FORZA HORIZON 2 PRESENTS FAST & FURIOUS - TESZT



Legesleghalálosabb Iramban! Csak egy fokozattal lentebb...


A filmekből készült videojátékos próbálkozások többnyire igazán rosszul sülnek el. Szinte bármilyen példát felhozhatnék, de nincs olyan játékos a földön, aki ne találkozott volna valaha is egy ehhez hasonló példával. 2013-ban az Activision már befürdött az éppen akkor dübörgő 6. Halálos Iramban mozi játékadaptációjával, ami a Fast & Furious: Showdown néven fosztogatja mind a mai napig az emberek pénztárcáit. Az Universal ezt megelégelve egyezséget kötött a Forza Horizon játékokat is készítő Playground Games-szel, hogy készítsenek egy, a filmet promotáló játékot. A stúdió munkáit eltekintve már előre borítékolni lehetett, hogy ez bizony jól fog elsülni.


A Forza Horizon 2-vel ellentétben itt nem egy fesztiválon veszünk részt, hanem a filmbéli Tej Parker-nek (azok kedvéért, akik hozzám hasonlóan 10 éve nem láttak F&F filmet) hajtunk végre megbízásokat. Semmi túlbonyolítás, egyszerű ”sztori”. A lényeg, hogy szerezd meg mind a 10 verdát, és segíts kijuttatni őket a vidékről.


Mivel ez a kis mellékág nagyban építkezik a Forza Horizon mechanikájára, a korábbi játékosoknak nagyon ismerős lesz a recept. Sprinteket, körversenyeket, gyorsulási futamokat kell megnyernünk, néha viszont akad egy driftelős és traffipaxos kihívás is, de egy esemény erejéig egy helikopterrel is fel kell vennünk a versenyt, amitől kicsit olyan érzése támad az embernek, mint ha egy Top Gear kihívásba csöppent volna bele. Nem újdonság ez már, mindkét Horizon esetében találkozhattunk ilyesmikkel. Ha kellő mennyiségű versenyt nyertünk, akkor elnyerjük az adott verdát, melyet a garázsba leszállítva örökre meg is tarthatunk. Mivel a játék és a film készítése során gondosan odaügyeltek az autók kiválogatására, így néhány olyan csodajárgány volánja mögé is beülhetünk, amit akár a filmben is viszont láthatunk. Példaként említeném a ’98-as Toyota Suprát, az 1970-es Dodge Charger-t, a Plymouth Cuda-t, de innen sem hiányozhat a méltán híres Bugatti Veyron SuperSport sem, a többi pedig legyen meglepetés.


A versenyek teljesítése mellett pár apróbb kihívás is várja a száguldozókat. Traffipax sebességeket döntögethetünk, felfedezhetjük Franciaország útjait, megkereshetjük és szétzúzhatjuk a 20 elrejtett táblát, illetve vár ránk néhány különleges kihívás is, egyedi autókkal megspékelve. Sajnos a többjátékos mód hiányzik a játékból, viszont bármelyik versenyt vagy eseményt újrajátszhatjuk és megpróbálhatjuk megdönteni a gép által kiválasztott riválisunk, vagy barátaink idejét. Maga a játék amúgy sem hosszú, 2-3 óra alatt lazán teljesíteni lehet az összes versenyt, de ezekkel a kihívásokkal még pár órát rá lehet dobni, ami egy ilyen céllal készült játékhoz képest egyáltalán nem rossz.


