Assassin's Creed Liberation HD - Teszt


Assassin's Creed Liberation HD - Teszteltük a játékot...

A modernkori játékiparnak az egyik jeles képviselője az Assassin's Creed sorozat. Aki kicsit is jártas a játékiparban annak igen nagy valószínűség szerint ha más nem a név biztosan ismerős lesz. Az Ubisoft ugyanis nem hagyta parlagon a 2007-ben konzolokra, majd 2008-ban pc-re is megjelent első részt. Azóta ugyanis gyakorlatilag szabályos AC lavina kezdődött, ami még a rajongókat is igen megosztja mondván, hogy 1 év alatt nem lehet minőségi játékot letenni az asztalra. Ennek boncolgatásába ezen értekezésben nem célom belemenni, inkább térjünk is rá a tesztalanyunk vizsgálatára.

Külön érdekesség ez esetben, hogy a tavalyi évben, névlegesen novemberben (pc-s szempontból vizsgálva) már megkaptuk AC dózisunkat méghozzá az igen kiválóan sikeredett negyedik rész személyében. Még érdekesebb a helyzet, mert ezúttal egy konzolportot köszönhetünk a pc-s platformon, méghozzá az Assassin's Creed Liberation HD-t, mely egy ráncfelvarrás után érkezett meg Steamre. Lássuk tehát sikerül-e a Playstation Vita-ra készült Ac résznek jobban szerepelni, mint a kézikonzolon.

Az AC Liberation története szerencsére nyomokban sem hasonlít a korábbi AC részekre. Kiváltképp, hogy ezúttal egy női főhősünk lesz, aki ráadásul feketebőrű. Aveline de Grandpré egy francia családban látja meg a napvilágot New Orleans-ban. Apja egy gazdag kereskedő, akinek fekete bőrű hitvese hirtelen eltűnik hátrahagyva közös lányukat Aveline-t. Az apróságot egy Agaté nevű bérgyilkos veszi óvó szárnyai alá, aki kitanítja az Assassinok mesterségére és beveszi a rendbe. Aveline felnőttként a templomosok üzelmeinek felgöngyölítésével tölti idejét, emellett a családi titkok felderítésére is fordít kellő időt, amellett, hogy apja üzleti ügyeit is intézi. A történet maga kezdetben elég izgalmas, bár nem egy Nobel díjas alkotás, sajnos azonban a játék második felében eléggé leül és unalmassá válik.

Lady Aveline lefizeti az őröket

Helyszínt tekintve több helyen fogunk majd megfordulni, de alapvetően New Orleans és környékére fog tevődni tevékenységeink nagy része. A várost egészében bejárhatjuk, valamint lesz egy nagyon nagy mocsaras rész, mely a Bayou névre fog hallgatni. Emellett időnként más helyekre is el fogunk látogatni. Mint említettem az 1700-as években kezdődik majd történetünk, mikor még nagyban művelik a rabszolgakereskedelmet ezen a vidéken és éppen francia fennhatóság alatt áll a város (később ez egyébként spanyol lesz), így az utcákon szinte csak francia szavakat hallani. A korszakválasztás és a helyszín egyébként egészen különlegessé teszi a játékot, főleg a Bayou-t emelném ki. Még ehhez hasonló helyszín nem volt Ac játékban.

Mivel az eddigi részekben is kivétel nélkül volt való idejű történeti szál, így sokaknak furcsa lehet, de ezúttal ez nincs így. A Liberation program csupán propaganda célokat szolgál és a templomosok PR eszközeként funkcionál. A levesbe viszont egy ismeretlen illető rondít bele és elérhetővé teszi azokat a részeket, melyet a Abstergo-éknál elkendőzni szerettek volna. Ezeket bizonyos helyszíneken bizonyos ellenfelek leölésével lehet amúgy megtekinteni. Lényeg a lényeg ezúttal nem fogunk egy másodpercre sem visszatérni a jelenbe, hanem végig Aveline világában kalandozunk majd. Némi kikacsintást csupán azon esetek nyújtanak, melyekben az ismeretlen illető meghekkeli a programot és elérhetővé teszi az úgynevezett Citizen E célpontokat.

