Killing Floor 2 - Előzetes


Újra elérkezett az idő, hogy a Horzine Corporation félre sikerült kísérleteit megszabadítsuk fájdalmaiktól...

Killing Floor. E név hallatán biztosan sokaknak beugranak azok a képsorok, amikor százával özönlenek a "zed"-ek minden irányból, és a játékos eközben az életéért küzdve szétlő mindent és mindenkit, akit csak lát, na és persze ami csak a csövön kifér. Ezekkel a szavakkal lehetne a legjobban jellemezni a játékot. A játék 2005-ben látott először nap világot, mint egy Unreal Tournament 2004 modifikáció, amikor a Red Orchestra 1 fejlesztő csapata, a Tripwire Interactive (későbbiekben lásd: TWI) felkarolta a modot, és különálló játékot csinált belőle, aminek az Unreal Engine 2 egy igen csak feltupírozott verziója hajtotta. Az akkoriban még kis létszámmal rendelkező rajongó tábor majd kifordult a saját bőrükből, amikor 2009 májusában megjelent a játék, és még szebb, még brutálisabb lett, mint ahogy azt ők gondolták volna.


Az évek során fokozatosan nőttek a rajongók száma, így egyre nagyobb súly nehezedett a TWI fejlesztő csapatára, hogy miként is tudnák a játékot életben tartani. Ekkorra vált trendivé, hogy a játékokhoz DLC-ket készítettek, amik általában új karaktereket jelentettek (a legtöbbjük csak szimpla skinek voltak, a később megjelent karakter pakkok között volt olyan, amikhez új szinkron hang is járt), és volt, hogy új fegyverek is érkeztek, amikkel úgymond meghosszabbították az életét a játéknak. Nem azt mondom, hogy most se játszák a játékot, mert biztosan merem állítani, hogy még a mai napig is játszák, annak ellenére, hogy megjelent a második része, csak nem biztos, hogy ennyire hosszú életű lett volna az alap játék, ha nem adnak ki hozzá DLC-ket. Na de elég a mellé beszélésből, ugyanis most betekintést nyerhettek a Killing Floor 2 korai hozzáférésű verziójába.


A játékmenet nem sokban változott, a feladatunk ugyanaz, mint eddig: társainkkal karöltve túléljük a szörny horda "hullámait", vagyis minden körben a játékosok számaitől függően egy bizonyos mennyiségű horda spawnol le a pályára, továbbá hullámonként változik az is, hogy milyen fajta szörnyek jönnek ellenünk. A játék egyik alap pillére az, hogy a játékosok különfajta kasztok között választhatnak, értelemszerűen mindegyik más fegyver típussal bánik jobban. A játék első részében hét kaszt volt választható, ami elég sok fajta játék stílust kínált fel a játékosoknak, és ezt fogják a játék második részében is kivitelezni, mivel az első részben kiválóan működött. A korai megjelenésű verziójában egyelőre csak négy kaszt érhető el (természetesen ez bővülni is fog, lehetséges, hogy a régi kasztok is visszaköszönnek, és az is lehet, hogy újakkal is fogunk majd találkozni), és az ígért fegyver számból eddig kb. 18 darab van bent, minden kasztnak 4, és még egy pár fegyver, aminek még nincs gazdája. Továbbá visszaköszönt a Zed Time is, ami belassítja az időt és véletlen szerűen adja be, de leginkább akkor jutalmaz meg ezzel minket a játék, amikor fejbe lőjjük, vagy leszakítjuk valamelyik test részét a szörnyeknek.


A kasztokhoz visszatérve most már több tulajdonságuk is van az egyes kasztoknak, nem úgy mint az első részben, hogy melyik fegyverhez ért jobban, vagy hogy gyorsabban heggeszti-e be az ajtókat a többiekhez képest. A KF 1-ben 6 szint állt rendelkezésre a 7 kasztnak, ami sok plusszt adott a kasztnak szintlépéskor (pl. többet sebez fejre a kaszthoz tartozó fegyverek, más alap fegyverrel kezd az első hullám indulásakor), itt viszont a fejlesztők 25 szintet adtak minden kasztnak, és 5 szintenként két kaszthoz illő perk közül választhat a játékos, és összesen 5 perk lehet aktív egy időben egy kasztnak. Továbbá minden kasztnak különböző gránát fajtája van, ami megint csak bővíti a játékban rejlő lehetőségek számát, így a csapat játék fontosabbá vált, mint eddig valaha is volt a KF 1-ben (pl. a Berserkernek EMP gránátja van, ami egy időre megzavarja az összes elektronikai berendezést, bele értve a bizonyos szörnyek eszközeit is).


A TWI fejlesztői a játék megjelenését illetően mindenkit meglepett, amikor kijelentették, hogy Early Access formájában fog a játék nap világot látni a Steamen, ugyanis azt szeretnék, ha játékuk minél jobban a játékosok által lenne megformálva, ami egy bölcs döntésnek tűnt egy olyan fejlesztő csapattól, akiknek már elég sok tapasztalatuk van játék fejlesztés terén. Az egyes beszámolók során az is elhangzott, hogy az Early Access során a játékosok pálya szerkesztőt is fognak kapni a játékhoz, amivel szabadjára engedhetik a vágyaikat, ugyanis a KF első részéhez rengeteg játékos által készített pálya volt, amiknek legnagyobb része kiváló volt (leszámítva az XP farmolós pályákat), és a játék második részéhez készített pályákat majd lehetőségükben álla Steam Workshopon keresztül a játékosoknak megmutatni (ez a funkció jelenleg még nem elérhető, de biztosan merem állítani, hogy hamarosan bekerül majd a KF 2-be).


Azt hiszen bátran kimondhatom, hogy a Killing Floor 2 minden tekintetben überelte elődjét, és mire megjelenik az 1.00-s verzió, rengeteg változáson fog keresztül menni a játék. Jelenleg 20 euro a játék, és ez még drágulni fog, mivel az Early Access alap szabálya, hogy a játék jelenleg még fejlesztés alatt áll, és ez még nem a végleges verzió, így csak az vegye meg, aki támogatni akarja a fejlesztőket, de higyjétek el, ez a játék merőben más a többi korai megjelenésű játékhoz képest. Aki szerette az első részt, azoknak mindenképp ajánlatos még most beszerezni a játékot, amíg Early-be van, mert az is lehet, hogy a játék ára a duplája lesz, mire megjelenik. A játék Steam-es oldalát itt találhatjátok meg, továbbá a játék honlapja pedig itt érhető el.

Hasonló játékok: nagyon nincs, mivel maximum csak stílusban hasonlít csak másra, az pedig a CoD széria zombi módja lenne, vagy talán még nagyon nagy vonalakban a Left 4 Dead.

Összes oldalmegjelenítés