Natural Selection 2 - TesztTeszteltük a Natural Selection második részét!

A Natural Selection első része 2008-ban az egyik legjobban játszott Half life mod volt. Rendkívül sok innovatív megoldásával, az FPS és a felülnézetes stratégia keverésével sokakat elkápráztatott. A Natural Selection 2-re már akkor felfigyeltem mikor az első teaser-e megjelent. Akkor még csak egy pár marine-t lehetett látni, ahogy egy ajtó előtt állnak, és valami hörögve, és bömbölve betör egy vastag acél ajtót. Ez kb. 2009-ben volt, azután a játék nagyon sokáig hallgatott magáról, viszont elkezdődtek a videók, és képek bemutatása, ezzel feltüzelve mindenkit, és a játék egy hosszas béta fázis után, ahol minden karaktert a lehető legjobban optimalizáltak, hálistennek mától elérhetővé vált.
A játékot nehéz beazonosítani, leginkább egy FPS/RTS hybridnek lehetne nevezni, mivel a játék mindkét elemet tartalmazza. Azon belül is legjobban úgy lehet elképzelni, hogy a Counter Strike, és  a StarCraft keveréke, ami valljuk be, egy elég jó ötletnek hangzik. Nem sok történettel fognak minket elkápráztatni, a két szemben álló faj a Frontiersman, ezek tulajdonképpen az űrbéli tengerészgyalogság és a Kharaa nevű idegen faj, melyet nehéz beazonosítani, mivel a látható teremtmények csak az ő szülötteik, és a valódi idegen faj a minket körülvevő, padlókat és plafont belepő zöld zselés anyag. A játék fejlesztői A lehető legkülönbözőbb játékstílust akarták létrehozni a két frakcióval, ezért két részben mutatom be őket.

Kharaa


Ez a faj 5 különböző osztályra választható szét, az első, és talán legegyszerűbb a Skulk. Ezek a rendkívül gyors szörnyecskék fogják alkotni a játék központját, mivel minden játékos velük fog kezdeni. Rendkívül gyorsak, képesek a falakon mászni, és ott rejtekükben várhatják a gyanútlan marine-okat. Játékmódjuk sok tapasztalatot igényel, szemtől szembeni harcban nem sok esélyünk lesz. Úgy képesek a leghatásosabb támadóerőt elérni, ha falkába verődve támadnak meg egy-egy pontot. A következő karakter, a Gorge. Ezt legegyszerűbben egy Combat Engienernek lehet leírni, csak azzal a kivétellel, hogy úgy néz ki mint egy malac. közelharcra nem képes, valamint falakat mászni sem, viszont akadályokat tud lerakni, melyekkel az ellenfelet képes visszatartani, valamint úgynevezett hydrákat, melyek közelről elég nagy sebzést tudnak okozni a közelükbe érő marinokra .Egyetlen védekező fegyvere a köpés, mellyel nagy távolságokról képes tetemes mennyiségű sebzést bevinni ellenfelének. Másik különleges képessége a Heal funkció, amivel vissza tudja tölteni csapattársai életét. Ezzel a harcok nagyon fontos elemévé válik, főleg ha nincs a közelben Kaptár vagy olyan egység amivel képesek lennének a társaink visszatölteni életüket. Ha menekülnie kell, a shiftet megnyomva a hasunkra ereszkedünk, és úgy csúszunk mint ahogy a pingvinek szoktak a jégtáblákon. Következő lényünk egy igazi légi vadász, a Lerk. Ezek a repülő lények a magasból képesek halált osztani, füstöt okádva megfullasztani a marinokat, vagy tüskéket lőve felnyársalni őket. Rendkívül vékony termete, és gyors mozgása miatt nehéz eltalálni, viszont viszonylag kevés élete miatt könnyen meghal. Utolsó előtti szörnyünk a Fade. Ennek a különleges lénynek kezei helyén lévő hatalmas tüskékkel támadhat neki ellenfelének. Egy igazi vadász. különleges képessége, hogy képes egy más dimenzióba ugrani, és ezzel szempillantás alatt nagy távokat megtenni, valamint képes áttetszővé válni, és az átlagos mozgásánál, sokszorta nagyobb sebességgel egyik helyről a másikra jutnia rövid idő alatt. Ezt a képességét akkor tudja legjobban kihasználni, amikor egyszerre több marine-al kell megküzdenie, ilyenkor ha hátulról támadunk, akkor az egyiket megölve mire a többiek a segítségére sietnének a képességünkkel elmenekülhetünk. Utolsó, talán legbrutálisabb szörnyünk az Onos, mely olyan hatalmas, hogy megremeg alatta a föld, és marinokat egy, maximum két csapással elintéz.