Játékmenet tekintetében van jó hírem is és van rossz is. A jó hír az, hogy vannak azért ezúttal újítások is (nagy kritika szokott lenni sok régi rajongó részéről, hogy csupán ráncfelvarrás történik a részek közt érdemi változtatás nem), rossz hír, hogy sok régi elem köszön vissza. Kezdjük az utóbbival. Gyakorlatilag a harcrendszer többé-kevésbé érintetlen maradt. Ismét vannak mozdulataink, melyek fegyvernemenként eltérnek, ismét lehetőség van kivédés után adott ellenségtípust kivégezni (másokat természetesen nem lehet így eltenni láb alól, mint a régi részekben is volt) és ismét lehet ezeket a kivégzéseket egymás után folyamatában kivitelezni (ergó baromi könnyű hadseregeket is félkézzel eltenni láb alól). Hogy tetőzzük a helyzetet az animációk egy az egyben a harmadik részből lettek átemelve és én megmondom férfiasan nem fedeztem fel túl sok új mozdulatot (talán néhány esetben fordul elő az új eszközöknél).

Vannak egészen élvezetes részek a játékban

Maga a recept sem lesz meglepő egy AC fannak sem. Háztetőkön szaladgálunk, használjuk az eléggé erős harci képességeinket, ha rosszarcúakkal futunk össze. Követünk embereket, vagy a eagle view módban rejtett tárgyakat, nyomokat esetleg célpontokat felfedezve göngyölítjük majd fel az események fonalát. Viszont ha már jó hírt emlegettem, akkor ideje, hogy a kissé már elszontyolodó olvasót némileg felvidítsam. A játékba ugyanis belekerült egy új fajta rejtőzködési, közlekedési és képességhasználati rendszer mégpedig a különböző ruházatok (personas) formájában.

Aveline a mindennapokban ugyanis egy kereskedő lánya és mint ilyen az 1700-as években adni kell az etikettre és az öltözködésre. Mindezek alapján Aveline úrinőként is tud közlekedni a nagyvilágban. Ekkor korlátozott a fegyverválasztási képessége (felvenni feltud, csak magánál tartani nem fegyvereket, így alapból az ökleire, rejtett pengékre és az esernyőfegyverre korlátozódik a fegyverek választhatóság), nem tud mászni és kap egy spéci esernyőt, mellyel mérget tud kilőni a célpontra (erről bővebben majd a fegyverarzenálnál). Emellett van lehetőség bizonyos urakat elcsábítani, mellyel értékes ékszereket (gyűjthető tárgyak) kaphatunk ajándékba, vagy akár egy pár percre hű követőt is magunk mellé állíthatunk. Az úrinő álca ad továbbá lehetőséget az utat elálló őrök lefizetésére is, akik ezután átengednek majd minket. Fontos tudnivaló még, hogy az úrinő álcának lassabban nő a körözési szintje.

Aveline lelke legmélyén természetesen kőkemény assassin, így megvan a hagyományos bérgyilkos ruházata is. Ebben az álcában alapból egyes szinten van a körözési szintje, így folyamatosan gyanakvó szempárok merednek majd rá, ha ilyen ruhában szaladgálunk. A körözés egyébként mászáskor és természetesen harcban nő és különböző módszerek vannak csökkentésére, amit majd később ecsetelnék. A bérgyilkos ruházatban Avelinenek a teljes arzenál elérhető lesz (kézifegyver, nagyobb fegyverek, pisztoly és fúvócső, valamint füstbomba és korbács is) és kedvére mozoghat a tetőkön is.

Kenuzni jajj de jó

Harmadik és egyben utolsó álcája, mellyel New Orleansban és környékén könnyen be tud olvadni a rabszolgák közé a rabszolga ruha. Ebben könnyedén át tud haladni az őrök sorai között, kiváltképp ha egy ládát is cipelni fog. Életerőben ugyanúgy eléggé korlátozott álca, mint az úrinőnél és fegyverzetben sincs annyi választásunk, mint a bérgyilkos ruciban. Ellenben teljes lelki nyugalommal lehet mászkálni a házak tetején és nem is nő annyira a körözési szintünk sem.

