Conglomerate 451 - Early Access előzetes


A távoli jövő. Bármilyen filmet láttam, játékkal játszottam, amiben az olyasmi disztópikus jövőt próbálták ábrázolni ami egy kicsit is valószínűsíthető, mindben ugyanaz a végkifejlet. A társadalmi osztályok mégjobban széthúzódnak, megváltoznak a normák. Néhány játékban viszont az általuk ábrázolt jövő sokkal elképzelhetőbb és egyben bizarrabb is, ami miatt úgy gondolom, hogy az emberiség addig nem fog tudni technológiailag tovább fejlődni, amíg nem leszünk képesek olyan dolgokba beletörődni, ami miatt emberi életformának mondhatjuk magunkat. Mivel ez már most elképzelhető, hogy a protézisek, implantátumok fejlődésével el fogunk érni egy olyan pontot a hatékonyság érdekében, amikor már úgy lesznek vele az emberek, hogy nem számít számukra az, ha el kell csúfítani magukat a "tovább fejlődés" érdekében (lsd. Deus Ex játékok). A "mega vállalatok" (multi brand termékekkel foglalkozó) fognak uralni mindent, és mégtöbb befolyásuk lesz, amivel olyan társadalmi problémákat idéz elő, aminek legtöbbször lázadás a vége. Ugyanez a helyzet a Conglomerate 451 világában is, amiben a vállalatok már nem csak digitálisan harcolnak egymással.


Röviden és tömören a történet: Conglomerate városában a bűnözés hatalmasabb, mint valaha. A vállalatokat már nem érdeklik, hogy mire használják a termékeiket, bűnözőket bérelnek fel, hogy szabotálják a konkurenciát. A probléma megoldásához a kormány egy ügynökséget hozott létre, aminek a játékos az irányítója. Célunk, hogy ügynökeinkkel megtisztítsuk a bűnözés epicentrumát: a 451-es szektort.

A Conglomerate 451 alapjait tekintve egy turn-based dungeon crawler, némi RPG stílusú körítéssel. Feladatunk, hogy karakterjeinkkel egy véletlenszerűen generált pályán elvégezzük a ránk szabott feladatot, majd angolosan távozzunk a helyszínről. Bázisunkat több féle képp is fejleszthetjük, ami elengedhetetlen a későbbi sikerekhez. Katonáink egy új féle klónozási technológiával készülnek, aminek köszönhetően a későbbiekben kinyitott genetikai módosításokkal mégjobb klónokat készíthetünk. Ez úgy működik, hogy van 5 féle alap klón, ami közül választhatunk: Soldier, Infiltrator, Drifter, Splicer és Bodyguard. Mindegyik kasztnak több féle képessége van, de ezekből csak négyet használhatunk. A játékban permadeath rendszer van, vagyis ha meghal az egyik ügynökünk küldetés közben, akkor már nem támaszthatjuk fel. Későbbiekben az újonnan gyártott klónokat meg tudjuk spékelni különböző genetikai módosításokkal is, mint pl. +20 Attack vagy +5 Defense, stb., tehát nem kell mindig a teljesen alap klónokkal szenvednünk. Bizonyos pályákon lehetőségünk lesz terminálokat hackelni, amivel különféle dolgokat érhetünk el: pl. összezavarhatjuk a rádió frekvenciákat, így minden egyes csatánál mi kezdhetjük a kört; topografikus szkenneléssel megszerezhetjük a pálya teljes elrendezését, stb.


Jelenleg a játék Early Access része elég nem kínál túl sok mindent a játékosoknak, elég nyers még ahhoz, hogy le tudjon bárkit is foglalni egy óránál tovább. Sokszor ugyanazt kell csinálnunk, hiába hogy másik területre lépünk át. A játék 4 területre lett felosztva, ami nagyban megnöveli a játékidőt, de sajnos most még túlságosan vontatott és eléggé optimalizálatlan néhány dolog benne. Aminek külön nem örülök, hogy Unityval készült a játék, nem túl sok olyan játékot tudnék most mondani, ami remekül futott ezzel az enginel. Az egyetlen nagy pozitívuma a játéknak az ára (15,99 euro), ami viszont jól kompenzálja azt, amennyi tartalom van jelenleg benne.

Hasonló játékok: Might & Magic széria (dungeon crawler), Satellite Reign (RTS), Shadowrun széria (turn-based strategy)

Néhány további kép a játékról:





Összes oldalmegjelenítés