WildStar - Teszt

Teszteltük az elmúlt idők egyik legjobb MMORPG-jét...

Sokat beszéltünk már akciójátékokról, rengeteg indie játékot megismerhettünk már így közösen, és igazából a legtöbb játék-műfajt le is fedtük felfedezéseink alatt. Egy műfajról azonban kétségbeejtően keveset beszéltünk, pedig talán ez az egyik legérdekesebb, és egyben talán legerősebb műfaj is: az MMORPG. Nincs igazán ősatyja a műfajnak, de vannak legendák, melyekről máig érdemes beszélgetni, mint az EverQuest, Lineage, World of Warcraft, és még sorolhatnám. A havidíj mindig visszatartó erő volt, de mégis milliók léptek be a virtuális kalandba, függetlenül a plusz költségektől. Mivel a nagyobb címek elképesztő sikerre tettek szert, sokan bepróbálkoztak MMORPG gyártással, ha máshogy nem ment, akkor free to play szinten. Ezek között is voltak nagyon ígéretes címek, de a trónt elfoglaló World of Warcraft mellett nem húzták túl sokáig. Aztán persze jött ilyen, hogy Guild Wars, EVE Online, Star Wars Old Republic stb., melyek ugyan nem lettek az új generáció királyai, de végre nyújtottak valami újat, valami jót és egyedit. A WoW már egy ideje kezd leépülni, a rajongók bár továbbra is szeretik, mégis másfelé kacsintgatnak, ami teljesen érthető, hisz sok-sok éves játékról van szó. Ráadásul a sok ingyenes, vagy havidíj nélküli játék, melyek közt vannak különösen tartalmas és élvezetes darabok, a havidíj kérdése nagyon kényessé vált, és a játékosok többsége kezdi ellenezni ezt a fajta fizetési rendszert. Szóval egy új MMO-nak nagyon fel kell kötnie a gatyát, hogy egyedi legyen, nyújtson legalább annyi élvezetet, mint a már meglévő konkurensek, és a zsebünknek is elviselhető legyen.

Cikkünk témája egy olyan új MMORPG, ami az első pillanattól fogva hatalmas figyelemnek örvend, a béta alatt már kialakult egy stabil és hűséges rajongó tábor, a megjelenést magunk mögött hagyva pedig kellemes élményekkel lehettünk gazdagabbak, ha meglátogattuk a WildStar világát. Túlzás lenne azt állítani, hogy trónkövetelő, de hogy a legnagyobbak közé férkőzött fel, az tény. Ennek meg is van a jó oka, amiről most beszélgetünk is egy kicsit.

Űr-regény

A történet már egy abszolút kielégítő pontja a WildStarnak, meg is próbálom nagyvonalakban leírni nektek… *nagy levegő*… A galaxisban a legfejlettebb, és legintelligensebb faj, az Eldan szinte minden naprendszerben jelen volt, és végtelen bölcsességgel egyengették a fiatal fajok beilleszkedését a galaktikus társadalomba. Ám valami történt, és az Eldanok eltűntek a galaxisból, de előtte átadták az örökségüket a csillagok lakosainak. Előszöris a legerősebb fajnak, az embereknek, pontosabban a Cassianoknak adták a tudásuk nagyját, és őket tették meg uralkodónak a többi faj felett, ehhez pedig hátrahagyták félvér gyermeküket, a Dominion császárát. A Dominion ezután megkezdte hadjáratát, hogy minden más birodalmat megtörjenek, és integrálják a galaxis összes faját a Dominionba, kisebb-nagyobb sikerrel. Voltak, akik gyorsan fejet hajtottak, míg mások ellenálltak, fellázadtak, majd az egyértelmű túlerő miatt elmenekültek otthonaikból, és elbújtak a csillagok között. Az Egyesítés végére két frakció alakult ki: a még mindig virágzó, kegyetlen Dominion, és a lázadókból álló Exile csoport. Utóbbi renegát emberekből, lázadó fajokból és Dominion ellenes népekből áll, és a harcot bár nem vetik meg, igazából ők csak szeretnének függetlenek maradni, és békében, nyugiban éldegélni.


