Call of Duty - Modern Warfare (2019) - Beta teszt



A Call of Duty játékok története hosszú évekkel azelőttre tehető. A 2000-es évek elején kezdődő sikerszéria 2 nagyszerű háborús részt élt meg a PC-ken (ezután csak konzolon megjelenő visszafogottabb 3. rész követett), amit 2007-ben a Modern Warfare első része új szinte helyezett. Akkoriban nem volt fps, vagy akár játékrajongó, aki nem játszott volna vele. Ezután még beindult a széria „tömeggyártása”, és szinte (vagy már nem csak szinte) évente jött újabb rész. Ezek még eleinte hoztak egy nagyszerű minőséget, de nagyjából a 2011-es Modern Warfare 3 után már sajnos lefele ágazó tendencia követett.  Persze anyagilag ezek még mindig toppon levő alkotások lettek, de minőségben már csak bottal ütötték az elődök nyomdokait. Sokaknak – köztük nekem is – a Modern Warfare 3 része volt a széria legjobb része, és ezt most az Activision jóvoltából újfent megkapjuk (?) Novembertől. De addig is lássuk, mivel kecsegtet a játék Béta változata.



Leginkább a single-ön kívüli játékmódokon van a hangsúly a játék ezen változatában. Indítás után a játék összeállított egy véletlenül váltakozó playlistet, így mindenféle dolgokat lehetett kipróbálni. Elsőnek volt egy Team Deatchmatch, aztán egy TDM20, utána egy Domination, illetve a DM20 volt elérhető. Választani nem lehetett közülük, de egy későbbi update után már ez a gond is megoldódott.
A játék elején csak néhány kaszt közül választhatunk, azonban ha elérjük a négyes szintet, akkor elérhetővé válik a kasztok testreszabása és létrehozása. Számos fegyver közül válogathatunk, majd ha a számunkra akadt horogra, akkor tovább módosíthatjuk, különböző alkatrészeket felhasználva. Ezek szintenként oldódnak fel, így mindig lesz miért küzdeni, de jónéhány óra után a gunsmith mód teljesen megnyitja kapuit és bárki kedve szerint alakíthatja a fegyókat.



Játékmenet tekintetében sajnos nem kaptunk változást. Ami viszonylag újféle lett, az a gunplay rész. Picit lassabb lett az egész tempója, azonban a pályák mérete miatt még így se kell tizenöt másodpercnél többet menni, hogy enemyt találjunk. Egyrészt minden fegyvernél állíthatjuk a tüzelési módot, másrészt különböző töltényeket is használhatunk a tüzelési sebesség előnyére vagy hátrányára hatva. Érzésre mintha a hip-fire (azaz a célzás nélküli tüzelés) is pontosabbnak tűnt a béta folyamán, s számomra újdonság volt a „mount” lehetősége is. Ez lényegében azt jelenti, hogy bármilyen fedezék szélén lecövekelhetünk, hogy onnan kihajolva tartsuk tűz alatt a ránk törő arcokat. Ez a valóságban azért nem a leghasznosabb funkció (vagy csak én használtam rosszul), mivel a legtöbb esetben gyors halállal lakol, aki nem marad mozgásban, hiába csábító, hogy nincs ebben a módban szinte semmi szórása a fegyvernek.



Sok egy módok és változatok játékba helyezését tervezi még az Activision, amik papíron nagyon jól hangzanak, viszont az eddigiek se feltétlen rosszak, csak már "láttuk" a nagyrészét. Ami szembetűnő lehet még, az az, hogy hosszú évek után kimarad a zombi mód, helyette visszatér a korábbi részekből ismerős és közkedvelt, co-op-ra kihegyezett Spec Ops. Ezen kívül a már említett többjátékos lehetőség - a 2v2-es küzdelmekre kihegyezett Gunfight mód is helyet kap, melyet öt pályán nyüstölhettünk akár egy barátunkkal összeállva. Ezek lényege, hogy előre leosztott és győzelmenként véletlenszerűen változó fegyverarzenállal kell likvidálni az ellenfél két harcosát. Amelyik csapatnak ezt hamarabb sikerül hatszor véghezvinni, az nyer. Ha valamelyik duó esetleg nagyon bekempelné magát és állóháború alakulna ki, akkor egy idő után megjelenik egy úgynevezett „Overtime flag” a pályán, melyet aktiválva megnyeri az adott csapat a kört. A Gunfightnak van egy alternatív módja is, amelyben mindenki pusztakézzel indul, a pálya különböző pontjain elszórt fegyverek illetve a gránát-féléket pedig bárki szabadon felveheti. Van benne potenciál, az tény.


A grafikától ismét nem eshetünk hanyatt, ennél sokkal látványosabb játékok vannak a piacon, ráadásul továbbra sem rombolhatóak a tereptárgyak, és így 2019-ben már kimondottan rosszallóan mutat egy AAA játékban, és ezt tovább mélyíti például az olyan fizikai megoldás, mint öt egymáson heverő gumiabroncs megvéd a kézigránát robbanásától vagy egy rakétavetőtől - hmmmm - ideje lenne ezzel is kezdeni valamit. De persze ezek a dolgok azok, ami nem feltétlen kellene, hogy egy játékot jóvá tegyenek - legalábbis első helyen. Fontosabb a jó játékmenet, és az esetlegesen jól megírt single player mód, amit személy szerint a legjobban várok a játékban, de ezt kipróbálni még egy ideig nem lesz lehetőség, de már nem kell sokat aludni a fragekig.

Összes oldalmegjelenítés