Marvel Puzzle Quest - Teszt

Teszteltük a Marvel hősök puzzle kalandját...

Manapság már a csapból is Marvel folyik, de ez nekünk csak jó, hiszen az elmúlt élvekben nem láttunk rosszat a sorozatból. Játékok terén sem lehet okunk panaszra, egész sok változatban viszont láthattuk már kedvenc hőseinket, gondoljunk csak a Marvel Heroesra, vagy a Lego Marvelre. Na de íme egy váratlan keresztkérdés: emlékeztek a Bejeweled című játékra? Persze, szinte mindenkinek ott lapul a telefonján egy verzió belőle. Pofon egyszerű logikai játék, ahol színes kristályokat kellett hármasával takarítani egy behatárolt pályán. Aztán ki ne emlékezne a Puzzle Questre, ami ugyanezt a könnyed logikai játékot párosította RPG-vel. Sajnos ez a játék valahogy eltűnt a múlt homályában, azóta sem hallottunk hasonlóról… na és mi lenne, ha most azt mondanám, hogy a jó öreg kristály robbantgatás Marvel köntösben tér vissza hozzánk? Király, nem?

Bosszúállók

A szkeptikusok teljesen jogosan mondhatnák, hogy egy Marvel témájú Bejeweled nem hogy nem váltja meg a világot, de még elég kevésnek is hangzik. Csak mert a kristályok mellett ott virít egy Vasember rajz, attól még nem fogjuk hanyatt vágni magunkat. Ha a Puzzle Quest felé tapogatózunk, ott már érdekesebb és ígéretesebb dolgokra bukkanhatunk, de még mindig kérdéses, hogy ebből mi jó sülhet ki. Erre a kérdésre soha nem fogunk választ találni, ugyanis a Marvel Puzzle Quest nem egy klón, és nem is egy Marvel színekbe öltöztetett Puzzle Quest reinkarnáció. Alapjaiban a két játék ugyanaz, technikailag viszont a hősök harca sokkal jobban átgondolt és kidolgozottabb, ezáltal mélyebb és addiktívabb is. Ráadásul az egészhez hozzácsaptak egy multiplayert is, csak hogy örüljünk.

A Marvel Puzzle Quest akárhogy nézzük, elsőre akár egy facebook játék érzését adja, mert a kezelőfelület röhejesen egyszerű, a grafika minimális de stílusos, maga a játékmenet is inkább az alkalmi, egyszerűbb idő elütős mókákra emlékeztet. Aztán rájövünk, hogy mekkorát tévedtünk. Elindulva a sztori mód vonalán megismerkedünk a játék alapjaival. A történetről átvezető animációk és leegyszerűsítet párbeszédek adnak információt, a cselekmény pedig csak annyira bonyolult, mint bármely képregényben. Van egy új, soha nem látott, juj de nagyon nagy hatalmú kavics, és ez kell mindenkinek, jönnek a gonoszok és a jók, csihi-puhi. De hát ezért szeretjük a Marvelt. Sokkal fontosabb, hogy a cselekmény előrehaladásával fogjuk megszerezni a hőseinket, akik segítségével elgyepálhatjuk a gonoszokat. Kezdetben a Vasembert kapjuk, majd nem sokkal utána egy véletlenszerűen sorolt hős kerül az irányításunk alá. És igen, a kristálytologatós mókában meglepően nagy szerepe lesz annak, hogy kiket válogatunk be a csapatunkba. Az első pár küldetés alatt ez a napnál is világosabbá válik.


A harc a következőképpen zajlik: A három főt számláló csapatunk szembe kerül egy szintén három fős csapattal. Két oldalt láthatjuk a harcosokat, a képességeiket és energia készletüket, amik többnyire színek és ikonok alapján azonosíthatóak be. Középütt leesnek a pályára a kristályok, és kezdetét veszi a játék. Minimum három kristályt kell eltüntetnünk a pályáról, hogy cselekvést aktiváljunk, ehhez pedig csak két kattintással kell megcserélnünk két kristály helyét. Pont mint a Bejeweledben. Itt viszont fontos, hogy milyen színű kristályok tűnnek el, mert ezek adják számunkra a sebzést és a képességekhez szükséges erőt. Teszem azt, ha Vasemberrel szeretnénk lekeverni egy pofont az ellenfélnek, akkor a piros kristályokat kell tisztogatnunk. Minden elpusztított sorért sebzést mérünk az ellenfélre, egy bizonyos mennyiségű összegyűjtött pontért cserébe pedig aktiválhatjuk a hős egyéni képességét, ez Vasember esetében egy nagy erejű lézer lövedék eleresztése. Ha végeztünk a saját körünkkel, az ellenség is lép, és tisztogatja a számára hasznos köveket, vagy aktiválja a saját képességeit. Minden csapattagnak saját életereje van, ami ha lenullázódik, a karakter kiesik a játékból. Ennyire egyszerű.

