A Wizard's Lizard TESZT


Teszteltük A Wizard's Lizard játékot...


A kis költségvetéssel rendelkező fejlesztőcsapatok úgy tudnak hosszútávon jól profitáló játékot készíteni, ha azokra könnyen rá tud függni a játékos, mert változatos és nagyon sokat lehet vele játszani. Nem is csoda, hogy most már tömegével jelennek meg a "roguelike", illetve annak egy könnyedebb fajtája, a "rogue-lite" játékok. Az a különbség a kettő között, hogy az utóbbi nem annyira követi az eredeti formulát, ami leginkább abban látszik meg, hogy a halálok után nem mindig a nulláról indulunk, hanem érezhető valamilyen fejlődés is, ami miatt nem érezzük az előző meneteinket elpocsékoltnak.


A Wizard's Lizard-s akció "RPG" játékot a Lost Decade Games csapata készítette és június 16-án jelent meg. A mostani teszt alanya leginkább a régi Zelda és a nem túl régi The Binding of Isaac (továbbiakban TBoI) játékra hasonlít (ezt ő maguk írják az áruház oldalán). Az RPG kifejezést nem véletlenül tettem idézőjelbe, mert ennyi erővel minden hasonló akciójátékot annak lehetne hívni. A történetről annyit, hogy a Halál magához ragadja a varázsló gazdánkat és nekünk, a hüllő állatkájának kell megkeresnie és megölnie a Halált. Ez így leírva hülyén hangzik, de a játékban nem zavaró.


A játékmenet ugyanolyan, mint a fent említett játékoknál: felül-oldalnézetből irányítjuk a karakterünket, szobáról szobára járunk, minden ránk támadó ellenfelet megölünk, közben kincseket, fejlesztéseket szedünk.  
A Wizard's Lizards úgy van kialakítva, hogy ha sokat játszunk vele és közben dolgokat csinálunk, egyre erősebben mehetünk neki a következő menetnek. Minden játék a "városban" kezdődik, ahol kezdőtárgyakat tudunk majd venni. Ahhoz, hogy egyből fejlesztésekkel tudjunk indulni, az kell, hogy a játékok során városlakókat szabadítsunk ki (ők fogják növelni a kezdőpénzünket) és az árusoktól tervrajzokat vegyünk (ezzel válik megvásárolhatóvá az adott tárgy a "városban"). Egy másik dolog, amiben eltér a TBoI-től, az az, hogy ha először meghalunk, nincs vége a játéknak. Miután elfogyott az életerőnk, szellem formában tudjuk folytatni a játékot. Persze ilyenkor az adott menet is nehezebb lesz, mivel új ellenfeleket kapunk és a régiek szellemeivel is meg kell újra küzdenünk. Vannak olyan szobák, ahol újra életre tudunk kelni, de az ilyen hely nagyon ritka, körülbelül három ilyen alkalmunk lesz egy játékban. Tekintve, hogy hamar meg tudunk halni, ez a második esély egy nagyon jó dolog. Van olyan puzzle és rejtély is, amit csak ilyen módon tudunk megoldani, így még esetenként értelmi is van.


Háromféle módon tudunk harcolni. Van az alaplövésünk, ami kardok eldobásából áll (elég hülyeség eldobni a kardot, de hát ez már a Zelda-nál is az volt), de a kardokat lecserélhetjük bumerángra vagy akár golyókra is. Ezekből a fegyverekből nem túl sok van és van olyan, ami egy tulajdonsága miatt egyértelműen jobb, mint a többség (dárda). Tudunk még totemet lerakni, ami egy-két másodperc után aktivizálódik. Sajnos alap totem teljes mértékben használhatatlan, mert kicsi a távolsága, kevés ideig tart és szinte semmit nem sebez. Többféle totemet is lehet szerezni, de azok sem túl jók, remélhetőleg a fejlesztők erősítenek majd ezeken. Ezeken kívül van még egy "lélek robbanás" is van, ami jól sebez, de ugyanúgy nincs távolsága és gyorsan nem is lehet ellőni őket, mert két robbanás között várni kell. A három támadásból leginkább csak az alap lövést fogjuk használni, amit 360 fokban, bármerre lőhetünk. Ellenfeleink többek között zombikból (hát persze), baglyokból, denevérekből, zöld zselékből fognak állni, de találkozhatunk az Alien franchise "facehugger"-jeivel és a magukat ládának álcázó mimikekkel is... szóval az ellenfeleink változatosan néznek ki. A játék nem áll kimondottan sok pályából, de sokáig tart végigjátszani. Néha lehet érezni, hogy a szándékos időhúzásra mentek rá (hogy kitolják a játékidőt), például azzal, ahogy a sírok működnek.


