Battlefield 4 teszt


Teszteltük a Battlefield 4 című játékot...

A Battlefield franchise egy teljesen más közönséget, játékos csoportot céloz meg. Az EA és a DICE a szériát másképpen kezeli, nem pedig úgy, mint a mai trendnek megfelelően a mezei gamereknek tökéletesen fekvő, illetve ajánlott produkciókat. A Battlefield Bad Company 2 óta gyakorlatilag minőségi szempontból technikai fölényben volt és van a többi konkurens FPS játékokkal szemben a széria. Több, jobb, nagyobb, picit élethűbb opcióval ruházták fel a Battlefield játékokat a Bad Company 2 megjelenése óta. Aztán megérkezett a mára már nagy sikereket elért Battlefield 3, amit a gyorsan berobbanó Battlefield 4 követett. Bevallom őszintén, hogy nagyon mérges vagyok az EA-re, hogy ilyen hamar elkészítették a fejlesztőkkel a negyedik felvonást, hiszen még csak ki sem hűlt a Battlefield 3 multiplayeres sikere, és már itt tartunk... Nagyon nagy játék potenciál, valamint meglehetősen erős szavatosság rejlik a BF3-ban. Aztán eljött ez a nap is, hogy alig két évet kellett várnunk a következő rész debütálásig. Több gamer váltott és természetesen a legújabb, aktuális részt játsszák ők is.


A játék sztorija nagyon bugyuta, tucat sablon sőt, talán még beszélni sem érdemes róla, de játékmenetileg ahogy a DICE kitálalta nekünk az egészet az valami elképesztő módon tette meg. Annyira nem pörög a kampány, mint a konkurens játékoknál, helyette inkább a látványosságra és az eszméletlenül gyönyörű grafikára gyúrtak a készítők. A kampány végigjátszása után további multiplayeres fegyvereket kapunk, amikkel lehet hencegni a társainknak :) A Battlefield 4 számottevően nem tér el az előző részek szerkezetétől és felépítésétől (és ezt most én szinte mindenre értem, legyen az gameplay, audio effektek, stb.) sem, túl sok újdonság itt sem tapasztalható. A játékot először is Origin, valamint a web-alapú Battlelog felhasználó fiókkal tudjuk elindítani. Utóbbi pici vérfrissítésen esett át, lényegében csak a felhasználói felület néz ki másképpen, de segítségével ugyanúgy tudunk szervert keresni / szűrni, mint az előző verzióval. Részletes statisztikákat böngészhetünk vele, barátainknak megnézhetjük a K/D arányát, vagy éppen hogy melyik járművet és fegyvert preferálja az adott karakterosztállyal. A felszerelésünket a böngészőben internetezés közben simán beállíthatjuk játszma előtt. Mindenképpen jobb és szebb lett, de szerintem ez egy baromi felesleges feature. Játékon belül jobb és kényelmesebb szervert keresni, jobb szeretem a hagyományos módot, ráadásul nélküle gyorsabb lenne a szerver csatlakozás is. A battlelog-ot csak egy időhúzós valaminek tartom, ami hátráltatja a gyors becsatlakozást. Nagyjából ennyivel tudnám jellemezni ezt a rendszert. Ráadásul ott van még az Origin is… Ejj, mennyi program kell fusson a játék közben, és pláne ha mellette egy Fraps és egy TS3 is fut, ugye?


A multiplayer játékmenet felépítése természetesen változatlan maradt, továbbra is lődözni kell az ellent, miközben bombákat rakhatunk le, vagy bázist foglalhatunk el. Aki nagyon jártas volt a BF 3-ban, az nagyon otthonosan érezheti magát e játék többjátékos módozatában is, hiszen gyakorlatilag a célzási és lövési rendszer mit sem változott, sőt ezt a rendszert picit le butították, hogy még az újoncoknak is könnyen szokható legyen. Értelemszerűen próbáltak ezzel a résszel nagyobb gamer réteg felé nyitni, az árkádos stílusával nem mondom, hogy kifejezetten olyan lenne mint egy mezei COD játék, de az irányítás és a lövési technika a BF4-ben már jóval egyszerűbben és könnyebben kezelhető. Összesen 10 térképen tudunk csatázni, ami mennyiségileg mai szemmel nézve nagyon kevés, viszont a mai trendeknek megfelelően jó marketing döntés, ugyanis a játékot havi rendszerességgel támogatni fogják különböző tartalmakkal; térképekkel, fegyverekkel, dögcédulákkal, skinekkel és még sorolhatnám a felhozatalt. Legjobban itt is a Premium felhasználók fognak járni, akik két héttel korábban korai hozzáférést kapnak az összes letölthető tartalmakhoz. Azt kell hogy mondjam, a térképek nagyon változatosra sikerültek, talán bátran kijelenthetem hogy a BF3 térképeit simán sikerült a DICE-os srácoknak felülmúlniuk. Elképesztően jól ki vannak dolgozva, nincsenek nyitott pályarészek, mindig van egy ház vagy egy komplexum a közelben, ahol megtudunk húzódni - fedezékben.


