RUNE CLASSIC - RETRO TESZT



Fejek repĆ¼lnek, karok szakadnak...


Gondoljunk csak vissza a 2000-es Ć©vek hajnalĆ”ra: mi volt akkor a menő? KezdetĆ©t vette az Unreal Tournament Ć©s a Quake 3 csatĆ”ja, nagyban pƶrgettĆ¼k a Half-Life kiegĆ©szĆ­tő kampĆ”nyait, a Deus Ex majdhogynem Ćŗj műfajt teremtett, de megemlĆ­thetnĆ©nk mĆ©g a Diablo 2. rĆ©szĆ©t, az Ćŗjonnan debĆ¼tĆ”lĆ³ Hitman-t Ć©s mĆ©g sorolhatnĆ”m. Mi volt ezekben a jĆ”tĆ©kokban a kƶzƶs? A tƶbbsĆ©gĆ¼k agyatlan, gyilkolĆ³s FPS volt, vagy folytatĆ”s, igazĆ”n Ćŗj recepttel is csak elvĆ©tve talĆ”lkoztunk. De volt itt valami, ami mĆ©gis kitűnt a tƶmegből. Egy jĆ”tĆ©k, amihez hasonlĆ³t azelőtt nem nagyon lĆ”ttunk. Ami nem Ć”llt be a tucat lƶvƶldĆ©k sorĆ”ba Ć©s mĆ”s tĆ©mĆ”val prĆ³bĆ”lta maga kƶrĆ© csavarni a jĆ”tĆ©kosokat. Ez volt a Rune.


HabĆ”r a jĆ”tĆ©khoz valĆ³ szemĆ©lyes kƶtődĆ©sem nem tĆŗlzottan nagy, mĆ©gis hosszĆŗ Ć©vekig kĆ­sĆ©rtett a gondolata. Azokban az időkben, amikor mĆ©g nem volt minden hĆ”ztartĆ”sban internet Ć©s csak lemezen adogattuk egymĆ”snak kƶlcsƶn a kĆ¼lƶnfĆ©le jĆ”tĆ©kokat, mĆ©g bennem sem alakult ki az a fajta Ć©rtĆ©krend, ami kĆ¼lƶnƶsebben meghatĆ”rozta volna egy jĆ”tĆ©khoz valĆ³ kƶtődĆ©semet. JĆ”tszottunk azzal, ami Ć©ppen volt, aztĆ”n ha lehetősĆ©g adĆ³dott valami Ćŗjat kiprĆ³bĆ”lni, csak akkor tettĆ¼k fĆ©lre. ƍgy jutott hozzĆ”m egy Demo lemez, amin a kor nagyĆ”gyĆŗinak kiprĆ³bĆ”lhatĆ³ vĆ”ltozatai kƶzƶtt ott dĆ­szelgett ez a jĆ”tĆ©k is, de kĆ¼lƶnƶsebb prioritĆ”st nem szenteltem neki. KiprĆ³bĆ”ltam, aztĆ”n 5 perc utĆ”n konstatĆ”ltam is magamban, hogy: ”JĆ³ezegyszar” – termĆ©szetesen csak azĆ©rt, mert tĆŗl bamba voltam a tovĆ”bbhaladĆ”shoz – de az Ć©vek mĆŗlĆ”sĆ”val mindig ott motoszkĆ”lt az agyamban a gondolat, hogy: ”Azt a vikinges jĆ”tĆ©kot amivel rĆ©gen jĆ”tszottam csak ki kellene prĆ³bĆ”lni mĆ©g egyszer…” Ɖs ez Ć­gy ment bő 12 Ć©ven keresztĆ¼l, amĆ­g valami vĆ©letlen sorĆ”n rĆ” nem akadtam a jĆ”tĆ©kra Ć©s fejet Ć¼tƶtt bennem a felismerĆ©s, miszerint: ”ƓB*ZDMEGEZVOLTAZ!!!” SzĆ³val igen, 15 Ć©v utĆ”n vĆ©gre megtapasztalhatom, milyen is vikingnek ”lenni”.


