AirMech - Bétateszt




AirMech – Bétateszt

Free to play. Sokáig hihetetlen volt számomra, hogy miért jó ez egyáltalán a kiadóknak és miért jó a játékosoknak. Természetesen a gamereknek ugye ingyen van a játék, így ingyen tud vele játszani, de valahogy nekem az ingyenes tartalom mindig furcsa volt és azt sugallta, hogy közelében se lesz az adott program a jó játékélményt garantáló címeknek.

Aztán hamar rájöttem, hogy igen is lehet jó Free to play (ingyenes) játékot csinálni. És hogy miért éri meg a fejlesztő cégnek? Természetesen a mikrotranzakciók miatt. Amikor 1-2 dollárodba kerül valami, akkor szívesebben fizetsz ki ekkora összeget, mint ha 20-30-ba kerülne. Gyakorlatilag az ilyen játékoknál, ha jól van kitalálva a játék és ötletesek azon kis tárgyak, melyekért 4-500 Ft-ot kifizetünk, akkor gyakorlatilag észre sem vesszük és akár egy teljes játék árát is kifizetjük előbb utóbb.

Az AirMech című játék pontosan ezt a vonalat követi. Ingyenes játék, amit a fejlesztője a Carbon Games mikrotranzakciókkal szeretne fenntartani. Most azt kérdezitek, hogy oké, de hány ilyet láttunk már és mitől lenne ennek a játéknak több létjogosultsága, mint a többi ingyenesnek. A lentebbi leírásból bizony megtudhatjátok, hogy nagyon is van létjogosultsága.


A válasz erre többsíkú! Egyrészt az AirMech nem MMO, hanem MOBA stílusú, tehát ugyan alapvetően multiplayer játék, mint az MMO-k, de itt a harc arénékban zajlik.

Gyakorlatilag az AirMech a DOTA játékmenetét követi, némi csavarral, amit lentebb természetesen bővebben is kifejtek.

Történet szempontjából sok mindent nem tudok elmondani, ugyanis az nincs neki. De ez egy MOBA játéktól nem is túlságosan meglepő, hiszen ez a leglényegtelenebb része.

A játékmenet már annál érdekesebb. Mint a legtöbb MOBA-ban itt is több karakter közül választhatunk. Illetve rosszul mondom, nem is karakter, hanem Robot közül. Az Airmech név maga sokat elárul a játék „főszereplőiről” ugyanis itt egy tranformers-re hajazó robotot fogunk irányítani, ami képes átalakulni repülő alkalmatossággá. Minden robot emberszerű alakjában is máshogy néz ki, repülő alapjukban még még inkább különböznek. Vannak itt vadászrepülő, helikopter, felderít repülő és még számtalan egyéb alakúak. Szóval elég változatos.

Megnyitásukhoz természetesen tapasztalati pont szükséges, de erről inkább egy picit később értekeznék.


A játék maga egymás utáni ütközetekből áll. Egy-egy ütközet gyakorlatilag az ellenséges bázis elpusztításáig tart. Az harcok történhetnek gép ellen vagy ember ellen is. Van lehetőség 1v1, 2v2 vagy akár 3v3 csaták lejátszására is, valamint vannak challengek, survivalok és egyjátékos ütközetek a gép ellen. Szóval lesz bőven lehetőségünk kiválasztani azt, amit igazán szeretünk az ilyen játékokban.

Mint említettem a játék célja az ellenfél bázisának elpusztítása. Ennek érdekében MOBA-s szokás szerint mindkét csapat főbázisából creepek, azaz apróbb egységek indulnak a másik bázisának megtámadására. A csavar ott jelentkezik, hogy több kisebb bázis is található elszórva a pályákon (ezekből is van egyébként már most jó pár darab), amit elfoglalván ezekből is 3-as csoportokban indulnak el az ellenség felé a creepek.

A főbázisok elfoglalhatatlanok ugyan, de ezek a kisebb helyőrségek igen és gyakorlatilag az esetek nagy részében a küzdelem ezekért fog folyni. Elfoglalásukhoz 4 darab alap katonai egység kell, amik ha közel vannak szépen bemasíroznak és a mi oldalunkra állítják az épületet. Azonban a bemasírozás nem ilyen egyszerű, ugyanis egyrészt ott vannak robotjaink, akik repülő formációban ugyan nem, de emberszerű formájukban képesek a creepeket likvidálni. Másrészt vehetünk harci egységeket is, amiket vagy védő vagy támadó erőnek is alkalmazhatunk. Ezen egységek maguktól nem tudnak és nem is fognak közlekedni, de a robotjaink repülő formában bizony fel tudják őket kapni és a kívánt helyre helyezhetik őket.


Különböző harci egységeket vethetünk be. Vannak az alap katonák (ezekből három db fér el egyszerre a repülő robotunkban, minden másból csupán egyszerre csak egy), gyors mozgású motorok, tankok, légvédelmi ütegek, védelmi tornyok, javító járművek és még számtalan egyéb verzió.  Egy meccsben összesen 9 féle harci egységet alkalmazhatunk, melyekből csak a katonák fognak közlekedni, a többi egység ott marad, ahova telepítettük, de bármikor felkaphatóak és mozgathatóak.

