GRID: Autosport TESZT

Beültünk a volán mögé és megnéztük, hogy mit tud...

Két hónappal a bejelentést követően meg is érkezett a GRID autós játéksorozat következő fejezete, a GRID: Autosport. A kiemelkedő első és a picit gyengébb második rész után elkészült a harmadik rész is, ami már nem kapott számot, hanem inkább hozzácsaptak egy alcímet. A készítők szerint sokkal jobban hasonlít az eredeti GRID-re, mint a folytatására, így inkább ehhez fogom hasonlítani én is. Nézzük, milyen lett.



Játékmenet és irányítás
Nyilván mindenki úgy játszik, ahogy akar és amilyen eszköze van, de megfelelő gamepad vagy kormány nélkül nem az igazi. Az autósjátékokat mindig egy xbox controller-rel játszom, ezzel van tapasztalatom, így csak erről tudok beszélni. A GRID 1 irányítását én egy picit túl érzékenynek éreztem, az Autosport-nál viszont  teljesen meg voltam vele elégedve. Amikor csak tudtam, kikapcsolt kipörgésgátlóval mentem, sokkal jobbnak éreztem a vezetést így. Gyorsabb kocsiknál néha azért visszakapcsoltam, mert nem nagyon bírták az ilyen heves irányváltásokat. Gamepad esetén csak a gombokat lehetett átállítani, deadzone-t és hasonlókat nem, szerencsére erre most nem is volt szükségem. A GRID: Autosport-ot nyilván senki sem fogja full szimulátornak nevezni, ez még mindig egy árkád játék, de azért a sok beállítási lehetőség miatt a másik műfaj rajongói is beleszerethetnek. A vezetési segédek mellett több autó paraméterét is meg lehet változtatni, mint például hogy milyen hosszú legyen a váltás, vagy hogy milyen legyen a fékerő elosztása. Lehet, hogy nem nagy dolog, de még mindig több, mint jó pár másik autós játéknál.



A GRID: Autosport játékmenete nagyon változatos. A "játékmódok" öt főcsoportra vannak osztva: Touring: Itt túraautók versenyeznek, van gyakorlás és időmérő is. Gyakran többször is ugyanazon a pályán kell végigmenni (másodszorra fordított beérkezési sorrendben indulunk). Endurance: Itt van mindenféle kocsi és a lényege az, hogy meghatározott ideig (8 perc) kell kőrözni és aki a legmesszebb jut, az nyer... és mindezt éjjel. Mondanom sem kell, a látvány lenyűgöző (részletesen később). Open Wheel: Ide tartoznak azok a versenyszámok, ahol valamilyen formula autóval kell versenyezni. Az irányításuk is egészen más és az ütközésre is jobban kell figyelni. Tuner: Ebben a kategóriában található meg a drift, amit én máig nagyon gyűlölök és annak ellenére most sem szerettem meg, hogy volt pár szép pillanatom. Ez biztos élvezetesebb lenne kormánnyal. Itt a tuner-ben található még az a fajta játék is, ahol az időnket kell összevetni a gépével. Az előzés itt nem számít, csak az a lényeg, hogy miénk legyen a leggyorsabb kör. Street racing: Olyan autókkal mehetünk itt, amik nem kifejezetten versenyzésre születtek, de a maximális sebességükből adódóan jók arra is. Itt vannak a szuperautók (például McLaren, Viper). Úgy láttam ebben a kategóriában csak sima versenyek vannak. Az előbb felsorolt versenyeket, event-eket időnként megbolondít egy sima kupaverseny, ahol pár kör erejéig mindenki ugyanolyan típusú kocsiba ül be. Többjátékos módban és sima versenyzéskor még egyéb parti módok is helyett kaptak, mint például a derbi.



