Marvel Heroes - Teszt


Marvel Heroes - Teszteltük a játékot...

A Marvel által megteremtett hősök nagy vonzerőt jelentenek a képregényrajongókból avanzsált játékosok számára. Sokunk így vagy úgy, de mindenképp találkozott ezekkel a karakterekkel fiatal vagy gyermek korában, így nosztalgiával gondolunk rájuk. Mégis nehéz dolog ezeket a karaktereket átültetni mozifilmbe, illetve játékba egyaránt. Valahogy, ami jól működök a képregény papírlapjának szövegbuborékokkal tarkított rajzolt megvalósításában, az élő szóban, valamint filmkockákon vagy monitoron nem mindig ugyanolyan.

Talán ezért is van, hogy a képregényhősök rajongói, akik némely esetben játékosok is egyben, nincsenek elkényeztetve igazán minőségi megvalósítási szuperhősös játékokkal. Sok fejlesztő ráadásul valószínűleg a fejlesztési költségek lefaragása (jogdíjak csökkentés) végett nem a megszokott hősöket ülteti be játékaiba, illetve ha vannak is a játékban ilyenek, nem játszható karakterként, hanem NPC-ként vannak jelen.

Éppen ezért üdítő színfolt a piacon egy olyan játék, mint jelen tesztünk alanya, ami bizony vállalta, hogy az eredeti hősöket vonultatja fel, mint játszható karaktereket. A legutóbbi próbálkozások óta, mint a kiváló X-Men Origins: Wolverine és a Marvel Ultimate Alliance széria óta Marvel hősök nem tették tiszteletük PC-n. Legalábbis eddig, ugyanis a Marvel Heroes-zal ez a tendencia sikeresen megszakadt. Azonban kissé üröm az örömben, hogy ezúttal egyjátékos mód helyett MMO formátumban érkezett a várva várt játék.

Fenegyerek a játékban

Azért nem kell teljesen elkeserednünk ugyanis a Gazillion által kreált Marvel Heroes egyrészt ingyenesen elérhető bárki számára (a hivatalos oldalukról vagy Steam-ről letölthető), ugyanakkor a képregényekből ismert hősökkel tudjuk felvenni a harcot a gonosszal, ami ezúttal is a Marvel univerzum egyik legkarakteresebb és legtevékenyebb rosszarcúja, azaz Dr. Doom lesz. A doktor ezúttal is valami kozmikus bűntetten töri azt a gonosz fejét és ha nem álljuk útját bizony meg is tudja azt valósítani.

Már ebből is látszik, hogy bizony rendhagyó MMO-val van dolgunk, ugyanis maga a játék igen erős történettel rendelkezik. Minden úgy kezdődik, hogy a The Raft nevű börtönből elszöknek a világ ismertebb gonosztevői, akiket természetesen nekünk kell majd levadászni. Közben, ahol csak tudunk segíteni kell a lakosságon és megakadályozni Doom terveit. Sajnos Victor sokszor előttünk jár egy-két lépéssel, így a játékot nem is fogjuk lezavarni néhány tíz perc alatt. Egyre erősebb és erősebb főgonoszokkal fogunk bajuszt akasztani és egy idő után már saját csapatra is szükségünk lesz a sikerhez.

Gyakorlatilag a Marvel Heroes, ha nem tudnánk hogy MMO, akár első ránézésre a játékmenet alapján hagyományos singleplayer játék is lehetne. Eleinte ugyanis minden további nélkül tudunk majd haladni, küldetéseket felvenni, leadni és rosszfiúkkal, vagy akár bossok tömkelegével is megvívni. Egyedül az tűnhet fel, hogy más játékosok is mászkálnak a környéken. Tehát nem a hagyományos MMO köntösben érkezik a játék, hanem kissé rendhagyó módon, ami még a legelvetemültebb MMO elleneseket is be tudja így, ilyen formában szippantani a Marvel Heroes világába.

