Blackguards - Bétateszt



Blackguards - Teszteltük a bétát...

Nosztalgia. Olyan érzelmi töltettel ellátott emlék, mely akár a kevésbé kellemes élményeket is pozitív színezetben tudja feltüntetni. Sokszor érzünk ilyet rég elmúlt jó dolgok iránt, ami nem is elsősorban a régi esemény újbóli megismétlésére irányul, csupán az adott érzelmi töltet újbóli átélésére vonatkozik. Nem ismeretlen fogalom a nosztalgia a játékosok világában sem, sőt akár épülhetnek erre teljes játékkoncepciók. És bizony gyakran épülnek is. Gyerekkorunk élményszámba menő játékaival szerzett érzelmek újra felelevenítése egy-egy ismerős feature vagy ismerős koncepció, akár képes újra elővarázsolni a kiskamaszt a meglett, sokat tapasztalt gamerekből is.

Lehetnek ezek olyan apróságok, mint a történetmesélés klasszikusabb formája a dialógusok alkalmazása mellett. Vagy akár csak a mára már kihalófélben lévő körökre osztott játékmenet újbóli megvalósítása egy RPG-ben egy korhoz illő modern grafikai motorral felvértezve. Jelen játékunk alanya bizony nem titkolt módon próbál ránk öreg rókákra nosztalgikus érzéseket gerjesztve hatni és vezet vissza egy talán szebb korba. Egy olyan korba, mikor lépéseinket volt idő megfontolni, körökre osztva harcolhattunk meg az ellenféllel és oszthattuk szét számos tulajdonságra és ki tudja mire vérrel és verítékkel megszerzett tapasztalati pontjainkat. Ennek felelevenítését tűzte ki célul a Blackguards a Deadalic Entertainment új üdvöskéje, amit béta állapotában veszünk most némileg górcső alá.

A Daedalic Entertainment elsősorban ugyan kalandjáték berkekben ismert, azonban ezúttal merőben új vízekre eveztek. A Blackguards ugyanis egy ízig-vérig RPG játék lesz, ami ráadásul körökre osztott harcrendszerrel van felvértezve. Jó RPG-hez hűen lesz itt érdekfeszítő történet, tapaszatalati pont gyűjtögetés, melyet aztán rengeteg dologra szórhatunk el, zsákmányszerzési lehetőség és egy már ismert világ még részletesebb megismerése. Valaki már lehet kapizsgálja, hogy melyik világra gondolok, de az egyértelműség kedvéért mondjuk is ki. A Blackguards bizony a már jól ismert német fantasy világba a The Dark Eye világba kalauzol el minket újra. RPG játékosoknak nem kell bemutatni ezt a nagyon jól átgondolt és felépített világot, mely régi múltra tekint már vissza.

Időnként egészen nagy ellenfelekkel is meg kell majd küzdenünk

A Blackguards története gyakorlatilag elválaszthatatlan lesz magától a Dark Eye világtól. A keretet eme remek kis világ fogja adni és mi, mint a főhös ebben a világban találjuk majd magunkat. Kapásból belecsöppenünk egy igazán kellemetlen helyzetbe, mikor is egy hercegnő láb alól való eltételét próbálják ránk kenni, így hamar a hűvösön is találjuk magunkat. Már itt fura dolgok kezdőnek, mikor is a kínzónk egyáltalán nem a gyilkosságot akarja velünk beismertetni, hanem teljesen más infót akar kihúzni belőlünk. Első csapattagunkkal itt fogunk összefutni, mégpedig Naurim-bal a törpével, akinek segítségével annak rendje és módja szerint meg is lépünk a dutyiból. Az alapszituációról röviden ennyit. Maga a történet szépen chapterenként bontakozik ki vagy éppen bonyolódik tovább, ahogy egyre több dologra kapunk választ, illetve ezzel párhuzamosan több és több kérdés merül majd fel. A történet már most tehát igen jónak ígérkezik, de hát nem is várok kevesebbet egy neves kalandjáték fejlesztő műhelyéből.

A játékmenet tekintetében így hirtelen eléggé bajban vagyok. Bajban vagyok, mert annyi mindenről lehetne beszámolni, hogy azt se tudom hol kezdjem. Természetesen a játék elején megalkothatjuk saját karakterünket, ami lehet ember, törpe vagy egyéb szerzet. Béta kijövetelekor még csak nagyon fapados volt a karaktergenerálás, de már akkor ígérték a fejlesztők, hogy idővel majd szélesebb körű beállítási lehetőségeink is lesznekm ajd. A legalapvetőbb dolog a játékkal kapcsolatban, amivel szembesülni fogunk először az a körökre osztott harcrendszer és minden ehhez kapcsolódó tulajdonság. Ahhoz, hogy egy körökre osztott játékmenetet lehessen kialakítani meg kell alkotni a szabályokat és ehhez általában a legcélszerűbb bizonyos tulajdonságoknak való megfeleltetés. Itt már megjelennek olyan elemek, mint a kezdeményezőképesség, mely befolyásolja, hogy a csatasorban mikor kerül az adott karakterre a sor, mikor léphet, illetve cselekedhet.

