Smite - Előzetes

Kipróbáltuk az Istenek aréna játékát...

A MOBA, azaz Multiplayer Online Battle Arena játékok mindig nagy sikernek örvendhettek, hiszen egy borzasztóan egyszerű játékmenetet kaptak a játékosok, rengeteg lehetőséggel. Sok féle játszható karakter, rengeteg tárgy és érték javító, amikkel tetszésünk szerint építhetjük fel választott hősünket. Legyen szó a Dotáról, HoN-ról, LoL-ról, a játékosok több száz, több ezer órát képesek beleölni a játékba, köszönhetően a számtalan játszható karakternek, és a folyamatosan bővülő tartalmaknak. Ráadásul nincs két ugyanolyan meccs, hiszen minden játékos más és más, így az ellenük szükséges stratégia gyakorlatilag meccsről meccsre változik. Továbbá van az a mondás a MOBA játékokra, hogy „Easy to learn, hard to master”, ami annyit tesz, hogy könnyű megtanulni a játék alapjait, de mesterévé válni a karakterünknek már egy hosszas és nehéz folyamat. Aki képes rá, annak minden meccs kihívás, minden győzelem arra ösztönzi, hogy tovább keresse a kihívásokat, a vereségek pedig kitartó gyakorlásra sarkallnak.

A SMITE is ezt a receptet követi, ám sok olyan újdonságot hoz be a MOBA játékok világába, mely hatására igen nagy figyelmet kapott a stílus rajongói körében. Az előzetes írásakor a játék még nincsen kész, a fejlesztők megannyi új tartalmat és javítást ígérnek még hozzá, így a legfontosabb, és legjelentősebb elemeit fogjuk megvizsgálni az egyre csak gyarapodó, és egyre népszerűbb Smite-nak.

Istenek haragja

Minden MOBA rendelkezik valamilyen egyedi stílussal, amit a látványon felül a háttér történet, az alap szituáció biztosíthat. A Smite esetében egy egészen különleges alapfelállást ismerhetünk meg: Különböző kultúrák mitológiai személyei szállnak harcba egymással, hogy természetfeletti összecsapásokkal döntsék el, kinek van nagyobb hatalma a világok felett, és ezzel továbbá felfrissítsék a halandó követők táborát is. Megelevenednek a képernyőnkön a Görög mítoszok istenei, az Észak mondavilágának alakjai, Egyiptom istenei, a Kínai szentek és szellemek, Hindu és Maja kultúra démonai, valamint a Római mitológia karakterei. A készítők vették a bátorságot, és az istenek megjelenését, stílusát egy teljesen egyedi formára szabták át. A szabad felfogású ábrázolások mind egytől egyig gondosan ki vannak dolgozva, jól át vannak gondolva, szellemesek és látványosak, az istenek képességei pedig a valódi történeteikből származtathatók. Minden kultúra más stílust képvisel, és többnyire a harcban is megtalálhatóak a sajátosságaik. Például az Észak istenei közt találhatók a legszívósabb tank karakterek, a Hindu mondavilág erőszakos mivoltához mérten az itt található teremtmények többnyire agresszív, orgyilkos természetűek.

A Smite-ban jelenleg 49 isten található, de ez a szám folyamatosan növekszik, hisz a fejlesztők még minimum kétszer ennyi karaktert terveznek bevezetni a játékba. Az isteneket a játékosok kipróbálhatják gépi ellenfelek ellen, vagy belevethetik magukat a játékosok elleni éles játékba a regisztrációjukkor járó alap karakterekkel. A játékban jelenleg hat játékmódból válogathatnak a játékosok: van klasszikus 5v5 (Conquest, Assault, Arena), 3v3 (Joust), területfoglalás (Dominion), és naponta frissülő, különleges kikötéseket felállító Match of the Day.



A játékaink során pénzt, követőket, és rangot kapunk. A pénzből további isteneket vásárolhatunk meg használatra, a követők jelentik az adott istennel elért sikereinket, bizonyos mennyiség után ez az isten rangot is tud lépni. Azon kívül, hogy a magasabb rang csúnya arany kinézetet nyújt számunkra, több értelme még nincs. Továbbá mi magunk is szintet lépünk a játék során, amihez mérten magasabb szinten erősebb játékosokkal küzdhetünk meg, valamint egyes játékmódok szinthez kötöttek.

