Marvel Heroes 2015 - Teszt

Teszteltük a kívül-belül felújított Marvel MMO-t...

Már olvashattatok tőlünk egy cikket a Marvel Heroes ingyenes játékról, mely a Marvel univerzumot eleveníti meg több műfaj keverékeként. Az alapból MMO beállítottságú akció rpg a marvel képregények összes dimenzióját és karakterét életre hívja, és egy addiktív, izgalmas online szórakozást biztosít hosszú távon. Nem csoda, hogy olyan nagy pontszámokat kapott nálunk a játék, mert elsősorban megérdemli, másodsorban pedig nincs még egy ilyen játék. Technikailag is egy nagy teljesítmény, másodsorban pedig a képregény rajongók abszolút minden igényét kielégíti. Mindegy, hogy milyen franchiseról beszélünk, ennyire még egy játék sem koncentrált a rajongók igényeire. Persze, mind tudnátok ellenpéldát mondani, de lefogadom egyik fejlesztő sem formálta át az egész játékot csak azért, mert egy maroknyi rajongó megkérte rá őket. Na ugye.

A mostani cikkünk témája ugyanez a játék lesz, de nemrég akkora változáson esett át, amiről érdemes beszélni. Ez nem csak egy kósza patch, még a játék hivatalos címe is megváltozott egy kicsit, így odabiggyesztették a 2015-öt, ami igazából sok mindent jelent. Eleve az újítások ki fognak tartani egy jó ideig, mire mindenki átnyálazza őket, másodsorban pedig folyamatos tartalom bővítéssel várják a fejlesztők a játékosokat, és a terv egészen 2015 végéig szól. Utána is folytatni fogják minden bizonnyal, de egy évre előre már megvan, hogy mi mindent kapunk majd az arcunkba, és mondhatom, nagyon bíztató a gondolat. Mivel a játék alapjai nem változtak, ezért nem írnám le ugyanazt, amit már olvashattatok kollegámtól, viszont aki szeretné felfrissíteni a cikk tartalmát, az még most tegye meg. Íme a teszt:


A tesztben olvashatók nagy részt változatlanok, de az újításokról most én fogok mesélni nektek a cikkben.

Ugyanaz, mégis más

Egy év telt el a teszt megírása óta, és természetesen sokan elvárhatták, hogy ez idő alatt jöjjenek új hősük, küldetések, tárgyak, ami meg is történt. Jelenleg 34 hős található a játékban, mind-mind a Marvel univerzum fontos alakjai, jól ismert és szeretett karakterek, melyekkel már csak azért is érdemes játszani, mert ők azok, akikről annyit olvastunk. A filmekről sem feledkeznek meg a fejlesztők, így találhatunk a játékban a képregényes kinézetet lecserélő filmes ruhákat, de bizonyos helyszínek is inkább a mozifilmekben látottakat idézik fel. A megfelelően kiegyensúlyozott stílusok tökéletes egységet alkotnak, ebben igazából nincs változás, de az azóta bekerülő tartalmak is hozzák ezt a szintet. Mára már a legfontosabb marvel helyeket teljesen bejárhatjuk, és a nagyobb hősök mind megtalálhatóak.


A hűséges játékosok bizonyára felhúzták a kedvenc karaktereiket 60-as szintre, és szorgosan gyűjtögetik a jobbnál jobb cuccokat. A játék egyik legnagyobb újítása, az Omega Rendszer ledönti a maximum szint által felállított falat, és lehetőséget ad a sokkal jobb, széleskörűbb fejlődésre, ami nem fog megállni 60-as szintnél. Az alap fejlődési rendszer mellett az Omega új területeken enged minket fejlődni, de nem plusz képességeket ad, hanem inkább készségeket, és tulajdonság módosítókat. Itt több fejlesztési területet találunk, mely történet szerint a SHIELD által végzett kutatások eredményeit hordozza elsősorban. A vizsgálatok a hősök képességeiről lehetővé tette, hogy bizonyos tulajdonságaikat megosszák másokkal is, így az Omega Rendszerben a játszható, vagy csak jól ismert karakterek génjeiből és erejéből kivont erőket láthatjuk. Így lesz lehetőségünk böngészgetni az Omega Rendszeren belül a nanotechnológia, az arkán erők, a pszicho képességek, a molekuláris szintű fejlődések, radioaktiv hatások, beültetések és szuperfegyverek tárházában.