Ha már tulajdonságok a játékban számos attribútumra pakolhatunk (erő, agilitás, manna és számos egyéb klasszikus fantasy képesség, melyek kombinációja növelheti alaptulajdonságaink értékét) majd pontokat, amellett, hogy fegyverkezelési képességeinket is fejleszthetjük (ebből kategóriánként eltérőekben lehetünk egyre jártasabb, mint például kardok, ütő és zúzó fegyverek, lándzsák, dobó fegyverek, vagy íjak, számszeríjak), ahogy speciális képességeket is tanulhatunk a már más játékokban megszokott varázslatok mellett.

Sokféle speciális képességből választhatunk és soknak lesznek fejlesztési kritériumai

Nagy vonalakban a képességeink fogják meghatározni, hogy milyen támadási módokat fogunk tudni alkalmazni az adott harcban. Ezen képességek tanulásának olykor vannak feltételei, mint például adott erő vagy karizma megléte, vagy alacsonyabb szintű képesség megléte. Harc közben ezekkel a speciális támadásokkal üthetünk nagyobbat, szúrhatjuk át az ellenfél páncélzatát annak védelmi értékének csökkentésével, boríthatjuk fel az ellenfelet vagy távolról pontos lövéssel csinálhatunk belőle tűpárnát nyilunkkal.  Harcban még fontosak lehetnek a különböző tárgyak is, mint a gyógyitalok, csapdák, amiket felállíthatunk vagy akár olykor mérgek is.

A különböző csatákban az új Xcomhoz hasonlóan léphetünk majd. Első lépés után még van mód támadni, de ha a meghatározott sávon kívülre sétálunk, akkor adott körben már nem támadhatunk. Ez nagyban növeli a taktikázási lehetőséget is. Fontos még megemlíteni, hogy amennyiben meg is nyerjük az adott csatát utána se nem gyógyulunk meg, se nem töltődik fel az elhasznált manna mennyisége. Ergó nagyon figyelni kell majd milyen állapotban távozunk a csatából. Olykor össze lehet szedni maradandó sérüléseket, melyeket a különböző városok gyógyítóinál lehet pénzért kezelni, vagy csata után a kötszer készletünkből.

Találatokat egyébként jó klasszikus RPG módszerrel számolja a játék. Alapértékeinket gyakorlatilag egy képlet alapján behelyettesíti és kiszámolja a találtai valószínűséget a célpont távolsága és tulajdonságai függvényében, majd egy random faktor dönt, hogy az adott találati betalál-e avagy sem. Természetesen ennek kompenzálására is van tulajdonság. A dodge képesség révén nagyban lehet növelni az ellenfél mellétalálásainak esélyét. A találati arány közel és távolharci fegyvereknél is működik, ahogy mágikus képességeknél  (varázslatok képesek besülni, mikor is a mágusunk nem tudja elsütni azokat. Ilyenkor egyébként a manna nem kerül felhasználásra) is, sőt még a különböző csapdákból elszenvedett sebződések esetén is.

Ez a helyszín éghető anyaggal van átitatva és ha egy-egy oszlopot feldöntünk a mellette lévő petróleumfolyó bizony meggyullad sebezve az aki áthalad rajta vagy aki éppen benne áll

Apropó csapdák. Az egyes csaták helyszínein gyakran előfordulnak majd tereptárgyak, melyekkel interakcióba lehet majd lépni. Nem csak csapdák lehetnek majd ezek, hanem akár székek, hordók, vagy akár különböző nagyobb tárgyak is. Ezeket lerombolva különböző hatásokat lehet majd elérni. Például egy hordót tűzgolyóval felrobbantva a helyén parázsló fadarabok maradnak, melyek sebzik a rajtuk áthaladókat. Mocsaras területeken lehet futóhomok, ami amellett, hogy sebez még egy helyben is marasztal pár körig. A fák tetejéről néhol lelőhetőek darázsfészkek,  amikből a kirontó darazsak sebzik a környéken lévőket. Ilyen és ehhez hasonló interakciókra lehet majd számítani. Csapdákhoz visszakanyarodva ezeket lehet majd külön képességgel felfedezni elkerülve így a kellemetlen meglepetést az óvatlanul rájuk sétálás révén.