Külön érdekesség, hogy ugyan mindhárom ruházatban (bérgyilkosban ehhez nem is kell sok) tudunk annyi kalamajkát okozni, hogy a fél város a hátunk mögött loholjon mégis mindnél egyedi módszer kell a körözési szint csökkentésére. A rabszolga ruhánál plakátokat kell tépkedni, az úrinőnél szemtanúkat likvidálni (ez egy picit érdekes választás amúgy, ráadásul miközben szemtanút likvidálunk még több szemtanú képződik. Valószínű a fejlesztők azt remélték ezeket a küldiket az úrinő ruhában kivitelezik majd a játékosok a rejtett esernyő fegyverrel és nem majd assassin csukjában apróra darabolva a fél várost, ugyanis van rá mód, hogy egyik ruhában a többi körözését csökkentsük), míg bérgyilkosnak öltözve bizonyos embereket jól lepénzelni a szint csökkentéséhez. Mivel ahogy írtam minden ruhában a többi körözését is csökkentjük így születnek elég érdekes szituációk (ha átgondolják a koncepciót és korlátozzák az adott öltözékre az adott csökkentési metódust, akkor rögtön ki lett volna küszöbölve ez a faramuci helyzet).

Álcacsere egyébként egy úgynevezett Dressing Chamberben abszolválható, melyeket a városban majd fel kell először újítani, hogy elérhetőek legyenek. Szerencsére a ruházkodás nem csak ennyiben merül ki. Sok esetben bizonyos küldetéseket nem is lehet csak adott álcában elvégezni, illetve minden álcához tartozik saját elvégzendő mellékküldetés lánc (egyébként ezek elég bugyutácskák és még unalmasabbak), valamint saját gyűjtögethető tárgyak is. Fontos megemlíteni, hogy mind a küldetéseket, mind a gyűjthető cuccokat csak akkor látjuk majd meg a térképen, vagy a játéktérben, ha adott álca van rajtunk. Emellett amúgy van még négy féle gyűjthető tárgy is a játékban (összesen tehát hét féle van). Az aligátortojásokat keresgélhetünk (persze ehhez aligátormamának is lesz néhány harapása), naplótöredékeket kutathatunk, gombát szedhetünk, mellyel betegeket gyógyíthatunk vagy Maja szobrokat gyűjthetünk be. Mind a 7 gyűjthető tárgy ruházatokat fog majd adni, melyek különösebben nem nagy jutalmak. Egyébként a bejárható területek ismét magaslatból tudjuk felderíteni, de a gyűjthető tárgyak nem fognak megjelenni a térképünkön csak ha közel járunk éppen hozzájuk a megfelelő álcában.

Szinte rá se lehet ismerni Avelinre rabszolga szerkóban

Fegyverek tekintetében nem lesz ok panaszra. Lesz itt számos új és régi kaszaboló eszköz az apróbbaktól az egészen nagyokig. Kardok, bárdok, különböző fejszék és ütőszerszámok gyarapítják majd az arzenált. Személyes kedvencem a cukornád aprító machete. Ami új az arzenálunkban az mindenképpen a lasszó lesz. Ezzel könnyedén tudunk bármilyen ellenfelet kizökkenteni és hasonlóan egy korábbi AC3-as eszközhöz akaszthatunk instant fel ellenfeleket fákra. Hasznos eszköz továbbá menekülő ellenfelek ellen is. Mint a korábbi részekben a fegyverek vásárlása amúgy eszméletlen összegeket fog felemészteni, ami mellett még gyűjthetünk órákat is, ami szintén écu (ez a játék pénzneme) ezreket fog felemészteni. Ezúttal ruházkodni külön nem tudunk majd, csupán színeket vásárolni a meglévőkhöz, illetve gyűjthető tárgyakkal újakat felfoldani.

Ami még kiemelendő a játékmenet tekintetébe az a kereskedés. A Liberation egy bizonyos pontján elérhetővé válik a kereskedés hajóink segítségével a különböző városok között. Pénzt keresni gyakorlatilag ezzel lehet majd szint kizárólagosan, mivel a küldetések teljesítése után nagyon csekély ellenszolgáltatás jár. Eleinte kevés hajótípus és útvonal lesz, de ez a későbbiekben bővül majd. Olyan termékeket vásárolhatunk és szállíthatunk más városba, ahol jobb az ára, mint pl fémek, fegyverek, fűszerek satöbbi. A kezelőfelület eléggé felhasználóbarát ugyanis látszik adott városban, hogy mit termelnek és mire van igény, így az útvonalak megtervezése gyerekjáték. Nehezíti a dolgot, hogy kalózok portyáznak és viharok nehezítik az útvonalakon történő haladást, ami lassabb célbaérést vagy veszteséget jelent a rakományból.

