The Amazing Spider-Man Teszt

KongFan:
Ez már tényleg csodálatos?
- Kiadó: Activision
- Fejlesztő: Beenox
- Műfaj: Akció, sandbox
- Platformok: PC (Augusztus 10), Xbox 360, PS3
- Tesztelve: Xbox 360

Miért is rosszak a filmekhez készített videojátékok? Nos, mert kapkodva készítik, a fejlesztőknek is csak nyűg az egész és sokkal több a megkötés, hiszen egy filmhez kell hozzáigazítani. Hirtelen csak két játékot tudnék mondani, amik filmekből/filmekhez készültek és minőségiek. A King Kong és a The Chronicles Of Riddick: Escape from Butcher Bay. A tavalyi Captain America, bár nem volt kiemelkedő, azért azzal is el lehetett szórakozni ideig-óráig. Most itt van az új Pókember játék és mindenre rácáfol. Ugyanis a játék, klasszisokkal jobb, mint a film.
A játék története a film folytatása. Connors doki rács mögött van, Peter és Gwen turbékolnak és meglátogatják az Oscorp-ot. Ahol is Alistair Smythe fogadja őket és körbe vezeti a fiatalokat. Kiderül, hogy az Oscorp nem hagyott fel a fajkeresztezési programmal, sőt még inkább belevetették magukat. A tesztalanyok megérzik, hogy Peter is egy hibrid és mind megvadul. Kitörnek a laborból és elkezdik terjeszteni a fertőzést a városban.
Ez a története nem lett rossz, sőt kifejezetten érdekes de rengeteg dologban támaszkodik a film eseményeire, így azoknak azt javasolnám, akik még nem látták a filmet, de megakarják nézni, ne kezdjenek bele a játékba. Mert már az első egy órában durva spoilereket fog ellőni a játék, így elrontva a későbbi szórakozásukat. A játék története sokkal érdekesebb mint a filmé volt és sokkal mozgalmasabb is. Na és persze több karakter bevonására is lehetőség van. Alistair Smythe például elég nagy meglepetés volt, nem számítottam rá, hogy pont a hírhedt pókvadász robot építővel fogjuk összerúgni a port. Segítő oldalon pedig itt lesz Whitney Chang a riporter.
A Web of Shadows-hoz hasonlóan, ismét egy nyitott világot kapunk, konkrétan New York a helyszín (milyen meglepő).  Annál viszont ezerszer jobb. Beenox rájött arra, amire anno az Arkham Asylum fejlesztői, hogy a hősük nem attól az ami, hogy megy előre és ver szét mindent. Pókember bár erős, de nincs golyóálló ruhája és a többi ellenfele sokkal erősebb mint ő. Így a célravezető megoldás, ha pattogunk, gurulunk és ugrálunk, ergo tényleg Pókembernek érezhetjük magunkat. A játék harcrendszere nagyon emlékeztet a már emlegetett denevérére. Van egy gomb amivel pofozkodunk, eggyel kitérünk, batarang helyett pedig a hálóval tudjuk megzavarni az ellenségeket. A rendszer azonban nem hibátlan, sajnos közel sem sikerül a harc olyan folyamatosra és könnyedre, a háló használata harc közben pedig egyenesen pocsék. Automata célzása van, így legtöbbször nem azt fogja be a rendszer akit szeretnénk. Így az irányítás nem mondható precíznek. Ami viszont nagyon tetszett, hogy a legtöbb esetben nem muszáj erőszakosnak lennünk, csöndben is elintézhetjük a rosszarcúakat (boss-oknál nem működik... kivéve egynél). Szépen mögéjük lopózunk, vagy a falról/plafonról fölkapjuk őket, és gubóba pakoljuk őket. A kamerakezelés sem mondható a legjobbnak. Néha rettenetesen hülye szögeket vesz fel a hátunk mögött a kamera. Van, hogy beakad egy-egy bug miatt. Ezzel törve borsot az orrunk alá.
A játékba rengeteg tartalom került, olvastam valahol, hogy hét-nyolc óra alatt kilehet játszani a játékot. Nos, nem tudom a fickó hogyan csinálta ezt, de nekem normal fokozaton, majdnem tizenhat órám van a játékban! És nem találtam meg minden dolgot és nem csináltam meg minden mellék küldetést. Persze sokat foglalkoztam velük, de így van olyan küldetésem, ami jelenleg hét százalékon áll. A fő küldetések viszik előre a sztorit. Általában az Oscorp-pal fogjuk összeakasztani a bajuszt, vagy a mutánsokkal. Ráadásul, még a fő küldetéseknél is vannak side mission jellegű opciók. Gyűjts be hanganyagokat, fényképezz le bizonyítékokat stb. A mellék küldetések egészen változatosra sikeredtek. Van a sima agyba-főbe verős móka, de van, hogy menekülő autókat kell