A soha véget nem érő csatározás teljesen átalakul, mikor egy felderítő hajó rátalál a galaxis egy eldugott pontjában az Eldanok örökségére, egy eddig felfedezetlen bolygóra, a Nexusra. A természeti kincsekben gazdag bolygó felszíne alatt ott rejlik az Eldanok tudása, tapasztalata, és technológiai hagyatéka, így a bolygó minden létező faj és frakció számára felbecsülhetetlen értékű. Persze mindenki rögtön odarepül, és elkezdődik a balhé. Az Exileok otthonra vágynak, és a Nexus felszínén elképesztő természeti kincsek rejtőznek, melyek tökéletesek lennének a számukra. A Dominion a rejtett adatokra és technológiára vadászik, nameg milyen dolog az már, hogy mocskos Exile kutyák szennyezik be a szent bolygó felszínét?! Senkinek sincs igaza, egyik kutya, másik eb, és mindkettő teszi, ami neki tetszik. Ám ahogy elhúzódnak a nézeteltérések, előkerül a bolygó sötét titka, ami mindkét frakció számára nagy felfedezést, és egyben szörnyű veszélyt jelenthet.

Így pár mondatban leírva a sztori nem renget világot, de a lényeg a részletekben rejlik. Először is az egész sztorit és a köré épülő szituációt olyan mesterien tálalják számunkra, amire csak nagyon kevés játék esetében van példa. Minden dolog, amit látunk a WildStarban szerves része a világnak, létjogosultsága van, és árad belőle a hangulat. Most úgy tűnhet majd, mintha elfogult lennék, és a szentimentalizmus szent erejével isteníteném a játékot, de ez ne tévesszen meg senkit. Tényekről van itt szó, és nem fogok túlozni.
Hogy átadhassam az élményt, mely alapján a WildStarral megismerkedtem, menjünk szép sorjában a menütől a végkifejletig. Ahogy beléptünk, választunk egy szervert, és megjelenik a karakter generáló. Itt kapunk először betekintést a WildStar nagyszerű stílusába, és persze átesünk az MMORPG játékosok legnehezebb kihívásán: a karakterkészítésen. Én azon kevesek közé tartozom, akik fontosnak tartják a karaktergenerálás részletességét, hiszen legyen a hősöm minél egyedibb, legyen olyan, amilyet én szeretnék.


Hős terem

A WildStarban nincs túlzásba véve a karakter testre szabása, ellenben a felkínált lehetőségek teljes mértékben kielégítőek. Karakterünk készítésénél az első feladatunk: válasszuk ki, hogy melyik frakcióba tartozunk! Már említettem, hogy a Dominion és az Exile közül választhatunk, akik csak elméletben rosszak vagy jók, igazából mindegyiknek megvan a pozitív és negatív oldala. Viszont fajok tekintetében nem mindegy, kihez sorolunk be. Függően attól, hogy mely frakciót támogatjuk, a következő fajokból válogathatunk:

Dominion:

Cassian – Az emberiség büszke, gőgös, de kalandos és talpraesett tagjai a Dominion vezér népe, az ő céljuk a Nexuson a birodalom uralmának kiépítése, az Eldan örökség begyűjtése, és az Exile mocskok eltiprása.

Draken – A vad és kegyetlen draken faj nem hű a Dominionhoz, viszont hűek a Császárhoz, így megbízható tagjai a Dominion seregének. Ők a vadászok, az orgyilkosok, és a kínzómesterek, akik egyetlen dolog miatt látják értelmét a nexusi hadjáratnak: lehet Exileokra vadászni.

Chua – Érdekes faj, melynek a tudása óriási, kézügyességük kiváló, szőrük puha és selymes, viszont minden Chua születésétől fogva veszélyes szociopata. Bármit megépítenek, bármit megszerelnek, és egymás közt egész békések, de mindenki más számítson rá, hogy kap egy dinamitot a farzsebébe.

