Distrust - Teszt


A Dolog. Akik a '80-as években nőttek fel, biztosan hallottak már illetve látták már ezt a filmet. Egyedi remekmű, ami a horror filmek kedvelőinek kedvence, mivel majdnem minden kiváló volt benne (kivéve a szereplők játéka), és a film végéig sikerült megtartania azt a pattanásig feszült hangulatot, amit nem sok filmben látni manapság. A Distrust c. játék ennek alapjain nyugszik, ami nagy szó, mivel a 2011-es remaken és sok más borzalmas spin-offon kívül nem sokan próbálkoztak neki az atmoszféra rekreálásában (pl. 30 Days of Night, The Colony, meg jó pár szenny még). A játék szinapszisát olvasva nem sokat vártam a játéktól, mivel a képek és a történet alapján nem nézett ki túlzottan remeknek, de azért némi hangulatot sikerült belecsempészniük a fejlesztőknek. Nem is szaporítom tovább a szót, íme a játék tömören.



Egy helikopter katasztrófa túlélőiként találjuk magunkat egy sarkköri bázison. A mi feladatunk lett volna, hogy kiderítsük min kísérleteztek az itt élő tudósok. Sehol egy túlélő, vagy egy holttest. Bizarr időjárás fogadta őket, ami csak megnehezítette a dolgukat, így a prioritás a túlélés lett. Egyetlen dolgot nem értettek, hogy miként tűnhetett el csak úgy mindenki nyomtalanul, így ahogy telt-múlt az idő, nyugovóra tértek. Ekkor figyeltek fel egy különös zajra, ami kint körözött folyamatosan a házuk körül, és egyre hangosabb volt, ahogy közeledett feléjük. Nem csak ettől kellett félniük, ugyanis ahogy egyre közelített feléjük ez a valami, egyre fáradékonyabbá váltak és gyengének érezték magukat, így nem maradt más feladatuk, mint hogy gyorsan kijussanak erről az elátkozott helyről.


A játék fő lényege a túlélés, és úgy is fel lehet fogni a stílusát tekintve, mint egy dungeon crawler. Több zónára van bontva a pálya, és célunk, hogy az utolsó zónába eljussunk. Természetesen egy dungeon crawler se létezhet a legjobb pajtása nélkül, ami a rogue-like játék elem, hiszen ettől válik izgalmasabbá (illetve idegesítőbbé, amikor az RNG beüt). Kezdésnél nehézségi szinttől függően választhatunk karaktereket, akik mind másban remekelnek, illetve mindenkinek van valamilyen gyenge pontja is. Két nehézségi fokozat van: az egyik az Easy, ami azok számára való, akik a játék történetét akarják megismerni és nem akarnak komolyabb kihívást, itt csak két karaktert választhatunk ki magunknak; a másik a Normál fokozat, ahol már szinte mindenre oda kell figyelnünk, és nem fog gyengéden bánni velünk a játék, itt viszont már három karaktert választhatunk. Játék közben fő célunk az lesz, hogy a legfontosabbakat összeszedjük, ez legfőbbképp tüzelőanyag és üzemanyag lesz, mivel ahhoz, hogy ne fagyjunk halálra épületeken belül, táplálnunk kell a generátort és a kályhát. Három főbb  értékre kell odafigyelni játék közben: fáradékonyság, hőmérséklet, és éhség. Mindenféle kelléket is találhatunk, ami segítheti a túlélésért vívott harcot (pl. meleg ruházat, zseblámpa, élelmiszer, orvosi felszerelés, stb.). Egy bizonyos idő után különféle státusz effekteket kaphatnak karaktereink, ami jelenthet jót is és rosszat is, pl. rendszeres alvás megvonás miatt eltorzulva látjuk magunk körül a dolgokat.


A hangulaton kívül sok más dolgot nem tudok felhozni, ami pozitívum lenne, mivel elég hamar megunható a játék. Ez lehet amiatt is, mert rengeteg dungeon crawlerrel játszottam már, és kevés volt olyan, ami tényleg le tudott foglalni több óra hosszán keresztül (Dungeon of the Endless, Darkest Dungeon, Risk of Rain, FTL, UnEpic, March of the Living, Darkwood), viszont látok a játékban potenciált, de ehhez még jó pár patch fog kelleni, hogy ténylegesen jónak lehessen mondani a játékot. Jelen pillanatban problémák vannak a grafikával is, lehet egyéni a dolog, de nálam a játék szabályosan szaggat, amikor áram alá helyeződik egy épület. Nem tudom mitől lehet, és azt se tudom, hogy hogyan tudnám megoldani a problémát, ugyanis ugyanezt csinálja ha átállítom a legalacsonyabb grafikai beállításra is, vagy ha újrarakom a videókártya illesztőprogramját. Minden másban leginkább egy átlagos cuccnak tudnám mondani, nem fog senki agya se eldurranni tőle, inkább azt mondanám, hogy ez a játék nagy fába vágta a fejszéjét, de sajnos nem úgy hasadt ketté a farönk, ahogy azt ők akarták volna. Grafika, játékmenet, loot disztribúció és minden más nem igazán kiemelkedő annyira, hogy megérdemeljenek egy külön misét.


Összegezvén a játék egy átlagosnak mondható dungeon crawler, ami talán azért érdemli meg a megemlítést, mert jó helyről merítettek ötletet, de sajna a kivitelezés számomra nem úgy jött le, mint ahogyan azt én vártam volna, ettől függetlenül viszont ne úgy tekintsetek a játékra, mint egy selejtre, ugyanis az első ilyen stílusú játékukkal rukkoltak elő a fejlesztők, így azért érthető, hogy nem volt túl sok tapasztalatuk ezen a téren. A játék jelenleg 12 euroért kapható a Steam Store-on, ami nem nagy összeg, de azok számára, akinek elrettentő volt az előző bekezdésemből a leírtak, azok mindenképp szemezzenek a játékkal leárazáskor!

Review score
 7.8A Distrust c. játék egy jó alapokból merített ötlet, átlagosnak mondható kivitelezéssel megfűzerezve. Az árához képest jó vétel a műfaj kedvelőinek!

Összes oldalmegjelenítés