A pályákon kasztunktól függően nagyon sok mindent végezhetünk el. Minden pályán nagyon jól kihasználható a 4 kasztrendszer. Egyik kedvenc pályámat ki is emelném, ahol egy tankgyáras nagy erdős területen vagyunk. Itt sokféleképpen kivitelezhetjük a modern hadviselésünket. Az erdő két szélén mesterlövészkedhetünk, a pálya közepén a két pontokat folyamatosan birtokolhatjuk a tetőn, vagy az alagútban. E két bázisnál érhető el egy rakétavető "Katyuska" jármű, amire szinte minden ép ésszel rendelkező játékos azonnal lecsap. versenyszerű hangulat uralkodik e jelenetnél, amikor is az számít ki az ügyesebb és gyorsabb tolvaj. Ha beszálltunk a rakétavetős járműbe, akkor nem kell mást tenni, mint elvinni egy biztonságosabb területre, és ezután osztani a pusztító áldást. Térképmunka, általában mindig oda kell vele célozni (térkép felmérés után persze), ahol lesznek az ellenségek. Ezen a pályán ugyanakkor sniper-ekre is vadászhatunk, a késelést (dögcédula lopás) elég könnyű elérni a Zavod 311 nevezetű pályán. Külön pozitívum, hogy a régóta várt Commander mód is visszatért. Ebben a játékmódban támogatnunk kell a seregeinket különféle szupportokkal, mint pl. UAV-val vagy EMP csapással, de e mellett a logisztikát is segíthetjük, amennyiben ledobunk az egységeknek ellátmányt vagy járművet. Amelyik szakasz követi az utasításainkat, vagy egyszerűen ész szerűen játszik, azt könnyedén előléptethetjük. Adott pályákon lehet használni rakéta támadást is, de pár pályán az AC-130 repülőgéppel is légi fölényt biztosíthatunk bakáinknak. Mindezekért kapjuk ugyanúgy a speciális ribbonokat mint eddig, csak annyi különbséggel, hogy Commander témában.


A legnépszerűbb játékmódok között szerepel továbbra is a Conquest, Conquest Large, és a Rush. A játékosok zöme ezeket a módokat játssza nap, mint nap. A CQ meccseken lehet a legjobban fejlődni, hiszen gyakorlatilag amilyen karakterosztályt képviselsz, tankozol, repülsz, asszisztálsz, szpottolsz, területet foglalsz szinte mindenért jár a score. És akkor még a gyógyításról, lőszerutánpótlásról nem is beszéltünk. Még ha a helikoptert vagy a csapatszállítót csak vezeted is, akkor is kapsz valamilyen bónusz pontot, mert a csapattársaink addig folyamatosan lövöldöznek a járműről. Sokszor írnak cikkeket, hogy egy FPS játékot miként kezdjünk el, és szinte mindig az első lépésnél a TDM vagy valamilyen Domination mód szerepel - még a BF játékok esetében is. Ezzel sosem értettem egyet, hiszen itt csak emberekre lehet lövöldözni és e mellett maximum csak utánpótlásért kaphatsz extra pontokat. Nem, én továbbra is amondó vagyok, hogy igenis a CQ módokkal lehet a leggyorsabban fejlődni, főleg akkor, ha egy szerver mondjuk nem 400-800 ticketes, hanem 1200-3000. Az ilyen szervereken meglehetősen gyorsan szintet lehet lépni. Az adott fegyvereket karakterosztályokon belül lehet elérni, a lényeg itt is, hogy használnunk kell őket. Minél sikeresebbek vagyunk a bakánkkal, annál hamarabb érhetjük el a legjobb fegyvereket. A fegyverekre pedig különféle kiegészítőket is rakhatunk, melyek között válltámaszok, grippek, torkolattüzet csökkentő kütyük, lézerek, szkópok, red dotok, hangtompítók tarkítják a bőséges felhozatalt.


A kasztrendszer teljes mértékben a Battlefield 3 rendszerén alapul. Az Assault a medikus, az Engeener az utász, a Support a támogató (nagypapival ajánlott opció), míg a Recon a mesterlövész szerepében osztja az ólomgolyó általi áldást. Külön érdekesség, hogy a C4-es robbanószer kezdetekkor ezúttal a mesterlövésznél lehet, de később a szupport karakternél is lehet. A karakterszintlépés még mindig nagyon jól el van találva, értelemszerűen a kill-ek és az egyéb bónusz jutalmak után szerzett pontok alapján fejlődik a kasztunk. A móka a 0. szinttől indul és egészen a 100.-ik szintnél lehet befejezni. Az asszisztok, és a különféle bónusz jutalmak egy-egy plecsnyi (ribbon) képében valósulnak meg. Szintlépéskor kaphatunk bronz, ezüst és arany csomagot is, melyek kinyitása után általában XP Boost (25-75%-ig terjedő), skin vagy egy fegyverkiegészítő található. Adott fegyverre is lehet kapni kinyitható harci csomagokat is.


