Borderlands 2 - teszt


Borderlands 2 - Teszteltük a játékot...

Határvidékek. Az egyes területek, országok közötti vad területek, ahol az egyik hatalomnak éppen véget ér a befolyása, míg a másiknak még pont gyenge. Ezen hatalmi libikóka kellős közepét kedvelik a banditák, kitaszítottak és a törvény elől menekülők. Ez az a hely, ahol a legérdekesebb népek fordulnak meg és ahol a fegyver, az erőszak az úr. Ez az a hely, ahol rövid időn belül megcsinálhatjuk a szerencsénket, vagy akár rövid úton sekély sírgödröt kaphatunk.

A Gearbox Software 2009 októberében első ízben látogatott el a határvidékekre. Gondolkoztak, terveztek, tesztelgettek és végül kiadták a Borderlands című játékukat. A Borderlands először realisztikus grafikájú poszt apokaliptikus fps stílusban szerették volna kiadni. Aztán látva, hogy ilyen formájában talán nem állná meg a helyét, az eredeti grafikai elképzelést kukázták és alkottak egy különleges rajzfilmszerű grafikát, ami így utólag nagyon jó döntésnek bizonyult.

A Borderlands első része ugyanis kasszasikernek bizonyult, a játékosok nagyon megkedvelték Pandora világát és a kritikusok is elismerően nyilatkoztak róla tesztjeikben. A Borderlands-t az RPG szerű fejlődésrendszer, a fantasztikus humor, a milliónyi fegyver és természetesen a már fentebb említett különleges grafika jellemezte a legjobban. Mindezek alapján nem volt meglepő, hogy  a Gearbox bejelentette elkészíti a Borderlands második részét.

Már maga a főmenü is stílusos

A Borderlands 2 részének egyértelműen nem akarja feledtetni az első részt, sőt sok esetben még épít is az abban tapasztaltakra. Már a játék története is az első rész végétől indul és továbbviszi azt, igaz hogy némileg egy másik irányba. Pandora bolygójára ugyanis négy teljesen új kalandor érkezik, akiknek az a célja, hogy megtalálják a játék első részében is főszerepet kapó Vault-ot. Mivel ezt az első rész négy hőse már kinyitotta, ezért ezúttal egy másik Vault kerül majd középpontba. A négy hős nem csak úgy véletlenül kerül a bolygóra, őket ugyanis Handsome Jack, a főellenség hívja a bolygóra és annak rendje és módja szerint azon nyomban megpróbálja őket eltenni láb alól.

Rendes hős egy ilyen atrocitást, nem hagy szó nélkül és elkezdjük Handsome Jack keresését, hogy revansot vegyünk rajta a támadásért. A keresés közben olyan események sodrában találjuk magunkat, amik a végcélunkat is gyökeresen meg fogják változtatni. Mindenféle poén lelövése nélkül annyit elárulhatok, hogy az első rész főbb szereplőivel biztosan össze fogunk futni, ami nagyban növeli majd a Borderlands hangulat kialakulását.

A játékmenet vizsgálata során rá kell jöjjünk, hogy ezen a téren nem sok minden történt. Gyakorlatilag kezdő és tapasztalatlan Vault Vadászként kezdjük pályafutásunkat és milliónyi rosszarcú lemészárlásával gyűjtve tapasztalatot fogunk szerezni, majd egyre vadabbak, vérszomjasabbak és veszélyesebbekké válni. Annyi azért mégiscsak változott, hogy ezúttal testre szabhatjuk hősünk kinézetét, így még egyedibbé tehetjük kedvenc karakterünket. Amennyiben később megunnánk hősünk arvonásait, vagy páncélzatának színét is változtatnánk erre is kapunk módot egy külön átalakító automatánál tett látogatás során. Kezdetben kevés opciónk van a változtatásra, de később ez bővülni fog, ugyanis küldetések teljesítéséért és Badass szintünk növelésével új testraszabási opciókat kapunk. Ekkor különböző arcok és páncélszínek fognak majd feloldódni.