Career
Második játékindításnál örömmel vettem észre, hogy a játék több profilt is támogat, így ha többen szoktunk az adott gépen játszani, nem kell a másik mentésébe beletúrni. Sajnos az első részből ismert csapatkreálás, menedzselés, nem tér vissza. Ezúttal úgy oldották meg az egyjátékos kampányt, hogy minden szezonban nekünk kell kategóriát és csapatot választanunk. Ebből következik, hogy (itt) autókat sem fogunk venni, mert mindig csak az adott kategóriához tartozó gépkocsikból fogunk tudni választani. Szerencsére a szponzor feladatok/jutalmak visszatérnek és most még változatosabbak. Ezek teljesítésével több tapasztalati ponthoz juthatunk, ami szükséges lesz ahhoz, hogy új versenyeket nyissunk meg. Minden kategóriánál külön számolja ezeket a pontokat. Sok választási lehetőség van, de a végén úgy is mindegyiket meg kell csinálni, mert különben nem tudunk előrelépni. Egy másik befolyásoló tényező a nehézségi fok beállítása. Minél több olyan opciót választunk, amitől nehezedik a játék, annál több bónuszt, százalékot kapunk a tapasztalati pontok mellé. Minden változásnál megmutatja, hogyan változik ez az érték, így mindenki be tudja állítani magának, hogy mennyi kockázatot vállal, mennyit ér meg neki a gyorsabb fejlődés. Verseny közben le tudunk kérni kulcsinformációkat a rádión keresztül (mint például hol van a riválisunk) és még a csapattársat is tudjuk utasítani, hogy milyen stílusban vezessen.



A játékban nagyon sok verseny van, sokáig fog tartani a kimaxolása. Néha olyan érzésem volt, hogy túl sok is. Egy szezon állhat akár 6 vagy több versenyből is, szezononként kategóriát kellett váltanom, hogy valamennyire változatos maradjon a játékmenet és ne unjak rá. Azért ne értsetek félre, a GRID: Autosport nem unalmas, csak hosszú. Hogy is lehetne ennyi fajta játékmóddal... Rengeteg autó van, de ez nem fog feltűnni, mivel kategóriákra vannak felosztva és az összeset sosem fogjuk egy helyen látni. Talán túlságosan is sok részre osztották őket. Persze megértem én, így balanszolják a játékot. A gépi ellenfelek intelligenciája nagyon érdekes: egyrészt nagyon jó, mert jól vezetnek és néha még közepes nehézségen is meggyűlt velük a bajom, másrészről viszont nagyon kegyetlenek. Első helyről indulva szinte lehetetlen elsőnek maradva bevenni a 90 fok körüli kanyart. A gép mintha nem érzékelné, hogy egy autó (a játékos) van előtte és durván belénk jönnek. Később már akkora gond nincs, csak a verseny elején ennyire idegesítő. Minden újrajátszásnál másképp viselkednek és szerencsére ők sem tökéletesek (néha hatalmasakat borulnak).



Online
A játék online része nemcsak egy utógondolat volt, ahogy sok autós játéknál, az biztos. A legfontosabb különbség az offline játékhoz képest, hogy itt tudunk pénzt szerezni, autókat vásárolni, eladni. Egy Golf büszke tulajaként és egy kis kezdőtőkével indulunk neki a többjátékos módnak. Mások ellen játszva nyerhetünk pénzt, amivel új, saját autókat tudunk majd venni, javítani (igen... elhasználódnak). Természetesen a legelején nem leszünk bekorlátozva arra az egy kategóriába, amiben a Golf van. Ugyanúgy, mint az egyjátékos módnál, tudunk majd választani a kategóriába tartozó kocsik közül, viszont ha olyanba kerülünk, ami megfelelő a saját kocsinknak, tudunk akár azzal is versenyezni. Magasabb szintet elérve (itt is szintezünk) a megvett kocsinkat tudjuk tuningolni, ezzel minimális előnyre tudunk szert tenni. (Legalább is, ha jól értettem.) Ennél a pénzes dolognál azért húzott egy hatalmasat a Codemasters: akár saját, akár "bérelt" kocsival megyünk, ha összetörjük, ki kell fizetni a javításokkal. Ezzel a megoldással arra ösztönzik a játékosokat, hogy a zárt körpályán ne roncsderbizzenek, ami egy fantasztikus dolog. Ezenkívül vannak még challengek, ahol ha jó időt futunk, kaphatunk egy nagyobb összeget. Ezek a versenyek kemények, itt nincs flashback. Online kapcsán meg kell még említeni a Racenet Club-ot is. ami körülbelül egy klánnak felel meg. Online lehet létrehozni, saját festést tudunk rakni az autónkra és ezzel reputációt tudunk szerezni magunknak és a barátainknak.