A BF4 grafikai része a Frostbite motor továbbfejlesztett verziója segítségével mondhatni tökéletes. A látványvilág, a karakterek kidolgozottsága, a fegyver modellek, illetve a járművek egytől-egyig részletekben gazdag. Ráadásul a látványvilághoz passzol mindig valamilyen természet vagy mesterséges katasztrófa, amelyek orbitális szintre megemelik a látvány elemeket. A multiplayer katasztrófák egyik legjobb jelenete - és talán a leglátványosabb helyszíne - a Paracel Storm. Mind az egyjátékos kampányban, mind pedig a többjátékos módban előfordul egy-egy katasztrófa. A hangok szintén csillagos ötösre vizsgáztak le a HunGamer szerkesztőségnél. Egyszerűen kifogástalanok a játék hi-tech része.


A sok dicséret után ideje megemlíteni a negatívumokat, melyekből nagyon sok van és ráadásul gyakran előjövő hibák. Szerencsére technikai jellegű hibákról van szó, amit patchekkel a későbbiek során lehet javítani. A start nagyon nehéz volt a Battlefield 4 esetében, csak úgy mint annak idején a BF3-nál. A szerverek vagy laggoltak, vagy szétkapcsolódtak, vagy kifagyott a munkamenet, vagy fekete képernyő jelentkezett a multiplayer során. De mindig történt valami. Volt olyan napunk is, ahol 10 percenként fagytunk vagy szétkapcsolódtunk. Sőt, még olyan technikai baki is előjött, ahol konkrétan megmondta a felhasználónak a játék, hogy rossz Direct X verzió van a gépre feltelepítve, valamint a VGA driver nem kompatibilis. Megannyi fejlesztéseket és fontosabb szintlépést vesztettünk el a készítők orbitális munkahibájuk miatt. Na már most, volt nekünk egy BF 3 és nem igaz, hogy azokból a korábbi hibákból nem tanultak a srácok. Ráadásul volt a pofájukon bőr úgy kiadni egy játékot, hogy az első hetekben totálisan játszhatatlan legyen? Erre nincs semmilyen mentség, mert mindenki tudta, és tudta az EA meg a DICE is, hogy nagy durranás lesz a Battlefield 4. A többjátékosra való felkészülés kategóriában elégtelent kap tőlünk a játék. Most is ugyan arra, a szinte már szisztematikus helyzetre jutunk el, hogy a játék fél év múlva lesz csak tökéletesen játszható. De akkor már az EA jönni fog a Battlefield 5 bejelentéssel… Szélmalom harc az egész…De tényleg, még a béta is jobban futott mindenkinek, pedig azt nem ennyien játszották, mint a teljes értékű játékot. A Battlefield 4 techinkailag sajnos nem lett egy tökéletes játék, talán jövő év elején a fejlesztők össze fogják foltozni a programhibákat, amikből nagyon sok van. Minimális javulás azért tapasztalható, de sokszor eljutunk olyan szituációhoz is, ami már a megjelenéskor is elő jelentkezett.

Mindent egybe vetve a Battlefield 4 az év egyik legjobb FPS játéka lett, és talán sok helyen fog pályázni az Év játéka jelölésre. Mi egyáltalán nem csodálkoznánk azon, ha sok helyen díjakat söpörne be év végén. Vannak hibái, amik nagy foltot hagytak maguk után, de azok a bugok idővel javíthatóak. Mi ezért nem szeretnénk lepontozni a játékot, mert szorgos munkával ezek a bugok könnyedén kijavíthatóak. Úgy hogy hajrá DICE, munkára fel!

Pro:
+korrekt és látványos kampány (kivitelezésre értjük)
+kiváló multiplayer
+járműves részek
+remek látványvilág és hangok
+tökéletes háborús élmény
+Commander mód

Kontra:
-nagyon rövid kampány
-bugyuta főtörténet
-nincs coop
-lehetne még pusztítóbb, mint a Bad Company 2
-felesleges a battlelog rendszere

Értékelés
 8.0Játékmenet:

Szokásos lövölde, érintetlen, változatlan játékmenettel, ami legalább még mindig jól működik, bár a single player nem annyira kiemelkedő.
 9.5 Hangulat: 

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legerősebb háborús atmoszférával rendelkező játéksorozat a Battlefield, és ezt a szintet kiválóan hozza a BF 4 is.
 9.5Grafika: 

A játék legerősebb kategóriája, a látvány egyszerűen pazar, szinte már reális.
 9.5Hangok: 

Szintén a játék egyik legerősebb részével van dolgunk, a szinkron, a fegyverek "szava", a háborús effektek zseniálisak.
 9.5Szavatosság:

Nagyon sok potenciál van a játék többjátékos módozatában, és reméljük a készítők jövőre nem fognak bejelenteni egy újabb Battlefieldet, mert a játék ezen részével évekig el lehetünk majd. Maximális!
Review score
 9.2A nehéz kezdés ellenére kijelenthetjük, hogy az év egyik legjobb lövöldözős játékával van dolgunk. Újításokra ne várjunk, helyettük inkább az élmény és a hangulat dominál a Battlefield 4 esetében. Remek játék lett!

Összes oldalmegjelenítés