet komponált az illető, és elsőre azt hittem, hogy Howard Shore komponálta őket, mivel majdnem hogy identikus volt a Gyűrűk Ura trilógia zenéihez képest, és ezért természetesen még egy nagy plussz pontot szeretnék adni a játéknak. A többi hang és zene is kiváló, nem lehet egy rossz szót se mondani róluk, mind végig elvarázsoltak, és számomra külön egy kellemes meglepetést okoztak, amikor az egyik katakombákba egy Fallout beütésű zenét hallottam, amitől elájultam (mivel nagy kedvencem a Fallout sorozat, főleg a korai részek).


A játékmenet úgy néz ki, hogy a négy karaktert egyidőben irányítjuk, és minden dolog, amit csinálunk, valós időben megy. Ez elsőre abszurdnak tűnik, mivel minden CRPG, sőt, az RPG játékok 70%-a turn based, vagyis körökre osztott, aminek segítségével gondosan kitervelhettük, hogy a következő lépésben az adott karakterrel mit is csinálunk. Ebben a játékban viszont mindent, amit teszünk, az valós időben megy, azaz ha neki megyünk egy ellenségnek, nem áll módunkban megállítani az időt, hogy pepecseljünk az inventoryban, vagy eldöntsük, hogy akkor most mit is fogunk tenni. Eleinte én is szidtam emiatt a játékot, ugyanis volt már szerencsém pár ilyesmi stílusú játékhoz (pl. teszteltük a Might & Magic X: Legacy-t is, aminek tesztjét itt olvashatjátok el), és azok mind turn based-ek voltak, és emiatt sokkal könnyebb is volt előre kitervelni, hogy mit is teszek harc közben. Viszont ennek kompenzálására a fegyverek, varázslatok, és támadó eszközök használatára bevezettek egy cooldown (továbbiakban: cd) rendszert, ami meggátolja azt, hogy mekkora időközönként képes támadni a karakter az adott fegyverrel (pl. van egy Longsword, ami sebez 8-tól 24-ig plussz a karakter Strengthjének értékével együtt, és ezzel 3.7 másodpercenként tudunk ütni, ami egy átlagos cd-nek mondható). Az ellenség is ugyanezen rendszeren alapszik, ugyan azt vettem észre, hogy néha fittyet hányva felejti el azt, hogy cd van a támadásán. A játék kezdetekor lehetőségünkben áll egy előre összeállított csapattal útnak indulni, de akár saját magunk is eldönthetjük, hogy milyen karakterek fogják a csapatot alkotni. A karakter generálásnál két fontos dolgot kell először eldöntenünk:

  • Milyen faj leszármazottja legyen: Human, Minotaur, Lizardman, Insectoid, Ratling
  • Milyen kaszt ékesítse őt: Alchemist, Barbarian, Battle Mage, Farmer, Fighter, Knight, Rogue, Wizard
De itt nem ér véget a karakter beállítás, ugyanis eldönthetjük, hogy milyen testi adottsága van (Strength, Dexterity, Vitality, Willpower), mi jellemzi a karaktert (nem mindegyik jellemzőt lehet beállítani mindegyik fajnak, pl. a Humannál van a Fast Learner, ami 10%-al megnövelt tapasztalati pontot ad minden ellenség után; vagy a Minotaurnál a Head Hunter, ami minden egyes talált koponya után +1 Strength-et ad a karakternek, de ehhez az ő inventoryjába kell, hogy legyen) és miben jártas (pl. Alchemy, Athletics, Firearms, Light Weapons, Heavy Weapons, Fire Magic, Water Magic, Earth Magic, Air Magic). Tehát már ebből is meg lehet mondani, hogy részletesen megalkothatjuk karakterjeinket, és akik már tapasztaltabbak az RPG játékok terén azoknak erősen ajánlott a saját karakter generálás. A játékban helyt kaptak apróbb feature-ök is, pl. lehet ásni ásóval (lesznek kicses ládák, amik elég furfangos helyekre lettek elásva; beleugorhatunk a vízbe, és összegyűjthetjük az úszkáló halakat, továbbá nagyobb vízi élőlények is vannak, amik támadnak is, ezeket csak a későbbiekben talált szigonnyal ölhetjük meg, más fegyvert vagy varázslatot nem használhatunk víz alatt, továbbá itt találtam egy nagy hiányosságot: ez pedig az, hogy nincs semmilyen főzet vagy varázslat, amivel tovább bírnánk ki a víz alatt, ugyanis a víz alatt eltöltött idő közben fogy a karakterjeink engergiája, és miután az elfogyott, az életerejük következik, és így nem lehetünk lent sokat a víz alatt, ahol rengetek kincs és felhasználható növény van; bármilyen tárgyat felhasználhatunk nehezéknek (elég sok feladvány van, ami megköveteli, hogy nehezéket rakjunk a kapcsolóként funkcionáló nyomólapokra); a tárgyakat a földön bárhova elhelyezhetjük, pl. csináltam olyat, hogy az egyik kis sarokba azokat a cuccokat, amikre már nem volt szükségem, lerakosgattam őket, és úgy nézett ki, mint egy fegyverekkel és páncélokkal teli terem; és még sok más dolgot megtehetünk a játékban. A másik negatívum, amit nagyon hiányoltam, az a kereskedés volt, ugyanis nagyon sok tárgyat lehet találni, viszont sokszor a felszerelésünk gyengén muzsikálnak, amikor egy kicsivel erősebb ellenfél kezd el minket hajkurászni.


