Grand Theft Auto 5 - teszt


Teszteltük a GTA legújabb részét PC-n...

Nem túlzok azzal, ha olyat jelentek ki a hasábunkon, hogy a Grand Theft Auto 5 (továbbiakban GTA 5) az idei év legjobban várt PC játéka. Az utolsó generációs konzolosok már évekkel ezelőtt megtapasztalhatták a legújabb GTA élményt, míg a next-gen tulajok tavaly novemberében próbálhatták ki Xbox One és PS4 platformokon egyaránt. Azóta a PC kiadás megélt pár késést is, de végül április 14-én minden igazi GTA PC rajongó örülhetett, hiszen a Rockstar Games a blockbuster produkciójukat kiadta immáron számítógépes verziókra is. A négy konzolos verziókból majdnem 30 millió példány kelt el, a PC kiadásból a becslések szerint csak a Steamen meghaladta az 1 milliós példányt; és akkor nem beszéltünk a bolti, csak a Rockstar Social Club alkalmazásán aktiválható kiadásokról sem. A GTA 5 PC kiadása egyébként nem sokat változott, persze látványvilágban, optimalizáltságban észrevehető a fejlődés. Senki ne kezelje újra kiadásnak, mert nem is annak készült, ez az elvárásoknak eleget tevő továbbfejlesztett port. Aki játszott a PS3-as vagy PS4-es verziókkal, játékélményben, single player tartalomban ugyan azt fogja visszakapni. És akkor mi a helyzet a csak a PC-vel rendelkező felhasználókkal? Hát ők bizony mindent első kézből ízlelhetnek meg és szinte már a Kánaánban érezhetik magukat!


A GTA 5 története a GTA: San Andreas című játék után, néhány évvel később a hatalmas, részletekig kidolgozott Los Santos városában játszódik, amely tulajdonképpen egy alternatív vagy egy fiktív Los Angeles mintavárosának is megfelelne. A Rockstar Games a történet vezetést némileg forradalmasította a mára már végletekig ismert három játszható karakterrel: Franklin, Michael és Trevor személyében. Mindhárom karakternek más-más küldetéseket kell megoldani a sztori mód során. Történetünk egyből egy flashback-el indul, hőseink éppen szokás szerint bankot rabolnak ki, ám a meló balul sül el. Trevor és bandája szétszéled, míg Michael megrendezi a saját halálát, hogy a közeljövőben nyugodtan élhessen feleségével és két gyerekével a hathatós villájában. Vajon miből építette fel?! Trevor pedig egy sivatagos, lepukkant környezetben tengeti őrült életét. Franklin, hát ő tulajdonképpen a klisés fekete-rap gyerek szerepében lubickol, de egyáltalán nem zavaróan.


Ám a múlt csúnyán visszanyal, a két bajtárs újra egy csapat lesz idővel egy zöldfülű fekete srác társaságában, és az évszázad legnagyobb melóját tervezik külsősök közreműködésével. A fejlesztők az "újra egy csapat vagyunk" felállást meglepően jól kezelik, lassan folydogál a történetvezetés, ám a valódi játékmenet e közben kellően pörgős, vicces és badassss. A karakterek és az aktív NPC-k túl közel állnak egymáshoz, a játékosnak az az érzése, hogy "de kicsi a világ", amelyben él. Példának okáért nagyon különös Franklin és Michael találkozása, ami egyben őrjítően viccesnek és groteszknek hathat. Az egyjátékos történet ott fajul el, amikor egy gazdag milliárdos villáját féltékenységből Michael és Franklin tönkreteszik. Innentől kezdődik az igazi GTA élmény, ugyanis főhőseink a totál csőd szélén állnak, és meg vannak fenyegetve, ha nem szállnak be a kár kijavítására, akkor nagyon nagy baj lesz... A célunk innentől kezdve nem más, mint a pénz gyűjtés lesz, illegális úton. Időközben a gyilkos szociopata, erőszakos, őrült, dilis Trevor (ám kellően szimpatikus ezek ellenére is) megtudja, hogy a halottnak vélt társa egy nagy pénzszerzési lehetőségre készül, ezért személyesen felkeresi Michaelt, hogy ő is részt vehessen a küldetésbe.