összehálózni. A személyes kedvencem a fényképezés volt. El kell menni egy helyszínre és három fotót készíteni a megadott információk alapján. Ezeknél fontos a kamera szöge és az is, hogy milyen közelítést használunk. Minden küldetésért és megmozdulásunkért XP-t kapunk, amiből fejleszthetjük a karakterünket. Egy végigjátszás során kényelmesen kilehet maxolni. Nem fogok mindent elmondani, legyen meg a felfedezés öröme, de higgyétek el nekem, nem fogtok unatkozni és a sztori végigvitele után is lesz még dolgotok. Ha nem hiszitek, hát csak annyit mondok, majdnem 1000 összegyűjthető képregény van a játékban.
A The Amazing Spider-Man grafikája szép. Pókember remekül néz ki, jók a mozgásai, az összes fontosabb karakter nagyon jól kivan dolgozva, a város is szemkápráztatóan néz ki, tényleg elhisszük, hogy New York-ban vagyunk. Viszont a járókelők már meglehetősen csúnyák. Baltával vannak faragva, a mozgásuk sem valami szép, az arcuk egyenesen röhejes. Erre kevesebb erőforrást fordítottak látszólag, de nem vészes, úgysem nagyon fogtok megállni az utcán nézelődni. Hiszen van hálóhintázás, ami az egyik legjobb része a programnak. Volt, hogy percekig nem csináltam semmit, csak lengedeztem a városban föl alá. Megunhatatlan és egyedi élmény így közlekedni. Ráadásul teljesen könnyű és kézre álló. A közlekedésre beépítették még egy rendszert, ami a Web Rush névre hallgat. Ilyenkor póki kilő egy hálót, arra amerre nézel és oda húzza magát. Ha nyomva tartod, akkor a kamera belső nézetre vált, az idő lelassul, és kényelmesen kiválaszthatjuk, hová szeretnénk menni. Ahol megjelenik póki arany színű körvonala, oda mehetünk. A jelmezünk egyébként a történet során nagyon durván eltud használódni de, ha visszamentek a menedéketekre, akkor "megjavul". A szinkronhangok egészen jók, és a többi hanggal sincs gond. Viszont sajnáltam, hogy egy darab emlékezetes zenét nem fedeztem fel benne.
A játékban rengeteg ellenfél van. Kezdve az egyszerű bűnözőkig, akiket könnyen lecsaphatunk. A lőfegyveres ellenségek már problémát okozhatnak, ugyanis rengeteget sebeznek. A mutáns ellenfelekből már három-négy is elég veszélyes tud lenni. Folyamatosan mozogni kell, ezt a tanácsot jól jegyezzétek meg! A főellenfelek is változatosak, bár a velük való harc kissé egy kaptafára épül. Kitérés, kitérés, háló, egy-két pofon, majd ez előröl. Viszont ezt ellensúlyozza, a nálunk jóval nagyobb robot ellenfelek, azok valami olyan epikusra és látványosra sikeredtek, hogy gyakran elakadt a lélegzetem. Néha azt is elfelejtettem, hogy egy pókemberes játékkal játszom.
Bevallom őszintén, semmit nem vártam a The Amazing Spider-Man játéktól. Valahogy a videók és a hírek sem tudtak meggyőzni, hogy ez a játék ki tud törni, a középszerűség posványából. Sokkal jobban érdekelt a film. A sors iróniája, hogy a játék sokkal jobban tetszik és sokkal jobb is, mint a film. A játéknak Pókember hangulata van, jó a története és közben ténylegesen Pókembernek érezhetjük magunkat. Messze az eddig legjobb Pókemberes játék. Csak remélni tudom, hogy az Activision nem kap vérszemet, és kezdi erőltetni a folytatásokat. Vagy zárja be a stúdiót, mert nem adtak el annyit, amennyiből minden Activision tag tud egy új nyaralót venni a Bahamákon. Nem tökéletes, vannak hibái, itt-ott bug-os, az irányítás és a kamera nem tökéletes. De ebben az uborkaszezonban tökéletes időtöltés, kifejezetten erős darab idén.

Pozitívumok:
+ A hálóhintázás megunhatatlan
+ Végre tényleg Pókembernek érezhetjük magunkat
+ Rengeteg tartalom

Negatívumok:
- Az irányítás és a kamera néha ellenünk dolgozik
- A civilek csúnyák

Értékelés
8.5Játékmenet:
Változatos küldetések, csak a fránya kamera és a néha kissé döcögős irányítás rontja az összképet.
9.0 Hangulat:  Igazi Pókember feeling!
8.5Grafika: 
Szép város, kidolgozott karakterek, csúnya lakosság.
8.5Hangok: 
Jó szinkron és hanghatások, de nincs igazán jó zene.
9.5Szavatosság: 
Akár 18 órát is belelehet ölni.
Summary
8.8Remek játék, néhány elnézhető hibával.

Újabb Régebbi