Mivel a jĆ”tĆ©k az SkandinĆ”v mitolĆ³gia alapjaira Ć©pĆ¼l, ezĆ©rt annak minden elemĆ©t felhasznĆ”ltĆ”k a fejlesztők, ami a jĆ”tĆ©kmenetet Ć©s a tƶrtĆ©netet illeti. HősĆ¼nk, Ragnar, akit Ć©ppen a jĆ”tĆ©k kezdetekor Ć©rik igazi harcossĆ”, mĆ©g nem is sejti, mekkora feladat vĆ”r rĆ”. Conrack Ć©s csapata Ć©pp a falu megtĆ”madĆ”sĆ”t tervezi, amit hősĆ¼nknek Ć©s apjĆ”nak szĆ”ndĆ©kĆ”ban Ć”ll megakadĆ”lyozni. Viszont ebbe a csetepatĆ©ba az istenek is beleavatkoznak, Ć­gy miutĆ”n nĆ©mi villĆ”mcsapĆ”s utĆ”n hajĆ³nk elsĆ¼llyed Ć©s rajtunk kĆ­vĆ¼l mindenki Ć©letĆ©t veszti, maga Odin bĆ­z meg bennĆ¼nket a Loki gonosz tervĆ©nek megĆ”llĆ­tĆ”sĆ”val Ć©s a RĆŗnakƶvek megvĆ©dĆ©sĆ©vel, mikƶzben a poklon keresztĆ¼l a havas hegyvidĆ©keken Ć”t egĆ©szen a tƶrpĆ©k kohĆ³jĆ”ig mindenfĆ©le helyen megfordulunk.


SzĆ³val egy egĆ©szen Ć©rdekes koncepciĆ³t kĆ©pzelt el a Human Head Studios, ami nem csak papĆ­ron műkƶdik. A jĆ”tĆ©k nem tĆŗl bonyolult Ć©s tƶbbsĆ©gĆ©ben elĆ©g lineĆ”ris. Menj előre, ƶld meg a felĆ©d kƶzeledő ellenfeleket, hĆŗzd meg a kart, ami kinyitja azt a kaput Ć©s haladj tovĆ”bb. Olykor ezt megszakĆ­tjĆ”k pĆ”r fejtƶrővel, de sajnos ezek szĆ”ma elĆ©g csekĆ©ly. Mindettől eltekintve mĆ©gsem vĆ”lik unalmassĆ”, amit egyfelől a jĆ³ pĆ”lyadesign-nak is kƶszƶnhetĆ¼nk. A helyszĆ­nek meglehetősen vĆ”ltozatosak, jĆ³l fel vannak Ć©pĆ­tve, remekĆ¼l Ć”tadja a viking hangulatot, főleg a hegyvidĆ©ki pĆ”lyĆ”kon. Az aprĆ­tĆ”shoz 15 kĆ¼lƶnbƶző fegyver Ć”ll rendelkezĆ©sĆ¼nkre, Ć©s ahogyan haladunk előre a tƶrtĆ©netben, Ćŗgy egyre erősebb fegyverek Ć”llnak majd a rendelkezĆ©sĆ¼nkre. HasznĆ”lhatunk kardokat, bĆ”rdokat Ć©s kalapĆ”csokat, a vĆ©dekezĆ©shez pedig kĆ¼lƶnfĆ©le pajzsok is alkalmazhatĆ³ak. Azzal viszont szĆ”molni kell, hogy az ellenfelek is előszeretettel viselnek testpĆ”ncĆ©lokat, Ć­gy olykor elĆ©g izzasztĆ³ tud lenni egy 3 főből Ć”llĆ³ csapat lemĆ©szĆ”rlĆ”sa.