A GTA 5 játékstílusát, műfaját tekintve egy ízig-vérig külső nézetes akció játék, amit akár belső nézetből is élvezhetünk. Így bátran kijelenthetjük, hogy az ötödik GTA kalandunk egy TPS-FPS híbrid keverék. Aki akarja játszhatja FPS módban is, de valahogy nekem ez a mód nem az igazi, egy GTA fan szerintem zsigerből külső nézetre vált majd. A játék a sokadik részek után is tud élvezetes és addiktív maradni. A karakterek viccesek és néha a főhősökhöz túl közel állnak, ám ezek az emberek mindig valamilyen szörnyű dolgokat tesznek, lelkifurdalás nélkül. De hát ilyen a GTA világa. A történet során vagy küldetést csinálunk, vagy pedig szabadon felfedezzük a világot, melyben élünk. Ide tartozik a haverok, barátnők jó kapcsolati tőkéjének kezelése is, ami annyit jelent, hogy foglalkozni kell velük. El tudunk menni velük bulizni, iszogatni, teniszezni,és mozizni is akár. Ami kellőképpen sokat javult a sorozathoz képest, főleg a GTA 4-hez képest, az az autók irányítása, bár ezeknek a fizikája hagy némi kívánnivalót maga után, mert sajnos közel sem tökéletes. Pl. egy Watch Dogs beli autóütközésnél látni, hallani és érezni a fizikát. Itt valahogy nem működik igazán. Okostelefonunkkal nemcsak haverokat hívhatunk, hanem még internetezhetünk és mellékküldetéseket vehetünk fel. A 3  karakter képességekre specializálódtak. Michael lassított időérzékkel jobb lövész, Trevor őrjöngeni tud, valamint képzett pilóta, míg Franklin kiváló autósofőrnek bizonyul. Ezeket a képességeket a Capslock billentyű lenyomásával tudjuk majd aktiválni.


A küldetések felépítése a szokásos GTA ügyeket dolgozza fel, ami alatt az értem, hogy autóval mindig el kell jutnunk A-ból B pontba, amiket a kritikus találkozási pontoknál egy-egy érdekes, agyzsibbasztó átvezető kísér át. A küldetéseket olyan dolgok színesítik mint Michael jógázása a feleségével, vagy egy autópályás-kamionos üldözéses jelenet, vagy éppen Trevor őrült kínzós, kivallatós módszerei. A változatos felhozatalt még sorolhatnám egészen az élvezetes bank és ékszer kirámolásos jelenetig, de ezeket az élményeket jobb személyesen, első kézből átélni, mint mondjuk leírni és felsorolni. Nem tud újat mutatni, de tud változatos lenni, főleg, hogy egy-egy összetett küldetést három karakter szemszögéből is teljesítenünk kell, az in-game ALT billentyű lenyomása után azonnal átváltunk az egyik főszereplőre és mehet az aktuális hentelés.


Ezeket a missziókat a Rockstar Games fejlesztői meglehetősen szépen és látványosan kivitelezték. Menekülés és autós üldözés közben ajánlatos Franklint kiválasztanunk, hiszen mint fentebb írtam is, ő a legjobb Szállító. A GTA 5 legnagyobb újítása közé a rablásos küldetések tartoznak, amik összetettek, és többféleképpen oldhatóak meg; zajosan vagy halkan... A küldetés kivitelezési opciója tehát a döntéseinken alapul, így ennek függvényében ajánlatos kétszer egymás után végigjátszani a sztori módot. A sztoris Heist küldetések meglepően jól testreszabhatóak, hiszen a kivitelezések mellett Crew tagokat is fel tudunk bérelni, akik olyan képességekkel rendelkezhetnek, hogy fontosak lehetnek egy-egy szitunal. Felvehetünk jobb lövészt vagy egy hackert is, aki a biztonsági rendszert feltörheti, ezáltal megkönnyítve haladási útvonalunkat, valamint célunkat.


Nem beszéltem még a melléktevékenységekről, amikből egy jó adagnyit a nyakunkra öntöttek a fejlesztő srácok. A melléktevékenység egy részét a kapcsolatunk, vagyis a haverok adhatják, akik mellék küldetéseket is szolgálhatnak, mint pl. autó elvontatást és így tovább. Lehetőségünk van bowlingozni, teniszezni, autó-versenyezni, triatlonozni, bicikli túrázni, kocogni, moziba járni, beszélgetni NPC-kell és pszichológus dokival, valamint instant helyzeteket is meg tudunk oldani, amiket a GTA világa generálhat; ilyen pl. az építkezési balesetből kimenthető munkás, vagy a zsebmetszők elfogása. A felhozatal tényleg végtelennek hat, de ami nekem nem tetszett, az a világ és a környezet kapcsolata, ugyanis nem igazán éreztem a tesztem során, hogy élne a város, hiszen csak tele vannak tömve céltalan emberekkel és autókkal. Példának okáért, ha egy balesetet csinálunk vagy egy koccanást, akkor az áldozatunk semmire sem reagál; nem is beszélve a meglehetősen inaktív hatóságokról sem. Mentőt nem láttam, ritkán fel-fel bukkant egy rendőr autó, amivel a gyorshajtót kergették. Egy Watch Dosgban pl. sokkal jobban éltek az emberek, baleseteknél jött a mentőautó és így tovább. Itt nem igazán érzem át ezt az életérzést, maximum ha térképre kattintok és kiválasztok egy tevékenységet és uzsgyé neki.


