Fist of Jesus - Teszt

Teszteltük az idei év talán legröhejesebb indie játékát...
Vannak rossz játékok. De mitől lesz egy játék rossz? Lehet attól, hogy játéktechnikai problémák vannak vele, hogy unalmas, hogy repetitív. Lehet attól, hogy egy jó játékmenet mellett a cselekmény és a világ érdektelen, egyhangú, és úgy egyáltalán, teljesen elhanyagolt. Aztán vannak azok a játékok, amiknek igazából még nem is lenne gond a kidolgozásával, vagy a működésével, de mégis... egyszerűen csak rossz. Nehéz megmagyarázni, leülsz elé, és azt érzed, hogy ez így nem helyes, ez a játék pocsék, és fúj és hörr... de mégis játszol vele, sőt, később is be fogod kapcsolni pár percre. Ilyen a Goat Simulátor, vagy az AmpuTea... és most jött egy másik gyöngyszem, ami eleve egy olyan videóból merít, ami önmagában egy förtelem, egy nagyon rossz és helytelen dolog... mégis megnézed, és ha másért nem, akkor csak kínodban fogsz röhögni. Ez a Fist of Jesus...

Istenem, miért...?!

Történet... ajh, srácok, tudjátok mit, nézzétek meg ezt a videót:


Szóval ehm... na... jó, tehát láttátok.

És most ha ezek után még van lelki erőtök tovább olvasni ezt a cikket, van egy borzalmas hírem: ez a videó MEGIHLETETT egy indie fejlesztő csapatot. Hagyok időt nektek, hogy alaposan megrágjátok ezt az infót. Sikerült? Nem? Nem baj. Szóval ez van, játék készült a zombis-bunyós-hal dobálós Jézus mókából, a beat em' up és a kereszténység rajongóinak legnagyobb örömére. Előbbi azért fog örülni, mert dolgokat lehet agyonütni, utóbbi pedig azért, mert lesz min őrjöngeni. Ó igen, a játék rejt sok fincsi dolgot, ami a nyitottabb embereket mosolyra fakasztja, a hitbuzgók zsebében pedig egészen biztosan kinyitja a bicskát.

A játék, mint említettem, beat em' up. Ez a műfaj a hack n' slashnél is egyszerűbb, és bár kevésbé szórakoztató, de ettől még működhet jól. A Fist of Jesusben több pályán keresztül kell halomra ölnünk a ránk zúduló zombikat, szabadon választva Jézus és Júdás irányítása között. A két főhősnek más-más képesség tára van, és külön-külön tudjuk őket fejleszteni a pályák között. Jézus elsősorban saját erejére hagyatkozik, míg a tökfej Júdás támadó képességekkel igyekszik kompenzálni esetlenségét. A két figura abszolút ötlettelenül van megtervezve, és most nem az alapul szolgáló eredetiket minősítem. Egyszerűen csak béna, ahogy ezt a két karaktert megcsinálták, és ahogy lökdösik őket a cselekményen keresztül, mely megjegyzem szintén bődületesen buta, sőt banális. Jó, egy flash alapú beat em' upban nem is kell számítani sok jóra, és az összképen amúgy sem tud többet rontani.


Térj meg!

A pályák feladatai pofon egyszerűek: ölj meg ennyi gonoszt, üsd le a főellenséget, vagy csak élj túl pár percig. Karakterünkkel sík terepen mászkálhatunk, szétütve a tereptárgyakat életfeltöltőkéért, vagy fegyverért. Aztán megindulnak a zombik, és indulhat a püfölés. Alapból van sima csépelés mozdulatunk, amit a mozgás gombok nyomkodásával cifrázhatunk. Két képesség áll szolgálatunkba mindkét karakternél, ezek komoly előnyt jelenthetnek egy-egy csatánál. Jézus kenyeret tud idézni ami gyógyít, valamint fel tudja robbantani maga körül a terepet. Júdás Dragon Ballból ellesett sugarat lő ki, valamint egy gyors imádsággal lehívhatja az esthajnal csillagot, és annak darabjait, hogy agyonvágja a tömegeket. Fantasztikus. Ha ez nem elég, a zombik leszaggatott végtagjait és elejtett fegyvereit vehetjük kézbe, hogy azzal győzzük meg őket Uruk és Istenük szeretetéről.