Bizonyos tereptárgyakat fel lehet kapni és eldobni

Ha ismerjük a Marvel Ultimate Alliance játékot, akkor a harcrendszer sem fog különösebb meglepetést okozni. A Marvel Heroes játékmenete ugyanis nem nagy meglepetésre 90 %-ban harcból fog állni. Minden egyes leütött rosszarcúért tapasztalati pontokat kapunk és ha kellő mennyiség összegyűlik szintet lépünk, amikor is két pontot oszthatunk el három képesség ágon (támadó, védekező, csapattámogató képességcsoport). A maximális szint egyébként olyan 60 körül van, de míg ezt elérjük az rengeteg idő lesz majd.

Természetesen számos hős közül választhatunk majd, illetve eleinte még nem. Említettem, hogy ingyenes a játék, így nem kell atomfizikusnak lenni hozzá, hogy ez bizony így mikrotranzakciós rendszert von maga után. És itt bizony a leglényegesebb elem maguk a hősök (amikből 22 van összesen) képezik az adásvétel gerincét. Alapból ingyen csupán öt hős közül (Storm, Daredevil, Hawkeye, Scarlet Witch és Thing) fogunk tudni választani kezdéskor egyet. Első végigjátszáskor a prologue-nál kapunk egy másikat véletlenszerűen, míg a főellenség legyőzése után még egyet.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek igazán nagy hányadban az ingyenes hősök közül kerülnek majd ki. Habár a játék állítja, hogy minden hőst meg lehet szerezni ingame is, de ezt még a szerkesztőség Marvel függő tagjai nem tudták kivitelezni (Update: A teszt készítése közben beléptem és 20-as Thing-emmel kicsit bent ragadtam a játékban és az eredmény egy Black Panther karakter lett, amit a játék egy véletlenszerű átlagos ellenségből dobott!). Az igazán ismert és közkedvelt karakterekkel való játékhoz bizony zsebünkbe kell majd nyúlnunk. Egy Hulk vagy egy Thor például 12 $ körüli G-be kerül (ez a játék fizetős részének pénzneme), míg a drágábbak, mint például Pókember, Deadpool vagy Vasember 20 $ körüli befektetést igényel majd. Sajnos azt kell mondjam ez a játék egyik hibája. Túl drágák a karakterek, loot után pedig kevés eséllyel szerezhetőek meg ezek a nívós szuperhősök. Ha féláron (vagy ingame kredit fizetés alapján) lehetne őket megszerezni, akkor még reális is lenne az ár, de így ha tényleg belemerülünk és megvesszük kedvenceinket, akár egy 0 day játék áránál is többet ott hagyhatunk a pénztárnál.

Thing akcióban

Szerencsére, ha befektetünk némi pénzmagot a Marvel Heroes-ba az nem marad jutalom nélkül, ugyanis ezen hősök nem csak kinézetükben különböznek, hanem képességeikben is totálisan eltérnek (egyébként akár más ruházatot is lehet számukra vásárolni, ami egyébként szintén horror összegbe kerülnek, sőt még petek is vannak hasonló árazással). Nem okozok nagy meglepetést, ha azt mondom bizony a legjobb és legszórakoztatóbb hősök a pénzért vehetőek. Minden szintlépéskor az alaptulajdonságok fognak egyébként fejlődni, mint a támadó és védekező érték az életerő és a spirit, ami a játékbeli manna megfelelője. Így a hőseink tehát folyamatosan erősödnek a szintlépéskor és egyre több és jobb skilljük lesz (ezek is szint alapján oldódnak majd fel).

Egy jó RPG-hez minden esetben társul egy jó lootrendszer is. Nincs ez másképp egy jó MMORPG-nél sem, így a Marvel Heroes esetében sem. Szó szerint bele fogunk fulladni a lootba és sokszor döntéskényszerbe is kerülünk majd ezek kapcsán. Inventory-nk ugyanis rendkívül véges és ugyan van egy STASH neveztű tárolónk, de ez se végtelen kapacitású (pénzért természetesen lehet ezt is bővíteni, illetve karakterenként is vehetünk külön tárolót szintén pénzért). Igazából a lehetőségek eléggé végtelenek a hősök kialakításában. Lehet a felszerelés alapján alacsony sebzésű, de strapabíró hőst csinálni, vagy erőset, de sérülékenyet, vagy akár a kettő kombinációját és akkor még ehhez vegyük a képességek általi variációkat.