Grafika és hang
A Codemasters-nél elképesztő munkát végeztek a PC porttal. Gondoltak ránk, eszméletlenül szépen néz ki és nagyon jól fut. Alapból maximum felbontásba és magas grafikai részletességbe rakta magát a játék, és még v-sync mellett sem esett le 60 alá a másodpercenkénti képkockák száma. Ahogy már fent említettem, a játék látványa lenyűgöző. Az árnyékok szépek, a fű és az aszfalt is jól néz ki. Még a felszálló porszemcséket is lehet látni a kocsi körül. A STEAM-ről le lehet tölteni egy 4GB nagyságú HD textúracsomagot, így erősebb gépeken még többet ki lehet hozni a játékból. Bár az éjszakai pályákon utáltam, hogy nem látom rendesen az utat, a környezet és a távolban lévő dolgok, mint például a tűzijáték, helikopter fényei, teljesen magával ragadtak. A menürendszernek van stílusa, a HUD-on jól néznek ki a kiírások és nincs teletömve felesleges dologgal. A GRID: Autosport-ban többféle kameraállás is van, ezek közül kettő belsőnézetes. A műszerfalas nézeteket úgy oldották meg, hogy elhomályosították az egészet, mint amikor valaki nem oda fókuszál. Ez elég nagy hiba volt, még nem láttam játékost, aki dicsérte volna ezt a megoldást. A hátulnézeti kamerának a szöge nem túl előnyös, több autónál is gondjaim voltak, mert nem láttam ami előttem van, ezért kénytelen voltam kifeküdni a motorháztetőre és úgy vezetni.



A GRID: Autosport-ot az alábbi gépen, a beépített benchmark segítségével, 1600*900 felbontásban teszteltem: 
ASRock 970 Extreme 3, AMD Phenom II x4 965be, GTX 550TI (1gb), 8GB DDR 1333
Az eredmények:
                                                  MEDIUM           HIGH          ULTRA
Minimum:                                     70                      49                 27
Maximum:                                    103                    82                 43
ÁTLAG:                                           86                     62                 33


A játék hangjai is abszolút rendben vannak. A menü zenéje kellemes, habár hamar ismétli magát. A kocsik hangjai változatosak, a legtöbb autózaj megegyezik az igazi autóéval és nagyon jól szólnak. Az egyéb zajok (például a felettünk elszálló helikopteré) sokat dobnak a hangulaton. A rádiós csapattagnál csak egy sor volt, amit sokszor ismételt, ezenkívül nem volt vele gondom.
 


A GRID: Autosport egy remek játék lett. Kiváló port, változatos játékmenet, jó irányítás, szép grafika és kellemes hang, élvezetes többjátékos és online mód. Aki szereti az autós játékokat, szerezze be. Akinek csak gamepad-ja van, annak ajánlom. A GRID: Autosport megvásárolható STEAM-en vagy a magyar webshopokban.


Pros.:
+ Kiváló grafika, hang és remek pc port
+ Hosszú egyjátékos kampány
+ Jó irányítás gamepaddal
+ Sok játékstílus
+ Sok autó
+ Érdekes online mód

Cons.:
- Mosott belsőnézet
- A gépi ellenfél néha nem gondolkodik

Értékelés
 9.0Játékmenet:
A játékban többféle stílus keveredik, a játékmenet változatos és jó az irányítása.
 8.0 Hangulat: 
Lenyűgöző grafika és hang. Letisztult menükinézet
 9.5Grafika: 
Nagyon jó munkát végeztek a PC-s verzióval. Gyönyörűen néz ki és még annál is jobban optimalizálták.
 9.0Hangok: 
A menü zenéje rendben van. A motorhang változatos, nagyon kellemes a fül számára.
 8.0Szavatosság:
Hosszú kampány, sok autó, sokféle játékmenet és ezek után még mindig ott van az online és többjátékos része.
Summary
 8.7Az eddigi megjelent három rész legjobbja. Ahogy semelyik játék, úgy ez sem tökéletes, de van annyira változatos és van annyi tartalom benne, hogy hosszú időre lekösse a virtuális világ versenypilótáit.

Összes oldalmegjelenítés