Enola - Teszt

Teszteltük az új indie horrort...

Ha olvastátok az előző két tesztem, akkor láthatjátok, hogy ez már zsinórban a harmadik kalandjátékom, ráadásul egy héten belül. Viszont szerencsére kifejezetten kedvelem a műfajt, és mivel a The Vanishing of Ethan Carter és az új Sherlock Holmes kaland kifejezetten jól sikerült, így bizakodóan ültem le az Enola elé, már csak azért is, mert az ismertetők egy pszicho-horrort ígértek. Lássuk, milyen is a játék!

Gone girl

A játék a zsánerhez hűen nyugodtan indul: főszereplőnk éppen hazaérkezik, a kicsinek semmiképp nem mondható otthonába, és barátnőjét (érts: élettársát) szólítja, aki nem felel, így rögtön el is kezdi átnézni a szobákat. A hálóba érkezve egy levelet talál, ami szerint barátnője eltűnt, méghozzá egy férfi társaságában. A szobából kilépve különös dolog történik: a falak eltűnnek, és mindent egy hatalmas örvény kezd el beszippantani. Hősünk innen egy ajtón keresztül egy különös tengerpartra érkezik, ahol megkezdődik a szerelme keresése, és egyben egy őrült, furcsa és néhol ijesztő utazás az emlékek világába. Az Enola történetére - amit jórészt a játék során összegyűjtött feljegyzésekből ismerünk meg - nem lehet panasz, egy komoly témát, a szexuális bántalmazást dolgozza fel, mindezt valódi pszichológiai horror köntösben. Kifejezetten érdekes volt látni ezt, mert emlékeim szerint nem igen volt még olyan játék, amely ezt az igen kényes, és érzékeny témát választotta volna alapanyagául.


Tehát a játék a történetével már sikeresen felkeltette az érdeklődésemet, miközben reméltem, hogy a jó történet érdemi játékmenettel is párosul. Sajnos ezen a ponton kicsit csalatkoznom kellett, ugyanis az Enolában bár a jegyzetgyűjtögetésen kívül helyet kaptak a feladványok is, itt már mégsem olyan őszinte a lelkesedésem. A fejtörők nem túl nehezek, sokkal nehezebb volt például azt kitalálni, hogy melyik kulcs, melyik ajtót nyitja. Ez utóbbi nem csak nálam volt gond, ahogy az interneten látom, másoknak se jött be a rendszer. Ezen kívül az elején meggyűlt a bajom a puzzle-kkal is, ugyanis néha a játék nem fogadta el a helyes megoldásokat. Szerencsére ezzel már nincs probléma, de azért jó lett volna, ha ez a kezdetektől fogva így van.


Az Enola vizuális megvalósítására a kreatív, de csúnya jelzőket használnám, ugyanis hiába használja a program az Unreal motor harmadik verzióját, egyszerűen csúnya, és ez annak fényében furcsa, hogy a szintén indie Vanishing of Ethan Carter ugyanezzel a motorral produkált lehengerlő látványt. Ennek ellenére a készítők a dizájnnal igyekezték ellensúlyozni a hiányosságokat, ami többé-kevésbé sikerült is. A helyszínek hangulatosak, és bizony jó néhányszor borzongatóak is, így összességében nincs akkora gond.


Ellenben a szinkronnal már egyáltalán nem vagyok kibékülve. Túljátszott, erőltetett monológokat kapunk, amiket ráadásul csigalassan mondtak fel, így sokszor már amiatt idegesített az egész, hogy sosem akart véget érni. A hangeffektekkel már nincs ekkora gond, sőt igazából átlagosnak mondhatóak. A zenék szépen illeszkednek a műfajhoz és a hangulathoz, ám nagy eséllyel nem fogjuk a buszon ülve is ezt hallgatni.

Ítélet

Az Enola egy érdekes pszicho-horror, amely a felnőttes témaválasztásával, és történetével egy egészen egyedi játék, amelyet sajnos a technikai és játékmenetbeli hiányosságai a középszerbe rántották.

- Süti –

Pro:

+ Jó történet
+ Érdekes témaválasztás
+ Nyomasztó hangulat

Kontra:

- Csúnyácska
- Rossz szinkron
- Átgondolatlan játékmenet


Értékelés
 7.5Játékmenet:

Az Enola több egyszerű jegyzetgyűjtögetésnél, azonban a puzzle-knek még nem ártott volna némi törődés.
 9.0 Hangulat: 

A játék remek, nyomasztó történettel rendelkezik, és szerencsére a hiányosságok ellenére is sikerül egészen hatásosan prezentálnia azt.
 6.5Grafika: 

A játék legnagyobb gyengesége, amelyet csupán a dizájn képes valamelyest megmenteni.
 7.0Hangok: 

A szinkron borzasztó minősége, az átlagos hangok, és a jól illeszkedő, de nem túl emlékezetes zene miatt a játék itt sem domborít nagyot.
 7.0Szavatosság:

A játék jelenlegi állapotában egy végigjátszást ér meg, ami kifejezetten hosszú, tizenhárom-tizennégy órás kalandot ígér. Azonban a fejlesztők tervezik az újabb befejezések hozzáadását is a játékhoz.
Review score
 7.4Az Enola egy érdekes történettel megáldott kalandjáték, amelyet a technikai gondoktól függetlenül is megéri kipróbálni az érdeklődőknek. Még teljes áron se kockáztatunk túl nagyot vele.

Összes oldalmegjelenítés