Összességében a Legend of Grimrock 2 egy kiválóra sikeredett játék, és szinte mindegyik csata, amit eddig megvívtam emlékezetes volt, mivel valamelyik ellenség ellen fel kell használnunk a pálya adottságait is pl. egy katakombákban két óriás rák támadt meg egy kisebb helyiségben, aminek két külön álló terme volt, és vissza kellett őket csalnom az előző helyre (mivel ha abban a két teremben megyek nekik, akkor fixen halott vagyok, iszonyat erős páncélzatuk van a rákoknak), ahol a terem közepén volt egy kimagasló pont, amire az ott levő létra segítségével fel lehet mászni, és a terem szélén egy nagy árok volt. Visszacsaltam a két rákot a már említett árokkal ellátott terembe, gyorsan felmásztam a létrára, ők természetesen a létra lábánál tobzódtak, és mögöttük volt pont az árok, amibe belelöktem őket úgy, hogy az 1 mező szélességnyi kimagasló helyről ráugrottam az egyik rákra, az pedig beleesett az árokba, ahonnan ő nem tudott kimászni, így csapdába lehetett őket csalni. Ilyesmi élmény is fog várni azokra, akik úgy döntenek, hogy megveszik a játékot, továbbá Steam Workshop támogatást is kapott a játék, szóval modifikációk is fognak készülni hozzá, avagy készíthetünk saját pályát is. A játék teljes ára jelenleg 22 euro Steamen, amiről itt láthattok egy videót és pár képet Steamen, avagy itt található a játék hivatalos honlapja is.

A Hungamer értékelése a Legend of Grimrock 2 c. játékról:

Pros.:

+ eszméletlenül szép grafika egy CRPG-hez képest
+ kiváló zene+hangeffektek
+ élvezhető játékmenet

Cons.:

- némi hiányosság, ami nem ártott volna a játékba
- eleinte zavaró a real time, de megszokható

Értékelés
 7.5Játékmenet:
A hiányosságok ellenére élvezhető a játék, ugyan néha könnyen felbosszanthatja a játékost a valós idejű játékmód.
 8 Hangulat: 
A vízszint fölött egy egzotikus hely tárul elénk, alatta pedig maga a pokol.
 9Grafika: 
Eszméletlen.
 9Hangok: 
Már az intro zenéje miatt is érdemes ennyi pontot adni a játéknak.
 8.5Szavatosság:
Garantált a 15+ óra játékidő egy végigjátszáshoz, ami ritka a manapság megjelenő játékok köreiben, és mivel megkapta a Steam Workshop támogatást is, így további pályákat, avagy modokat is letölthetünk a játékhoz.
Review score
 8.4
Ez a játék maradandó élményt nyújtott számomra, és a fórumokon olvasott vélemények alapján mindenki dícséri a játékot, aki csak megvette. Aki szereti a műfajt, azoknak ez kihagyhatatlan darab lesz a gyűjteményükből, a többieknek viszont leárazáskor erősen megfontolandó!

Összes oldalmegjelenítés