Amikor nem harcolunk, akkor egy hatalmas térképen tudunk helyszínről-helyszínre valós időben utazgatni. A legtöbb ilyen helyszín, melyekre vissza is térhetünk majd városok lesznek. Városokban találunk majd gyógyítókat (ők tudják a fizikai sérüléseket gyógyítani és nem csak az életerőt tölti fel hanem a tartós sérüléseket is ellátják. Sérülések tartósan csökkentik amúgy a képességeinket, így érdemes ezeket mihamarabb ellátni), kocsmárosokat (náluk lehet megszállni, ami amellett, hogy életerőt tölt még a mannát is szépen visszatölti, ugyanakkor a sérülések nem gyógyulnak), különböző árusokat (kovácsok, melyek fegyvereket és páncélzatot árulnak, csapda és gyógyital árusokat), tanítókat (tőlük lehet speciális képességeket vagy varázslatokat tanulni).

Számos esetben lehet majd mellékküldetéseket is felvenni a különböző városokban, melyek akár chaptereken is átívelhetnek majd. Ezeket érdemes elvégezni, mert sok AP-t lehet összegyűjteni (ez a játék tapasztalati pontja) és jóféle zsákmányt beszerezni segítségükkel. Amennyiben nem akarunk mondjuk városokba visszamenni pihenni ezt megtehetjük akár a vadonban is, ha van nálunk ellátmány. Ilyenkor olyan hatást érünk el mintha egy kocsmában megszállnánk. Annyit érdemes még megemlíteni, hogy a játék nem szórja két kézzel az aranyat, így nagyon érdemes meggondolni, hogy mikor és mire költünk (van kereskedelmet befolyásoló képesség, illetve skill is a játékban).

Fegyverképzettségek amellett, hogy fejleszthetők még konfigurálhatóak is (csúszka jobbra-balra mozgatásával fókuszálhatunk védekező vagy támadó beállítottságra)

A gyakorlatiban csak karcolgattam a játékmenetbeli finomságokat, mivel egyrészt ezen értekezésnek nem célja a részletes feltárás, másrészt ez csak a béta állapotot hivatott felvázolni, harmadrészt annyi minden van, hogy egyszerűen összeszedni nehéz minden egyes apró kis elemét a játéknak. Remélem azért jól látszik, hogy a Blackguards játékmenete egyrészt rendkívül összetett, másrészt változatos. A fejlődési rendszer lehetővé teszi a hibrid karakterek kialakítását is, de alapvetően mozoghatunk a szokásos specializálódás medrében is. Engem a játékmenet mindenesetre lenyűgözött. Kellően jó az AI is és ahogy haladunk előre a játékban, annál lesz egyre nehezebb és összetettebb a játék, annál több előkészületet igényelnek majd a csaták. Emellett időnként döntéseinknek is lesz eredménye, akár egy-egy fontosabb szereplő halálát is eredményezhetik.

A Blackguards grafikája egészen kellemes lett. Nem mondanám gyönyörűnek, de igen kellemes látványt sikerült azért a Daedalicnak megalkotnia. Egyfajta rajzolt grafikával lesz majd dolgunk, mely remekül illik majd a Dark Eye világhoz. Gépigénye sem túl nagy, mégis némely effekt egészen látványosra sikeredett.

Hangzás tekintetében a fejlesztő hozza a szokásos formáját és ismét kiváló munkát tesz le az asztalra. A szinkron nagyon illik az adott karakterhez, legyen ez akár csapatunk egy tagjáé vagy az egyik ellenfelünkké. A zenék szintén nagyon jól sikerültek. Füllbemászóak, néhol pörgösek, ahol azt igényli a csata, máskor dallamosabbak.

Világosabb hexekre lépve még támadhatunk, de ha tovább mozgunk, akkor csak a következő körben

Szavatosság tekintetében nem lehet okunk panaszra. Mivel vannak döntések a játékban és többféle karaktert is alkothatunk főhősnek, már ezért is van bőven lehetőség újrajátszásra. Emellett érdemes megemlíteni, hogy a Blackguards nem rövid játék. Öt chapter lesz elérhető, amiből jelenleg egyelőre még csak három játszható. Chapterenként nyugodtan számolhatunk kapkodós tempó mellett is 6-7 órát, ami már önmagában igen szép játékidőt jelent. Mire kész lesz a játék számolhatunk durván 30-40 óra tiszta játékidővel, amit a szöszölős játékosok akár még ki is tolhatnak.

Összességében a Blackguards már jelen állapotában is igen játszható. Hibát nagyon keveset tapasztaltam. Azért néha előfordul, hogy az ellenfél elfelejt elhullani és teteme áltában mered meg. Ennek ellenére szerencsére kevés a a hiba és a játék már most is igen élvezhető. Jövőre, megjelenés után akár RPG kategóriában is igen jól fogja megállni a helyét. A hardcore RPG rajongóknak nagyon ajánlom, hogy kíváncsi tekintetüket helyezzék a játékra és kövessék nyomon a fejlesztés alakulását. Megéri majd ezt kipróbálnotok RPG rajongó társaim.
Preview
A+Már béta állapotban rendkívül élvezetes játék, hát még ha végre meg is jelenik.

Összes oldalmegjelenítés