Endless Space: Disharmony - Teszt


Endless Space: Disharmony - Teszteltük a DLC-t...

2012-ben megjelent az Amplitude jóvoltából egy kiváló űrstratégiai játék. Az Endless Space az utóbbi idők egyik legjobbja volt az adott műfajban, amiben gyakorlatilag a Civilization V játékmenetét tapasztalhattuk meg Sci-fi környezetben. A játék egyedisége és az ezáltali sikerek miatt nem volt meglepőd, hogy a fejlesztők nem ülnek majd a babérjaikon. Folyamatosan érkeztek a javítások a játékhoz, melyek hibák kiírtásán kívül gyakran új játszható népeket is tartalmaztak.

Mindezek miatt várható volt, hogy az első nagyobb DLC vagy kiegészítő se várat majd magára sokáig.
Jelen tesztünk alanya az Endless Space - Disharmonya számos változtatással felszerelve érkezett, melyek alapvetően változtatják meg az alapjáték játékmenetét. Lássuk tehát, hogy mennyire sikerül annyit adni a játékosoknak, hogy ezért beruházzanak ebbe az első fizetős frissítésbe.

A Disharmony, mint az alapjáték is nem egy főtörténet mentén játszódik majd. Gyakorlatilag ugyanúgy skirmishek sorozatából áll a DLC is. A véletlenszerű eseményektől eltekintve nemigen van története a letölthető tartalomnak sem. Egyedül az új nép megjelenését övezi némi háttértörténet, hogy megérthessük a motivációjukat és céljaikat a játékban. Ezen felül természetesen az események leírását és azok hatását ismerhetjük meg némi körítés formájában, de ez se minden játszható népnél jelenik majd meg.

A Harmony hajók nem a kreativítás netovábbjai

Játékmenet szempontjából azért elég sok változást hozott a Disharmony. Gyakorlatilag a bolygó foglalást teljesen megreformálták. Megjelent ugyanis a gyalogos alakulat, a vadászgépek és bombázók, valamint a különböző bombák. Az alapjátékban gyakorlatilag egy sima nem invázióra kifejlesztett flottával is tudtunk bolygót foglalni az ellenségtől. Na ezt most teljes egészében el is lehet felejteni. A bolygó foglaláshoz ugyanis megfelelő ostrom erő szükségeltetik.

Ostrom erő egy nagyon leegyszerűsített kifejezés. Gyakorlatilag arról van szó, hogy van-e annyi katonai erőnk, hogy az adott bolygó meghódításába belefogjunk. Ez bolygónként eltérő szám lesz attól függően, hogy mennyi védelmi épület lett ott elhelyezve. Alapvetően ahhoz, hogy inváziót segítő ostrom erőnk legyen bizony az értékes rakodósúlyt kell beáldoznunk ilyen célra. Mind a gyalogság, vadászgépek, bombázók súlyos tonnákat fognak elvenni a hajók súlykorlátjából. Ergó döntés előtt fogunk állni. Vagy mindent egyszerre kicsit tudó hajókat gyártunk, vagy specializálódunk. Ez nagyon fontos stratégiai változás szerintem a Disharmony-ban, tekintve, hogy ilyen mértékű döntéskényszer nem volt az alapjátékban.

Ugyan tervezhetünk külön hajóosztályt ostromra is, de cserébe ez alúlpáncélozott és/vagy alulfegyverzett lesz, tehát jelentős támogató flottát igényel, amit költséges fenntartani. Szóval az új ostromrendszer még nagyon stratégiai lehetőségeket nyit meg a játékosok előtt. Ráadásul az ostromtechnológiák a játék elején még nem is nagyon érhetőek el (az alap technológia nagyon alacsony szintű és nagyon sokáig tart vele foglalni. Evvel tényleg teli kell pakolni a hajót, hogy érjen is valamit). Természetesen ha bevezetünk egy ilyen mechanizmust ahhoz kell, hogy legyen ellenszer is és ezeket az építhető védelmi épületek személyében kapjuk majd meg.

