Claustrophobia: The Downward Struggle - Előzetes


Kipróbáltuk...


Ma már rengeteg önmagát roguelike-nak vagy roguelite-nak nevezett játékot találhatunk a STEAM-en, valamelyiket már végleges formájában, van amelyik még csak félkész állapotában vásárolhatjuk meg. A mai teszünk alanya viszont azért lesz különleges, mert ez egy valódi roguelike játék: a Clausthrophobia: The Downward Struggle egy körökre osztott, taktikai kis RPG játék.


A játékot az Indie Forge stúdió készítette és hát a nevükben is benne van, hogy nem egy AAA fejlesztőgárdáról van szó. A játékot korábban a Desura-n lehetett megvenni, de szeptember 9-től a STEAM-en is elérhetővé vált a továbbfejlesztett verziója. A legelső, ami feltűnt nekem, az az ára. A játék mindössze 4 euróba kerül, ami hihetetlenül olcsó, még akkor is, ha csak a korai hozzáférés programnak köszönhetően került fel.


A kellemes főmenü után egy egyszerű karakterkészítési lap fogad, ahol az emberem haját, annak színét, arcát tudom megadni, illetve kiválasztani a kezdő class-t. A játék során át lehet menni másikra, nem leszünk bekorlátozva, ez csak annyit jelent, hogy milyen kezdő fegyverrel és képességekkel induljunk. A két közelharcos és két távolsági osztály közül a távolból harcolóknak egyértelműen nagy előnye van a kezdeti időkben, ezért ajánlott az íjásszal vagy a varázslóval kezdeni. [Véleményem szerint a Rogue egyelőre erősen használhatatlan, ugyanis lopakodó módba csak akkor tudunk menni, ha nem vagyunk harcban... viszont a látótávolság olyan kicsi, hogy amikor mi meglátjuk az ellenfelet, az is meglát minket.] A karakterünkre majd ruhákat és fegyvereket rakhatunk (a már megszokott RPG stílusban), szintenként új attribútum pontokat oszthatunk ki, két szintenként pedig talentpontot és képesség(skill) pontot kapunk. Előbbi még nagyon kezdetleges formában van, utóbbi esetében pedig először képességeket adó könyveket kell venni. Igazából az egész játékot így lehetne jellemezni: nagyon kezdetleges.


A játéknak története nincsen, egyből egy véletlenszerűen generált "dungeon"-ban kezdünk. Vékony folyosókon kell átvergődnünk magunkat, hogy egyre lejjebb jussunk, ahol már erősebb ellenfelek várnak. Rengeteg ajtót és ládát fogunk nyitni (van amelyikhez kulcs kell) és néha betérünk majd egy boltba is, ahol a felesleges holmit tudjuk eladni, illetve újakat tudunk venni. Ezeken a helyeken vásárolhatunk majd magunknak új képességeket. is. Ameddig nem látunk ellenfelet, addig szabadon mozoghatunk. Amikor ellenfél közelébe érünk, akkor kezdődik igazán a körökre osztott játékmenet. A játék pontosan mutatja, hogy milyen messzire tudjuk lőni a képességeinket, mindenről pontos statisztikát vezet, információ hiányban nem fogunk szenvedni. Ha legyőztünk egy ellenfelet, akkor utána a(z) R(est) lenyomásával maximumra töltődik a karakterünk élete... ha csak nem éheztünk (enni kell, hogy ne legyünk éhesek. Egy kis ikon mutatja a képességek fölött).


A játék legnagyobb előnye a játék legnagyobb hátránya is egyben: túlságosan bejátszik a véletlen. Nem igazán éreztem, hogy most én irányítok, teljesen rá voltam utalva Fortuna kisasszonyra. Kétszer is előfordult, hogy a karakterkreálás utáni legelső ajtónyitáskor annyian rám ugrottak, hogy lehetetlenség volt túlélni. Nem lehetett menekülni és nem volt semmi hasznos a táskámban. Ez a dolog később is előjött, ilyenkor vagy azt a nem-túl-szép megoldást választottam, hogy visszafutok az előző emeletre regenerálódni (oda nem követnek) vagy meghalok. Még sokat kell balanszírozni a játékon, mert ez így nem túl szórakoztató.


A játék prezentációja kellemes. Sem a látványban, sem a hangokban nincs semmi extra. Pontosan úgy néz ki, mint egy 4 eurós játék. Felbontáson kívül más részletességet nem lehet állítani, viszont meg lehet adni, hogy mennyire legyen bezoomolva a játéktér és hogy mekkora legyen az interface. Ezért piros pont jár.



Tudom, hogy ez egy nagy klisé, de sok potenciál van a játékban. Jelenlegi állapotában olyan, mint egy teljesen lecsupaszított játék. Még nagyon sok dolgot lehet és kell is hozzáadni, de ennyi pénzért lehetetlenség azt mondanom, hogy nem ajánlom. Végül még egy pluszpontot adok a mentési rendszer miatt: csak egy mentés lehetséges, viszont ha azt folytatva meghalunk a karakterrel, akkor már nem tudjuk visszatöltődni az állást, mert az törlődik. Több játék is csinálhatna ilyet.


Preview
B+ A Claustrophobia egy olcsó, nagyon alap, körökre osztott RPG játék, ahol sokkal többet számít a véletlen, mint a játékos ügyessége. Még sokat kell javítgatni/balanszolni rajta.

Összes oldalmegjelenítés