Cargo Commander - tesztCargo Commander - Teszteltük a játékot...

Az utóbbi években egyre több és egyre egyedi játékok születnek az úgynevezett Indie fejlesztők (Független fejlesztők) jóvoltából. A minőség általában változó, de néha egészen különleges és egyben kiváló játékok kerülnek a játékosok elé. Mai tesztünk alanya is független fejlesztők munkájának eredménye, de hogy hogyan sikerült azt még most nem árulom el. A Cargo Commander a Serious Brew fejlesztésében készült és a Digital Tribe kiadásában látott napvilágot steam platformon.

A Cargo Commander nem az a játék, amely történetének eredetiségét fogjuk dícsérni. Az alaphelyzet ugyanis ennél egyszerűbb talán már nem is lehetne. Főhősünk ugyanis a Cargo Corp legújabb alkalmazottja, aki első feladatát készül teljesíteni. A vállalat fő profilja ugyanis az űrben lebegő konténerek begyűjtése, majd az azokból fellelhető idegen, vagy ismert értékes tárgyak begyűjtése. Főhösünk feladat az lesz, hogy minél, több félét és legfőképpen minél több tárgyat be tudjon gyűjteni. Gyakorlatilag a játék története ebben ki is merül.

Játékmenetet tekintve a legfontosabb tárgyunk maga a lakhelyünkként és munkahelyünkként funkcionáló kocka alakú űrhajó lesz. A konténereket ezzel a szerkezettel fogjuk tudni magunkhoz vonzani, valamint ennek segítségével tudunk más területekre látogatni, vagy kommunikálni a vállalattal. A konténereket egy nagy hatóerejű mágnes segítségével vonzhatjuk az űrhajónkhoz, amik ez utóbbiba becsapódva válnak átjárhatóvá. A konténerek hullámokban érkeznek. Először egy vagy kettő csapódik be egyszerre (egyik a hajónkba, másik az imént becsapódott konténerbe), később pedig akár már hat, vagy hét is egymásba kapcsolódhat.

Főhősünk az "irodájában"

Amint a konténerek megérkeznek megkezdődik a játék valódi játékmenet része, mikor is át kell szállnunk és átkutatnunk az említett tároló rekeszeket. Sok esetben ez nem ennyire egyszerű, ugyanis néha vagy nem férünk hozzá a bejárathoz, vagy egyszerűen ilyen nincs is az adott konténeren. Ilyenkor jön jól az alap felhasználási tárgyunk, ami gyakorlatilag főhösünk bal karjára szerelt fúró. A fúróval a legtöbb falszakasz átvágható (ilyenkor pirosan elkezd izzani a fal fémje, majd a fúrás hatására összeomlik), azonban vannak falszakaszok, amelyeket nem lehet átfúrni (sárga színű megerősített fal). A megfelelő fal eléréséhez akár az űrben is mozoghatunk korlátozott ideig. Ilyenkor mozgásunkba a gravitáció hiányát be kell kalkulálnunk, valamint a korlátozott levegőkészletet is (ha elfogy értelem szerint meghalunk).

A következő lépés a megcélzott konténer elérése után annak átkutatása. Ekkor a játék gyakorlatilag platformerre vált át a fúróval mint plusz feature-el. Ugyanis a konténer belsejét kedvünk szerint alakíthatjuk, új útvonalakat fúrva benne. Az útakadályokat melyet a gravitáció törvényei alkotnak ezen eszköz segítségével hidalhatjuk át. Sok esetben azonban a továbbhaladáshoz más perspektívát kell találnunk. Időnként érdemes az űrből megközelíteni az eleddig elérhetetlennek vélt helyszíneket. Azonban nem csak élettelen tárgyak alkotnak akadályokat a játékban. Sok esetben idegenek állják majd utunkat, amit fegyverarzenálunkkal hatástalaníthatunk. Alap fegyverünk ugyanis egyfajta mechanikus ököl, mellyel fejbe verhetjük a rosszarcúakat.

Akár ilyen konténer labirintusok is könnyen kialakulhatnak


Nagyobb túlerő ellen azonban már kevés lesz a közelharc. Ezen lények leküzdésére különböző lőfegyverek állnak majd rendelkezésünkre. Minden fegyver a karunkra szerelt mechanikus fúróból alakul át és vált át támadó üzemmódba. Vannak golyószórók, gránátvetők és még számos egyéb gyilkoló eszköz. Ellenfeleink nagyrészt méret szerint elkülönülnek, így értelem szerint a nagyobb darabok jobban bírják a golyókat. Mindnek van egy kristálya, amiből előteremnek, így elsődleges célpontunk a lények elpusztításuk után a kristályok széttörése lesz. Mind a kristályokból, mind a halott lényekből pénz esik, mellyel különböző fejlesztéseket vásárolhatunk főhősünknek.

A konténerekből szerzett tárgyak a hajónkra kerülnek, ahol a pontjaink számát gyarapítják. A pontokat a játék az adott területen elszámolja és ranglistát állít fel belőlük, így akár lehetünk az adott régió legsikeresebb begyűjtői is. Emellett minden egyes újfajta tárgy (régiónként hat új tárgyat lehet találni) megtalálásával szinteket léphetünk majd. Minden szintlépésért jár valami plusz dolog, ami megkönnyíti a további konténerek átkutatását. Ez lehet egy-egy munkafelület, ahol fejlesztéseket vehetünk, vagy akár folyamatos ingyen lőszer utánpótlással is elláthatnak minket.

