Trackmania Turbo - Teszt

Az arcade versenyautós játék legújabb része...

A Trackmania sorozat mindig is érthetetlen volt számomra. Egy autós játék, amiben 20, vagy maximum 1 perces pályák vannak, de tényleg annyira rövidek, hogy gyakorlatilag nem tudjuk meghallgatni a játék zenéit, mert mire beindul egy téma, vége a versenynek. Ezenkívül baromi idegesítő, mert egy hiba, és kezdhetjük elölről az egészet, ami előröl. Nem valósághűek se az autók, sem pedig az a környezet, amibe belecsöppenünk. És mégis, mégis órákat tölt el benne az ember, amikor elkezdi. Tipikus az a játék, ami azt mondja: olyan rövid egy verseny, miért nem mész még egy kört? Ez most nem sikerült, sebaj, majd a következő futam jobb lesz. És hopp, máris éjjel 1 óra van. Zseniálisan egyszerű ötlet, ami drogként hat a játékosokra. A Trackmania Turbo pedig egy új anyag az éjszakában, ami garantálja, hogy életed értékes óráit ügyességi versenyekre pazarold el.


Nincs történet, vagy bármi más, ami a játékmenetet színesítené, csak versenyek, amit időre kell megcsinálni és minél jobb eredményt érünk el, annál jobb medált kapunk, amikkel később még nehezebb pályákat tudunk feloldani. Abba is hagyhatnám a teszt írását, hiszen mindent elmondtam, amit tudni érdemes róla. De ha valami ennyire egyszerű, akkor mégis, mi a fenéért vonzza az embereket? Folyamatosan ezt a kérdést tettem fel magamnak a játék során. A válasz pedig elég későn jött, annak ellenére, hogy az elejétől ott volt a szemem előtt. Borzasztó élvezetes.  Rögtön az első indításnál meg kell adnunk, hogy honnan játszunk. Ez az opció nem annyira elnagyolt, hogy csak Európa van közte, áhh, kiválaszthatjuk Magyarországot, sőt, még a megyét is! Később, mikor nyomjuk majd a versenyeket és eredményeket érünk el, a játék kiírja, hogy az összesített ranglistán hol állunk, a magyarok között milyen eredményt értünk el és ezen belül is megyei szinten mit futottunk. Büszkeséggel tölt el, hogy BAZ megye rekordere írja e sorokat.


Bár versenyautós játéknak tűnik, és egyébként az is, a pályák sokkal inkább felelnek meg egy nagy dinamikus puzzle-nek. Habár a környezet nem valóságos, hiszen tele van mindenféle ugratókkal, helikopterek által tartott híd elemekkel, hatalmas beton gyűrűkkel, ezen kívül a sebesség, a fizika és minden olyan hatás, ami az autónkra hat, az valós alapú. Ha nem megfelelő gyorsasággal érkezünk egy rámpára akkor visszacsúszunk, ha pedig túl naggyal akkor kisodródunk. Bár a játék célja, hogy az egyes pályákat minél gyorsabban teljesítsük, a padlógáz nem megoldás erre. Meg kell tanulnunk fékezni, elengedni a gázt és driftelni is. Viszont az a tudás, ami megmutatja nekünk, hogy mikor mit használjunk, nem jön egyből, szóval rengeteg restart kíséretében fogjuk majd elsajátítani a Trackmania Turbo kulcsát.


Azon kívül, hogy a játék folyamatos kihívást tartogat nekünk a különféle pályaelemekkel, nekünk egyfolytában számolni kell, hogy a következő kanyarban, hogyan fog viselkedni az autónk. Egy ugratót csak is kizárólag egyenesen lehet megközelíteni, hiszen bármilyen kis korrigálás befolyásolhatja az érkezésünket, ami ha nem megfelelő, kezdhetjük is elölről az egészet. Minden másodperc nagyon fontos, az arany medálért nagyjából semmilyen hibát nem ejthetünk. És az egész nem könnyű. Van amikor a 90°-os kanyar előtt a gyorsító van előttünk, de később az sem ritka, mikor olyan területre érkezünk, ami kikapcsolja a motorunkat, így csak gurulni tudunk és ha hibát ejtünk, nem tudunk elzötyögni a következő chekpoint-ig. Restart.