Mechari – Az Eldanok által épített robot faj teljes mértékben a cassianok szolgálatára lett programozva, valamint ők szolgáltatják az Eldan technológiákhoz a háttértudást. Nem agyatlan gépek, van szabad akaratuk, ambícióik, és stiklijeik, de hűek a Dominionhoz, és a küldetésükhöz.

Exile:

Exile Emberek – Nem minden cassian akar a Dominion vasmarka alatt élni, így lettek a száműzött emberi csoportok, akik ütött-kopott hajókon járják a galaxist, otthon után kutatva. Meg is találják azt a Nexus képében, így csatlakoznak az Exileokhoz, mint a legbarátságosabb és egyben legádázabb faj a lázadók között.

Granok – Az Exile csoport vezetői, a kőszerű granokok megnyerték a háborút a Dominion ellen, de olyan módszereket alkalmaztak, melyek miatt száműzték őket az otthonukból. Kemények testileg-lelkilek, másban sem látják az értelmet, csak a sörivásban, a bunyóban és a bandázásban.

Aurin – Az erdőkkel borított bolygókról érkező, állati jegyeket viselő humanoid faj akár egy animéből is előléphetett volna. Szerelmesek a természetbe, és foggal-körömmel védelmezik annak kincseit. Mivel a Nexus felszínét csodálatos erdők és mezők borítják, így ők a legeltökéltebbek az Exileok közül, akik meg akarják védeni a bolygót a pusztító Dominiontól.

Mordish – Ők az Exile feketebárányai, akiktől a saját bajtársaik is félnek. Nem tudni pontosan miért, de az egész fajt megfertőzte egy vírus, amitől születésüktől kezdve rothad a testük. A Mordishok leginkább élőhalottakra emlékeztetnek, akik nagyon jók az alkímiában és a mágiában, csak épp szociálisan kicsit problémásak.


Tény, hogy a faj kiválasztásával nem változik a sztori, vagy a kezdőhely, se a küldetéseink, ellenben a személyre szabhatóságban van pár olyan különbség, amikért érdemes böngészni a fajok kinézetei között. Minden fajnál választható arc, testfelépítés, haj, kiegészítők, és fajonként egyéb extrák, mint a Chuáknál és Aurinoknál a fül, vagy a Mechariknál a fejükből hajként kinyúló kristályok. Ezeken belül vannak csúszkákkal finomítgatható részletek, de igazából elég csekély az a mérték, amennyivel megváltoztathatjuk karakterünk kinézetét, és nem mindig szépek a kitolt csúszkák által elért amortizációk. Van pár nagyon fuuuuurcsa arc, melyeket nem tudom, ki akar választani, ellenben van pár olyan, ami vagy nagyon szép, vagy nagyon menő, főleg Mechariknál és Mordishoknál.

Ha tisztáztuk a kinézetet, kiválaszthatjuk a karakterünk kasztját. Minden kaszt egyedi, változatos képességekkel operál, és mindennek megvan a maga haszna egy csapatban. Egyedül, vagy kisebb bandában elmosódnak a pozíciók, tehát egy Gyógyítóból is lehet jó tankot csinálni, már csak az a kérdés, hogy érdemes-e. A WildStarban jobban megéri specializálódni a kaszt előnyeihez mérten, tehát ha egy kaszt tanknak jó, akkor inkább arra kell építeni, nem pedig kísérletezni. A választható kasztok a következők:

Engineer/Gépész - Ez egy nagyon jó kaszt kezdőknek, ugyanis elég erős, de közben nehezebb is kiépíteni. Távolsági képességekkel és fegyverekkel harcol, mégis nehézpáncélt visel, valamint rendelkezik két robottal, amik befoghatók akármilyen célra, tankolni, gyógyítani, nagy sebzést kiosztani, és ráadásul baromi aranyosak, szinte saját személyiségük van.

Esper – Ez a kaszt illúziókra és mágikus trükkökre építkezik, főleg nagyobb távolságokra használható, és gyorsan oszt ki sok sebzést. Védelem szempontjából nem a legjobb kaszt, így a gyors „ütök-futok” taktikát érdemes alkalmazni.

