Company of Heroes 2 - Teszt



Company of Heroes 2 - Teszteltük a játékot...

2006-ban megjelent egy játék, mely azóta is hatalmas népszerűségnek örvend és méltán vált a II. világháborús stratégiai játékok rajongóinak kedvencévé. Ez a játék a Company of Heroes volt, mely nem csupán élvezetes játékmenetével, de gyönyörű grafikájával, rombolható környezetével és számos egyedi és rendkívül ötletes, de egyben igazán szórakoztató elemeivel hódította meg a rajongók szívét.

A játékot az a Relic Entertainment készítette el, aki számos egyéb témában is kiváló stratégiai címeket tett le azóta is az asztalra. A játék sikere miatt nem is volt kérdés, hogy jönni fognak folytatások, mely először az Opposing Fronts személyében érkezett. Az Opposing Frontsban eltérően az alapjátéktól, ahol az amerikai hadsereg sikereinek útját egyengethettük, a brit haderő és a német hadsereg háborús ténykedéseit vehettünk taktikai érzéktől nem mentes kezeink közé.  Kis botlásnak értékelhető, de mégis érdekes próbálkozás volt a következő COH játék, a Tales of Walor, mely rövidsége miatt rossz szájízt hagyott sokakban, ugyanakkor a direkt irányítás feature miatt mégiscsak kellemes játéknak bizonyult.

A fentebbi előélet után várható volt, hogy ilyen sikeres franchise nem marad parlagon és a tavalyi év során az akkori kiadó a THQ be is jelentette, hogy készül a második rész immáron a keleti fronton zajlódó eseményeket feldolgozva. A játék kicsit hányattatott sorsot ért meg a THQ tönkremenetele után (sokan nem voltunk benne biztosak, hogy végül kiadják-e idén menetrend szerint), szerencsére azonban a Sega látott fantáziát a Relic csapatában és a COH sorozatban és megvásárolta ezen címet a tönkrement THQ romjai közül. Így most már a végleges verziót kezeim közt tudva meg is kezdhetjük a játék elemzését. Lássuk, hogy sikerült a Company of Heroes 2.

Átvezető videó, de a játék motorjával. 
Valós játékmenetben is így süllyednek el a tankok ha kilövik alóluk a jeget!

Mint fentebb említettem a Company of Heroes 2 ezúttal a keleti fronton zajló eseményeket mutatja be majd számunkra. A kampány mód történetében a szovjet hadsereg egy tisztjét fogjuk alakítani a játékban, aki szervest részt vállalt a harcokban. Maga a történet egyébként már jóval a háború után játszódik, legalábbis ott indul. Isakovic a főhös egy szibériai táborban "tartózkodik" éppen, ahol egy volt katonatársa látogatja meg, aki egy érdekes könyvet hoz neki. A könyv gyakorlatilag Isakovic naplója, melynek révén az ő szemszögéből újraéljük fontosabb csatáit.

A Company of Heroes 2 játékmenetét tekintve változott is és nem is. Maga a harcok alapja, a képességhasználat, a gyártási metódus semmi sem változott az első játék óta. Azonban egy-két dolog mégiscsak megváltozott. Kicsit ködösek már az emlékeim az első résszel kapcsolatban, de nem emlékszem rá, hogy embereink és harci gépeink szintet léptek volna. A COH 2-ben azonban már igen. Minden szint harcbéli teljesítmény növekedést okoz és képességeket old fel. Egyébként összesen három szintet tudunk fejlődni egy-egy egységgel. Fontos taktikai elem, hogy ezúttal előfordulhat, hogy a katonáink nem hallnak meg azonnal, hanem még vonaglanak pár másodpercig, amely idő alatt általuk láthatjuk mi zajlik környezetükben. Ez akár sorsdöntő taktikai információt is hordozhat a támadók összetételének megállapítása szempontjából.