A fegyverek között ilyeneket találunk, hogy dárda, bot, lánc, kard, kardhal, meg pár távolsági finomság. Ezeket a cuccokat a pályák előtt is megvásárolhatjuk a leölt ellenfelekből és széttört tereptárgyakból nyert pénzből. Ugyanígy fejleszthetjük alap értékeinket és képességeinket, ami lassabb folyamat, és mindegyik fejlesztésénél részt vehetünk egy gyakorló küldetésben is. Ahogy haladunk előre, úgy találkozunk erősebbnél erősebb zombikkal, akik már nem csak szívósabbak, de trükkösebbek is. Lesznek itt pajzsos zombik, halálkor felrobbanó kéregető papok, mini-boss szintű kigyúrt római zombik, és természetesen főellenségek. A főgenyák idegesítő képességekkel, és sok élettel rendelkeznek, a megölésük nem nehéz, csak tovább tart.


Még talán létezhet remény, hogy a játékmenet jól működik, de igazából egy idő után szörnyen unalmas lesz. Gyorsan elfogynak az újdonságok, a küldetések egyre érdektelenebbek és erőltetettebbek lesznek, amik nem nehezek, egyszerűen csak időfalók. Például nem egyszer kell leütnünk 10 mini-bosst, akiket kis dögök kísérnek. Jó, persze, megizzasztja az embert, de túl sokáig tart, és közben csak püfölünk. Aki rászánja az időt, az gyorsan végigcsépeli a pályákat, így a szavatosság is megmarad az arcade-indie kategóriában.

A grafika indie játékhoz képest is kicsit elnagyolt és itt-ott kidolgozatlan. A rajzolt hátterek még elmennek, de például a karakterek kidolgozatlannak hatnak. Egyes rajzok elnagyoltak és csúnyák, míg mások egész aranyosak. Az már megint más kérdés, hogy a látvány abszolút stílustalan, de legalább élvezhető az összkép.

A hangok agyonhasznált effekt floppikról lettek lemásolva, megszámolni sem tudom, hányszor hallottam már ugyanezeket a hangokat sok évvel ezelőtt ezer más játékban. A zene... van kb két-három szám az egész játék alatt, és bár a világtérkép zenéje egész fülbemászó, de abszolút mellőz mindenfajta hangulatot. Ez igazából az egész játékról elmondható, szóval ez már nem is meglepő.


Ítélet

A Fist of Jesus igazából olyan volt nekem, mint egy okostelefonos játék. Ingyé van, letöltöm, elbénázgatok vele a buszon, vagy a klotyón ülve, mert arra a pár percre tökéletes, és igazából a megvalósítás sem érdemel többet. De a Fist of Jesus pénzbe kerül, és többnek akar látszani, mint ami. Szörnyen béna játék, kb mindenben jóindulatú közepest ér el... mégis játszottam vele egy csomót, és legnagyobb megrökönyödésemre még napokkal később is elővettem. El fogok kárhozni... és ti is, ha nem nézitek meg legalább a videót! Sajnos nem tudok nektek mást mondani, mint hogy ez az Év Röheje díj nyertese, egy olyan játék, ami önmagában pocsék, de mégis meggyötört és reményvesztett nevetést képes kicsikarni a gyanútlan játékosokból. Ha másért nem, akkor ezért érdemes egy kukkantás erejéig foglalkozni vele, habár csak óvatosan, mert eleve pofátlanság ezért pénzt kérni, és akkor még csak nem is keveset követelnek érte. De aztán nehogy ateisták legyetek itt nekem...

-Róka-

Pro:
+Röhejes

Kontra:
-Pénzbe kerül



Értékelés
 6.0Játékmenet:

Beat em' up, ami eleve nem egy bonyolult műfaj, itt viszont egy idő után eléggé ellaposodnak a pályák, és unalmassá válik a csépelés.
 5.5 Hangulat: 

Ha tetszett az ötletgazda videó, akkor még átjárhat valamiféle hangulat, de amúgy abszolút nulla.
 6.5Grafika: 

A rajzolt grafika indie-ként elmegy, habár lehetne szebben kidolgozott is pár rajz. Másik probléma, hogy totál stílustalan az egész.
 6.0Hangok: 

Orrvérzésig agyonhasznált, közepes minőségű hangeffektek, jellegtelen zene.
 5.0Szavatosság:

Aki veszi a fáradságot, az viszonylag rövid idő alatt végigmehet rajta, és... ki az az eretnek, aki ezt újrajátssza?!
Review score
 5.8A Fist of Jesus hiába indie játék, egyszerűen borzalmas. Ez nem azt jelenti, hogy elviselhetetlenül rossz a játék, inkább a témája, a látvány, és úgy az egész: rossz. Mégis, engem le tudott kötni egy időre, szóval aki bátor, az kipróbálhatja. Pénzt kérni érte, pláne ennyit viszont pofátlanság. 

Összes oldalmegjelenítés