Az egyik új jármű akcióban.

Az első rész RPG szerű játékmenete tehát nem változott. Sorban végezzük majd el a fő és mellékküldetéseket, amikért tapasztalati pontokat, badass értéket, pénzt és egyéb tárgyakat kapunk.  A négy alaphősünk Maya a szirén, Axton a kommandós, Salvador a gunzerker és Zero a bérgyilkos lesz. Minden Vault Vadásznak három fejlesztési ág áll rendelkezésre, melyekre 50 szintlépésből származó skillpontot oszthatunk el tetszés szerint. A fejlesztési ágak különböző játékstílusokat testesítenek meg, de akár több dologhoz értő karaktereket is hozhatunk létre (Zero ágai a mesterlövészkedéstől a közelharcig terjednek, de akár mindkettőhöz jól értő karaktert is kihozhatunk belőle fejlesztés útján). A fejlesztések igen nagy taktikai lehetőségeket rejtenek és igen változatossá tudják majd tenni az újrajátszásokat is azonos karakterrel is.

A legtöbb időt ezúttal is a hátizsákunk tanulmányozásával fogjuk tölteni, amikor éppen nem lőjük halomra az életünkre törőket. Az első rész is igen tekintélyes mennyiségű gyilkolóeszközzel büszkélkedhetett, amit bátran mondhatom a Borderlands 2 magasan túlszárnyalt, legalábbis változatosság és fegyvermennyiség tekintetében.

Az alap fegyvertípusok megmaradtak (pisztoly, mesterlövész, rakétavető, smg, gépkarabély, shotgun), csak az ismétlő pisztoly kategória szűnt meg, ami értelem szerint beolvadt a pisztoly kategóriába.  De ezt még mindig könnyen elnézem a játéknak, mivel cserébe számtalan fajta fegyvert kapunk majd, amelyek klasszisokkal ötletesebbek és szebbek, mint az első rész golyószórói. A fegyverek sokkal jobben elkülönülnek egymástól kinézetben, de még töltési animációban is, nem is beszélve a különböző statisztikáikról. Kíváló munka Gearbox!

Minden karakter 3 képesség ág közül választhat kedve szerint

Ha már fegyverek a téma, akkor az inventory-ról is meg kell, hogy emlékezzek. A tárgytárolónk némi ráncfelvarráson esett át, de rutinos Borderlands-esek is könnyen el fognak rajta igazodni. Sőt azért van itt némi extra fejlesztés is. Az Inventoryban a tárgyaink mellett van ugyanis két opció, melyből az egyikkel megjelölhetjük kedvencként az adott tárgyat, a másikkal pedig lomként. Ez két szempontból fontos újítás.

Mivel a játékban szó szerint milliónyi fegyver van, ezért hamar szem elől tudjuk téveszteni kedveneinket, erre jó az első jelölési mód. A lom jelölés pedig lehetővé teszi a boltosoknál, hogy ezektől a tárgyaktól egy különb gomb lenyomásával azonnal megszabaduljunk. Mindkettő nagyon hasznos újítás.
A Gearbox egyébként annyira büszke az új fegyverek desingjára, hogy a tárgytárolóban egy külön opciót is kiépített, mellyel az adott fegyver kinagyítódik és minden irányból átvizsgálhatóvá válik.

Borderlands veteránok már betéve tudják azokat a helyeket az első részben, ahol a játék ikonikus alakjává váló claptrap-ek menthetőek meg. Ezek azért fontosak, mert a vicces robotok megmentésével lehetett hátizsák bővítő modulhoz jutni az első részben. A játék második részében ez a fejlesztési rendszer is átalakul. Ezúttal ugyanis vásárolnunk kell majd a hátizsákkapacitás és lőszerkapacitás növelő modulokat. A Gearbox ezt is nagyon ügyesen megmagyarázva beleszőtte a történetebe. Az első Vault kinyitása után ugyanis Pandora bolygóján egy ősi eridian kristály hirtelen növekedésnek indult, amit sokan előszeretettel gyűjtenek. Egy ilyen alaknál tudjuk majd a kalandok során fellelt kristály darabkákat beváltani a fentebb említett kapacitásnövelő modulokra.