A jĆ”tĆ©k alapkƶvĆ©t persze a rĆŗnakƶvek alkotjĆ”k, ha a cĆ­mből mĆ©g nem lett volna elĆ©g egyĆ©rtelmű. Ha ez a jĆ”tĆ©k most jƶtt volna ki, akkor inkĆ”bb power-up-oknak, vagy erősĆ­tőknek hĆ­vnĆ”m őket, de lĆ©nyegĆ©ben azok is. Minden fegyver rendelkezik egy speciĆ”lis tulajdonsĆ”ggal, amelyet a rĆŗnakƶvekből nyert energiaszintĆ¼nk elhasznĆ”lĆ”sĆ”val aktivĆ”lhatunk. A kĆ©pessĆ©gek szĆ©les tĆ”rhĆ”za Ć”ll rendelkezĆ©sĆ¼nkre: elszĆ­vhatjuk az ellenfelek Ć©leterejĆ©t, a magunk oldalĆ”ra Ć”llĆ­thatjuk őket a harcban, villĆ”mcsapĆ”ssal sĆŗjthatjuk őket, hatalmas, robbanĆ³ tűztĆ”madĆ”st idĆ©zhetĆ¼nk meg Ć©s ehhez hasonlĆ³ mĆ”gikus varĆ”zslatokra kell gondolni. A nehĆ©zsĆ©g kiegyensĆŗlyozĆ”sa Ć©rdekĆ©ben ezek a kƶvek viszonylag ritkĆ”k Ć©s inkĆ”bb a pĆ”lyĆ”k eldugott sarkaiban fogunk rĆ”juk akadni, ezĆ©rt nagyon Ć©rdemes Ć”tgondolni, mikor is hasznĆ”ljuk fel őket. A gyengĆ©bb fegyverek esetĆ©ben persze kevesebb energiĆ”t igĆ©nyel a varĆ”zslatok hasznĆ”lata, de az igazĆ”n izmos darabok lazĆ”n felemĆ©sztik az egĆ©sz csĆ­kot is. Ezen kĆ­vĆ¼l a kĆ©pernyő alsĆ³ szegletĆ©ben talĆ”lhatunk egy berserker mĆ©rő csĆ­kot is, amit az ellenfelek mĆ³dszeres legyilkolĆ”sĆ”val tƶlthetĆ¼nk fel. Ha a csĆ­k megtelik, akkor pĆ”r mĆ”sodperc erejĆ©ig dupla sebzĆ©st okozhatunk, ami az erősebb ellenfelek ellen kifejezetten jĆ³l jƶn. Ennek van egy hĆ”tulĆ¼tője is, mert ha nem gyilkolunk, akkor a mĆ©rce folyamatosan csƶkken.