És mégis meglepő mélységeket rejt. Gondoljuk csak tovább. Van három karakterünk, mindegyiküknek teljesen egyedi képesség készlete, ugyanez igaz az ellenfelekre is. A pályán lévő kövek megfelelő párosítása eleve egy logikai kihívás, de a megfelelő kövek kiválasztása a megfelelő hősnek már stratégiai szintre emeli a játékot. Aztán az sem mindegy, hogy az ellenfél milyen köveket használ. Ő is tisztogatja a nekünk előnyös színeket, és mi is védekezhetünk azáltal, hogy lesöpörjük a pályáról az ellenség színeit. Amennyire egyszerű a játékmenet, annyira el lehet bonyolítani bizonyos hős párosításokkal és kombókkal. Hősből ugyanis rengeteg van, és mindegyikük egyedi képességtárral rendelkezik. Döbbenetesen sok csapatösszeállítás lehetséges, de persze ennyivel még nem nyerhetünk csatát. A hőseinkkel ugyanis törődni kell, szintezni és fejleszteni kell őket.


Hős terem

A küldetések követése megköveteli, hogy néha lelassítsunk, és koncentráljunk a hősök fejlesztésére, csúnya szóval ezt grindolásnak nevezik. Nagyon rossz szokás, és dögunalmas, de a Marvel Puzzle Questben szükség lesz rá, ha alaposan fel akarjuk fejleszteni kedvenc hőseinket. Ez annyit jelent, hogy bizonyos időközönként leállunk a fő sztori küldetésekkel, és elmegyünk harcolni az AI, vagy más játékosok ellen. Ezzel is gyűjtögetjük a fejlesztésekhez szükséges valutát, valamint mi is gyakoroljuk a legjobb stratégiákat és párosításokat. Kezdetben ez nem egy nagy meló, szépen fejlődünk, de később sokszor kell ugyanazokra a küldetésekre mennünk, hogy apró lépésekben gyűjtögessük a pénzt. A hősöket a harcok közt gyógyítani is kell, követnünk kell a fejlődésük állapotát, szintet kell lépnünk velük, és menedzselnünk kell a képességeiket. Ha okosan költjük el a fejlesztésekre a forrásainkat, akkor egy árva fityinget sem kell költenünk a játékra. Megfelelő körültekintéssel és megfontoltsággal, valamint sok türelemmel ugyanolyan erősek lehetünk, mint a pay to win játékosok.

Multiplayerben kipróbálhatjuk magunkat más játékosok ellen is, akik hozzák a kedvenc hőseiket, valamint bizonyos időközönként kapunk a játéktól egy nagy szintű hőst. Ha épp Rozsomák hét van, akkor őt hozhatjuk a csapatunk mellé, mint nagy szintű támogatót. Ezekkel a karakterekkel is lehet meccset nyerni, habár mellettük a saját hőseink hamar elvéreznek. A multi ettől függetlenül nagyon jó móka, és jövedelmező is. Ha viszonylag könnyebb harcokat akarunk, játszhatunk az AI ellen is, vagy folytathatjuk a sztori küldetéseket, attól függően, hogy szintben készen állunk e már rájuk. Szerencsére a Marvel Puzzle Questben nincs olyan, hogy valaki végigviszi a játékot, ugyanis folyamatos frissítésekkel és kiegészítésekkel látják el a játékot, amiknek köszönhetően megállás nélkül bővül a sztori, új ismételhető küldetések és kihívások válnak elérhetővé, valamint a multiplayer lehetőségei is bővülni látszanak.