Medic/Gyógyító – Más kasztok is képesek gyógyítani, de természetesen a Medic a leghatékonyabb a szakmában. Távolsági harcos, de elég rövid a hatótávja, így könnyű helyett közepes páncélt visel, és tele van területre ható képességekkel, amik nem csak jó támogatóvá, de jó túlélővé is teszik a Medicet.

Spellsinger – Az űr-cowboynak is nevezett kaszt pisztolyokat használ, elég mobilis, és gyors, de képes túltölteni a fegyvereit, hogy nagy sebzést osszon ki rövid idő alatt. Lehet gyógyítónak is építeni, de elsődlegesen a háttérben ugráló tömegoszlatónak válik be a legjobban.

Warrior/Harcos – Nem kell túlzottan magyarázni ezt a kasztot, nagy páncélt és még nagyobb fegyvert visel, nem tétovázik, odamegy az ellenfélhez, és ízekre szedi. Szívós és erős kaszt, igazi élharcos, abszolút kezdő játékosoknak tökéletes.

Stalker – Lopakodásra, rejtőzködésre, és gyors gyilkolásra kiélezett kaszt, ami a csapattól leválva bujkál, hogy a megfelelő pillanatban egy szempillantás alatt végezze ki az ellenfeleket. Mobilis és nagyon erős, de tapasztalatlan kezekben gyorsan elporladó kaszt, főleg a tapasztaltabb játékosoknak ajánlott.


A kaszt kiválasztásával azt hinnénk, hogy végeztünk is, de van még egy eldöntendő foglalkozás a karakterünknek, ami szintén szerves részét képezi majd a játékmenetnek. Azt is mondhatnánk, hogy az úgynevezett Path fogja megválasztani a klasszikus MMO játékmenet mellett a másodlagos elfoglaltságunkat. A Path továbbá sztori szerint is eldönti, hogy miért jöttünk Nexusra. A választható Pathek a következők:

Explorer/Felfedező – A Felfedezők azért jöttek Nexusra, hogy feltérképezzék a helyet, minden barlangba és Eldan laborba bemásszanak, és minden hegy csúcsáról lenézzenek. Ők játék közben rejtett tárgyak megtalálását, titkos zugok felfedezését kapják feladatul.

Scientist/Tudós – A Tudósok a bolygón található ősi technológiát vadásszák, így ők mindenre kíváncsiak, mindent megvizsgálnak, szkennelnek, elemeznek.

Settler/Telepes – Ez a Path főleg szociális teendőkkel jár, védenünk kell egy telepet, meg kell mentenünk más telepeseket, csomagot kell szállítanunk, ilyesmi. A Telepes a közt szolgálja.

Soldier/Katona – Ha Katonaként érkezünk Nexusra, akkor egyetlen célunk van: harcolni, elfoglalni, lerombolni, és küldetéseink is többnyire ilyesmik lesznek.

A választott pathtől függően a játékban az alap elvállalható küldetések mellett minijátékokat és plusz teendőket fogunk kapni, amik opcionálisak, tehát nyugodtan átugorhatjuk őket. De ha már van ilyen, akkor érdemes csinálgatni, hiszen csak így juthatunk hozzá különleges képességekhez és cuccokhoz, melyekhez más Path képviselők nem. Például a Telepes egy bizonyos szint után megidézhet Craft központokat, így nem kell városokba szaladgálni. További szépsége a rendszernek, hogy bizonyos Path küldetésekhez nem vagyunk elegek egyedül. Teszem azt, kapunk egy Explorer küldetést, hogy kövessük egy szörny nyomait, de a nyomok egy ősi ajtóhoz vezetnek, melyet csak egy Tudós tud kinyitni.