Én személy szerint az Xbox 360-as verzióval játszottam, így a játék technológiai részét ennek tekintetében fogom elbírálni. Kezdjük a grafikával, ami… nos, szembetűnően csúnyácska. Maguk a kocsit rendben vannak, azok gyönyörűen néznek ki, de a táj, a város felépítése és a fény és füsteffektek mind-mind idejétmúltak. Persze az összhatás elég kellemes, de ennél már láttunk sokkal szebbet is, ha visszatekintünk a sorozat korábbi darabjaira. Az FPS szám sajnos 30 fölé nem kívánkozik felugrani, ami traumatikus hatással volt rám, mert a Forza sorozat számomra mindig is ettől volt kiemelkedő, hogy fix, stabil 60 képkockás sebességgel zakatolt. Lehet, hogy a nyitott terep már túl sok ennek a hardvernek. Persze ez nem jelenti azt, hogy emiatt élvezhetetlen és játszhatatlan lenne a játék Xbox 360-on, de azért jócskán meglátszik a különbség a jelenlegi generációs változattal összehasonlítva. Sajnos az Off-Road környezet itt sem használható ki olyan mértékben, mint a Forza Horizon 2 Xbox One-os változatában, ami csak annyit tesz, hogy a falécekből épült kerítés erősebb az autónknál. Ne lepődjünk meg, ha fejre állunk emiatt. Én is benéztem jó párszor.


A rendelkezésünkre álló terület csak egy kicsiny része a Forza Horizon 2 térképének. Ebben a játékban a Francia területet járhatjuk be, habár azt sem teljesen, mert néhány út és pályarész sajnos nem elérhető, ami feltételezek az alapjáték Xbox 360-as verziójában sem bejárható, mint utólag kiderült. Ettől eltekintve a rendelkezésre álló útszakaszok mennyisége több, mint kielégítő, és a város (vagy ország) felépítése is egészen káprázatos. A szemfülesebbek akár párhuzamokat is találhatnak a GRID 2 egyes szakaszaival. Az autók hangjai káprázatosak, az irányításuk meglehetősen árkádos, de sikerült megtartani egy elfogadható szintet a szimuláció és árkád vonal között. Mindezt elvileg a filmben is feltűnő autók kezelhetőségére alapozták, de hogy ebből mi igaz és mi nem, az nem a mi dolgunk eldönteni. A zenék között sajnos újdonságokat nem fogunk találni a film előzetesében is hallható Get Low című számon kívül. Maga a tracklist nem nagy és a zenék is az alapjátékból lettek átemelve, viszont nekem nagyon tetszett ez az úgynevezett Greatest Hit’s, néhány kivételével.


A Horizon 2 Presents the Fast and Furious nem több egy jócskán kibővített demónál, ami inkább Forza, mint Fast & Furious játék, de minden kétséget kizáróan jót tett a sorozat hírnevének. Április 10.-éig mind a két platformra ingyenesen elérhető, úgyhogy aki teheti, szerezze be és próbálja ki. Megéri!

Pro: 
+ Promóciós játékhoz képest meglepően jó minőség
+ Kellő számú kihívás
+ Könnyű irányíthatóság, jól összeválogatott autók
+ Kellemes zenék
+ Sokféle verseny

Kontra: 
- A grafika elég kopottas és nincs stabil 60 FPS
- Nem annyira Open World, mint az Xbox One-os változat



Értékelés
 9Játékmenet:

Semmiben sem több, mint az alapjáték. Mindenből csíp egy kicsit, de még így is remekül működik a dolog. De még mindig nem annyira Off-Road, amennyire lehetne!
 9.5 Hangulat: 

Habár nem adja át azt a fesztivál hangulatot, amit a Forza Horizon játékok, ettől eltekintve a vezetés fantasztikus és magával ragadó. Nehéz kiszakadni belőle.
 7Grafika: 

A kocsik bámulatosan jól néznek ki, viszont a város, maga a környezet, a fény és füst effektek idejétmúltak. Sajnos a képkocka számok csökkenése sem nézhető el neki.
 9Hangok: 

A kocsik motorhangjai nagyon jók, a zenék is jól lettek összeválogatva, de pont ez a baj, hogy csak válogatás.
 7Szavatosság:

Amint kimaxoltuk, már nem nyújt többet. Újra elővenni sem nagyon érdemes, mert nincs benne annyi tartalom, amiért megérné újból és újból nekifutni. Akkor már inkább ugrok bele az előző 2 Horizon-ba.
Review score
 8.3Ez a játék egy remek kezdeményezés eredménye, ami remélhetőleg felnyitja majd a többi nagyvállalat szemét is és a jövőben nem születnek majd olyan szörnyszülöttek, mint a Showdown és társai.

Összes oldalmegjelenítés