Csapatokat a folyamatosan automatikusan gyűlő pontokból vehetünk, amik a megszerzett helyőrségek számának függvényében gyűlik gyorsabban. Érdemes azért tisztában lenni, hogy mit, mikor és mennyiért veszünk, mert egyes egységek sokkal drágábbak mint mások. Előfordulhat, hogy mikor kéne pont akkor nem tudunk már venni védőket. Szóval én azt tanácsolom, csak óvatosan költekezzünk.

Már önmagában ez a 9 egység se lenne kevés, de a játéknak emellett van egy hihetetlen profi testreszabási opciója is. Ez lényegében azt jelenti, hogy minden egységtípusnak van 4 féle fajtája (alap katona helyett is van még 3 féle. Nyílván ízlés és taktika kérdése, ahogy mit választunk), illetve vannak olyanok, amiket később nyithatunk (például egy löveg mely képes hatalmas távolságokra ellőni, de viszont amint leraktuk utána nem mozgatható) meg az úgynevezett Kudos segítségével, mely gyakorlatilag a játékban a pénznemet testesíti meg. Kudos-t természetesen játékkal kaphatunk, illetve van még egy nagyon ötletes opció is.

Az Air Mech-ben ugyanis van már most is számtalan achievement, aminek elérésével Kudos-hoz juthatunk. Végre nem csak villogásra jók az achi-k, hanem gyakorlati hasznuk is van. Nagyon jó ötlet Carbon Games, hatalmas piros pont érte!



Természetesen nem csak harci egységeink szabhatók testre (egyébként a színűket is változtathatjuk, ha úgy tetszik), hanem harci robotjaink is. Eleve már most a Bétában van számtalan féle robot. Egyesek szabadon választhatóak, mások szinthez kötöttek, megint mások gyémánt-ért vásárolhatóak (mikrotranzakciós rendszerben vehetőek csak és kizárólag és nyilván a jobb robotok, tárgyak megvételéhez csak gyémántot használhatunk fel, máshogy nem elérhetőek).

Nem csak statisztikában térnek el robotjaink, de kinézetben is, sőt ezt még magunk is testre szabhatjuk külön. Még a robotot vezető „sofőr” kilétét is kiválaszthatjuk, amik mind más és más pozitív, illetve negatív hatással vannak robotjaink viselkedésére a harcmezőn. Robotunkra tárgyakat is vehetünk.

Egy kis pro tipp a kezdőknek: Ez a játék nem arról szól, hogy robotunkkal mindenkit kilövünk (ez is benne van egyébként), hanem a helyezkedésről, stratégiai pontok megszerzéséről és a harci egységeink minél okosabb elhelyezéséről. Tömény stratégia ez a játék a legjobb fajtából!

Viszont itt is mint a legtöbb MOBA-ban a játékos által megszemélyesített robotok lesznek a legnagyobb ellenfeleink. Amennyiben sikerül őket hidegre tenni nagy esélyt adunk magunknak a játék megnyerésére. Itt ugyanis nem azonnal éledünk újra, mint más játékokban, hanem bizony a játék büntet az elhalálozásért és beletelik jó pár másodperbe, mire újra akcióba lendülhetünk (ilyenkor a főbázison újra összeraknak minket repülő formában, ami igen csak hangulatos tud lenni.)


A grafikáról azt kell, hogy mondjam kifogástalan. Igaz, hogy 2d-s és rajzolt, de tökéletesen illik a játékmenethez. Mind a robotok, mind a harci egységek gyönyörűen és aprólékosan vannak kidolgozva. Komolyan mondom egy rossz szavunk sem lehet rá.

Hangok teljesen rendben vannak, habár olyan feszült tempót diktál a játék, hogy nem nagyon van időnk hallgatózni. Különösebben nem is tudok felidézni semmi érdemlegest, de ez a játékmenet sara, mert annyira beszippant J.

Irányítás ennél egyszerűbb már nem is lehet. Egérrel irányítjuk a robotunkat, szóközzel felvesszük és letesszük a megrendelt egységeket repülő módban. Shift-el pedig átalakulunk robotból-repülővé, repülőből-robottá. Hogy miért írtam megrendelést? Nem véletlenül! Ugyanis nem kötelező sem a bázisunkhoz, sem a helyőrségekhez odarepülni (amik egyébként  a robot repülő üzemmódjában gyógyítanak is) és a Q billentyű lenyomásával behozni a vásárló menüt. A harc hevében akár a numerikus billentyűzettel is leadhatjuk a rendelést, visszarepülhetünk a csomagért, ha legyártódott és már dobhatjuk is le a csata kellős közepébe. Igazán jó és gördülékeny így mind a csata, mind az irányítás.

Összegezvén az AirMech érdemeit azt kell, hogy mondjam, hogy kapunk egy zseniálisan jó és addiktív játékmenettel bíró robotos stratégiai/tower defense/MOBA hibrid játékot, kiváló grafikával, megfelelő hangzással és ráadásul teljesen ingyenesen! Ennél többet nem is kérhet egy transformers vagy robot rajongó!

Pros

+ MOBA/Stratégia/Tower Defense hibrid
+ Robotok
+ Testreszabás
+ Méret (93 mb-os a játék!)
+ Grafika
+ Hangulat
+Steamworks

Cons

- Kevés játékos Muliban (még Béta állapotú a játék)
- 1-2 esetben kapcsolódási problémák
Újabb Régebbi