Vadászok akcióban (ekkor még nem tudtam, hogy hajók ellen nem az igaziak)

Amúgy egyébként ostromnál kiválaszthatjuk, hogy mivel támadunk. Bombázzuk a bolygót (különféle bombák vannak. Némelyek a lakosság, mások az épületek ellen jók), vagy beküldjük a gyalogságot, esetleg mindkettő. Emelllett a vadászoknak és bombázóknak az űrbeli ütközetekben is nagy szerepe van. Értelem szerint a vadászok inkább ellenséges vadászok ellen jók igazán, míg a nagy méretű hajók ellen nem sokat érnek. A bombázók már inkább a hajók ellen lesznek majd hasznosak. De mire odáig elérünk, hogy kifejlesszük őket már lehet alapból is elég ellenállóak és ütőképesek lesznek a hajóink. Bekerült még a csata rendszerbe egyfajta formáció és célzott támadási rendszer, melyeknek én nem sok értelmét látom. Amelyik flotta jobban sakkozott a támadó és védelmi ütegekkel úgyis az fog nyerni.

A fentebbi újdonságokból már sejthető, hogy a teljes fejlesztési ágat átdolgozták, legalábbis ami a harci ágat illeti. Immár szint alapból tud mindenki rakétákkal és lézerrel ellátott hajókat fejleszteni, ami elég rendesen megkavarja majd az alapjáték veteránok elképzeléseit, főleg a lézer. Alapvetően egyébként még inkább harc orientált lett az új fejlesztési ág, de természetesen népenként ugyanúgy eltérések vannak a technológiákban, mint az alapjátékban is.

Ha mindez még nem lenne elég újdonság a Disharmony magával hozta a legújabb népcsoportot is a Harmony személyében. A Harmony egyfajta kristály alapú létforma, melynek nagyon a begyében van a Dust (a játékban lévő fizetőeszköz), így tűzzel vassal probálják eltakarítani ezt a világegyetemből. Mindenki aki ezen elemet valamilyen formában felhasználja, gyűjti azt előbb utóbb véresen megtorolják, de legalábbis erőteljesen üldözik.

A meglepetés ereje: 1 körön belül ha nincs védelem gyalogsággal foglalható bármely bolygó

Mindez egyébként nem csak kedvcsináló a Harmony népcsoport kipróbálására. Ők ugyanis tényleg semmilyen formában nem használják a Dustot. Ergó a bolygókon elhelyezett fejlesztésekért nem fizetnek (kifejleszthető minden ingyen), ugyanakkor nem vehetnek fel hősöket (ugye dust kell hozzá alapból), nincs flotta fenntartási költségük, de nem is fejleszthetik fel a régebbi hajókat (nincs retrofit lehetőség), nem sürgethetik meg az építkezést, hajógyártást dusttal és nem kereskedhetnek az anyaggal.

Látható tehát, hogy egy Harmony játékos mennyi előnnyel indul majd a csatába. A gigantikus flották megléte az összes lehetséges fejlesztés bolygókra telepítése (rendkívül gyors nyersanyag felhalmozást eredményez és eszméletlen gyors flotta kiépítési lehetőség) hatalmas előnyt jelent majd. Ugyanakkor ha az ellenfél egy totálisan más technológiával felszerelt flottával érkezik, mint ami ellen mi fel vagyunk készülve, akkor jó pár kör kell majd, hogy az új ellenállóbb flottát. A hősök ugye nem vehetők fel, ami szintén nagy hátrány lesz majd. Összességében egy eléggé jól kiegyensúlyozott népet kapunk majd és igazán élvezetes és érdekes játékmenetet nyújtanak majd.

