Republique Remastered - Teszt

A telefonos játék, ami meghódítja a PC világot...



Az idei év egyik legjobb játéka. Vagyis nekem. Én nagyon díjazom az egyedi és merész ötleteket és a Republique Remastered egy ilyen alkotás. Olyan veszélyes elemekkel kísérleteztek a fejlesztők, amik könnyen tönkretehetik egy játék pályafutást. De most nem így történt, sikerült nekik a baromi jót összehozni.

Egyébként ez nem egy friss játék, erre utal a Remastered cím is. A Camouflaj már 2013-ban megjelentette iOS-ra ezt a csodát Republique címen. Folyamatosan jöttek ki a részek, ugyanis a történetet epizódonként kapjuk meg. Jelenleg minden platformon 3 érhető el belőle, de 5 van tervezve. Szerencsére nem követik a mai divatot, szóval nem külön-külön megvásárolhatóak ezek a részek, hanem az összeset megkapjuk, persze az utolsó kettő még nem jelent meg, de már csak idő kérdése az egész.


Ami nekem nagyon tetszett, pedig én nem szeretem az ilyesmit, hogy a játékba minden előzetes nélkül csöppenünk bele. Semmi videó, vagy szöveg, egyszer csak azt látjuk, hogy egy tizenéves lány a telefonjához beszél. Rögtön ráérzünk a feszült hangulatra és az egyedi világra, hiszen ez a Hope nevezetű nő azzal lett meggyanúsítva, hogy valami rosszat olvasott, ezért meg lett fertőzve az agyacskája. Azonnal jönnek az őrök, a végrehajtók meg miegyebek és ki is derül, hogy egy Metamorphosis nevű helyen vagyunk, ahol bizony mindent megfigyelés alatt tartanak, és aki egy kicsit is máshogy gondolkodik, vagy annak a veszélye áll fent, hogy más valaki gondolkodásának a tudatába kerül, rögtön jön a Schwarzenegger féle ügyosztály és erase, azaz egyszerűen kitörlik.

  
Hope a telefonján esedezett segítségért, amit annak ellenére, hogy nem szabadna megtartania, mégis hozzájut, hiszen egy kedves kopaszodó bácsi, Cooper, bejuttatja neki az új börtöncellájába. Rögtön összeismerkedünk mi, az ismeretlen hacker a lánnyal, és rájövünk, hogy tulajdonképpen a játék során kettő személyt irányítunk. Magunkat, aki a kamerákon keresztül látjuk be a teret és tudunk hackelni dolgokat, valami Hope-ot, akinek sarokról-sarokra kell lopakodnia, hogy ne vegyék észre.


Mi lakatokat nyitunk, ajtókat zárunk be, különböző információkat gyűjtünk a személyzetről és a világról, Hope pedig összegyűjti a tárgyi dolgokat, kizsebeli az őröket és megvédi magát, ha kell. A rég múlt világ legkirályabb darabkái vannak elrejtve a pályán, mint játékok floppyn, valamint zene kazetták. Olykor Cooper is megkeress minket és tájékoztat, hogy ezek pl. az ő játékai, csak az őrök elvették tőle. Egyébként kopaszodó barátunk annyira fél a rendszertől, hogy az üzenetekben még a hangját sem vállalta fel, hanem egy Google felolvasó mondja fel a szöveget.


Mi különleges kapcsolatban állunk Hope telefonjával. Egy bizonyos OMNI programmal tudjuk feltörni a zárakat, ám ennek több verziója is van. Sokszor találkozunk olyan lakattal, amihez a mi változatunk ósdi, így hát a történet során be kell gyűjtenünk ezeket a patch-eket, hogy még hatékonyabb hackerek legyünk. Ezen kívül csak akkor tudjuk használni képességeinket, ha a lány telefonja fel van töltve. Amennyiben ez nem adott, a készülék túl gyenge a jelek továbbítására, így csak a kamerát és persze Hope-ot tudjuk továbbra is kezelni. Ezért el vannak szórva a pályán töltő állomások, ahol az aksit újratölthetjük.


Bizonyos szobákban találkozunk egy kontroll pulttal, ami kb. úgy néz ki, mint egy tv csatorna vezérlője. Itt felvehetjük a kapcsolatot az információ brókerrel, aki a begyűjtött adatokat szívesen megveszi tőlünk, és a kapott pénzből képességeket vásárolhatunk magunknak. Így szert tehetünk olyan hacker tulajdonságokra, mely segítségével láthatjuk az őrök járőr útvonalát, távolról lehallgathatjuk a telefonokat és az emaileket, amiknek tartalmat később megint eladhatjuk információként.