Az alapvető nyersanyagok továbbra is az emberi erő, a muníció és a benzin. Az egyik nagyobb eltérés, hogy ezúttal nem külön-külön nyersanyaglelőhelyeket kell majd elfoglalni, legalábbis kampány módban (ezúttal is foglalni kell bizonyos területeket a nyersanyag utánpótlás megszerzéséhez), hanem egy-egy terület mindből fog egyenlő arányban generálni majd nekünk bizonyos mennyiséget. Ezeket egyébként lehet specializálni, ugyanis mérnökeink képesek a benzin vagy muníció kibocsátást egy épület ráépítésével bővíteni. A Theatre of War, Skirmish módokban lesznek majd speciális pontok, melyek csak muníciók vagy csak benzint adnak. Illetve amikor bizonyos területek megtartásáért megy a harc, akkor ezen területek megtartása lesz a cél, amik természetesen nem fognak pontokat adni.

Katyusák akcióban az egyik TOW pályán

Ezúttal is nagy jelentőssége lesz a fedezőtűznek, a területek levédésének és a bekerítésnek. Ugyanúgy megvannak az első rész funkciói, mint például hogy géppuskával tűz alatt tartva az ellenséget azok megbújnak fedezékük mögött. Ezúttal azonban nem csak a géppuskás csapat képes ilyet végrehajtani, hanem az alap egységek is, feltéve ha zsákmányolnak egy-egy géppuskát az ellenségtől. Könnyű MG42-essel akár mobil géppuskás csapat is képezhető így belőlük, egy nagy MG-vel viszont automatikusan átalakulnak géppuskás szakasszá. Ugyanígy lehet felvenni elhagyott tankelhárító lövegeket, páncéltörőket, lángszórókat, aknavetőket. Ezeknek igazából többjátékos módban lesz nagy jelentősége, ugyanis nem mindegy hol milyen egységet veszítünk (ha veszítünk), mert később visszamenve, akár egy fullra felfegyverkezett csapattal is bajuszt akaszthatunk (MG-vel, tankelhárító puskával és rakétavetővel fölszerelt elit katonákkal).

Az építkezési mód némileg korlátozódott. Vannak a gyártó épületek, de nincsenek például fejlesztő épületek, hanem a katonák maguktól fejlődnek majd, annak függvényében milyen szintet értek el. Szinteket egyébként harcban lehet majd elérni, de ehhez nem feltétlen szükséges ölniük egységeinknek, elég ha sebeznek. A rendelkezésre álló egységfajták nem nyújtanak túl nagy változatosságot. Van kb. 5-6 féle gyalogosunk, pár lövegünk, és néhány tankunk is. Orosz oldalon és német oldalon értelem szerint a népre megfelelő gépek lesznek majd (utóbbi népcsoport egyébként kampány módban nem csak theatre of war módban és többjátékos módban játszható).

A küldetések egyjátékos módban egyébként viszonylag változatosak. Néha támadnunk kell, máskor védekezni, időnként meg bizonyos dolgokat kell megszerezni, illetve megadott helyre elszállítani. Minden pályán azonban az orosz területek jellemző elemei jelennek meg. Már a játék bejelentésekor kiemelték az oroszt tél, a jég és a tűz jelentőségét. Ez bizony rendszeresen megjelenik a játékban. Embereink ugyanis ha nagy a tél és nincs a közelükben hőforrás szépen képesek megfagyni. Ennek elkerülése végett érdemes őket tábortűz környékén felmelegíteni, míg a következő célpontig eljutnak majd.

Embereink ikonja mellett a kék hőmérőn a hő csökkenése jelzi, hogy közelednek a megfagyáshoz.

A jég és hó jelentősége is kiemelten fontos eleme a játékban. Habár igazából mindkét dolog igazából többjátékos módban nyújt majd taktikati előnyt, de azért ezeket egyjátékos módban is bemutatják majd. A jég a valóságnak megfelelően tud törni és repedni, így például egy jól irányzott gránáttal akár egy egész tankot is elsüllyeszthetünk, vagy akár vízbe folythatjuk a folyón áthaladó gyalogosokat. Mély hóban mozogva embereink és járműveink nyomot hagynak, így az ellenség vissza tudja követni az útvonalukat, ami megint csak igazából többjátékos módban érdekes játékelem. Így akár könnyedén a hátunkba is tud kerülni az ellenfél ha nem vigyázunk.