Amennyiben valami félresiklana a hősök fejlesztése során lesz lehetőség a képességek nullázására, amikor is újra el tudjuk a kapott pontokat osztani. Lesznek ezen kívül még speciális tárgyak a játékban, mint a szerzett XP-t növelő, vagy a sebzést X ideig növelő itókák. Ezen felül lesz még craftolási rendszer is, melyben a tárgyainkat, ruházatunkat erősíthetjük, és különböző egyéb tárgyakat gyárthatunk. Apropó, tárgyak. A kereskedésnek van egy érdekes motívuma. Kezdéskor minden kereskedő nullás szintű és ha adományozunk (donate) nekik tárgyakat, akkor szintet lépnek és egyre jobb cuccokat fognak árulni. Ugyanez jellemző a craftot végző NPC-re is. Tehát itt is van egy dilemma, hogy most legyen sok pénzem, amit nem tudok elkölteni jó tárgyakra, mert nem tudok ilyet venni vagy legyen elérhető jó tárgyam a kereskedőnél, de ne legyen rá pénzem?

Sok a loot, de túl kevés a hely (bal oldalt inventory jobb oldalt a STASH)

Természetesen nem kell majd minden egyes új karakterrel újrakezdeni a játékot, hanem szépen ott folytathatjuk ahol abbahagytuk az előzővel, ha akarjuk. Bármikor átválthatunk egy másik hősre, amíg a másik pihen (szó szerint, mert ha elég ideig pihentetjük bónuszt kap az XP szerzésre a pihentetett hős). Vigyázzunk, mert az inventory minden karakternél azonos, tehát ha a Thinget tele pakoljuk loottal és átváltunk mondjuk Stormra, akkor az inventory ott is csurig lesz tárgyakkal. A loot mániásoknak már most mondom, hogy ugyan a STASH-ban lehet gyűjtögetni más hősöknek is tárgyakat (fehér az alaptárgya, aztán erősségben növekszik zöld, kék végül lila színig), de ezek mindegyike szinthez kötött lesz, szóval felesleges köröket futtok majd. Jobb eladni vagy odaadományozni a kereskedőknek.

Maga a játék egyébként fejezetekre van osztva, melyek mindegyikének van 1-1 főellenfele, aminek legyőzése után tudunk átmenni a következő fejezet területeire. A központunk a Bosszúállók tornya lesz, ahol felvesszük, majd leadjuk a főbb küldetéseket. Az egyes területek egyébként a 7-es fejezetig random generáltak, tehát két különböző játékmenetben két különböző helyen lesznek a boss-ok és a különböző kisebb helyek. Ez utóbbival kapcsolatban említeném meg, hogy vannak olyan épületek, csatornák, ahova le tudunk menni. Ezek néhány helyiségből állnak egy nevesített ellenféllel nagyon sok XP-vel és hasznos tárgyakkal, tehát érdemes őket meglátogatni, ha arra járunk.

A fejezetvégi bossokon kívül vannak kisebb minibossok is akár az alap ágyútöltelék ellenfelek (ezek rendszeresen újratermelődnek, ahogy egyébként a bossok is!). Így nyugodtan lehet farmolgatni órákon keresztül is akár)  között is. Ezek értelem szerint több tapasztalati pontot adnak majd, mint az átlag ellenfelek. Azonban a Marvel univerzum főbb gonosztevői biztosítják majd az igazán izgalmas összecsapásokat. Bajuszt akasztunk majd a Zöld Manóval, Shockerrel, Elektrával, Elektróval, Rhinóval, Dr. Octopusszal, Magnetóval, Mandarinnal és számos egyéb ismert és kevésbé ismert főgonosszal, melyek mindegyike próbára teszi majd nem csak a karakterünk, de a mi képességeinket is. Elhalálozásuk esetén majd dobnak egy-egy érmet, melyek speciális képességeket adnak majd és amiből egyet tudunk majd a karakterünkön elhelyezni (egyébként csizmát, kesztyűt, ruhát és egy fegyvert fogunk majd karakterünkre aggatni, na meg két darab artifactot is).