Új világ

Ha készen vagyunk, kezdődhet a játék. Dominion frakcióval egy szépen kifényesített hajón érkezünk, ahol a Császár személyesen figyeli első lépéseinket a mélyalvó tartálytól a felszínre szállásig. Exileként egy lopott, rommá lőtt roncs hajón érkezünk, ahol csak egy tucatnyian élték túl a térugrást, és talán még kevesebben jutnak le majd a felszínre. A hajón kapunk lépésről-lépésre tutorialt a játék működéséről, megkapjuk első küldetéseinket, kipróbálhatjuk magunkat minden területen, és a végére összeszedjük az induló felszerelésünket is. Minden hajó hangárjából a felszínre jutunk, ahol már élesben fog menni a móka. Itt komoly veszélyek, és rengeteg küldetés vár majd ránk, több kontinens több különböző területén.

Minden terület úgy van felépítve, hogy találunk opcionálisan elvállalható küldetéseket, és vannak sztori orientált feladatok is. Előbbiek a fejlődésünket és a pénzbevételünket biztosítják, utóbbiak pedig végigvezetnek minket a pályán, végül pedig egy főellenséggel zárják az adott területet. Ahogy a sztoriban haladunk, úgy változik néha a terület is. Például ha egy küldetésben a Dominion felégeti az erdőt, akkor az eddig ismert zöldellő terület szívfacsaró, izzó pusztává változik, tele ellenséggel az eddigi cuki vadállatok helyett. Ilyenkor persze változnak a vállalható küldetések is, és felgyorsulnak az események is, melyek a pálya utolsó területére vezetnek, minden bizonnyal egy főellenség, vagy nagyobb ütközet küszöbére. Ha végeztünk, lehetőségünk van elhagyni a területet, és tovább haladni egy új, nagyobb szintű pályára, de persze bármikor visszatérhetünk a későbbiekben.


Fejlődni ugyanúgy fejlődünk, mint bármilyen klasszikus MMORPG-ben, tehát kapjuk a tapasztalati pontokat a küldetések megoldásáért, ölésért, plusz tevékenységekért. Egy X számú tapasztalati pont után szintet lépünk, amihez új elérhető képességek, vagy megnyíló lehetőségek tartoznak, ezekről egy kis ablakban kapunk összefoglalót. Utunk során nem csak karakterünket, de a saját tudásunkat is fejleszthetjük, mivel lehetőségünk lesz a világról, karakterekről, és történelemről írásos anyagokat gyűjteni, valamint a játék folyamatosan adagolja nekünk a tippeket és trükköket szellemes bemondós stílusban.

A harcrendszer nem különbözik más játékoktól, igazából a World of Warcraft és a Guild Wars 2 szerelemgyermeke, amit itt láthatunk. Lövöldözésnél nem kell kijelölni az ellenfelet, a földön egy indikátor jelzi, hogy merre fog repülni a lövedék, és mekkora területet fed majd le, képességek esetében pedig a minta színváltozásai jelzik a töltöttséget, vagy az állapotot. Ez kényelmes és mókás, de például engem eléggé zavart, hogy a támadások közben nem lehet mozogni. Közelharcnál ez nem annyira számít, egy Spellsingernél viszont elég idegesítő. A pozíció választás így fontos tényező, mozgásra pedig képességekkel lesz lehetőségünk, vagy hátragurulással, amit kétszer tehetünk meg, majd pár másodpercig várnunk kell egy új elugrásra.


Dolgos hétköznapok

Harcolunk, szintet lépünk, küldetéseket csinálunk, Path feladatokat teljesítünk, de mit csinálhatunk még? Természetesen felvehetünk jártasságot, ami három csoportra oszlik: Gyűjtögetés, Gyártás és Hobbi. Előbbiben találunk Bányászt, aki nem meglepő módon követ fejt, ásványokat gyűjt. A Relikvia Vadász ősi ereklyéket, Eldan cuccokat, és a telepesek által széthagyott szemétnek tűnő kincseket keresi, és hasznosítja. A Túlélő a vadon állataiból nyer húst, szőrmét és csontot, de tud fát is vágni, ami építkezéshez eleve alapkövetelmény.

A Gyártás csoportba tartozik a Páncélkovács, aki páncélokat gyárt, a Ruhakészítő, aki közepes páncélokat gyárt bőrből, a Varró, aki könnyű ruházatot varr. Lehetünk még Feltaláló, aki érték javító cuccokat, gyógyító dolgokat és egyéb relikviákat állít elő a Relikvia Vadász áruiból, aztán lehetünk Fegyverkovácsok, aki fegyvereket gyárt, minden mennyiségben. Végül ott az Építész, aki képes berendezési tárgyakat, építményeket és csatagépeket gyártani.