A Smite már csak azért is nagyon tetszetős a MOBA szerelmeseinek, mert nem az egérrel kattintgatós módon irányítjuk a karakterünket, hanem közvetlenül vesszük át felette az irányítást. Ez sokkal több odafigyelést, gyorsaságot, reflexet és távolsági karaktereknél célzást jelent, valamint egészen más hangulatú ilyen módon harcolni. Ráadásul ehhez a fajta irányításhoz egész könnyű hozzászokni, a Smite-ban közel tökéletesen működik a rendszer. Már dicsértem a látványvilágot, ami szintén kiterjed a pályák kidolgozottságára, és a kezelőfelületre is. A karakterek szépen kidolgozottak, a meccsek végén mindenkinek megtekinthetjük az egyedi, nagyon szórakoztató örömtáncát, vagy épp dühkitörését. A MOBA játékokban mindig kényes kérdés a karakter kinézetének változtathatósága, hiszen a bankkártyánk megkönnyítésével juthatunk hozzá a kozmetikai kiegészítőkhöz, és ez gyakran rosszul sül el. Teszem azt Dotában pofátlanul nagy pénzeket kell egy kalapra, vagy kesztyűre költeni, ami igazából nem is nagyon látszik a játékban. A LoL-ban szintén túlbecsülik olyan kinézetek árát, melyek nem nyújtanak elég változatosságot. A Smite-ban ez másképp van, minden isten rendelkezik egy kevésbé látványos feloldható kinézettel, egy aranyozott verzióval, és egy kidolgozottabb, részletes, igényesen elkészített változattal is. Ez utóbbi már megéri a pénzét, a játékban eleve közelebbről fogjuk tudni megcsodálni, a játék valutája pedig a kellemes kategóriába tartozik. Ha nem szeretnénk pénzt költeni, szorgos farmolással természetesen a játékokért kapott fizetőeszközzel is megszerezhetjük az áhított kinézeteket.



Ami bíztató

A mai világban egy játékot, főleg ha ingyenes, a fejlesztők hajlamosak elfelejteni. Nem adják meg azt, amit a játékosok kérnek, a nagyobb sikerű MOBA játékok egyértelmű sikerük hatására sem hajlandóak beruházni fejlesztésekre, és úgy egyáltalán, magasról köpnek a játékosokra. A Smite esetében a fejlesztők gyorsan, hatékonyan dolgoznak, a fórumokon folyamatosan reagálnak a játékosok visszajelzéseire, és ennek megfelelően fejlesztik a játékot. A karakterek kozmetikai és képességbeni átdolgozásra kerülnek, új istenek jönnek, a hibákat igyekeznek minél gyorsabban javítani. Egy ilyen hozzáállással rendelkező csapat esetében mindenképp érdemes megbecsülni a terméküket, mert jó biztosíték lehet mindez arra, hogy a Smite a jövőben ennél sokszor tartalmasabb, így élvezhetőbb lesz.

Ami kevésbé

A Smite-nak igazából nagyon kevés hibája van már a mostani állapotában is, a fentebb említett fejlesztések pedig megnyugtatóan hatnak. Ellenben vannak olyan fejlesztések, amik kevésbé nyerik el a játékosok tetszését, és ez többnyire az istenek képességeit, és használhatóságát érintik. Természetesen ez még csak egy béta állapot, így érthető, hogy igyekeznek balanszolni, azért sok játékos akad, aki nehezményezi kedvenc istenének negatív változásait. Például Árész karaktere sokáig a csapat hasznos tagja volt, köszönhetően az utolsó képességének. Ám mióta ezt gyengítették, Árész eltűnt a csatatérről, az újak nem használják, a régiek pedig siratják. És ilyen példából van még pár. Ha a Smite-nak lesz valaha komoly negatív tulajdonsága, akkor az a furcsa balansz lesz, de reméljük addig nem jutunk el.



Ítélet

A Smite így, félkész állapotban is megállja a helyét a MOBA játékok között. Ezt köszönheti egyéni, jól eltalált stílusának, a fantáziadús karaktereknek, és a fejlesztők jól látható törekvéseinek a tökéletesítés felé. A grafika teljesen élvezhető, a hangok és szinkronok is átlagon felülinek mondhatóak. Negatív tulajdonságot azért lenne nehéz mondani, mert ami hiba felsejlik a játékban, azt gyorsan kijavítják, a balansz változások pedig egyelőre csak bosszantóak, de a játékélményt nem rontják el. 
A játék véglegesítéséig még sok víz le fog folyni a Sztüx folyón, a játék is változni fog, de egyelőre töretlenül tör felfelé, mind minőségben, mind sikerekben. Mostani állapotában is ajánlom kipróbálásra a MOBA szerelmeseinek, a stílussal ismerkedőknek minimum egy próba meccset ajánlanék.

A teljes játék március 25-én jelenik meg, kizárólag PC-re.


Preview
A+Egy igényes, és ígéretes gyöngyszem a MOBA játékok világában, aminek a fejlesztése még sok jót ígér a hivatalos megjelenésig. Mindenképp figyelmet érdemel.

Összes oldalmegjelenítés