MuszĆ”j vagyok beszĆ©lni a Steamen elĆ©rhető Classic kiadĆ”srĆ³l is, amelyet olyan vĆ”ltozĆ”sok Ć©rintettek, amiről jobb tudni. Ha mĆ”r eddig amĆŗgy is csak a kampĆ”nyrĆ³l beszĆ©ltem, akkor meg kell emlĆ­tenem a pĆ”lyĆ”kat Ć©rintett vĆ”ltozĆ”sokat is. Nos… ne kerĆ¼lgessĆ¼k a forrĆ³ kĆ”sĆ”t: a jĆ”tĆ©k 9 pĆ”lyĆ”ja elĆ©g erős Ć”talakĆ­tĆ”son esett Ć”t. Komplett pĆ”lyarĆ©szek lettek kivĆ”gva, Ć”tpofozva, Ć”talakĆ­tva, Ć­gy aki rĆ©gen jĆ”tszott az eredeti verziĆ³val Ć©s most beszerezte a Classic kiadĆ”st is, azt ne Ć©rje meglepetĆ©skĆ©nt, ha olykor nem ismer rĆ” az adott helyszĆ­nre. SzerencsĆ©re ezen lehet vĆ”ltoztatni, mert pĆ”r lelkes rajongĆ³ elĆ©rhetővĆ© tette a megfaricskĆ”lt pĆ”lyĆ”k eredeti vĆ”ltozatait is, Ć­gy akik vĆ©gkĆ©pp elkeseredettek emiatt, azoknak ez jĆ³ hĆ­r. Ennek tekintetĆ©ben mind a kĆ©t vĆ”ltozatot vĆ©gigjĆ”tszottam Ć©s azt kell mondjam: nĆ©hĆ”ny helyen a vĆ”ltozĆ”s alig Ć©szrevehető. Azt mĆ©g mĆ”ig nem tudom, hogy mi vette rĆ” erre a kĆ©szĆ­tőket, de szerintem ez szĆ¼ksĆ©gtelen volt. JĆ³ pĆ”r frappĆ”ns fejtƶrő Ć©s kihĆ­vĆ³ rĆ©szt Ć­gy kikukĆ”ztak Ć©s ezt őszintĆ©n sajnĆ”lom. Aki ezeket kihagyja, az jogosan Ć©rezheti Ćŗgy, hogy nem kapta meg 100%-ig azt, amiĆ©rt fizetett. MindazonĆ”ltal a kampĆ”ny hosszĆ”n nem vĆ”ltoztat sokat, mert egyik Ć©s mĆ”sik felĆ”llĆ”ssal is 6-7 Ć³ra alatt lazĆ”n teljesĆ­thető a jĆ”tĆ©k. A mĆ”sik oldalrĆ³l viszont a PS2-es verziĆ³ban megtalĆ”lhatĆ³ ellenfelek ide is bekerĆ¼ltek, amely mindenfĆ©lekĆ©ppen egy pozitĆ­vum, de sokszor mĆ©g ezzel a bővĆ­tett repertoĆ”rral is Ćŗgy Ć©rezhetjĆ¼k, hogy a jĆ”tĆ©k alig kĆ©pes Ćŗj ellenfelekkel variĆ”lni. A tƶbbjĆ”tĆ©kos mĆ³dot illetően helyet kapott a Halls of Valhalla nevű kiegĆ©szĆ­tő is, ami Ćŗj jĆ”tĆ©kmĆ³dokkal, karakterekkel Ć©s pĆ”lyĆ”kkal bővĆ­ti a kĆ­nĆ”latot. Sajnos mĆ”ra mĆ”r csak 3-4 szerveren Ć©szlelhető aktivitĆ”s, Ć­gy aki a hőskorban kimaradt a csapatos aprĆ­tĆ”sbĆ³l, az most mĆ”r nem fog vilĆ”gmegvĆ”ltĆ”sban rĆ©szesĆ¼lni. Ami azt illeti, ez talĆ”n jobb is, mert a multi elĆ©g kiegyensĆŗlyozatlan. Nem szĆ”mĆ­t, milyen Ć¼gyesen ugrĆ”lsz, vagy mennyire ismered a pĆ”lyĆ”t. Itt minden a helyes időzĆ­tĆ©sen Ć©s a szerencsĆ©n mĆŗlik. Ha jĆ³kor, jĆ³ szƶgben talĆ”lod el az ellenfeledet, akkor sikerĆ¼l megƶlnƶd, de semmi sem biztosĆ­tja, hogy a kƶvetkező pillanatban mĆ”svalaki nem a te karodat fogja Ć©ppen levĆ”gni. Persze lehet trĆ¼kkƶzni, meg kell is, Ć©s az sem Ć”rt, ha nem egy fogpiszkĆ”lĆ³val indulsz neki a harcnak, hanem lehetőleg a pĆ”lyĆ”n felszedhető legeslegnagyobb belező kĆ©ssel.