Hobbi csoportban találjuk a Farmert, aki farmot tud építeni, virágokat és bogyókat szed, valamint lehetünk Szakácsok, aki fincsi kajákat főz, amik nem mellékesen extra értékeket adhatnak fogyasztás után. Van még két jártasság, de ezek nem kötöttek, és nem korlátozottak, ez a Rúnamester, aki a felszerelésbe rak értékjavító köveket, illetve az Újrahasznosító, aki lebontja a számunkra haszontalan tárgyakat, hogy újrahasznosítható nyersanyagot kapjunk belőlük.


Minden adott ahhoz, hogy lefoglaljuk magunkat, és szerencsére a WildStar el is éri azt, hogy a játékosok egy pillanatra se unatkozzanak. Van egy küldetés, ami nehéz, de nincs most más teendőd? Nicsak, egy Path küldetés. Új területen vagy, ahol még nincs felvehető küldetésed? Nicsak, egy egész pályára kiterjedő küldetés! Békés felfedezésen vagy? Hopp, megjelent egy pálya-boss! Sok minden történik a területeken, melyek az indulástól fogva mindenkire vonatkoznak, tehát elég csak a közelébe menni a küldetés területének, és máris a részesei vagyunk a történéseknek. Küldetésekből nagyon sok van, nem igazán fogunk unatkozni, és egyik-másik egészen érdekes háttér sztorival rendelkezik, melyekre érdemes odafigyelni.

Ha már túl vagyunk mindezeken a teendőkön, és igen magas szintet értünk el, még mindig mehetünk dungeon-ökbe a haverokkal. A többfős mókák során igen kemény ellenfelek armadáján kell átverekednünk magunkat, bossokba botlunk, végül pedig egy saját sztorival rendelkező főellenséget is el kell fenekelnünk a kincs megszerzéséért. A dungeon-ök ismételhetők, és érdemes is rajtuk többször végigmenni. Alapból nincs sok dungeon a játékban, de a készítők ígéretei szerint folyamatosan fognak jönni a patchek érkezésével egy időben. Ha ebből is elég, még mindig ott van a PvP, ahol összemérhetjük az erőnket más játékosok ellen arénákban, vagy nyitott vadászmezőkön, értékes nyereményekért cserébe. A későbbiekben állítólag lesznek bajnokságok is, ahol akár csapatban is lehet nevezni, ez pedig egyértelműen a PvP játékmódok bővítését jelentheti.


Azt hittétek, ennyi volt? Nem, nem, még mindig van mit csinálni a WildStarban. Másik teendőnk, amivel elfoglalhatjuk magunkat nem spanyol viasz, mégis egyedinek hat MMO téren, mivel kevés játékban köszön vissza ez a lehetőség, és azokban sem így, ez pedig a ház építés. Vehetünk magunknak egy telket, melyre felépíthetjük saját lakóházunkat, csinálhatunk mellé kertet, saját műhelyet és raktárat. A játékosok házai, hogy ne legyenek csak úgy bezsúfolva, a levegőbe emelkednek, és ott maradnak biztonságban, de mi bármikor elutazhatunk a telkünkre, és meg is hívhatunk barátokat egy partira. A házat nekünk kell felépíteni, és a berendezési tárgyak készítéséről is gondoskodnunk kell, de még a fát és követ is nekünk kell hozzá beszerezni. Nem olcsó mulatság a saját kégli felhúzása, de mindenképp hasznos és szórakoztató.

