PlatinumGames én így szeretlek

KongFan:
Miért is kedvelem őket ennyire.
Logan kollégával összedugtuk a fejünket és úgy gondoltuk, hogy indítunk szerkesztői blogot. Ennek a lényege, hogy ezek a bejegyzések kissé személyesebbek legyenek és megosszuk veletek a személyes véleményünket. Fejlesztőkről, kiadókról stb. Ami éppen az agyunkban motoszkál. Én most arra gondoltam, hogy az egyik kedvenc fejlesztő csapatomról mesélek, a PlatinumGames-ről.

Az angol felirat bekapcsolható
A Capcom berkein belül 2004-ben alakult egy csapat, melynek neve Clover Studio volt. A csapat célja az volt, hogy egyedi és kreatív játékokat alkossanak, hiszen már 2004-ben is a folytatásokat kaptuk minden téren és az agyonhasznált elemeket. A csapattól olyan játékok kerültek ki, mint a Viewtiful Joe, az Okami és a God Hand. Mi? Hogy nem hallottatok ezekről a címekről? Na, igen. A játékiparban a kreativitást legtöbbször nem díjazzák úgy ahogy kellene. Nem igazán lettek sikeresek a játékaik pénzügyileg.

Így a Capcom bezáratta a stúdiót 2006-ban. A stúdió bezárásakor többen kiléptek a Capcom-tól, nem akartak tovább nekik dolgozni. Hideki Kamiya volt az egyik legnagyobb vesztesége a Capcom-nak. Ő már programozóként dolgozott az első Resident Evil játékon is. Később a második részt már rendezte. De ő találta ki a Devil May Cry-t is. A fentebb említett Okami és Viewtiful Joe is az ő gyermekei voltak.
A másik nagy lelépő Shinji Mikami volt. Ő találta ki a Resident Evilt és rendezte is azt. De hozzá köthető a Dino Crisis is. Ezek után tanácsadóként, producerként és dizájnérként dolgozott. Majd a zseniális Resident Evil 4 rendezői székébe ült. Továbbá a GameCube-os P.N.03-n is dolgozott, mint rendező.
A dobbantó triumvirátus harmadik tagja Atshusi Inaba. A fentebb említett, szinte összes játéknál producereskedett és még rengeteg másnál is. 1992 óta benne van a szakmában, szóval érti a dolgát a fickó.
A három jómadár elhagyta a Capcom-ot és gondolkoztak, hogyan legyen tovább. A dolog nem váratott sokáig magára. 2007 októberében megalakult a PlatinumGames.

A PlatinumGames elve továbbra is az volt, hogy nem megszokott stílusú produktumokkal álljanak a nagyérdemű elé. A kreativitás a fő szempont. A kérdés csak az volt, ki lesz az, aki támogatni fogja őket. A PlatinumGames elkezdett kiadót keresni és megtalálták a Segat. 2008 májusában pedig a felek megállapodtak. Még ebben az évben megkezdődtek a komoly munkák, ráadásul több fronton. Első játékukat Nintendo Wii-re fejlesztették, melynek címe MadWorld lett. A játék egyediségéért a látványvilág felelt. Ugyanis ez egy fekete-fehér akció játék, nem kicsit képregényes stílusban. Sokat merítettek a Sin City-ből. A játék főhőse Jack Cayman aki egy későbbi játékuk egyik főszereplője is. Egy rendkívül brutális játékot képzeljetek el, ahol a főhős a kezére szerelt láncfűrésszel aprít. Ebben az évben kezdtek el dolgozni egy Nintendo DS címen is, az Infinite Space-en. Ez egy sci-fi RPG, amiben anime betétek voltak. A legnagyobb vállalkozás viszont Hideki Kamiya kezében volt. Ő egy olyan hack & slash ötlettel állt elő, ahol egy boszorkányt irányítva kell angyalokat lemészárolni. A Sega-nak tetszett a kifordított megközelítés és zöld utat adtak a játéknak. Ez a cím közel két év munkája volt és véleményem szerint, minden idők legjobb hack & slash játéka lett. Ez volt a Bayonetta.Sajnos azonban egyik játék sem ért el anyagi sikereket. A MadWorld elvérzett a Wii-n, hiszen egy családcentrikus konzolon nem sok keresnivalója van egy ennyire brutális játéknak. Na és persze sok embernek nem tetszett a grafika. Kritizálták, hogy miért fekete-fehér, miért ennyire elvont. Hát igen, a kreativitást egy CoD-on nevelkedett játékos nem tud értékelni. Persze így is megtalálta az utat a saját rajongóihoz a játék, csak ugye ez egy igazi réteg játék. Én egyébként még most is nagyon örülnék, egy HD felújításnak belőle a nagy konzolokra. Hozzátenném még, hogy ennek a fejlesztőcsapatnak lehetnek a legrosszabb reklám szakemberei. Valahogy sosem kapnak megfelelő kampányt véleményem szerint. Az Infinite Space nem sok vizet zavart, a Bayonetta pedig mindenkit megosztott. Egyszerűen sehol sem olvastam még azt, hogy ez egy közepes játék. Vagy nagyon utálják vagy imádják a játékot. Igazából megértem, hogy miért éreznek így az emberek, mert tényleg nem egy egyszerű játék. Sok az elvont sztorielem, a játékmenet sem a megszokott. Külső szemlélőnek pedig egyenesen értelmetlennek tűnhet az a káosz, amit én játékmenetnek hívok. A Bayonetta-val viszont játszani kell! Játszani kell, hogy megértsük a játékmenetet, ami alatt egy zseniális harcrendszer van, amit könnyű kitanulni, de a mesterévé válni nehéz! Ha játszol vele, megérted a káoszt, átlátod és uralod. Feltéve ha nyitott vagy rá.