Játékunk során ezeket a lényekké vagyunk képesek kifejlődni. Az idegen faj fejlődési módszere a tojásos keltetés. A kaptár körül random spawnolnak a tojások, és itt leszünk képesek újraéledni. Ha fejlődni akarunk valami erősebbé, akkor ugyanígy tojássá válunk, és kis fejlődési idő után már a kívánt lénnyé fejlődünk. A Kharaa egyik leglényegesebb feladata a terjeszkedés. Ezt úgy tudjuk elérni Commanderként, hogy egy bizonyos cisztát rakunk le mely mindent beterít váladékával, és másodpercenként elérhetővé válik. Arra a zöld zselére, amelyet a ciszta kibocsát leszünk képesek építkezni. A ciszták információ forrásként is szolgálnak, mivel a rálépő marinokat azonnal észleljük. A játék egyik fontos RTS eleme a nyersanyag gyűjtögetés. Egy pályán minden szobának vannak nyersanyagpontjai, ahol azokra épített gyűjtőkkel kinyerhetőek. Kharaa-ként fontos dolgunk lesz, hogy már a játék elején a lehető legjobban kiterjesszük az infesztációnkat, hogy minél nagyobb területet lássunk be. Egy szobát elfoglalva ott lehelyezhetünk segédeket, védelmi berendezéseket, vagy egy új kaptárt is. A pályákon több kulcsfontosságú szoba is lesz, ahol lehetőségünk lesz kaptárakat elhelyezni. Ezeket előretolt bázisként vagyunk képesek használni, ha ezeket jól megcsináljuk, katonáinknak nem kell majd folyamatosan visszamenniük a Kaptárakhoz életet tölteni. Minél több nyersanyag gyűjtő telepet tudunk magunkénak, annál több pontot kapnak társaink akik így egyre jobb lényekkel képesek támadni. Nem csak így gyűjthetnek pontokat társaink, a marineok építményei elpusztításával, vagy megölésével tetemes mennyiséget vagyunk képesek összeszedni.
Játékunk során fent kell tartanunk katonáink erejét, ezt fejlesztésekkel tudjuk megoldani. Rengeteg ilyen válik elérhetővé majd számunkra. Nagyobb páncélzat, gyorsabb élet regeneráció, gyorsabb mozgás, egyszóval rengeteg különböző fejlesztéseket adhatunk meg embereinknek. Sima mezei katonaként ezek a fejlesztések a jobb oldalon fognak megjelenni, és a B betűvel választhatunk közülük hármat. Segítésükre még különböző tárgyakat is lehelyezhetünk, vagy a mi, vagy a csapatunk segítségéért. képesek leszünk még lények gyors healelésére, és a nagyobb támadások kivédése érdekében hatalmas tüskéket tudunk majd szabadjára ereszteni a földből, ezekkel megállítva az előre nyomulást és időt adni magunknak.

Marine


A marine a játék egy kicsit egyszerűbb pontja. Itt nem fogunk találkozni frakciókkal, hanem minden elemet a saját akaratunk szerint kiválaszthatunk. Velük feladatunk nagyban hasonlítani fog a Kharaaéra, különböző pontokat kell elfoglalnunk, ahol nyersnyagot szerzünk, és főbázis tudunk felépíteni, csak egy egészen más módon. Itt ha egy szobába bekerülünk, először is energiára lesz szükségünk, ezt a falon található hatalmas dugaljzatból leszünk képesek kinyerni, ezért azzal kell mindig kezdenünk hogy ezeket megépítjük. A megépítés is egészen máshogyan folyik itt, először is létrejön egy szellem struktúra, a marinok erre tudják leteleportálni a gépezetet, ezt az átlátszó struktúrát őriznünk kell, ugyanis egy kharaa egy csapással eltudja pusztítani.