Plazma és pallos

Amit eddig tartogattam, és ami a játék egyik legnagyobb erőssége, az a látványvilág, és a hangulat. Srácok, a WildStar dizájnja az egyik legjobb, amit láttam, túlzás nélkül. Rajzfilmszerű a látvány, ami nem csak a színekben és kidolgozottságon vehető észre, hanem főleg a karakterek megjelenésén és viselkedésén. Már a megjelenés előtt tökéletes képet kaptunk a hangulatról a játékot bemutató videókból, melyek önmagukban megnyerték a játéknak a rajongóknak, még mielőtt egyáltalán játszottak volna a WildStarral. A stílus számomra nagyon hasonlít a Disney Kincses Bolygó rajzfilmjére, ami nekem külön piros pont, mert imádom. A sci-fi és fantasy keveredése annyira egységesen van megoldva, hogy egyáltalán nem zavaró, vagy szokatlan, és hamar hozzá lehet szokni, ráadásul az egyedi látványvilághoz tökéletesen illeszkedik. Mint mondtam, a karakterek nagyon jól néznek ki, ami cuki az nagyon cuki, ami brutál, az nagyon brutál, a környezet pedig helyenként lélegzetelállító. Nem azért, mert Crysis 3 szerű látvány tárul a szemünk elé, hanem mert ki van találva, gondosan meg lett tervezve minden az utolsó nyomorult kavicsig, és egységes, egyedi stílussal lett megalkotva. Látszik a játék minden porcikáján, hogy a játék dizájner csapata szívét-lelkét beleadta ebbe a projektbe. Így lehet az, hogy bár a grafika nem annyira részletes és szép, de a látványvilág magával ragadó, nagyon hangulatos és különleges.

A hangokkal is abszolút meg vagyok elégedve, kezdve az egyszerű effektektől a szinkronon át a zenéig. Hangok terén max annyi negatívumot tudok kiemelni, hogy egyes területek nem kaptak háttérzajt, így egy város, vagy csarnok elég üresnek és túl csöndesnek hat. Pár hang pedig talán túl hangos, ahhoz képest, hogy nem is a közelünkből jön. A szinkronok tökéletesen illeszkednek a rajzfilmes stílushoz, pont annyira vannak túljátszva, mint amennyire igényli azt a hangulat. Sok szöveg van, minden fajhoz más-más viselkedés társul, egy-egy szinkronhang pedig kiemelkedően profi, vegyük például a szenzációsan jó Caretaker hangját. A másik, amivel abszolút elégedett vagyok, az a zene. A WildStarnak kiemelkedően jó a soundtrackje, tele olyan számokkal, melyeket a játékon kívül is szívesen hallgatok, játékon belül pedig rengeteget hozzátesznek a hangulathoz.

Van itt azonban valami, amiről muszáj beszélnünk, és ezúttal nem a WildStar pozitív oldaláról szól. Ez pedig a havidíj. A fejlesztők hasonló rendszert készítettek, mint amit az EVE Onlineban is láthattunk, tehát fizetjük zsebből a havi kvótát, vagy játékon belül szedünk össze annyi pénzt, hogy megvásároljunk egy jegyet az egy hónapos játékhoz. Ez tényleg szép és jó, főleg, hogy jelenleg nem is annyira drága ez a jegy, de nekem magával a havidíj puszta létezésével van hatalmas problémám. Bizonyára velem van a baj, de hallgassatok meg. A mai világban egyre több és több játék érkezik hozzánk, mind igyekszik túlszárnyalni a másikat tartalommal, vagy élménnyel, de egyik sem kerül többe, mint az átlag. Kifizetjük a játék teljes árát, és játszunk, ameddig csak akarunk. A legtöbb új MMORPG már elvetette a havidíjat, pont azért, mert nem biztos, hogy képesek olyan tartalmat szolgáltatni, amiért a játékosok kiadnák azt a havi 3-4000 forintot, ami lássuk be, nagyon sok. A Guild Wars 2 óta én magam is úgy gondolom, hogy egy fejlesztőnek „nincs joga” havidíjat kérni, ha nem tud folyamatos tartalmat adagolni a játékosoknak. A GW2 havonta dob ki olyan frissítéseket és plusz tartalmakat, melyekre más játékoknál fél éveket kell várni. Az ingyenesen játszható játékok minitranzakcióval próbálnak bevételre szert tenni, és tartalmilag nem adnak többet, mint más játékok, de kevesebbet sem. Ilyen MMO-k között a WildStar szerintem veszélyes vállalkozásba kezdett, hogy havidíjat szabott meg a játékért. Ugyanis van benne PVP, van benne sok felfedezhető dolog, de ezek akárhogy is nézzük, elfogynak, és nem nyújtanak sokkal több élményt, mint akármelyik másik MMO. Épp ezért az amúgyis drága alapjátékért miért fizetnénk folyamatosan komoly pénzeket? Nagyon jó játék a WildStar, de azt kell hogy mondjam, hogy a havidíj sok szempontból indokolatlan. Most jelent meg a játék, és még megtörténhet a csoda, hogy folyamatos tartalombővítést hoznak a játékba akár havonta is, ebben az esetben enyhül a havidíj elleni véleményem.