Az Omega pontok a legelső szinttől kezdve gyűjthetők, és szétoszthatók, és minden feloldott tulajdonság javíthat a teljesítményünkön. Találhatók konkrét érték javító tulajdonságok, vagy plusz hatás kombókat feloldó lehetőségek, de egy-két extra értékhez hozzájuthatunk, melyekhez különben nem, példuál a ritkább tárgyak potyogásának esélyét növelő javításhoz. Egy Omega készséghez több pontot is hozzárendelhetünk, és a rendszer bétája alatt bekorlátolt pontmennyiséget azóta olyan magasra felhúzták, hogy ezzel az újítással tényleg örökké tarthat a fejlődésünk. Aki el akarja érni az abszolút felső határát az Omega Rendszerben való fejlődésnek, annak irdatlanul sok órányi játékot kell befektetnie. Ezzel nincs is gond, hiszen a rendszer nem a játék megkönnyítését, hanem a fejlődés hatékonyságát hivatott elvégezni, így a 60-as szint eléréséig is bárkinek lehetősége van specializálódni a rendszeren belül, utána pedig tovább építheti a karakterét, hiába fogyott el a fejlődni való. Ezzel az újítással nem csak a karakterek építése vált hatékonyabbá, de a játék szavatossága is megugrott.


Másik újítás, ami igazából nem spanyol viasz, de mégis érdekes, az achievement rendszer. Persze, vannak és voltak steam teljesítmények, de ezúttal a játékon belül találhatunk különleges teljesítményeket, melyek egy része karakter specifikus. Az egyes teljesítmények eléréséért nem csak elismerést, de ajándékokat is kapunk, így érdemes lesz nézegetni őket, ráadásul ez az újítás ösztönözi is a játékosokat arra, hogy egy karakterrel mélyebbre hatóbban foglalkozzanak.

A hűséges játékosok ezúttal minden napi belépésért ajándékokat fognak kapni, melyeket hetekre lebontva véletlenszerűen sorsol ki a játék, de bizonyos naponként extra jutalmakat is kaphatunk, köszönetül azért, hogy folyamatosan tartottuk a napi egy belépést. Rebesgetik, hogy havonta külön extrák járnak, és 365 napi folyamatos belépésért is valami nagyon szép jutalom jár, bár ember legyen a talpán, aki egy napot sem hagy ki. Ezen felül az eddig hűséges játékosokat is díjazzák, így akinek van már 30-as szintű karaktere, annak csak beszélnie kell egy bizonyos ügynökkel, és az további jutalmakkal gazdagít bennünket. De ha már jutalmakról van szó, az évforduló alkalmából is szerezhetünk extra zsákmányt, amihez tényleg elég csak annyi, hogy a megfelelő NPC-vel beszélünk.


Új kalandok

Másik fejlesztés az úgynevezett Daily Shared Quest, ami szabad fordításban Napi Közös Küldetést jelent. Ennek lényege, hogy az egyes meglátogatható területeken ezúttal elérhetőek lesznek bizonyos küldetések, amik mindenki számára láthatóak, és automatikusan részesévé válik az, aki az adott szerverre lép. A kiadott feladatok változatosak lesznek, és minden nap váltani fogják egymást, ahogy a jutalmak is. Mivel nem feltétlen lesznek könnyűek a küldetések, ezért szükségszerűen csapatba kell verbuválódni, vagy a haverokkal, vagy a pályán tartózkodókkal.

A következő új dolog az egyik legjobban várt eleme az újítások listájának, méghozzá a legelső nagyobb Raid a játékhoz, a Muspelheim Csatája. Ha végigvittük az asgardi tartalmat, akkor megnyílik számunkra a Raid, amihez kapásból 10 ember szükséges, és azokból is olyanok, akik készen állnak az igazi kihívásra. A Raiden belül ugyanis több szintű pálya található, ahol hullámokban szakadnak a nyakunkba az ellenségek, végül pedig magával Surturral kell megküzdenünk. A csata igen kemény, sok kellemetlen csapdát rejteget, de a végén a zsákmány garantáltan megéri a fáradozást.


Említettem már, hogy már most egész sok karakter elérhető, és a fejlesztők ígérete szerint folyamatosan bővül a felhozatal, méghozzá ígéreteik szerint havonta. Minden hónapra van egy betervezett hős, pálya vagy küldetés szett, aminek köszönhetően megállás nélkül özönlenek majd az új, felfedezhető tartalmak. Az új karakterek közül az első jelenleg az Ezüst Utazó, és egyenlőre nem tudni, ki követi majd a sorban, de a rajongók már most tűkön ülve várják, hogy begyűjthessék az új karaktereket. Az áruk bizonyára nem fog változni a mostaniaktól, sőt, várhatóan drágulnak majd a gyorsabb és bővebb tartalom miatt, hogy a fejlesztők is kapjanak már valamit. Semmi pánik, ugyanis ettől függetlenül ugyanúgy találhatunk feloldható hőst a játék során, akár egy mezei banditából pottyanva is, vagy a Surturr elleni küzdelem végén.