A meglepően jó sztorival rendelkező GTA 5 rendelkezik egy minden eddiginél részletesen kidolgozott multiplayer, azaz Online rendszerrel. A játék ezen részét a lehető legjobban kihozták a srácok, hiszen eszméletlenül részletes lett, illetve nagyon sok játékmódokkal vértezték fel. A GTA Online belépéshez elengedhetetlen a Sztori mód prológusának befejezése. Anélkül nem lehet multizni, muszáj teljesíteni, különben nincs buli. Az online belépés után rögtön egy karaktergenerálóban találjuk magunkat, ahol testre szabhatjuk testünket és nemünket egyaránt. Ha ezzel megvagyunk a GTA sztori módból ismert NPC-k segítik multis pályánk egyengetését, ugyanis online küldetéseket adnak folyamatosan okostelefonunkra. A multiplayer számos módokból építkezik, mert nem csak a klasszikus értelembe vett többjátékos szekcióval rendelkezik, hanem PvE móddal is, vagyis inkább koopearítv küldetésekkel, amik zömét a 2 és 4 fős Heist és sima melós küldetések tesznek ki. Mondanom sem kell, hogy a heist küldetések mindent visznek, a host a Crew leaderünk is egyben, aki kiadja a társaságnak a fejlesztők által meghatározott összetett teendőket. Egy heist több napig is el tarthat, de a fizetség mindent kárpótol majd. A Heistek mellett kisebb küldetéseket is megoldhatunk coop-ban. Egyik legjobb húzás a Survival mód, melyben a 4 fős társasággal a hullámokban érkező kommandósokat, rablókat kell túlélnünk. A klasszikus multis módok a Deatmatchben, a Team Deathmatchben és többek között a Capture-ban nyilvánulnak meg. Ezek mellett autó-motorbicikli-kerékpár-jetski-repülő versenyekbe is beszállhatunk. A repertoárt bővítik még a közösségi, könnyed meccsek, mint pl a golfozás, szkanderezés vagy a teniszezés. A GTA Online világában természetesen házakat is vehetünk, ahol többek között missziókat vehetünk fel és autókat tárolhatunk.


Említsük meg a játék technikai részét is, mivel még nem hoztuk fel tesztünk során. A GTA 5 grafikai része, az Euphoria grafikus motor nagyon jóra sikerült, amit ráadásul a fejlesztők szépen optimalizáltak is. A grafikai beállításoknak lényegi szerepük van, ugyanis könnyedén beállíthatjuk PC teljesítményünk javára a tökéletes futtatást és a jó/elfogadható fps értéket. Röviden, tömören: mintha egy Max Payne 3 játékkal játszottam volna open world, sandbox stílusban. Kb. ilyen szép PC-n a GTA 5. A hangzás terén a Rockstar a lehető legtöbbet hozta ki, a rádiók, a zeneszámok kíválóak, bár a fegyverek hangjai picit halkabbak, nem erőteljes tiszta hangon szólalnak meg. A szinkronmunkák pedig a szokásos GTA minőség.

Összességében nyugodtan kijelenthetjük a GTA 5-ről, hogy mind játékmenet, mind többjátékos élmény szempontjából messze a franchise eddigi legjobb része. Bizony, kedves olvasó... végszóként ez az eddigi legjobb GTA epizód.

Pro:
+gyönyörű
+tartalmas
+szinkronhangok és zenék
+még mindig zseniális sztori mód
+brutális Online élmények
+eltalált autó irányítás

Kontra:
-Los Santos világa még mindig nem eléggé él
-fizika hiánya
-a fegyverek tompa hangzásúak
-néhányszor előforduló interakciós bug
-a bolti verzió nem steames

Értékelés
 9.5
Játékmenet:

Szokásos GTA stílusú játékelemekkel operál, ami még mindig jól működik és nagyon változatos.
 9.5 Hangulat: 

Majdnem maximális, a három sztoris karakterünk és a negyedik online profilunk sokat segíthetnek azon, hogy a hangulat tetőfokán érezhessük magunkat.
 9.0Grafika: 

Igazán remek látványvilággal rendelkezik, ráadásul PC-n nagyon jól optimalizálható.
 9.0Hangok: 

A hangokkal, a szinkronhangokkal minden rendben van, picit a fegyverek hangjai nem szólnak tiszta hanggal. A mostani rádió, a dalszámok emelik a hangulatot is.
 9.5Szavatosság:

Szerintem a játék legerősebb része, a GTA rajongók számára megunhatatlan lehet. Akad tennivaló a sztoriban, és a többjátékos módról nem is beszélve.
Review score
 9.2Nemcsak a GTA rajongóknak kötelező vétel, ugyanis meg van az utóbbi évek legjobb akciójátéka a GTA 5 képében.

Összes oldalmegjelenítés