Újabb útvonalakat, jobb árakat a játékban elhelyezett egyik mellékküldetésszál segítségével lehet majd elérni. Ekkor üzleti riválisainkat kell jobb belátásra bírni és a vásárlóik túlzott megsarcolásáról lebeszélni bármilyen eszközzel. Több ilyen riválisunk is lesz, akik adott területen tevékenykednek. Ezen küldik elintézésekor lesz lehetőség kereskedő útvonalakat feloldani, illetve lehetőség lesz adott területen az üzletek megvásárlására (ez engedményt jelent a felszerelések, fegyverek drága árából) is. Összesen  egyébként 8 hajónak lehetünk a birtokosa, melyek típustól függően (sebesség és raktér statisztikájuk van) 30-40 percenként 20-30000 ecu-höz juttathatnak minket.

Bayou-ban is vannak telepesek

Amiről még igazából nem ejtettem szót az a kenuzási lehetőség. A mocsárban az aligátorok végett nem mindig célszerű úszva közlekedeni és ekkor pattanhatunk be egy közelben lévő kenuba, amivel adott területen oda közlekedünk, ahova jónak látjuk majd.  Sok esetben ez gyorsabb utazást tesz lehetővé, habár a mocsárban az ágak közt is elég jól lehet majd parkour módban haladni. Mégis ad egyfajta plusz lehetőséget ami igen kellemesen hat az összképre.

Összességében a játékmenet kapott némi ráncfelvarrást meg nem is. Az AC-k veleje a harcrendszer és a parkour rendszer mit sem változott. Azonban az álcarendszer üdítő változatosságot jelent, még ha a körözési szint kapcsán eléggé elrontották a csökkentési rendszert. Van kellő mennyiségű gyűjthető cucc és szerencsére nem is nagyon fogja a játék kezünket ezek elérés kapcsán, viszont pont ezért lehettek volna az ezekért járó jutalom jobb is.  Sajnos mindezek alapján azt kell mondjam az újdonsítágok jók, viszont az alapmechanizmusok változatlansága a játék második felétől már kezd unalomba fulladni minden ellenére.

Grafika tekintetében az AC Liberationtől senkinek nem fog padlót majd az álla. Nagyjából AC2-es grafikai szintet kell elképzelni, még a Vita-s verzió ráncfelvarrása után is. Főleg az arcok tekintetében nagyon feltűnő Full Hd-ben a minőségi különbség pl. az AC3-al szemben. Ezt mégse vehetjük akkor hibának, mivel gyakorlatilag kézi konzolos játék portjáról beszélhetünk. A helyszínek amúgy ötletesek. New Orleans kissé unalmas, de a Bayou a játék első felében kellő változatosságot nyújt, viszont szépnek nemigen nevezném.

Igazán mocsárszerűre sikeredett ez a vidék

Hangzás tekintetében sajnos hasonló megállapításokat kell tegyek, mint az eddigiekben. Nyomokban zseniálisak a zenék, amik főleg bizonyos helyszíneken csendülnek majd fel. Az esetek nagy többségében viszont annyira semmilyenek, hogy arra kifejezés nincs. Na jó ne legyek ennyire szőrös szívű, inkább azt mondom semmi különleges, csupán jó iparosmunka. Sajnos maga a szinkronszínészi teljesítmény is ezen a színten mozog. Aveline hangját kiemelném, de azt sem a beleélés miatt, hanem a francia akcentus megformálása miatt. Rajta kívül a többi szinkronszínész nemigen nyújtott maradandót, csupán jó lesz az felkiáltással távozhattak a szinkronstúdióból.

