The Dark Stone from Mebara - Teszt

Hmm...

Hát őőő, az a helyzet hogy, kicsit nehéz ezt elkezdeni. Ha ránéztek a képekre, rögtön megállapíthatjátok, hogy ez most vagy borzalmas jó, vagy -jó és pont. Én reménykedtem, hogy az előbbi az, de tévedtem. Mondjuk azért nem életem legrosszabb játéka, sőt, talán még azt sem mondhatom, hogy azok közé tartozik, inkább úgy fogalmaznám, mint amit édesanyám mond, amikor behozza vasárnap a sütit: el lett rontva.


A játék neve The Dark Stone from Mebara és egy teljesen ismeretlen csoport, a Jerseyware Gaming alkotta meg. A kiadó egyébként a KISS ltd. akiknek számos játékot köszönhetünk már, jókat is meg rosszat is. Ez viszont kétségtelenül a nem jó kategóriába tartozik, sajnos. Egyébként nekem a koncepció nagyon tetszett. Ránéztem és máris tudtam, hogy nekem ez kell, mert ez a retro vonal, amit alkalmazott nekem nagyon nosztalgikus.


Sajnos nem csak a grafika lett régimódi, hanem minden más is. Ami azt illeti borzasztóan nehéz, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy igazságtalan, és a mozgás valamint az interakcióba lépés is elavult. Nagyon elavult. A történet egyébként nagyon tetszetős és misztikus, egy nyomozót alakítunk, aki részt vesz egy olyan gyilkossági nyomozásban, amit a rendőrség lezártnak ítélt. Később kiderül, hogy azért nincs meg a gyilkos, mert nem is ember volt, hanem valamilyen titkos okkult dolog folyik a háttérben, aztán persze jön a bonyodalom. Nagyon érdekes és kicsit összezavaró, hogy van egy mesélő is a párbeszédek során, mintha egy vizuális novella lenne, aki megfesti nekünk a cselekményeket. Például hozzá teszi, hogy mélyet kortyolt a kávéjából majd folytatta a mondókáját, vagy arról ír, hogy ki mit gondol. Ez azért összezavaró, mert amit a szereplők mondanak, az macskakörmözve van, amit pedig a mesélő mond, az nincs. "Lehet nekem van nagyon gyér agyam" mondta az író miközben a rég múlt emlékeire gondolt vissza "de kicsit zavaró, hogy csak ennyivel vannak elkülönítve a szavak" majd szünetet tartott a gépelés közben "okosabb lett volna a két stílust más színnel vagy betűformával írni." Na kb. ilyen az egész játék is.


Kicsit fura a mozgás, sokszor láthatatlan akadályba ütközünk, illetve az interakció csak egy bizonyos pontból indul el. Például, ha elakarjuk olvasni a polcon a könyveket, akkor nem a polccal szembe kell állni, hanem mellé. A párbeszédek során egyébként minimális választási lehetőségeink vannak, néhol, de ezek nem annyira döntőek. A harcrendszer az érdekes, teljesen Final Fantasy. Itt is van több opció támadásnál illetve vannak fegyverek is, már ha valaki el tud addig jutni, hogy találjon valamit.


Azért gondolom igazságtalannak a játékot, mert tényleg az. Majd nézzétek meg a videót, direkt csináltam gameplay-t. A játék legelső ellensége elsőnek megölt, mert olyan szerencsétlenül jöttek ki a harci körök, hogy sokszor nem találtak az ütéseim, ő meg szépen kinyírt. Hát ez így nagyon nem fair, ha már az első ellenségnél ennyire el van aprózva a harc. Ráadásul a helytelen interakciós pozíció miatt sok olyan kommentet olvastam, hogy a játékosok nem tudtak kijutni az első szobából, mert nem aktiválódtak a lehetőségek az adott helyen. Mondom, oldalról kell levenni a polcról a könyvet.


Én nagyon sajnálom, hogy a játéknak ilyen alapvető hibái vannak, amik megkeserítik minden percét. Reménykedek benne, hogy majd finomítanak rajta, úgy gondolom, hogy könnyíteni illetve kicsit módosítani a tárgyakkal való kapcsolatba lépésen még lehet. Annyira nem drága cucc, akik a 2000-es években játszottak nyomozós-horror játékokkal, azok biztos élvezni fogják, még így is ahogy van. Steam-en eltudjátok érni, mint mindig, és akkor nézzétek meg szerény kis gameplay videómat.

 

Pro:
+ Különleges retro koncepció
+ Félelmetesen jó hangulat
+ Érdekes harcrendszer

Kontra:
- Igazságtalan játék
- Rossz interakciók
- Összezavaró párbeszédek
- Pocsék hangok

                                                                                                 --- Entomofob ---



Értékelés
5
Játékmenet:

Még az irányítással nem is lenne baj, hiszen egy retro stílusú játéknál ez teljesen elfogadható, de az, hogy a könyvet a polc széléről kell levenni és az egyéb elpozícionált dolgok miatt borzasztó a játékmenet
8
Hangulat: 

Nekem a hangulat nagyon tetszett, nagyon átjött. 15 évvel ezelőtt senki nem merte volna egyedül tolni, annyira thriller az egész.
 6
Grafika: 

Retro grafika, abból is a rosszabbik fajta. Érdekesnek találom, hogy nem valami király pixeles témát választottak, hanem azt a stílust, ami már annak idején is ronda volt.
 4
Hangok: 

Áh, erről nem tudok a jó ízlés határain belül írni.
5
Szavatosság:

Az a baj, hogy csal a játék és a billentyűzetet verném szét, amikor valamit fel kell venni, és ahonnan logikus lenne az elérés, abból az irányból nem lehet. Ezenkívül csak a hangulat és a sztori ami vonzó, de az előbbiek nem engedik élvezni a játékot.
Review score
5.6
A The Dark Stone from Mebara egy rendkívül érdekes játéknak tűnik, melynek minden eszköze meg volt arra, hogy kellemes nosztalgikus emlékeket keltsen a játékosban azáltal, hogy olyan grafikai motort használ, amivel már rég nem találkoztunk még a retro játékok terén sem. Ennek ellenére sajnos rengeteg hibája van és csak reménykedi tudok, hogy a fejlesztők javítani fognak rajta.

Összes oldalmegjelenítés