A Marvel Puzzle Quest tele van lehetőségekkel, tele van tartalommal, a játékmenet pedig annyira pofátlanul egyszerű, mégis mély, hogy az embert hamar a képernyő elé szögezi akár órákra is. Egy-két meccs erejéig nem lehet csak úgy leülni, több meccs után pedig úgyis találunk valamit, ami miatt lenyomunk még egy-két menetet. Ez a tipikus „csak még egy kört” effektus, és ez a játék nagyon ügyesen rabolja a szabadidőnket, úgy, hogy észre sem vesszük.

Grafikailag mint említettem a Marvel Puzzle Quest inkább az egyszerűségre törekszik. Nincs rommá effektelve, a menü egyszerű, átlátható, a játék terep is inkább egyértelmű, semmint részletes. A karakterek rajzolt képei nem rosszak, és több beállást is láthatunk a cselekvésektől függően. Apró figyelmesség, hogy bizonyos küldetések vagy események képei a képregényekből kivágott képekből állnak, a karakterek feloldásakor pedig az adott hősről készült egyéni képregény borítót csodálhatjuk meg. Apró figyelmesség, de ettől lesz mégis színes az amúgy leegyszerűsített látvány. Összegészében élvezhető a látvány, a hőseink továbbra is menően néznek ki, és ennyi elég is.


Hangok terén is inkább a minimális a jellemző, habár én személy szerint ezt kevésbé pozitívnak éreztem. A háttérben tipikus szuperhősös, magasztos akció zenék dübörögnek, amikből van egy-két visszatérő, emlékezetesebb szám, de a többségük egyhangú és érdektelen. Hangeffektekből nem is nagyon lehetne sok, a kristályok törése, robbanása, képességek hangja ami számít, minden más csak menüben hallható zörej, vagy ilyesmi, nem több.

Ítélet

A Marvel Puzzle Quest, mint már mondtam, nagyon megtévesztő. Vérlázítóan egyszerű játékmenetet vonultat fel, de a sok egyedi hős és kombó lehetőség miatt olyan mélységekkel találkozhatunk stratégia szempontjából, hogy az döbbenet. Nem gondolná az ember, hogy pár nyamvadt színes kő tologatása ennyire mély stratégiát hordozhat magában. Pedig de, és ennek a Marvel Puzzle Quest az egyik legjobb példája. A hangulat a helyén van, a játék addiktív, könnyed és egyszerű, mégis tele van lehetőségekkel. Ja, és ingyenes! Ennél több indokot nem tudok mondani ahhoz, hogy kipróbáljátok.

-Róka-

Pro:
+Addiktív
+Marvel tartalom
+Sok tennivaló

Kontra:
-Néha unalmas grindolás


Értékelés
9.0Játékmenet:
A végtelenül egyszerű logikai játékból egy kőkemény stratégiai játék elevenedik meg, köszönhetően a hősök széles választékának, a kombók lehetőségének. Többféle játékmód, multi váltja fel a sztorit, nem is beszélve a frissülő egyéb küldetésekről.
 9.0 Hangulat: 
Érződik, hogy a fejlesztők maguk is szerelmesei a Marvel világnak, így az amúgy elég egyszerű látványhoz és kezelőfelülethez sok apró figyelmesség társul, mint a képregény oldalak, borítók, egyéni rajzok stb. A játékok hangulata pedig önmagukban is magával ragadóak.
 8.0Grafika: 
"A kevesebb több"-ből kiindulva a kezelőfelület és látvány inkább az egyszerűséget követi, de mégis minden a helyén van, jól átlátható és követhető a játék, plusz kapunk szép rajzokat, és képeket.  
 7.5Hangok: 
Van zene, de nem annyira fülbemászó, más hangokról pedig nem igazán beszélhetünk, eléggé minimális a felhozatal. Ez nem azt jelenti, hogy azok rosszak, ez így még pont élvezhető, és elegendő.
 9.0Szavatosság:
Csak.... még.... egy.... meccset...
Review score
8.5 
A Marvel Puzzle Quest ingyenes, egyszerű, hangulatos és addiktív, sok lehetőséggel és kihívással. Könnyű beletanulni, nehéz tőle megszabadulni, szóval csak ajánlani tudom mindenkinek. Annak is aki nem feltétlen Marvel rajongó. 

Összes oldalmegjelenítés