A Commander itt is különböző fejlesztésekkel segítheti embereit, lerakhat radarokat, általa irányított mini tankokat, melyek egy nagyobb lövéssel képesek ellenséges épületeket elpusztítani, ez nagyon erősnek tűnik, de egy-két marinnek mindig védenie kell, ugyanis nem képes élő célpontokat támadni. Mivel mi alapból lassabbak vagyunk, ezért felszerelhetjük magunkat jetpack-el, a gyorsabb haladás érdekében. A játékban akkor leszünk képesek megnyerni ha nem esztelenül vásárolunk, és spórolunk egészen a mechekig. Ezek a hatalmas ember irányította gépek két minigunnal felszerelve képesek nagyon gyorsan elpusztítani mind az épületeket, mind az ellenséget. Egy jó marine csapat általában maximum kettő mechből áll, pár katonával az élükön akiknél lángszóró, és egyéb fegyverek vannak, és az is jól jön, ha páruknál lesz hegesztő mellyel képesek javítani a mecheket, a felszerelést, valamint társaink páncélzatát.


A játékban marineként különösen kell ügyelnünk az áramforrásokra, ugyanis enélkül nem üzemelnek a gépeink, és a világítás is lekapcsolódik. Általában ezek a fő célpontjai a Kharaaknak, és ha sikerül nekik akkor átválthatnak predator nézetbe, amivel tökéletesen látnak minket a sötétben, mi viszont egy lámpán kívül semmi  másra nem támaszkodhatunk.


A játék során marine-al sokszor megijedhetünk, a játék a zárt tereivel elég nyomott hangulatot teremt, főleg ha a már benőtt infesztávióval fertőzött területeken mászkálunk. Főleg akkor fagy meg ereinkben a vér majd ha halljuk a körülöttünk szaladgáló ellenséget ahogy kopog a a körme a falakon. Náluk az újraéledés is egészen máshogyan alakul, mivel nincs újratöltési idő, hanem rögtön teleportálnak helyettünk egy új katonát, melyet már irányításunk alá is vonhatunk.


A játék grafikai motorja nagyon szép, gyönyörűen vannak felépítve a pályák, nagyon részletesek, olyanok amilyennek kellene sok más játéknak lenniük. A hangok is eszméletlen jól sikerültek, a kharaa-k ordításai, a dörömbölések mind mind életszerűek. A játék támogatja a Steam Workshoppot, mellyel könnyen megoszthatjuk, vagy szerezhetünk új modokat. Ezekből már most is szép számmal találunk nagyon jókat tudunk találni közöttük.


A játékot szívesen ajánlhatom bárkinek aki szereti a Counter Strike-ot, a scifi környezeteket, de akik az alien filmeket imádva szeretnének a sötétben bujkálni, és onnan támadni a mit sem sejtő emberekre is bátran megvehetik.

Pros:
+szép grafika
+fantasztikus játékmenet
+rengeteg egyedi újítás
+két féle játékmód

Cons:
-néhol bugos
-sok gyakorlást igényel a kharaa

Értékelés
9.0Játékmenet:

 Jól sikerült, élvezetes, ha az egyiket megunjuk, akkor jöhet a másik faj.
9.0 Hangulat: 

A zárt terek, a végletekig kidolgozott pályák nagyon szépre sikerültek. Csak úgy áradozik az AvP féle hangulat
8.0Grafika: 

A textúrák élesek, minden szép, a zselé zselének tűnik, és jól fut a gépeken is.
9.0Hangok: 

Minden a helyén van, nem lehet rá mit mondani.
8.0Szavatosság:

Hosszú-hosszú órákat lehet benne eltölteni anélkül, hogy unatkozhatnánk, de mivel a játékon kívül nincs semmi elérhető extra, bármikor kiléphetünk.
Summary
8.6A játék egész kellemesre sikerült, beérett a sok béta tesztelés, és még a legutolsó pillanatban is javítgatnak rajta. Jelenleg a support tökéletes.

Összes oldalmegjelenítés