Astroneer - Teszt


Mindig vegyes érzelmekkel ülök le az ilyen típusú játékok elé. Egyszerre izgatott vagyok és nyitott az újdonságok felé, másrészt pedig félek a tipikus hibák újbóli elkövetésétől, az unalmas játékmenettől és a rengeteg bugtól, ami általában jellemző. Mégis, amikor megkérdezte a főszerkesztőm, hogy érdekel-e az Astroneer, azt mondtam, hogy naná! Évek óta próbálom megtalálni azt a survivor játékot, amiben végre kedvem lelem. Persze ott a Minecraft, de valahogy nekem sosem volt szimpi, vagy az ezer másik játék, amik közül az utóbbi években a No Man’s Sky volt az, amire azt mondta hogy ebben fogom eltölteni az életem unalmas óráit, de tudjuk, hogy mi a történet. Be nem váltott ígéretek.


Az Astroneer, bármilyen meglepő is, egy teljes játék. Mondom ezt azért, mert a survivor cuccok általában egy hosszas béta, sőt, alfa fázissal indulnak. Bár ez most sem volt különb, steam-en egészen 2016 óta elérhető. Szerencsére nekem most volt lehetőségem kipróbálni, így kimaradtam a bug fázis tesztelésétől, aminek rendkívül örülök. A témájából adódóan történet nincsen, egyetlen egy cél vezérel minket, a túlélés. Ehhez szükségeltetik a kalandvágy és a kreativitás, ugyanis jóformán más feladatunk nem akad, minthogy sci-fi körülmények között, ideged bolygókon felfedezzük a különféle nyersanyagokat és ezeket hasznosítva építsünk, nagyjából bármit.


A játék megkezdésekor kiválasztunk egy kedves kis kabint és már ki is lőnek minket az űrbe, majd landolunk egy kedves kis bolygón. Felfedezésre váró nyersanyagok és vegyületek várnak minket, amiket később tárgyak és felszerelés építésére használunk fel. Ék egyszerű, mégis remek hangulata van, szép színes és nekem különösen tetszik az egyedi grafikája. Nem eget rengető, de megfogja a tekintetet. A túlélés nem annyira erős elem, persze jelen van, hisz az oxigén fogyó anyag, de nem vagyunk rákényszerítve, hogy a fennmaradáshoz szükséges elemeket kutassuk, vagy bányásszunk, hogy utána bázist építsünk, mert ez a legfontosabb. Nem, a játék szabadjára enged minket és akár napokat el lehet tölteni pusztán kóválygással és felfedezéssel, bár kabinunkat, ami a levegő forrás, csak ideig-óráig hagyhatjuk el, utána vissza kell térnünk.


A különböző vegyületek és anyagok felfedezése után képesek leszünk növelni a kapacitást és a vezetékünk hosszát, amivel könnyen visszatérhetünk bázisunkra és rajta keresztül kapjuk az oxigént. Rengeteg építeni való van, viszont különféle anyag szükséges hozzá, amiket meg kell találnunk és ki kell bányászunk egy puskára hasonlatossal tárggyal. Később eljutunk messzebbre és még messzebbre, építünk járműveket, hogy könnyebben haladjunk a terepen, végül megalkotjuk saját űrhajónkat, elhagyjuk a bolygót és felfedezünk egy másikat. Tökéletes relax játék.


Az Astroneer nem kínál nagy kihívást, inkább nagy kikapcsolódást. Ezt tehetjük egyedül vagy akár barátainkkal. Nincsenek ellenséges egységek, minden nyugodt környezetben zajlik. Felfedezünk, építünk és túlélünk. Én nagyon remekül szórakoztam, annyira ki tud kapcsolni, mint egy forró fürdő, de tényleg, pár óra után szét csúszva ültem a gép előtt és hagytam, hogy a remek atmoszféra magával ragadjon. Őszintén ajánlom mindenkinek, hiszen egy remek játékról van szó, a téma szerelmesei pedig biztos, hogy imádni fogják.

Review score
 9.0Az Astroneer egy remek játék, amennyiben könnyed kikapcsolódásra vágyunk. Felfedezés és építkezés a lételeme. Az atmoszférája magával ragadó és képes teljesen ellazítani egy feszült nap után. 

Összes oldalmegjelenítés