Ami a grafikĆ”t illeti, okunk nem lehet a panaszra. A Human Head a szart is kihozta az Unreal Engine-ből, Ć­gy a lĆ”tvĆ”nyvilĆ”g Ć©s a technolĆ³giai megvalĆ³sĆ­tĆ”s eszmĆ©letlenĆ¼l jĆ³. A tĆ”jak szĆ©pek, a karakterek aprĆ³lĆ©kosan lettek megalkotva, Ć©s habĆ”r egyes pĆ”lyaelemek elĆ©g hegyesek Ć©s csĆŗcsosok, ez sem ront az ƶsszkĆ©pen. Sajnos a jĆ”tĆ©k szĆ­nvilĆ”ga sem valami bősĆ©ges. LeginkĆ”bb a sƶtĆ©t, barna, szĆ¼rke szĆ­neket Ć©s ezek Ć”rnyalatait hasznĆ”ltĆ”k fel a kĆ©szĆ­tők, de mivel legtƶbbszƶr barlangokban, vĆ”rakban Ć©s egyĆ©b fƶldalatti lĆ©tesĆ­tmĆ©nyekben fogunk megfordulni, ez egyĆ”ltalĆ”n nem zavarĆ³. A karaktereken meglĆ”tszanak a harci sebek, a ruhĆ”k vĆ©ressĆ© vĆ”lnak, Ć©s bĆ”rki, aki az utunkba Ć”ll miszlikbe szeletelhetjĆ¼k, hogy aztĆ”n egy levĆ”gott karral verjĆ¼nk halĆ”lra egy Ć©ppen arra kĆ³szĆ”lĆ³ goblint. ZseniĆ”lis. Noha a harcrendszer nem tĆŗl komplikĆ”lt, a 2-3 fĆ©le vĆ”gĆ”son, a nekifutĆ”sbĆ³l-ugrĆ”ssal lesĆŗjtĆ”son Ć©s a pajzzsal valĆ³ vĆ©dekezĆ©sen kĆ­vĆ¼l nem Ć”ll mĆ”s opciĆ³ a rendelkezĆ©sĆ¼nkre, de Ć­gy is elĆ©g izgalmas kardcsatĆ”kat lehet ƶsszehozni. A hangokrĆ³l kĆ¼lƶnƶsebb beszĆ©lnivalĆ³nk nincs. Csak nĆ©hĆ”ny NPC mormog olykor valamit, Odin sem sokszor jelenik meg, a hősĆ¼nk egy Ć”rva szĆ³t nem beszĆ©l az egĆ©sz jĆ”tĆ©k alatt, de LokitĆ³l a frĆ”sz elkapott, olyan mesterien el lett torzĆ­tva a hangja. KevĆ©s szinkronnal dolgozik a jĆ”tĆ©k, de azok legalĆ”bb jĆ³k. A zene pedig valami elkĆ©pesztően zseniĆ”lis. Igaz csak nagy ritkĆ”n csendĆ¼l fel egy-egy dallam, amit Ć©n igazĆ”n sajnĆ”lok, de azok viszont olyan jĆ³l lettek megkomponĆ”lva, hogy a jĆ”tĆ©kon kĆ­vĆ¼l is bĆ”rmikor meg lehet hallgatni őket. A legnagyobb Ć©rvĆ”gĆ”s egyĆ©rtelműen a hĆ”zityĆŗk szintjĆ©n Ć”llĆ³ mestersĆ©ges intelligencia. Semmi kihĆ­vĆ”st nem nyĆŗjtanak, csak akkor, ha csapatosan tĆ”madnak. Folyamatosan csakis felĆ©nk haladnak, megprĆ³bĆ”lnak sebezni, aztĆ”n 2 suhintĆ”ssal lerendezzĆ¼k őket, majd megyĆ¼nk tovĆ”bb. Ɖs ez Ć­gy műkƶdik egĆ©sz vĆ©gig. Persze megmagyarĆ”zhatnĆ”nk ezt azzal, hogy az Ć©lőhalottak, csontvĆ”zak, goblinok Ć©s yetik Ć”llatias ƶsztƶntől vezĆ©relve semmi mĆ”s cĆ©ltudattal nem rendelkeznek, csak a mi elpusztĆ­tĆ”sunkkal, de ez az Ć”llĆ­tĆ”s elĆ©g gyenge lĆ”bakon Ć”llna. Az emberi ellenfelek dettĆ³ ugyan ezt a vonalat kĆ©pviselik. Ha elĆ©g Ć¼gyesen mozgunk egy nagyobb tƶmegben, akkor akĆ”r a sajĆ”t tĆ”rsaikat is kĆ©pesek megsebesĆ­teni. Ha ezek kombinĆ”ciĆ³jĆ”ba pedig belevonjuk a kƶrnyezetĆ¼nket is, akkor megkapjuk a jĆ”tĆ©ktƶrtĆ©nelem egyik legkƶnnyebb bossharcĆ”t. KiĆ”brĆ”ndĆ­tĆ³…


