Heartstone - Béta teszt

Kipróbáltuk a Blizzard új kártyajátékát...

A cserélgetős kártyajátékok (TCG-k) szerintem mindenki számára ismerősek, ha más nem, gyermekkorunkból, mikor a tazokat, kosaras kártyákat, és hasonlókat cserélgettük egymással. Ez a gyűjthető kártyákból álló játék nem merül feledésbe a felnőtt korba lépéskor sem, hiszen a világhírű játékok, mint a Vámpír, vagy a Magic kizárólag 18+-os rajongótábora is több millióra rúg, és súlyos pénzekért rendeznek nemzetközi bajnokságokat. A társasjáték boltokban a játékosok hozzájuthatnak a zsákbamacskaszerű kis csomagokhoz, melyben véletlenszerű lapokat találnak, abból állítják össze a paklijukat, és játszanak vele. A felesleges, vagy már többször begyűjtött lapokat a játékosok csereberélik egymással, vagy eladják őket, bizonyos lapok döbbenetesen sokba kerülnek (eddigi legdrágább lap, amit életemben láttam, 150.000 Ft-ot ért…). A játékot maga a versengés, a társaság, és az üzletelgetés teszi örökéletűvé, nem is csoda, hogy olyan sokan foglalkoznak vele, bőven a gyerekkor felett is.

A Warcraftról nagyon remélem, hogy nem kell különösebben beszélnem, mindenki ismeri, és ez így van jól. Blizzardék gondoltak egyet, és elhatározták, hogy ők is elkészítik a saját TCG játékukat. Ugyan volt már előtte kártyajáték a boltokban, de az valamiért nem lett akkora siker, így pár hónappal ezelőtt meg is szűnt. Az új elképzelés már a monitorunkon valósul meg, ahol digitális formában gyűjthetjük a Warcraft sorozat alakjainak kártyáit, és azokból kell sereget összeállítanunk, hogy aztán összemérjük erőnket és tudásunkat más játékosokkal. Az így megszületett Heartstone ingyen elérhető lesz mindenki számára, a jövőben pedig minden bizonnyal nagy tétekért fognak a játékosok ringbe szállni a saját paklijaikkal.

Felépül a kártyavár

A zárt bétában már sokan megismerhették a játékot, nemrég pedig a nyílt béta már mindenkinek megadta a lehetőséget, hogy belemerüljön a kártyagyűjtögetésbe. A mit sem tudó kezdő játékos belép a játékba, és még mielőtt bármit is csinálhatna, át kell verekednie magát a tutorialon. Hat ellenfél hőst kell legyőznünk, miközben a narrátor elmagyarázza nekünk az alapszabályokat. Megismerkedünk a kártyákon található értékekkel, megtapasztaljuk a harc és a körök menetét, az első győzelmek pedig kellő önbizalmat adnak a folytatáshoz. Ez alatt a hat játék alatt a játékos mindent meg fog érteni, a szabályok egyszerűek, a tutorial kimerítően ismerteti velünk a kártyák lehetséges képességeit, értékeinek hasznát, és a cselekvéseink hatásait. Az a szép a Heartstone-ban, hogy a későbbiekben sem fogunk belefutni más szabályokba, vagy szabály kiegészítésekbe. Amit a tutorialban láttunk, az maga a játék, semmilyen bővebb tudást nem igényel a játék játszhatósága. Ahogy végeztünk a tutoriallal, kapunk egy hőst, és egy alap paklit, amivel gépi ellenfelek, vagy játékosok ellen vonulhatunk. Ha legyőztünk egy másik hős kártyát, azt automatikusan megkaparintjuk, hogy aztán azt is kipróbálhassuk. A kezdő paklik minden csata után tapasztalati pontot kapnak, szintlépéskor pedig kibővül a paklink pár kártyával, egészen tízedik szintig, ahonnan már csak az egyes kártyák fejlesztéseit kaphatjuk meg. Ha minden hőst felfejlesztettünk tizedik szintre, megnyílik előttünk a Heartstone világa, lesz elég tapasztalatunk ahhoz, hogy játékosok ellen is felvehessük a harcot.