Ráncfelvarrás

A maradék fejlesztések elsősorban a játék kiegyensúlyozottságát és a látványt érintették, mindkét esetben kellemes változást hozva. A kiegyensúlyozottabb hősök a PvP miatt voltak fontosak, de a változtatásokkal azt is elérték, hogy mindegyik hős egyaránt hasznos legyen, ne legyenek olyan karakterek, amelyekkel nem szívesen játszanak az emberek, de olyan se, akivel meg túl sokan. Minden hős egyaránt erős, és hasznos, PvP-ben pedig többet kell hagyatkoznunk a saját képességeinkre, semmint a választott hősünkére.


A grafikai fejlesztés elsősorban a textúrák élesítésében és bizonyos modellek cseréjében történt, valamint a fényeffektek is látványosabbak lettek bizonyos pontokon. A játék eddig is szép volt, a képregényes látvány tökéletesen illett a Marvel hangulathoz, de most már tényleg látványosnak mondható a játék. Egyes helyek elveszítették ugyan a képregényes, meseszerű kinézetet, és valamivel szürkébbek, mégis részletesebbek lettek, ami már a mozifilmeket idézi, így igazából mindenki jól járt. A hősök szempontjából főleg az animációkban történt változás, sokkal finomabbak lettek a mozdulatok, jóval kevesebb a bug és a természetellenes mozgás.

A hangokról azt írtuk akkoriban, hogy nem a legjobbak, és így egy év után számomra ezen a téren is pozitív változások történtek. Az új pályákhoz új zenék jöttek, amik valóban nem rágják bele magukat az ember agyába, de játék közben egész kellemesek, és illenek a hangulathoz. A karakterek is valamivel többet beszélnek, és nem találtam kivetnivalót a szinkronokban.


Ítélet

Nem egy új játékot teszteltünk most, hanem egy már egy éve működő játék újításairól beszéltünk, de érdemes volt átrágni magunkat rajta, ugyanis ezek a fejlesztések azok, amik életben tartanak egy játékot a nagy címek mellett. Az ingyenesség jó dolog, és a minőség sem utolsó, de a tartalom az, amivel a játékosokat meg lehet tartani hosszú távon is, ebből a szempontból pedig a Marvel Heroes most nagyon odatette magát. Az eleve jó játék most még jobb, akik már rég játszanak azoknak van mit felfedezniük, aki pedig még nem próbálta ki a játékot, annak itt a nagy lehetőség. A veteránok visszatérnek, az újak pedig rengeteg tartalmat találnak majd a Marvel Heroes 2015-ben. Ajánlom mindenki figyelmébe. 

-Róka-

Pro:
+Még mindig jó
+Feljavított grafika
+Omega Rendszer
+Ígéretes jövőbeni tartalmak

Kontra:
-Néhol még mindig szaggat
-Agyvérzés veszélye a bőségzavartól :)


Értékelés
9.5Játékmenet:
Továbbra is élvezetes, a különböző hősöknek köszönhetően változatos, az új Omega Rendszernek és a legújabb Raidnek köszönhetően pedig tovább bővültek a lehetőségeink.
9.0  Hangulat: 
A Marvel univerzum még mindig az egyik legjobb dolog a világon, és a játék méltó módon igyekszik megadni mindent ahhoz, hogy továbbra is a legjobban adhassa át a világ hangulatát.
9.5Grafika: 
Eddig is szép volt, de a textúra és modell cserék, az új effektek és UI fejlesztések még látványosabbá tették a játék. A stílus néhol változott, de nem ment a játék kárára. 
8.0 Hangok: 
Új pályákhoz és küldetésekhez új zene dukál, a hősök pedig többet szövegelnek, és a minőségre nem lehet panaszunk.
9.5 Szavatosság:
A maximum szint elérése sem volt egy rövid feladat, utána pedig jól elvoltunk a farmolással és a PvP-vel, de az Omega rendszernek és a most induló Raideknek köszönhetően tovább tolódik a játék szavatossága. 
Review score
9.1 A Marvel Heroes igen nagy értékelést kapott tőlünk egy évvel ezelőtt, de most is kénytelen vagyok ennyit adni neki, hiszen megérdemli. Az újítások jó példája annak, hogyan kell egy címet fenntartani, és hosszú távon élvezetessé tenni akár a veteránok számára is. Aki még nem játszott a játékkal, annak itt a tökéletes lehetőség próbát tennie. 

Összes oldalmegjelenítés