Ítélet

A WildStar az utóbbi idők egyik legjobb MMORPG-je, ami nem feltétlen játéktechnikailag mutatkozik meg, hanem a magával ragadó stílusában és hangulatában. A játék tartalmas, a látványvilág elsőrangú, a zenék nagyon jók, és még sorolhatnám… Az egyetlen negatívum, hogy a játék havidíjas, ami számomra sajnos indokolatlan, lévén hiába nagyon jó a WildStar, nem nyújt többet, mint más olyan játék, ami nem kér havidíjat. Rövidtávon vállalható a havonta fizetés, de szerintem hosszútávon úgy fog járni a játék, mint a Star Wars Old Republic, és időközben ingyenessé teszik. Mindent egybevetve, a havidíj problémát leszámítva a WildStar egy nagyon szuper MMORPG, ami egyedi, stílusos világgal és hangulattal rendelkezik. Aki teheti, próbálja ki. 

-Róka-

Pro:
+Magával ragadó, egyedi hangulat
+Mesteri látványvilág
+Nagyon jó zenék
+Sok teendő

Kontra:
-Havidíj

Értékelés
 9.0Játékmenet:
Klasszikus MMO elemekkel operál a WildStar, de az újdonságok a részletekben rejlenek. Küldetések, minijátékok, opcionális teendők, dungeon-ök, jártasságok, házépítés, amit csak akartok. Maga a fejlődési procedúra talán lassú lehet sokaknak, de ez is MMO-val jár.
9.5+ Hangulat: 
A WildStar számomra az elmúlt idők egyik leghangulatosabb MMO-ja, túlzás nélkül. Kidolgozott világ és környezet, cselekmény, stílusos játékelemek, egyszóval minden, ami jó, és még jobb.
 9.5Grafika: 
Maga a grafika nem váltja meg a világot, de látványos, és sok helyen határozottan szép. A WildStar erőssége a látványvilágban rejlik, ami egyedi, stílusos és egységes, kezdve a karakterektől a pályák felépítéséig. 
 9.0Hangok: 
A hangeffektekre nincs panasz, a szinkronok jópofák, igényesek, a zene pedig kiemelkedően jó. Emlékezetes számok, fülbemászó muzsikák, ez kell egy jó játékhoz. Sok MMO-val játszottam már, de az összes közül a WildStar karakterkészítőjének a zenéje a legjobb számomra. 
 9.0Szavatosság:
MMORPG-ről van szó, tehát abszolút hosszútávra tervez velünk a játék. Sok a tennivaló, rengeteg a lehetőség, és az új karakter indítása is lehet újra meg újra izgalmas. A havidíj miatt talán el sem kezdik sokan, vagy idő előtt abbahagyják, épp ezért nem lehet tökéletes a WildStar.
Review score
 9.2
Az elmúlt idők egyik legjobb MMO-ját köszönhetjük a WildStar képében, ami nem elsősorban a játékélménynek, hanem a lehengerlő hangulatnak köszönhető. Mi lenne a WoW, ha nem lenne olyan részletes és magával ragadó világa? Igaz ez a WildStarra is, de pont ezért érdemel figyelmet, mert megvan benne az, amitől igazán jó lesz. Csak az a nyamvadék havidíj ne lenne...

Összes oldalmegjelenítés