Katonáink mint említettem fejlődnek, de emellett fejleszthetőek is. Mérnökeink például egy lángszóróval felszerelve igazi épületgyilkossá válhatnak. Mesterlövészeink képesek lesznek puskáikkal fedezőtüzet zúdítani az ellenségre (egyébként puskából kilőhetnek egy fényforrást, mely ernyővel ereszkedik a harctérre és megvilágítja az ellent. Nagyon hasznos képesség). A katyusák (amúgy brutális jószágok) pontosabban tudják az ellenre zúdítani halálos rakétáikat egy kettes szintű képesség révén. Ehhez hasonló ötletes fejlődési elemek vannak a játékban minden egységnél, így gyakorlatilag egész egyedi taktikákat is ki lehet dolgozni. Én például a mesterlövészekkel szerettem felderíteni a területet és megszórni a gyalogosokat aknákkal, majd kilőni a tankelhárítók legénységét és az ellenfél ellen fordítani azokat.

Sajnos kampány módban valahogy nem jelent akkora élményt játszani a Company of Heroes 2-vel, mint az első résszel. Vannak ugyan eléggé ötletes küldetések, amiket még élvezni is lehetne, de mégis az az érzése az embernek, hogy ennél többet is ki lehetett volna ebből hozni. Érdekes módon ezt az első részben nem éreztem így. Mindenesetre az tisztán látszik, hogy nem a kampány módra fektették a nagyobb hangsúlyt Relicék, igazából csak apróságok megjelenéséről, kényelmi funkciók beépítéséről, valamint a gyorsabb akció elősegítése érdekében történet változásokról beszélhetünk. A kampány mód csupán bónusznak, sőt egyfajta tutorialnak tekinthető. A több játékmódot mindenképpen szórakoztatóbbnak találtam és látszik is, hogy inkább a többjátékos módot kedvelők számára alakították ki a rendszert. Az egyszerűbb építkezés, a katonák fejlődése (ösztönzi életben tartásukat), a doktrinák és a feloldható extra tulajdonságok mind erről árulkodnak. Így kétségek nélkül kijelenthetem, hogy az igazi kihívásokkal teli játék bizony emberi ellenfeleink ellen várható.

A németek is fáznak így jönnek a melegre :-)

Többjátékos módban kapunk majd 1-1 parancsnokot, akit majd lehet fejleszteni. Minél fejlettebb és minél több feladatot elvégzünk vele majd a harcokban annál jobb harci eszközök oldódnak majd fel számára. Ezen felül specializálódhatunk is három féle doktrina irányban. Mindegyik más-más képességeket jelent, melyek előnye és hátránya is megvan. Ezen felül szintet léphetünk már az egyjátékos teljesítményünkkel is. A szintlépésekkel és az egyes missziókon megvalósított harci cselekményekkel (pl. ölj meg 100 gyalogost maxim géppuskás osztaggal) különböző bónuszokat oldhatunk fel az adott egységnek. Ez lehet sebzésnövekedés, pontosság, nagyobb páncélzat, jobb látótávolság. Szóval maga a taktikai változatosság itt is bőven megvan, ráadásul minden egyes lejátszott meccsel tudunk ilyen képességeket gyűjteni, ha ügyesek vagyunk és célzottan fejlesztünk.