Természetesen a fentebbi fejlesztéseken kívül pár apróbb is bekerült a játékba. Néhány új hős is felfogadhatóvá válik majd a DLC révén. A játék MI-je is fejlesztésen esett át elméletileg (sokat ebből nem tapasztaltam azt kell mondjam). Többjátékos módban immár a nyersanyagkereskedelem kikapcsolhatóvá vált. A hajók felszerelése is némileg átalakult. Immár lehet választani, hogy az adott fegyvertípus messzire hordó fegyver legyen (lassabb, pontosabb és nagyot sebez), közepes távra vagy közelre legyen hatásos (értelem szerint minél közelebbit választunk annál gyorsabb tüzelés várható és kevesebb sebzés). Megmondom őszintén gyakorlati hasznára nem jöttem rá, de mint az alapjátéknak a DLC-t is sok idő lesz kitapasztalni és kiismerni.

A Harmony-val nem lesz egyszerű se jóban, se diplomatikusnak lenni

Az átalakult harci képernyő és a hajó fejlesztési ablaknak egyébként árnyoldalai is vannak. Harcban az alapjátékhoz képest immár átkerült a flotta hajóinak ikonja a képernyő aljára, ami az alapjáték oldalsó megoldása után rendkívül szokatlan és érthetetlen fejlesztés. A hajófejlesztési ablakban sajnos nem jöttem rá, hogy lehet a gyengébb fegyverekre váltanunk ha ehhez van kedvünk. Az egyik játszmában előbb fejlesztettem ki a fejlettebb lézert, mint a hozzá tartozó nyersanyagot. Az ellenfél pont lézerrel felszerelt hajókkal jött és mivel felfejlesztettem a lézert, így nem tudtam ezt elhárító pajzsot sem telepíteni a hajóimra, mivel az ehhez szükséges nyersanyag felleléséhez szükséges technológiát még nem fejlesztettem ki. Azonban a régebbi gyengébb lézerre se tudtam sehogy sem átállni így gyakorlatilag bedarálták a flottám. Értem én, hogy a legfejlettebb a legjobb, de néha azért jó lett volna meghagyni a lebutított fegyverekhez való visszatérést is (alapjátékban ez megvolt).

Mindezekből szerintem jól látszik, hogy mennyire tartalmasra is sikeredett az első fizetős DLC-je az Endless Space-nek. A játékmenetbeli változások igazán üdítően hatnak és frissítik a játékélményt. Az új nép kellően balanszolt és eléggé érdekes ahhoz, hogy játsszunk vele. A játék egyébként alapból a Disharmony-t indítja, de egy kattintással átállhatunk az alapjátékra, ha úgy gondoljuk. Fontos megemlíteni, hogy a Harmony nép csak a Disharmony DLC-be kapcsoláskor játszható.

A Disharmony egyébként grafika tekintetében nem túl sokat, sőt igazából semmit nem változtat az alapjáték megjelenítésén. A galaxis megjelenítése még mindig nagyon hangulatos. A csillagok és bolygók képe nagyon szépen van kidolgozva. A speciális helyszínek és eszközök szépen látszanak a bolygókon. Az új nép kidolgozása nem valami kreatív. Gyakorlatilag kristályokból álló hosszúkás hajóik vannak, igazából semmi látványos. Maga az összkép azonban még mindig nagyon tetszetős.

Népenként az új egységek megjelenése természetesen különbözik

A letölthető tartalom a hangok tekintetében szintén nem nyújt sokkal többet, mint az alapjáték. Néhány új zeneszám bekerült az amúgy is brilliáns repertoárba, de ezeken felül semmi újról nem tudok beszámolni. Az alapjátékban a hangok szintén rendben voltak és ezen a DLC se változtat sokat. Nyilván a Harmony új hangokkal érkezett, de nem mondanám ezeket kiemelkedőnek, sőt igazából fel se nagyon tudom idézni. De nem is ez a lényege az új DLC-nek, szóval ez elnézhető dolog.

