Teleglitch: Die More Edition - TESZT

 Kipróbáltuk a játékot...

A mostani tesztünk alanyát a háromtagú indie fejlesztőcsapat, a Test3 Projects készítette. A Teleglitch egy "roguelike" felülnézetes lövöldözős akciójáték, ahol a legnagyobb hangsúly az elszigeteltségen és a túlélésen van. Már egy ideje megvásárolható a Desura oldalán, most viszont elkészült a játék bővített változata és megjelent STEAM-en is. A játék ezen változata több pályát, fejlettebb AI-t és több tárgyat/fegyvert is tartalmaz.


Történet
A játék története 30 fényévnyire a Földtől, egy idegen bolygón, egy kísérleti telepen játszódik, és ahogy az lenni szokott, valami balul sül el és kitör a káosz. A játék célja, hogy az egyik ott dolgozó kutatóval eljussunk a fő teleport állomásig, amivel visszajutunk a Földre. A játékban nincsenek átvezető jelenetek (kivéve az intrót), a történet részleteit úgy tudjuk meg, hogy elolvassuk a dokumentumokat a játék közben talált terminálokon (amiből jó sok van).


Grafika
Mielőtt rátérnék a játékmenetre, fontos, hogy beszéljünk a grafikáról. Teleglitch: Die More Edition egy indie játék, csak pár ember dolgozott rajta. A grafika szándékosan lett ilyen pixelesre tervezve. amit bizonyos szempontból meg lehet érteni. A játék felbontása 320*240, amit persze kirakhatunk teljes képernyőbe. Most, hogy ennyi indie játék van a piacon, meg kell szokni, hogy  az ilyen kis fejlesztőcsapatok inkább a játékmenettel villognak, mint a grafikával, amivel abszolút nincs semmi baj. Én ennek ellenére úgy éreztem, hogy többet is ki lehetett volna hozni belőle, igazából játéktechnikailag semmi nem indokolja ezt a stílust. Fórumon olvastam, hogy lehetséges, hogy kap a játék nagyobb felbontást is, ami mindenképpen dicséretes lenne. Robbanáskor és fegyver elsütésekor azért kapunk egy szép torzító effektet, ami kicsit feldobja a nyomott grafikát. Sokakat el fog tántorítani a látvány, pedig nem ez a legriasztóbb a Teleglitch: Die More Edition-ben...


Játékmenet
A Teleglitch: Die More Edition az egyik legnehezebb játék, amivel valaha játszottam. Ahogy a teszt elején írtam, a hangsúly a túlélésen van. Ez azt jelenti, hogy eléggé korlátozva leszünk felszerelésileg. A legféltettebb kincsünk a lőszer lesz. Sokan reklámozták már úgy a játékukat, hogy majd mennyire kell spórolnunk a lőszerrel... ők egyértelműen nem játszottak még ezzel a játékkal. Kisebb ellenfeleknek még akkor is érdemesebb késsel nekimenni, ha 4-5 jön egyszerre, ennél több ellenfél ellen pedig érdemes robbanóanyagot bevetni. Lőfegyvert maximum végszükség esetén érdemes használni, illetve a későbbi szinteken, amikor már ellenünk is puskások jönnek. Lőszert, fegyvert, medkit-et és egyéb tárgyakat különböző szekrényekben találhatunk (néha a földön is), de persze az egész pálya valamekkora mértékben véletlenszerűen van generálva, azért szerencsétől függ, hogy mennyit kapunk belőle egy játék során. Halál esetén nincs folytatás, a játék véget ér, kezdhetjük előröl (bizonyos pálya elérése után lehetőség van későbbi pályáról indulni). Minden pályán több rejtett helyet is találhatunk (ahol valami hasznos tárgy van), amit a repedések segítségével tudunk fellelni. A játék rendelkezik tutorial résszel, ami megtanít minket minden alap dologokra.


Kraftolás
A játékban a karakterünk képességeit nem tudjuk fejleszteni, csak az számít, hogy milyen felszerelés van nálunk, milyen tárgyakat találunk. Pisztolyok, gépfegyverek, sörétesek, bombák, rakétavetők és pár egyéb fegyverből állhat az arzenálunk. Ezenkívül többféle életmentő csomag és egyéb tárgy is található, amik segítségével új tárgyakat tudunk létrehozni. A kraft rendszer a legfontosabb része a játéknak, ugyanakkor a lehető legegyszerűbb módon lett megoldva. 'C' gomb lenyomása után a tárgyainktól jobbra megjelennek azok az új tárgyak, amiket el tudunk készíteni és egy sima bal egér kattintással meg is tudjuk építeni azokat. Azt is megmutatja nekünk, hogy melyik tárgyakat fogjuk felhasználni az új tárgy legyártásakor. Ez egy nagyon jól kigondolt és egyszerű rendszer, de annak is kell lennie, mivel az egész kraftolás valós időben történik, nem áll meg közben a játék.