Az egyik legismertebb ellenfelek a Sentinelek is legyőzhetőek lesznek

A történetben eljön azonban az az idő, amikor egymagunkba keveset leszünk és ilyenkor kell csapatba verődni. Ha nincs kellő mennyiségű barátunk erre a célra semmi probléma. A bossokat tartalmazó helyeken ugyanis a játék autómatikusan összeboronálja (legalábbis ha be van kapcsolva az opció) az arra járó küzdelemre vágyó hősöket minden további beavatkozás nélkül. Ez egyrészt elég jó csapatépítő módszer, másrészt így könnyen lehet játékbeli barátságokat kötni, amivel későbbi állandóbb koóperációt lehet kialakítani a játékosokkal. De azért a legjobb dolog még mindig az ismerősökkel leüllni, összeverődni négyen öten és közös erővel nekimenni mondjuk Magneto-nak vagy Lady Deathstrike-nak.

A Marvel Heroes-ban nem csak jussunk el A-ból B-be küldetések lesznek, hanem időről időre fel fognak tűnni küldetéseink közt meglehetősen élvezhető eventek. Ezek általában az adott pályára jellemző dolgok lesznek, mint pl. egy rendőrörsöt megvédeni a támadó huligánoktól, vagy megmenteni a törmelékek alatt rekedt lakosokat, miközben rosszarcúakat gyepálunk. Vannak azonban nagyobb eventek is, mikor egy adott pályarészen feltűnik egy event boss. Itt lőném el a második adag puskaporom, hogy kritikával illessem a játékot. Ezen bossok legyőzése ugyanis nagy összefogást igényel majd és bizony ilyenkor sok arra járó játékos betársul a bunyóba. Azonban a játék ilyenkor olyan szinten szaggatni kezd még csúcs kategóriás gépeken is, hogy az leírhatatlan. Diavetítéssé válik a Marvel Heroes, ami egyébként amúgy kiválóan van optimalizálva. Néha előfordulnak akadozások, megállások 1-2 másodpercre, de ez akár internetelérési probléma is lehet.

A játék a továbbfejlesztett Unreal Engine által hajtott grafikai részére igazából rossz szót nem lehet szólni. Rendkívül jól vannak kidolgozva a hősök. Maguk a pályák ötletesek és változatosak, de nem kicsit, hanem nagyon változatosak. A várostól kezdve a csatornákon át, a dzsungelektől, trópusi szigetektől kezdve a havas tájakon át, sokféle helyszínen meg fogunk fordulni és mind rendkívül igényesen vannak kidolgozva. A főellenfelek, a gonosztevők, az ágyútöltelékek mind-mind igazán karakteresre sikerültek. Az ismertebb gonoszokra is kivétel nélkül rá lehet ismerni.

Bal oldalon lévő kérdésre hívnám fel a figyelmet...:)

A hangok tekintetében szintén ki tettek magukért a fejleszők. A zenék maguk füllbemászóak és megfelelően illeszkednek a játékhoz. Igazából semmi extrát nem tudnék kiemelni ebben a tekintetben. A hősök hangjai tökéletesen illenek hozzájuk, a csatazaj megfelelően van kivitelezve. A játékba iplementált átvezető videók (rajzfilmszerűen vannak kivitelezve és nagyon jót tesznek a hangulatnak) közben megszólaló hősök és antihősök is hozzák a figurát teljes mértékben. Nem példa értékű, de megfelelő, néhol kiváló munka ez a fejlesztők részéről. Bár a küldetés felvételkor az NPC-k csak egy rövid mondatot hadarnak el, a többit nekünk kell majd elolvasnunk.

Szavatosság tekintetében nem lesz itt gond kérem szépen. A Marvel Heroes főszálát körülbelül 10 óra alatt lehet végigvinni. Ha még közben vissza-visszamegyünk farmolgatni korábbi helyszínekre, akkor több időt is el lehet tölteni. A főszál végigvitele után megnyílik a pvp, ami egyelőre béta állapotú és különböző challengek, melyek magas szintű karaktereknek készültek. Az új karakterekkel a játék történetét újraindíthatjuk, így gyakorlatilag minden egyes karakterrel végigmehetünk a sztorin és érdemes is, mert így nem süllyed unalmas és céltalan farmolásba a játék.