Gyakorlatilag a játékmenet ezen fentebbi elemek ismétléséből áll, ami leírva talán izgalmasan hangozhat, de a játékban eléggé unalmas. A probléma a szememben az, hogy nincs semmi olyan elem, ami vinne minket előre a konténer fosztogatásban. Ezen felül még az súlyosbítja a gondokat, hogy a konténerek csak egy igen rövid ideig kutathatóak át, aztán az űrben szétesnek, így gyakorlatilag az eleve nem túl izgalmas játékmenet eszetlen kapkodásba és rohanásba csap át. A játékos első kérdése az lesz, hogy oké, hogy ezeket ismételgetem, de mi a célja az egésznek. Megmondom őszintén nem sikerült rájönnöm, így viszont a játék egy alapvetően jó elemekkel rendelkező, de totál céltalan programmá válik.

Sok ilyen szituációban lesz részünk: alul a loot, de őrzik, ráadásul még fúrni is kell érte!


A játék grafikáját szintén semmiféle pozitív jelzővel sajnálatos módon nem tudom illetni. Az indie játékok nem a csilli-villi grafikáról híresek, de a Cargo Commander még ezt az alacsony elvárást is bőven alul múlja.
Igazából annyiban nem tér el más hasonló kategóriájú játékok grafikájától, csupán nem érzem benne azt a lelkesedésból származó stílust, amit más indie játékokban már megszokhattunk. Úgy tűnik mintha, csak összedobálták volna az elemeket, aztán jó lesz ez a játékosnak címszóval így is hagyták.

Hangok terén viszonylagos egységes képet kapunk. Az alapzene rendben van, ugyan kicsit country-s, de ez nem nagy baj, mivel illik a játékhoz (magányos cowboy helyett magányos konténerboy...:-D). A lövéshangok, a konténerek becsapódásának hangjai, a fúró és az ellenséges lények hangjai rendben vannak.

A Cargo Commander egy egészen furcsa játék lett, ami a szavatosságon is sajnos meglátszik. Nekem személy szerint nem tetszett, nem éreztem benne semmi pluszt. Azt kell, hogy mondjam valószínűleg más játékosok is így fognak érezni, így nem igazán lesz túl nagy játékoslétszám. Ez csak azért fontos, mivel az egyetlen motivációs faktort talán a szektorokban kiérdemelt helyezésünk jelenti. Azonban ha nincs kivel versenyezni, akkor ez a játékelem is teljesen értelmetlenné válik.

Jobb oldalt a hajónk, bal oldalt a konténerváros!


Összességében kapunk egy újabb indie játékot, ami jó feature-ökkel rendelkezik, de mégsem tudja beváltani a hozzá fűzött reményeket. Elsősorban a tét nélküli, teljesen érdektelen és céltalan játékmenet miatt, másrészt a teljességgel stílustalan és jellegtelen grafika miatt. Sajnos a hangokat tudnám elégséges jelzővel illetni, minden más nem üti meg egy jó játék mércéjét. Ettől függetlenül lehet, hogy lesz, aki jól fog szórakozni vele pár óráig, de véleményem szerint erre a célra sokkal jobb játékok is vannak a piacon még indie kategóriában is.

Pros

+ Egyedi ötletek
+ Érdekes feature-k
+ Elfogadható hangok
+ Steamworks támogatás

Cons

- Totálisan érdektelen és céltalan játékmenet
- Stílustalan grafika
- Unalmas
- Totál ugyanolyanok a szektorok

Értékelés
6.0
 Játékmenet:
A Cargo Commander-ben konténerekben fogunk turkálni, ahonnan értékes tárgyakat fogunk begyűjteni. Ennyi. Ezt fogjuk órákon keresztül csinálni, ami önmagában rendkívül kevés. Történet mint olyan nem létezik, illetve ami van az is baromi kevés.

7.0
 Hangulat: 
Van valami izgalmas az újabbnál újabb szektorokban és a konténerekben. Sose tudhatjuk mi vár odabent. Azonban, mivel a gyűjtögetésen kívül nincs semmi célunk ez önmagában kevés.  A hangulat nem lenne rossz, de a játékmenet hiányosságok rontják az összképet

6.0
 Grafika: 
A grafika stílustalan, ötlettelen, egyszóval olyan semmilyen. Ennél már sokkal jobbakkal is találkoztam a indie kategóriában.
7.5
 Hangok: 
A hangokat a megfelelő jelzővel tudnám leginkább illetni. Sajnos azt kell mondjam ez a játék egyik legjobb eleme és ez elég szomorú a Cargo Commander egészére nézve.

6.5
 Szavatosság: 
Sokan nagyon hamar el fogják unni a játékot, ugyanis nem sok változatosság van benne. Sajnálatos módon így nagyon hamar feledésbe fog merülni a játék, pedig az alapfeature-k nem lennének rosszak.

Summary
6.6A Cargo Commanderben lett volna potenciál. Az alap elképzelés nem lett volna rossz, de kellett volna egy főszál, némi történet, mert ez így ahogy jelenleg van nagyon, de nagyon kevés lesz ahhoz, hogy a piacon megállja a helyét. Ezek alapján merő jóindulatból is csak közepes játéknak tudom nevezni a Cargo Commander-t.

Összes oldalmegjelenítés