A szavatosság tekintetében gyakorlatilag ugyanazokat lehet elmondani, mint az alapjátéknál, vagy a CIV V-nél. Akinek bejön a játékmenet az hosszú 10 órákra vagy akár 100 órákra is ellehet az Endless Space-l. A DLC annyi újat ad, hogy simán több tíz órát el lehet itt is majd tölteni. A Harmony néppel is lehet majd kísérletezni bőven, hogy mi a nyerő stratégiai velük és ellenük. Sajnos itt kell megemlítenem, hogy az alapjáték bugjai ide is átöröklődtek, mint pl. a körváltáskor egy idő után akadozó hang és az egyre lassabb betöltődés a körök végén ahogy haladunk előre a játékban. Némelyik elég zavaró, de semmi végzetes nincs, ami lehetetlenné tenné a játékmenetet. Mindenesetre zavaróak.

Összességében aki szerette az alapjátékot az valószínűleg a Disharmonyban se fog csalódni. Kicsit ugyan szokatlan lesz, hogy eddig 4 új néppel bővült ingyen az Endless Space univerzum most meg fizetni kell az 5-ért, de higyjétek el megéri. A Harmony-val gyökeresen megváltozik a játékmenet, az új inváziós rendszer szintén kavar egy nagyot az alap felálláson és ez mind-mind nagyon jót tesz a változatosságnak. Szerény véleményem szerint a 7 eurós árat minden további nélkül megéri a DLC. Ha még kapna egy 50%-os leárazást valamelyik sale-ben akkor meg még inkább.

Pros

+ Új inváziós rendszer
+ Gyalogosok, vadászok, bombázók, bombák
+ Új népcsoport
+ Változatos játékmenet
+ Új eventek
+ Új csodák
+ Új hősök
+ Steamworks támogatás

Cons

- Harmony csak DLC-ben játszható nép
- Maradtak bugok az alapjátékból
- Csata közbeni és hajófejlesztési HUD hátrányára változott
- Nincs lehetőség felszerelni a fejletlenebb fegyvereket, páncélokat




Értékelés
9.0Játékmenet:
Az új inváziós rendszer, az új nép, a gyalogosok, bombák, vadászok és bombázók megjelenése sokat változtat a játékmeneten, így viszonylag nagy lesz az újdonság faktor az alapjáték rajongóinak is. Kicsit többet kell majd taktikázni, mint korábban és ez jó.
9.5 Hangulat: 
Folyamatosan fejlesztgetnünk kell majd, figyelni a gazdaságra, a flottánk fejlettségére, a bolygókon a megítélésünkre, a kalózokra és alkalmazkodni az ellenfelek lépéseihez. A Harmony, ha nem velünk vagyunk folyamatosan teszteli majd a védelmünket. Izgalmas, taktikus, igazi stratégiai játék az Endless Space és erre a DLC csak rátesz egy lapáttal.
8.0Grafika: 
Egy DLC-ben nem szokás fejleszteni a grafikán, így ezt nem is venném túl nagy hibának. Az már annál inkább, hogy a Harmony hajói rendkívül ötlettelenek.
9.5Hangok: 
Varázslatos hangok, zseniális zenék, melyekhez kapunk még párat az új DLC révén.
9.5Szavatosság:
Akinek tetszett az alapjáték annak az új letölthető tartalom is be fog jönni. A bugok kissé rontják az összképet, de csak kicsit. A változások újabb tíz órákra a képernyő elé tudják majd szegezni a rajongók javát.
Summary
9.1Igazán jól sikerült letölthető tartalom lett a Disharmony. Kellő mennyiségű játékmenetbeli változtatást tartalmaz, az új népcsoport eléggé izgalmas és szokatlan játékstílust kíván majd. Az árcímke is baráti, így bátran ajánlom az Endless Space rajongóknak a Disharmony DLC-t megvételre.
Újabb Régebbi