Ha nagyon szĆŗrĆ³s szemmel tekintĆ¼nk a jĆ”tĆ©kra, akkor lehet benne hibĆ”kat talĆ”lni Ć©s bele lehet kƶtni tƶbb dologba is, de szerintem ezek nem olyan szintűek, hogy elrontsĆ”k a jĆ”tĆ©kĆ©lmĆ©nyt. Főleg, hogy ez a jĆ”tĆ©k mĆ©g a nagy legendĆ”k korĆ”ban kĆ©szĆ¼lt Ć©s sok mai prĆ³bĆ”lkozĆ”shoz kĆ©pest mĆ©rfƶldekkel jobb is. ƖrĆ¼lƶk, hogy vĆ©gre rĆ©szese lehettem a Rune okozta Ć©lmĆ©nynek, mert nagyon jĆ³l szĆ³rakoztam a vele eltƶltƶtt kĆ©t vĆ©gigjĆ”tszĆ”s folyamĆ”n. MindenkĆ©ppen előfog mĆ©g kerĆ¼lni, mert ez a jĆ”tĆ©k megĆ©rdemli, hogy olykor egy kis nosztalgiĆ”tĆ³l felbőszĆ¼lvĆ©n Ćŗjra elterpeszkedjen a gĆ©pĆ¼nkƶn. 

Pro: 
+ SzĆ©p lĆ”tvĆ”nyvilĆ”g 
+ A korhoz kĆ©pest remek technolĆ³giai megvalĆ³sĆ­tĆ”sok 
+ Pazar zene
+ KibővĆ­tett tartalom

Kontra: 
- Buta AI 
- Ɓtalakƭtott EgyjƔtƩkos pƔlyƔk



ƉrtĆ©kelĆ©s
 7TƶrtĆ©net:

Ami a sztorit illeti, nagy meglepetĆ©sekre nem kell szĆ”mĆ­tanunk. IsmĆ©t a magĆ”nyos hőst alakĆ­tjuk, aki egymaga szĆ”ll szembe a gonosz erőkkel, viszont a 2 vĆ”laszthatĆ³ befejezĆ©s akkoriban elĆ©g ritkasĆ”gnak szĆ”mĆ­tott.
 8 JĆ”tĆ©kmenet: 

A jĆ”tĆ©k viszonylag lineĆ”ris, bĆ”r ezt olykor megtƶrik nĆ©hĆ”ny fejtƶrővel. A kardcsatĆ”k viszont elĆ©g Ć©lvezetesek az egyszerűsĆ©gĆ¼ktől eltekintve.
 10Hangulat: 

A helyszĆ­nek vĆ”ltozatosak Ć©s csodĆ”latosak. RemekĆ¼l visszahozza az Ć©szaki mitolĆ³gia bĆ”jĆ”t. Ezen dob mĆ©g a nagyszerű zene is, ami feledhetetlennĆ© teszi a jĆ”tĆ©kot.
 9SzavatossĆ”g: 

HabĆ”r egy-kĆ©t vĆ©gigjĆ”tszĆ”s utĆ”n az egyjĆ”tĆ©kos mĆ³d nem nyĆŗjt tƶbb ĆŗjdonsĆ”got, mĆ©gis megvan a maga bĆ”ja, amivel kĆ©pes ĆŗjrajĆ”tszatni magĆ”t. A tƶbbjĆ”tĆ©kos mĆ³ddal is lazĆ”n ellehet szĆ³rakozni mĆ©g pĆ”r Ć³rĆ”t.
 9Retro-faktor:

Az egĆ©sz jĆ”tĆ©k egy jĆ³l ƶsszegyĆŗrt pĆ©ksĆ¼temĆ©ny, amibe Ć©lvezetes beleharapni. HiĆ”ba esszĆ¼k minden Ć”ldott nap ugyan azt, mĆ©gis nehezĆ¼nkre esik rĆ”unni. Valahogy Ć­gy tudnĆ”m elkĆ©pzelni a Rune-t is.
Review score
 8.6Persze voltak hibĆ”i a jĆ”tĆ©knak, amelyek mĆ©g ma is szembetűnőek Ć©s ez a Classic kiadĆ”ssal sem lett sokkal jobb, de vĆ©gĆ¼l is a mai napig egy igazĆ”n Ć©lvezetes jĆ”tĆ©k a Rune, amihez foghatĆ³ mostanĆ”ig sem kĆ©szĆ¼lt.

Ɩsszes oldalmegjelenĆ­tĆ©s