A Wizard's Lizard grafikája olyan lett, amilyen. Az indie játékoknál nagyon nem lehet haragudni a kinézetre, ami egyébként "raster"-rel készült és a felbontása 960x640 (nem használja ki teljesen a 16:9 képarányt). Ami viszont nagyon zavaró, hogy időnként borzalmasan leesik az FPS (akad). Egy ilyen játéknál azt hinné az ember, hogy ez nem gond, pedig az. A kép sokat rázkódik és azt sem szereti, ha közben mozgatjuk az egeret. A játékot lehet játszani gamepad-dal, de ilyenkor a célzás nem pontos, mivel azt is az analóg karral kell megoldani. Játszható még billentyűvel is, mint mondjuk a TBoI esetében és a célzást egérrel is meg lehet oldani, ami a legpontosabb módszer lenne... csak közben úgy elkezd akadni a játék, hogy szinte játszhatatlanná válik. Ezt mindenképpen javítani kellene.
A hangok átlagosak és sajnos a zenék sem túl változatosak, hamar meg lehet unni ugyanazokat a dallamokat.


Mivel egérrel nem tudtam irányítani, ezért gamepad használatára voltam kényszerítve.
A Wizards Lizard változatos, nagyon sokáig el lehet vele lenni. A harc nem az erőssége és a játék legnagyobb gondja az, hogy nem látod, mi van előtted.... pontosabban nem látod mi van fent és lent, ha épp arra mész. Legtöbbször úgy haltam meg, hogy felfelé vagy lefelé mozogtam és nekem jött az egyik csapda. Úgy kellett volna megoldani, ahogy a TBoI-ben vagy akár a régi Zelda játékban is van... hogy lássam az egész pályát. Ehhez még az is hozzájön, hogy a legtöbb fegyvernek nagyon kicsi a lő távja, közel kell menni az ellenfelekhez. Egy igazi rémálom a fel-le haladás ebben a játékban, pedig nem kéne annak lennie (a jobbra és balra mozgás még rendben van). Nagyon lassú és óvatosan kellett mozognom bizonyos helyeken, mert csak így tudtam elkerülni, hogy meghaljon a kis aranyos gyíkom.



Aki szereti a hasonló "roguelike" játékokat, annak tudom ajánlani. Június 30-áig akciósan, 10 euróért lehet megvásárolni a STEAM-en.

Pros.:
+"Roguelike"
+ Halál után második esély
+ Nem kell mindig a nulláról kezdeni
+ Néha nagyon élvezetes tud lenni a harc
+ Rengeteg gyűjtögetni való
+ Újrajátszási faktor
+ Steam teljesítmények
+ Teljes gamepad támogatás

Cons.:
- Másodlagos fegyverek majdnem használhatatlanok
- Sok fegyver hasonlít egymásra
- FPS sokszor leesik, emiatt egérrel nem is nagyon játszható
- Néhány ellenfél túl erős
- A zenét hamar meg lehet unni

Értékelés
7.5Játékmenet:
A harc lehetne változatosabb is és kategóriájában is láttam már jobbat, de ennek ellenére élvezetes. Jól működik az élet-halál rendszer.
 8.0 Hangulat: 
Van stílusa. A főhős nagyon aranyosan néz ki.
 7.0Grafika: 
A kinézettel nem is lenne gond, de komoly gondokat okoz az FPS zuhanása, ami kihat az irányításra.
 6.5Hangok: 
Monoton és nem túl változatos hangok. A zenét nagyon hamar meg lehet unni.
8.5Szavatosság:
Nagyon sokáig el lehet vele szórakozni. Vannak titkot, achievementek és akárhányszor újrajátszható.
Summary
 7.5A Wizard's Lizard nem fog a műfajában új csúcsokat felállítani, de ennek ellenére nagyon élvezetes játék. A fejlesztők aktívak a fórumon és remélhetőleg pár hibáját idővel orvosolni fogják. Aki szereti a hasonló játékokat, azoknak tudom ajánlani.

Összes oldalmegjelenítés