A két összedobott játékos használhatja a kezdő paklit, vagy összeállíthat sajátot is a meglévő, illetve a később szerzett lapokból. A játékban szörnyeket fogunk ráereszteni a másikra, varázslatokkal és trükk lapokkal igyekszünk megsebezni a másikat. Amelyik játékos élete 0-ra, vagy az alá csökken, elveszíti a játékot. Minden hősnek más képesség tára van, más stratégiát, és játékmódot igényel a kijátszásuk. A WoW-ból jól ismert kasztok közül válogathatunk, név szerint a Harcos, Druida, Sámán, Mágus, Boszorkánymester, Pap, Paladin, Zsivány, Vadász. A hősöket beszéltethetjük is játék közben, és a játéknak fenntartott kis pálya egyes elemeit is piszkálgathatjuk. Ez meglepően szórakoztató, a játék helyett sokszor én is inkább az interaktív pályán kattintgatok, a három különböző pálya pedig idővel csak bővülni fog. A harcok után arany üti a markunkat, naponta pedig új küldetéseket kapunk, melyek kimerülnek olyan feladatokban, hogy ölj meg X harcost, vagy győzz Zsivánnyal háromszor stb. A küldetésekért nagyobb mennyiségű pénzt kapunk, amire szükségünk is lesz.


A játék ingyenes, de a mikrotranzakció itt is jelen van. Új, erősebb kártyákhoz ugyanis valódi pénzért juthatunk, a már említett zsákbamacska csomagok vásárlásával. Tudunk természetesen a játék fizetőeszközével is vásárolni, de ahhoz sokat kell güriznünk, nagyobb mennyiségű csomag vásárlása esetén pedig még spórolunk is, ha a bankkártyánk terhére szerzünk be jobb lapokat (plusz van egy közösségi elképzelés, hogy a pénzért vásárolt pakkokban nagyobb százalékkal van ritka lap, de ez persze csak pletyka). Egy csomag hat lapot tartalmaz, melyből egy, vagy egynél több mindig ritkább lap lesz, szerencsés húzás esetén akár legendás lap is ütheti a markunkat. A legritkább, nevesített lapok, mint például a játék hősei még csini animációt is kaptak, így az asztalra rakásuknak pusztán a pillanata megfagyasztja a vért az ellenfél ereiben, hát még amire képesek. Pénzért, vagy szintén aranyért beléphetünk az arénába is, ahol a gép által felkínált lapokból kell összeraknunk egy paklit, hogy azzal három vereség eléréséig játszhassunk. Az így összerakott pakli hatékonysága hullámzó, hiszen nem tudjuk, milyen lapokat fogunk kapni, csak a felajánlottakból válogathatunk, ellenfeleinknek pedig szintén hasonló készletük van. Amíg nem szerzünk három vereséget, addig a pakli a miénk, és minden győzelemmel megnöveljük a jutalmunk értékét. A jutalom lehet arany, varázspor, egy ritka lap, és minimum egy kártyacsomag.

A varázspor a játék másik érdekessége, ugyanis a fölösleges lapjainkat elpusztíthatjuk, mágikus esszenciájukból pedig meghatározott mennyiségű port kapunk. Egy listában megszemlélhetjük a játékban található összes lapot, és mindegyikük rendelkezik egy kifizetendő por mennyiséggel. Ha rendelkezünk elegendő varázsporral, megkapjuk a kívánt lapot.


Biztató jövő

A Heartstone a jelenlegi állapotában is szórakoztató, és megadja mindazt, amit egy TCG játéknak kell, de a fejlesztők a játékosok kérdéseire és problémáira válaszolva már több jövőbeni fejlesztést elkotyogtak, így egészen biztos, hogy fogunk kapni új hős kártyákat, temérdek új kártyát, új pályát, akár új játékmódokat. A Blizzardot nem úgy ismerjük, mint aki félrebeszél, így ha ők azt mondják, hogy még bővíteni fogják a tartalmat, akkor az úgy is lesz. Éppen ezért a Heartstone ingyenességén túl is megérdemli a figyelmet, hiszen folyamatosan fog bővülni, a végtelenül egyszerű játék elképesztő komplexitásokba vezeti a játékost a rengeteg különböző lapnak köszönhetően, így a szavatossága is biztosított a játéknak. Én mindenképp ajánlom a TCG játékok szerelmeseinek, a stílussal ismerkedők pedig jó esélyt kaphatnak rá, hogy jó tapasztalatokat szerezzenek. 

-Róka-

Preview
A+
Blizzard még nem okozott csalódást, és most új vizekre evez, ahol kártyák gyűjtögetésével élhetjük át a Warcraft világának szórakoztató, színes és hangulatos játékát. Ingyenességén felül a biztató jövő elég ok arra, hogy mindenki tegyen egy próbát a nyílt bétában!

Összes oldalmegjelenítés