A Borderlands 2-ben a pályákra sem lehet panasz

Ezúttal nem csak Pandora pusztáin kóborló szerencsevadászt fogunk alakítani, ugyanis a Borderlands 2-ben lesz majd egy főhadiszállásunk is, ami minden földi jóval el van látva, amire egy Vault vadásznak csak szüksége lehet. Ráadásul az első részből sok karakter itt fog menedéket találni velünk együtt, így ismételten az első rész rajongóinak arcára fognak mosolyt csalni Gearbox-ék.

Kicsit visszakanyarodván a fegyverekre, azt kell mondjam elég szépen kiforrott a második részre a fegyverrendszer. Az első részben is voltak különböző elementális sebzéssel bíró fegyverek, de akkor még ezek a jó ha van, de nem létszükséglet kategóriába estek. Ezúttal ezt az elgondolást is elfelejthetjük, ugyanis a Borderlands 2-ben számos olyan ellenfél található, aki egyszerűen immunis bizonyos sebzésfajtákra. Így mindenképpen érdemes mindenféle sebzésű fegyverből tartani minimum egyet a hátizsákunkban, ellenkező esetben nagyon megizzaszthatnak egyes ellenfelek. Persze a fentebbi gondolatmenethez hozzá tartozik, hogy ha egy ellen valamire immunis, az másra bizony igen érzékeny lesz.

Nem csak a fegyverek terén történt ilyen jellegű változás, hanem ezúttal a gránátok változatosságát is fejlesztették. Számos fajta gránáttípust fogunk tudni zsákmányolni vagy vásárolni utunk során. Az, hogy ki melyiket fogja használni már ízlés kérdése összességében mindegyik jó valamiben, tehát mellé nem nagyon lőhetünk.

Az ellenfelek, mint ahogy már fentebb is említettem, néha ellenállóak egyes elemi sebzésekre. Nem csak ennyi változás történt velük kapcsolatban. A kidolgozásuk sokkal szebb lett és számos új típus is kialakításra került, melyek ellen élvezet harcolni. Mindegyik egyedi támadási stílussal bír és bizony minden eszközt bevetnek majd ellenünk ami a tarsolyukban van. A kisebbek megpróbálnak bekeríteni, míg a nagyobbak szemtől szemben cammognak felénk golyózápor közepette. Emellett mind a két típus folyamatos szidalmakkal és provokációkkal próbál mentálisan is kikészíteni a játékost.

Az új fegyverek fantasztikusan néznek ki

Személy szerint nekem az első részben egyik nagy szívfájdalmam az volt, hogy mindenhol csak a sivatagos jellegű pályák fogadtak. Hálistennek ezt Gearbox-ék is így vélték és sokkal változatosabb pályákat építettek a második részben. Nem csak egyedibb tereptárgyak vannak az egyes helyszíneken (kedvencem az egyik pályán a hatalmas generátorok, melyek folyamatosan kalapálják a földet, hogy még a környék is beleremeg), de változatosabb színvilág is jellemzi  a pályákat. A havas pályától kezdve a sivatagosig számos fajta található a játékban és még a belső terek is gyökeresen eltérnek egymástól.

Grafika terén ismét a rajongóknak kedvezett a Gearbox, ugyanis egy az egyben megmaradt az első rész rajzolt grafikája. Valójában a megmaradt szó nem teljesen helytálló, ugyanis jócskán továbbfejlődött. Személy szerint sokkal szebbnek érzem a Borderlands 2 grafikáját az első részével szemben. Aki viszont a realisztikus grafikát kedveli, annak a második rész se fogja elnyerni a tetszését. A stílusos grafika kedvelőinek viszont a játék maga a kánaán. A pályák gondosan kidolgozottak, az ellenfelek nagy változatosságot mutatnak és részletes grafikai megvalósítást kaptak, a fegyverekről már fentebb áradoztam, de ezekre se lehet egy rossz szavunk sem. Az NPC-k annyira jól sikerültek, hogy megérdemelnek egy külön mondatot. Mind kinézetüket, mind hangjukat, személyiségüket tekintve klasszikusként tudnám jellemezni, azt amit a Gearbox alkotott velük kapcsolatban. Külön kiemelném az első játékból visszatérő npc-ket, de az újak is nagyon egyediek lettek.