Van benne többjátékos mód is természetesen, aminek a helyi módja talán nem eléggé átgondolt. Osztott képernyőn fut az egész, ami biztosítja azt, hogy a pályából keveset lássunk, de az élmény talán megéri ezt az áldozatot. Az online felület viszont annál mókásabb. Különféle bajnokságokra léphetünk be, ahol az győz, aki a legjobb időt futja. Sajnos igazi verseny nincs a játékban, ahol egyszerre versenyzünk másokkal és mondjuk tudjuk lökdösni egymást, ellenben minden résztvevőt látunk szellemautóként. Ez azt jelenti, hogy ott mennek mellettünk, figyelhetjük, hogy milyen szögben veszik az akadályokat, de ha hozzájuk érünk, szimplán átmegyünk rajtuk. Nagyon vicces például a 100 fős bajnokságok, hiszen káosz az egész. Az ismeretlen utakon az első percekben mindenki bénázik, természetesen mi is, szóval a móka az garantált.


A jobb teljesítménnyel nem csak több versenyt, hanem kozmetikai módosításokat is elérünk az autóinkon. Matricákat vagy éppen festésmintákat. Mivel a Trackmani Turbo előnyben részesíti a nemzeteket, így hazánk színeiben pompázó kocsikkal is rekordokat dönthetünk. Aranyos ötlet. Sok pálya van a játékban, de egy idő után ezeket gyorsan kitapasztaljuk. A rövid körök azt eredményezik, hogy a játékos falja a tartalmat, és annak ellenére, hogy egyre nehezedik, nem mindenkit köt majd le, hogy minden versenyen megszerezze az arany medált, egyszerűen csak ki akarja próbálni az összes pályát és kész. Szóval ha meguntunk, amit eddig láttunk, csinálhatunk saját magunk új terepet, ahol mindent felhasználhatunk: gyorsítókat, ugratókat, csavarokat, vizet, akadályokat, egyszerűen minden olyan elemmel, amivel találkozunk, lehetőségünkre áll, hogy szerkesszünk. Mint egy Mario Maker-ben, habár meg kell hagyni, a Trackmania-nak mindig alapeleme volt a pályaszerkesztés.



A játék szépen néz ki, bár figyeltek arra, hogy a könnyed és gyors élmény érdekében ne legyen nagy gépigénye és jól optimalizálható legyen. Még egy jó pont, hogy egy olyan Ubisoft játékról beszélünk a Trackmania Turbo személyében, ami nem Assassin’s Creed. Bár meg kell hagyni, ők csak a kiadók, a babér a Nadeo fejlesztő csapatáé. Szerintem egy jó kis játékot kaptunk, ami még mindig bitorolja az arcade versenyautós játékok koronázatlan királya címét. Gyors, szép, hangulatos, nehéz és folyamatosan bővül a játékosok kreálmányai által. Talán kicsit drága, de ezenkívül nagyszerű játék. Steam-en kukkantsátok meg vagy akár Uplay-en, megéri a pénzt és az időt!

Értékelés
 9.0 Játékmenet: 

Remek játékmenet, ami rögtön beszippant. Bár semmi új nincs benne az előbbiekhez képest, de még mindig nagyon fun. 
 8.5 Hangulat: 

Szép színes, izgalmas és gyors. Kellemes időket el lehet tölteni itt, de a rövid versenyek miatt, mindig csak egy falatnyi jut a jó hangulatból.
 8.0Grafika: 

Semmi extra.
 7.5Hangok: 

Jó zenék, amik pörgőssé teszik a játékos hangulatát, de a többi hanghatás nagyjából kimerül a motor zúgásán.
 9.5Szavatosság:

Falni akarjuk majd. A rövid futamok miatt mindig belefér egy következő verseny, vagy egy új kör a jobb eredmény reményében. Az online felület nagyon fun, és ha már mindent meguntunk, jönnek a végtelen pályák, amiket mi vagy éppen más játékosok gyártottak le.
Review score
 8.5A Trackmania Turbo még mindig az első helyen áll az arcade versenyautós játékok között. Gyors menetek, izgalmas pályák és szinte kiapadhatatlan tartalom. Talán kicsit drága, de megéri kipróbálni.

Összes oldalmegjelenítés