Még ebben az évben megjelent Shinji Mikami munkája is. Egy sci-fi TPS, a Vanquish. Az embert legelőször a dizájn fogja meg, ami egyszerűen elképesztő. Ez persze nem minden, hiszen kapunk alá egy remek játékmenetet is. Sokan mondják, hogy a Gears of War nagyon pörgős. Ezzel nem vitatkozom, viszont ilyen szempontból a Vanquish oda-vissza veri mind három GoW játékot. Erre gyakorlatilag egy új jelzőt kellene kitalálni. Szintén megtévesztő lehet külső szemlélőnek, hiszen itt robotok tömkelege szakad a nyakunkba, rakéták suhannak el, sprint helyett egyfajta rakétás becsúszás van. Bullet time és hasonlók. Könnyen elrettentheti a szemlélőket, de egészen más dolog, ha játszol vele. Két problémám volt a játékkal, az egyik az, hogy kegyetlen rövid volt. A másik pedig az, hogy olyan szinten gagyi és átgondolatlan története volt, hogy sokszor a fejemet fogtam. Persze remek játék volt és a főhős is elég cool volt, de közel sem hibátlan. Ez a játék sem ért el magas eladásokatHogy miért is szeretem ezt a csapatot? Nos, mert mernek mást csinálni. Nem hajlandóak behódolni annak az undorító mókus keréknek, amivé a játékfejlesztés az évek során vált. Mernek új ötletekkel előállni, mernek kreatívak lenni, még akkor is, ha nem döntögetnek eladási rekordokat. És, hogy mit hoz a jövő? Nos, a Sega b**faszkodásának hála idén Japánon kívül senki nem kap Anrchy Reigns-t. Ahol a MadWorld főhőse újra előkerült. Egyébként vicc, hogy még a Japán kiadásban is van angol nyelv, nem csak feliratként, de szinkron is. Nem igazán kommentálta a Sega, hogy miért csak fél év késéssel kapunk mi Anarchy-t. Szóval, ha idén akartok játszani vele, akkor vagy megrendelitek külföldről vagy... Tudjátok. Hideki Kamiya jelenleg egy nagyon fura játékon dolgozik melynek neve
Project P-100. Ez csak Wii U-ra fog megjelenni és megmondom őszintén, nem értem, hogy ez kinek fog készülni. A videók alapján ez még nekem sem tetszik és valószínűleg nem is fogok játszani vele. Érdekesség, hogy ezt már nem a Sega fogja kiadni hanem a Nintendo. A nagy dobás természetesen a jövő év elején esedékes Metal Gear Rising: Revengeance, melyet a Konami fog kiadni (hm, remélem felkarolják őket és letudnak lépni a Sega-tól). Ez a játékuk viszont tuti, hogy siker lesz. Mégis csak egy Metal Gear spin off-ról van szó. Én drukkolok nekik. Remélem néhány olvasóban felkeltettem a kíváncsiságot, ezekkel a játékokkal kapcsolatban és legalább kipróbálják őket.Összes oldalmegjelenítés