Hangok terén az első résznek se volt szégyenkezni valója, így meglepő lett volna, ha a második rész elbukott volna ezen a téren. A füllbemászó muzsika, mely némi elhagyatottságérzést sugall továbbra is szerves része maradt a játéknak. A fegyverhangok kiválóak, az ellenfelek személyiségüknek megfelelően hangosan ordibálnak felénk, provokálnak. Időnként Handsome Jack is bejelentkezik rádión, hogy fenyegessen, kommentálja az eseményeket, vagy csak simán beszámoljon, hogy éppen hol tesz nekünk keresztbe. Összességében kiváló a játék a hangok terén is.

A Borderlands első része szavatosság tekintetében talán az egyik legsikeresebb RPG-vel fűszerezett FPS játékok egyike. Beépített 4 fős kooperatív lehetőség és newgame+ opciója miatt az egyik legtöbb játékidőt és szórakozást tartalmazó játék volt. A Borderlands 2 az első rész minden szavatosságnövelő vívmányát örökölte, így ezen a téren mindenképp hozza majd az első rész statisztikáit.


Összességében úgy gondolom, hogy egy játék második részét első körben mindig az elődhöz képest kell vizsgálni, majd a konkurenciához. Ti is láthatjátok a tesztből, hogy a Borderlands 2 az elődjét mindenképpen minden tekintetben túlszárnyalta és konkurenciája nem igen van a maga kategóriájában. Aki megveszi kap egy kiváló fejlődési és testreszabási rendszert, milliónyi választható fegyvert, egy izgalmas történetet, magas újrajátszhatósági faktorú kiváló játékot 4 fős kooperatív móddal és a későbbiekben elkészülő négy nagyobb DLC-vel.

Pros

+ Pandora
+ Fejlődési, testreszabási rendszer
+ Szerethető főhősök, fő és mellékkarakterek
+ Izgalmas, fordulatokkal teli történet
+ Számos érdekes és változatos mellékküldetés
+ Milliónyi egyedi fegyver

Cons

- Menüben előforduló Popup
- Időnként eltűnő ellenfelek
- Egyes gépeken random szerű szaggatás

Értékelés
9.0 Játékmenet:
Az első 10 szint elérése egy picit unalmasabb, de aztán nagyon felpörög. A fejlődési rendszer, a zsákmányolás, a milliónyi fegyver, a néhol kihívást jelentő játékmenet egyszerűen tökéletessé teszik a játékot. Az első 10 szintért viszont egy fél pont levonás jár!
9.5  Hangulat: 
Pandora bolygója egy varázslatos hely. A játék grafikája, stílusa, az ellenfelek kidolgozása, a hangok és a humor egyben meg is adják teljes egészében az eredeti Borderlands érzést. Nem tudok mibe belekötni...
9.0 Grafika: 
A pályák, a fegyverek és ellenfelek kidolgozása, összességében minden tökéletese és stílusos. Persze, akinek nem tetszik ez a grafikai stílus, az bajban lesz.
9.5 Hangok: 
A zene magával ragadó, az ellenfelek, fegyverek és járművek hangja is tökéletes, nem beszélve az npc-k hangjairól sem.
9.5 Szavatosság: 
Ha valaminek van újrajátszhatósági faktora, akkor az a Borderlands 2. Van newgame+, van 4 fős coop, van 4 hős, akiket sokféleképpen lehet fejleszteni.
Summary
9.3A Borderlands 2 magasan átugrotta az első rész által felállított lécet és klasszikus játékká fog válni, ebben én biztos vagyok.

Tökéletes lett, jócskán év játéka esélyes!
Összes oldalmegjelenítés