Van egy speciális játékmód a játékban a szokásos multis móka és a skirmish mellett (gyakorlatilag ezt lehet élő és gépi ellenfél ellen játszani) és ez a Theatre of War mód. Itt már lehetőségünk lesz majd orosz és német oldalon is hadba szállni. Ebben a módban megkapjuk egész Európát, mint hadszínteret. A ToW mód három felé választható. Az első a kooperatív mód, melyben ismerősünkkel tudunk vált-vállnak vetve harcolni a gépi ellenfél ellen (sajnos ezt nem tudtuk kipróbálni). A másodikban különböző kihívásokat tudunk majd teljesíteni. Ezekben korlátozott számú egységgel kell megvédeni, vagy elpusztítani célpontokat. És végül van az AI battle mód, melyben különböző harcmodorú ellenfelekkel tudunk bajuszt akasztani. Ez utóbbi egyébként jó felkészítés a többjátékos módra is. Érdemes még megemlíteni, hogy a ToW mód az egész világháború során játszódik és végig fogjuk játszani a háborút kezdve 1941-től egészen 1945-ig.

Remélem fentebbi leírásomból jól látszik, hogy mind taktikailag mind játékmenetben sok változás történt és rengeteg lehetőség van a játékban. Ennyi játékmódot szerintem még RTS-ben nem kaptunk, mint amit most a Company of Heroes 2-ben kaptunk. A fejlődési lehetőségek és a központi szintünkre kiható minden egyes misszió igazán egyedivé teszi a COH 2 játékmenetét. Csak talán az egysíkúság lesz az ami kicsit fogja árnyékolni a játékmenetet a kiválóságát.

A hó megjelenítése igazán tetszetős. Sniperjeink szépen be is olvadnak a környezetbe.

A játék grafikai része gyakorlatilag sokat nem változott első látásra. A hó és jég megjelenítése, valamint a hóviharok és a tűz egészen más arcát mutatják meg majd a grafikus motornak, de az ezektől mentes területek sajnos nem szebbek az alapjáték hadszíntereinél, sőt még némileg csúnyábbak is (mondjuk egy háború tépte Sztálingrádban nem is sok szépséget lehet találni). Közelre zoomolva katonáink és harci gépeink kidolgozása továbbra is kiváló, viszont a táj és tereptárgyak már közel sem ilyen színvonalúak sajnos. Mondjuk a játék eleve többjátékos módra lett kitalálva, ott pedig ezek figyelésére bizony nem lesz idő, ahogy némely egyjátékos küldetésben sem. Sőt néha arra is alig lesz időnk, hogy kapkodjuk a fejünket.

A hangok tekintetében semmi kivetnivalót nem találtam. A zenék rendben vannak, a szinkronszínészek tökéletesen hozták a figurájukat az átvezető videókban és a tényleges játszmákon belül is. Oroszok szépen orosz akcentussal, a németek némettel beszélnek. A fegyverek hangjai, a robbanások, a tankok motorhangja  fantasztikus élményt nyújt. Igazi háborús feeling.Egyes harci járműveknek szépen kidolgozott egyedi hangja van. A zuhanó bombázóktól kezdve az ütegekig minden tökéletes szól, morajlik, dübörög a hangrendszeren keresztül.

A játék hangulata egyébként a fentebb említett hangok tükrében és a kissé lelombozó grafika függvényében (egyébként eléggé terheli a gépet a játék, így az optimalizációval vannak problémák) is kiválónak nevezhető. Embereink időnként kommentálják az eseményeket, ha ki tudnak iktatni egy ellenséges egységet, vagy megszólalnak, ha a mieink közül esik el valaki. Külön élmény volt női mesterlövészt látni és hallani a szovjet sorokban. A tankok is zseniálisan vannak kidolgozva. Szabályosan megrettentem egy Tigris vagy egy Elefánt tank látványától, de az egyszerű mesterlövészek ténykedésétől is görcsbe rándul az ember gyomra (durva pusztítást tudnak végrehajtani).

Ennyi elvégzendő feladatunk, challengünk miegymásunk lesz. Aki ezt a sok plecsnit mind megszerzi annak jár a mezei piros pont!

Szavatosság tekintetében a fentebbiek értelmében szerintem nem lesz probléma. Maga a kampány mód körülbelül 15 órányi játékidőt tartalmaz. A Theatre of Warba is több 10 órát lehet beleölni és akkor még nem is skirmisheltünk (itt is rengeteg időt lehet eltölteni). Azt kell, hogy mondjam, akinek tetszik a Company of Heroes 2, az több száz órát el lesz vele, mint ahogy az előző résszel is sokan megtették, főleg a többjátékos módnak köszönhetően.