Szavatosságot vizsgálva azt kell, hogy megállapítsam, hogy a játék maga nem rövid. Ugyan többjátékos mód nem tartozik hozzá, de így is ha tisztességesen 100% sync-re végig akarjuk játszani a játékot, akkor az kb. 15 órát fog felemészteni drága hobbira szánt időnkből, ami portként kezelve nem is rossz adat. Viszont az újrajátszhatósági faktornál már elkezd rezegni az a bizonyos léc. Nagy AC rajongónak tartom magam, de nem tudom valaha lesz-e kedvem újra előhalászni az amúgy nagyon szimpatikus Aveline kalandjait ecsetelő részt.

Összességében egyik szemem sír a másik meg üveg. Sír, mert nem sok minden változott játékmenet tekintetében, hogy elvigye a hátán a játékot.  Aveline karaktere üdítő újdonság, de a harcrendszer és az alapok változatlansága ide kevés. Az álcarendszer jó, kellemes kenuzni a mocsárban és el lehet ütni pár percet a kereskedéssel is, de ez nem lesz elegendő még mindig. A játék második felétől ráadásul a sztori is elkezd leülni és hiába van két befejezés még ez sem menti a meg az Assassin's Creed Liberation HD-t a súlyos középszerűségtől mindent összevetve.

Pros
+ Fekete bőrű női főszereplő: Aveline
+ Helyszínek
+ Álcarendszer
+ Álcánkénti gyűjthető tárgyak és küldik
+ Új fegyverek és a lasszó
+ Kenuzás
+ Kézikonzolos játékhoz képest nem rövid
+ Kereskedelmi minijáték

Cons
- 5. szekvencia után unalmassá váló történet
- Álcánkénti körözési szint csökkentés bugyuta megvalósítása
- Beleélést nélkülöző szinkronhangok
- AC 3-ból egy az egyben átemelt harci animációk
- Néhol animációs bugok (ok nélküli zuhanás tetőről, úszás a parton)
- Elavult grafika a ráncfelvarrás ellenére is

Értékelés
7.5Játékmenet:
Gyökeres változást ez a rész sem hozott a sorozat életében. Azért némi fény látszik az alagút végén, mivel az új álcarendszer ad egy csavart a megszokott recepthez.  A kenuzás jó ötlet, ahogy az álcákhoz kötött küldik és gyűjthető cuccok is, valamint a kereskedős minijáték. A harcrendszer továbbra is látványos, viszont továbbra sem igen nyújt kihívást. Sok a copypaste elem sajnos, ami viszont levonást eredményez a pontszámból.
7.0 Hangulat: 
Aveline karaktere ad egy jó nagy adag újdonságot a hangulat tekintetében is. A hangok sajnos nehezítik a beleélést és sokszor eléggé B kategóriás feeling árad az egész játékból. Mondjuk úgy nyomokban Ac-t tartalmaz, de azért vannak jó pillanatok is.
7.0Grafika: 
Az AC 2 grafikai színvonalát idézi a leginkább. Vannak eredeti helyszínek és néhol egészen szépnek is nevezhető. Sajnos New Orleans eléggé jellegtelen és a kezdeti izgalmas Bayou is unalmassá válik idővel.
7.0Hangok: 
Szintén vannak magaslatok és kisebb dombok elsősorban a zenei kínálatban. Vannak jobb és kevésbé jó zeneszámok, ami szokatlan az Ubi-tól. Zenére mindig kínosan ügyelnek. Szinkronhangok sem a szokásos minőségűek sajnos. 
6.0Szavatosság:
A játék kellően hosszú, mivel kvázi 15 órát tölthetünk ez New Orleans vidékeink és lesz mód némi kikacsintásra is. Azonban nincs többjátékos mód és újrajátszásra se lesz sokaknak hangulata, mikor van jobb AC is a palettán.
Summary
6.9Az Assassin's Creed Liberation bizony nem váltotta meg a világot, hogy őszinte legyek én ennyit sem vártam tőle így némileg kellemes csalódás. De azért nem egy AAA színt. AC rajongóknak azért tudom ajánlani, ha el tudják fogadni a fentebb ecsetelt hibákat. Mindenki másnak pedig inkább az AC2-t javaslom, erősebb gép birtokában és kalóz hajlamokkal meg a negyedik részt.

Összes oldalmegjelenítés