Nagyon érdekes, hogy a történetből nagyon keveset tudunk, ezáltal a végcél és teljesen ismeretlen. Nagyon röviden látunk csak előre, szinte a jelenlegi küldetésünknél többet nem tudunk még csak találgatni sem, hogy mit kéne majd tenni, vagy éppen azt hogy miért. Ezért olyan hatalmas erővel köt le a játék a székbe, amit még a nagy sűrűségű bolygók is megirigyelnek. Ha leültük játszani és felbírtok a Republique Remastered elöl kelni, nagyon nagy önerőtök van!


Hangilag nagyon el lett találva a játék. Az aláfestő zene és a zajok mind beleillenek ebbe a settenkedős stílusba és csak a feszültséget növeli minden nesz. De a fejlesztők ki is tettek magukért. Sok híres játékból szereztek szinkronszínészeket, így találkozhattok ismerős hanggal a Mass Effect, a Bioshock és a Metal Gear Solid játékokból. És itt van Jennifer Hale, aki szerintem a legjobb hangú játék szinkronizáló nő.


A Remastered verzió tartalmaz egy kis rendezői kiegészítést is. A menübe bekapcsolhatjuk, hogy a pályán megjelenjenek-e a fejlesztői naplók ikonjai. Ezeket a Camouflaj logója jelzi és ugyan úgy működnek, mint bármelyik másik információ forrás. Ha rákattintuk megjelenik egy képnézegető, ahol az aktuális pályarészről és szereplőkről láthatunk concept artokat, illetve egy rövid audiónaplót hallgathatunk meg.


Végezetül a Republique Remastered egy nagyon jól sikerült játék lett. Rendkívül egyedi stílusa van és a hangulat, amit kínál az teljesen páratlan. Remek szórakozás mind azoknak, akik szeretik a hacker vagy a lopakodós játékokat. Történetileg kiváló, tipikus az a játék, ami után a napok üresek lesztek, ha befejeztétek. Ne felejtsétek, hogy egyelőre csak 3 epizód áll rendelkezésetekre és még 2 hátra van a játékból. Ennek ellenére viszonylag hosszú tartalom vár rátok és még több izgalom! Steam-en elérhetitek. Kedvcsinálónak tekintsétek meg videotesztünket, ugyanis egy remek játékról ilyet kell csinálni!


Pro:
+ Rendkívül egyedi ötlet
+ Remek világ és hangulat
+ Ritkán alkalmazott játékmód
+ Tökéletes hangok és szinkronok
+ Egyedi ötletek

Kontra:
- Nehéz rosszat találni benne
- Talán kicsit butácskák az őrök
- Várni kell a folytatásra
                                                                                               --- Entomofob ---



Értékelés
9.5
Játékmenet:

Nagyon egyedi minden tekintetben. Az első perctől kezdve, ahogy rájövünk, hogy közvetlen nem tudunk részt venni az interakciókban, mégis mindent mi irányítunk.
 9.5
Hangulat: 

Jobb hangulatú játékot el sem tudnék képzelni. A fények, a hangok és a szereplők viselkedése annyira be tudja vonni a játékost ebbe az ellenőrzött világba, hogy minden percet áldásként élünk meg.
 7
Grafika: 

Mint írtam, ez eredetileg egy iOS-ra tervezett játék volt és a Remastered nőtte ki magát PC-re és Mc-re. Nem csinálták újra a játékot, csak filtereket és effekteket húztak az alap textúrákra. Engem ugyan nem zavar, mert ettől még élvezetes, de tény, hogy a mai játékokhoz képest kicsit le van maradva a grafika.
 9.5
Hangok: 

Nem tudok rosszat mondani a hangokra. Nekem nagyon tetszett, hogy sok energiát forgattak bele, már abból is látszik, hogy a szinkron színészek nem mezei hangú emberek. Ezenkívül a zene és az effekt hangok és tökéletesek.
 7.5
Szavatosság:

Noha gyakorlatilag minden király a játékban, újrajátszási faktornak igazán csak híján van. Nincsenek benne nehézségi fokozatok, vagy olyan opciók, melyek miatt más lehetne a végeredmény a döntésektől függően. Egyedül egy erővel rendelkezik, ami miatt leülünk majd játszani vele, az pedig az, hogy nagyon király!
Review score
8.6
A Republique Remastered megmutatja, hogy nem kell nagyszabású játék ahhoz, hogy szórakoztatni lehessen a népet. Elég csak a jó ötletek végtelen tárháza, amikből a játék igazán nem szenved hiányt. A különleges világ és játékmenetet már csak a remek szinkron és hangulat teszi még lenyűgözőbbé.

Összes oldalmegjelenítés