Összességében. kapunk egy újabb Company of Heroes részt a Relic műhelyéből egy ismerős harcrendszerrel, katonai és parancsnoki fejlődési rendszerrel, számos egyedi és érdekes játékmóddal, kooperatív módra kidolgozott térképekkel, többjátékos móddal. A játék hangzása kiváló a hangulat néha nagyon rendben van, máskor picit leül, főleg kampány módban. Ami a játék talán leggyengébb módja az maga a grafika és a nem túl jól sikerült optimalizálás.

Pros
+ Company of Heroes élmény
+ Katonáink fejlődnek
+ Harci teljesítményünk díjazása (gyakran használt egységek erősödhetnek)
+ Keleti hadszíntér
+ Impozáns harci járművek
+ Theatre of War mód, multiplayer

Cons
- Grafika nem sokat fejlődött
- Optimalizálási gondok
- Néha egy méterről lövik egymást a katonák (valami közelharc nem árthatott volna)
- Túlságosan strapabíró tankok
- Hosszú töltési idő még korszerű gépeken is

Értékelés
8.5Játékmenet:
A játékmenet alapjai nem változtak, azonban bizonyos apró elemek vannak, amik változtak és ez kicsit más ízt ad a játéknak. Sokkal gyorsabb, sokkal pörgősebb lett, gyakran már kapkodja az embert a fejét. Néha kicsit egy kaptafának érzi az ember a játékot. A változások ennek ellenére jót tettek, csak ez már némileg másabb COH, de szerethető játékmenetű COH.
9.0 Hangulat: 
Néha remekül átjön a háború feeling, máskor pedig kevésbé. A grafika csak kicsit ad hozzá a játékhoz, míg a hangok és a katonák gesztikulálása és beszédjei annál többet. Maga a kampány kevésbé hangulatos, mert néha túlságosan bekorlátozza a játékost.
8.0Grafika: 
Úgy érzem sokat nem változtattak az alapjáték grafikáján. Sajnos talán ez a leggyengébb része a játéknak, ráadásul optimalizálatlannak érzem a játékot és elég sokat tölt.
9.5Hangok: 
Kiváló! Ott dübörög, ahol kell. Ott van zene, ahol kell. Motorhangok, robbanások, lövések hangjai és úgy gyakorlatilag minden egyéb tökéletesen a helyén van! A háborús atmoszférát nagyon átadja a játékosnak.
9.5Szavatosság:
Maga a kampány körülbelül 15-20 órás. Ehhez jön még a Theatre of War küldetései, a skirmish pályák és a többjátékos mód. Ha valaminek maximálisan jó, illetve tökéletes a szavatossága és ha van ami fenn tudja hosszabb ideig tartani az érdeklődést az a Company of Heroes 2. Ráadául néhány küldetést tartalmazó DLC-t is szaglintok a játék kapcsán. 
Summary
8.9Kicsit kettős a Company of Heroes 2-vel kapcsolatos élményem. Az alapjátékhoz képest a játékmenet mit sem változott, illetva nagyon keveset. Kaptunk egy új népet az oroszok személyében, de a játékmenet velük nem másabb, mint a többi nemzettel. A grafika se változott sokat. Bejött pár új és érdekes feature, mint a hó, a jég és a tűz. Rengeteg új játékmód került bele. Ennek ellenére mégsem szólt akkorát ez a háborús ágyú, mint annak idején az első rész esetében. Remek játék a Company of Heroes 2, de nem sikerült átugrania azt a lécet, amit a COH 1-gyel állítottak maguk elé a Relic-ék. Ennek ellenére, aki kedvelte az első részt, annak bátran ajánlom és a stílussal most ismerkedőknek is kellemes élmény lesz a játék.
Újabb Régebbi