Összességében megkapjuk azt a szuperhősös játékot a Marvel Heroes személyében amelyre sokan már vártak. Igaz, hogy MMO köntösben, ami sokaknak nem a szíve csücske (nekem sem), de mégis itt ez a játékmenet és az online elemek tökéletesen működnek együtt és hatalmas élménnyé teszik a játékot (szerkesztőségből is többen már erősen rákaptunk a játékra és én is már a második karakterem fejlesztgetem.) A csapat alapú bossharcok (lehet egyénileg is ha ügyesek és magas szintűek vagyunk) a fejlődési rendszer és úgy összességében minden egy kiváló MMORPG-vé emeli a Marvel Heroes-t legalábbis a szuperhősös téma berkein belül. Egyedül az egyelőre érthetetlen event bossoknál lévő szaggatás és a nagyon drága hősvásárlás árnyalja a képet (aki teljes hősgárdát akar kezdéskor annak nem kevesebb mint 230 eurót kell letenni majd az asztalra!)

Pros
+ Marvel Univerzum annak minden elemével
+ Marvel hősök, mint választható karakterek
+ Fejlődési rendszer
+ Egyedi képességek
+ Lootrendszer
+ PVP és challengek
+ Nagyon magas újrajátszhatósági faktor
+ Eventek
+Fejlesztők folyamatos bővülést ígérnek (új hősök, módok például)

Cons
- Event bossoknál szaggat
- Borzalmasan drágák a hősök
- Rendkívül addiktív :-)

Értékelés
9.5Játékmenet:
Nem a klasszikus MMORPG szerű megoldásokat találunk, ha elkezdünk a Marvel Heroes-al játszani. Sokkal inkább singleplayer-esebb (kooperatív-osabb) élmény fog várni minket, ami az olyan singleplayer mániásokat, mint én egyenesen elvarázsol és bevezet az MMO-k világába. És ez hatalmas teljesítmény a játék részéről. Klasszikus single játékmenetet kapunk tehát, online elemekkel fűszerezve, random generált pályákkal, némi csapat alapú játékmenettel, ha úgy tartja kedvünk. Hibátlan!
9.0 Hangulat: 
Az egyedi képességek és a kinézetek elhitetik, hogy tényleg mi vagyunk a hős! A csapat alapú harc és a jól ismert és kevésbé ismert főgonoszok tovább mélyítik a hamisítatlan Marvel élményt. A minőségi, képregényszerű átvezetők erre még rátesznek egy lapáttal. 
9.5Grafika: 
Természetesen mi mással lehet egy Marvel játékot készíteni, mint rajzolt grafikával. De ez így is van rendjén főleg ha ilyen stílusos és eredeti, mint a Marvel Heroes grafikája. 
7.5Hangok: 
Zenei világa megfelelő, de sajnos sok zeneszám nem ragadt meg a fejemben és ez nem jó jel. A hangok megfelelőek, a robbanások nagyot szólnak, a képességeknek is megfelelőek a hangjai. Az átvezetőkben beszélnek a karakterek, ahol a színészek a legjobbjukat hozták. Maximum jónak tudnám ezt a részt nevezni, de semmi kiemelkedő.
9.5Szavatosság:
Főszál körülbelül 10 órányi játékidőt emészt fel. Ez után kezdhetünk bele a PvP-be vagy a magas szintű challengekbe. Hősönként újraindíthatjuk a sztorit, ami nagyban növeli az újrajátszhatóságot. Ami meglepő, hogy egyáltalán nem válik unalmassá a játék köszönhetően a random generált pályáknak és az opcionális csapat alapú játékmenetnek és még számos egyéb apró elemnek.
Summary
9.0A Marvel Heroes nagyon jól sikerült ingyenes játék lett. Az, hogy igazi hősökkel mehetünk és nem sajáttal, ad egy hatalmas többletet a játéknak, amit a játékmenet, a grafika és a rendkívüli kidolgozottság (karakterek szempontjából) csak még  tovább erősít. Odáig is elmegyek, hogy lehet az idei év legjobb MMO-jával van dolgunk, legalábbis méltán pályázik a GOTY jelölésre jelen pillanatban a HunGamer-nél. 
Újabb Régebbi