 
Hangok
Azt hiszem a zene minőségére és stílusára nem fog senki panaszkodni, ugyanis a játékban nincs semmilyen zene, csak hangeffektek. A zene hiányát lehet azzal magyarázni, hogy így sokkal jobban átjön az egyedüllét, elszigeteltség érzése. A hangeffektek legjobb esetben is csak átlagosnak mondhatóak. Szerencsére a szörnyeket, ellenfeleinket be lehet azonosítani az egyedi hangjukról, ezen kívül meg csak az ajtóknak, a berendezéseknek és a lövésünknek vannak hangjai.

 
Hangulat
A grafikai stílus és a zene hiánya valóban egyedi hangulatot kölcsönöz a Teleglitch: Die More Edition-nek. A játék nagyon nehéz, ezért pár próbálkozás után már nagyon óvatosan fogunk közlekedni. Valóban úgy érezhetjük magunkat, hogy el vagyunk szigetelve mindenkitől, csak magunkra számíthatunk. Ez a játék tényleg a túlélésről szól. A terminálokon található dokumentumok elolvasásával pedig még több dolgot megtudhatunk a környezetünkről, arról, hogy mi is történt valójában velünk.



Szavatosság
Ez a játék erőssége. Egyrészről ott van az, hogy minden játszásnál más a térkép, máshol vannak a dolgok. Másrészről meg ott van a nehézségi fok. Jó pár játékba fog kerülni, hogy eljussunk egy későbbi szintre. Nagyon be kell gyakorolni a harcot (főleg a késsel), ha minél messzebb szeretnénk elérni. Én mindig is szerettem az olyan játékokat, ahol minden menet teljesen máshogyan néz ki és tudom, hogy nagyon sokan vannak még így ezzel. Ez a játék többek között nekik, nekünk szól. Aki meg maximalista, az bátran nekiugorhat a STEAM achievement-eknek is.



Tapasztalat
Szeretem a "roguelike" játékokat és alig vártam, hogy belekezdjek a Teleglitch: Die More Edition-be. Képek és videók alapján nem tűnt nehéznek, pedig az. Eleinte olyan 15 perces köröket mentem, később sikerült már 30 percig is életben maradtam. A játékmenet igazából nem túl bonyolult, a játékélmény nagy részét a már említett nehézség adja. Valószínűleg, ha elsőre végig lehetne vinni, akkor nem is lenne ilyen jó.

A Teleglitch: Die More Edition megvásárolható többek közt STEAM-en is 13 euróért, ahol a játék eredeti soundtrack-jét (ami a trailer alatt megy), 8 exkluzív fegyvert és tárgyat és egy új játékmódot (ahol mindig véletlenszerűen összerakott dolgokkal indulunk) is meg lehet szerezni, ha július 31-ig megvesszük.

Pros.:
+ Egyszerű irányítás
+ Elszigeteltség érzése
+ Roguelike
+ Steam teljesítmények
+ Bármilyen gépen elfut
+ Rendkívül nehéz

Cons.:
- Rendkívül nehéz
- Egyszerű grafika
- Gyenge hangok
- Nincs többjátékos mód

Értékelés
 8.5Játékmenet:
Egyszerű irányítás és kraft rendszer, viszont a játék nehézsége miatt élvezetes a játékmenet.
 8.5 Hangulat: 
A grafikával és a zene hiányával egyedi hangulatot adnak a játéknak.
 6.0Grafika: 
Sajnos ez a leggyengébb része a játéknak. Picit jobbat is ki lehetett volna hozni belőle, még akkor is, ha indie kategória.
 7.0Hangok: 
Zene az nincs, a hangeffektek pedig átlagosak.
 9.5Szavatosság:
A játék legnagyobb erőssége. A nehézség és a véletlen generált pályák miatt sokáig el lehet vele lenni egyedül.
Summary
 7.9A Teleglitch: Die More Edition egy egyszerű grafikával és játékmenettel bíró lövöldözés játék, ami kifejezetten azoknak ajánlott, akik szeretik a kihívást.
Újabb Régebbi