STAR WARS: DARK FORCES - RETRO TESZT



Sötét erők közelednek...

Be kell vallanom, kicsit most rosszul érzem magamat, mert sajnos az FPS nagyágyúi az én gyermekkoromból teljes mértékben kimaradtak. Nem tudtam mi az a Doom, Wolf3D, Blood és lehetőségem sem volt őket kipróbálni. De szerencsére a mai kor divathullámának köszönhetően a régi játékok egy része újra kiadást kap, vagy éppen valamilyen úton-módon kompatibilissé teszik a mai rendszerekkel. Ez utóbbi kategóriába sorolható a Star Wars: Dark Forces is, ami még az FPS születésének hajnalán jelent meg.


A Dark Forces a ma már Jedi Knight néven ismert sorozat legelső darabja, amiben a zsoldos katona, Kyle Katarn bőrébe bújva rúghatjuk szét a Birodalom seggét. A történet nem bonyolódik oly nagy komplex dolgokba: adott egy zsoldos, aki jó pénzért cserébe bármilyen piszkos munkát elvállal, legyen az egy bázis felszámolása, komplexumok felrobbantása vagy űrhajók elkötése. Ne is keressünk benne mély értelmet, ez az epizód leginkább a karakterek megismerése céljából fontos, hogy tisztában legyünk vele, ki-kicsoda.


Mivel a játék 1995-ben jelent meg, ezért kiemelkedő újdonsággal itt sem fogunk találkozni a kor játékaival összemérve. Egy gyors, pörgős lövöldét kapunk, ami semmiben sem tér el az akkori trendektől. A feladataink sem lesznek változatosak. Legtöbbször csak el kell mindenkit tennünk láb alól, később meg kell szereznünk egy kártyát, fontos iratokat, esetleg ellopni egy hajót vagy felrobbantani egy épületet. Vagyis látszólag próbál nem egyhangú lenni. A pályák hatalmasak, és hiába áll a rendelkezésünkre a térkép, még így is jó memóriát igényel, főleg a visszajutást tekintve. Hiába belső tereken fogunk mozogni, nagyon sok elágazással és mellékhelyiségekkel fogjuk szembetalálni magunkat, ahol sokszor nehéz kiigazodni. Ezt az esetek többségében még meg is fűszerezik zárt ajtókkal, melyek kulcsát valahol a pálya egy másik pontjában szerezhetjük meg, illetve vannak kódzáras ajtók is, amelyek esetében hasonlóképp kell eljárnunk.


Természetesen a fegyverarzenál különböző típusú stukkerekkel bővelkedik, melyeket sokszor ajánlatos váltogatnunk a különböző ellenféltípusoktól függően. Lényegében inkább gépfegyvereket fogunk használni, de hogy ne maradjunk hátrányban a szívósabb ellenfelekkel szemben sem kapunk rakétavetőt és gránátokat is. Egyszóval bő a repertoár, bár arra érdemes odafigyelni, hogy a legtöbb fegyver osztozik a lőszeren, és ha az adott lőszerből kifogytunk, akkor egy másik, ugyan olyan típusú lőszert használó fegyverünkkel sem fogunk tudni harcolni. Félni nem kell, mert a pálya dugig van munícióval és a leleményesebbek még titkos helyiségekre is bukkanhatnak. Ezeket érdemes felkutatni, mivel a játék néhol eléggé bekeményít, és ugyancsak ügyelnünk kell az életerőnkre is, amit csak elsősegély csomagokkal tornászhatunk vissza. Ettől eltekintve 3 életünk van, amit persze tovább bővíthetünk, ha találunk bónusz életet. Pont ezért kell nagyon óvatosnak és megfontoltnak lennünk, mivel a játékban sajnos nincs mentés és betöltés funkció, vagyis ha valamit eltoltunk, az bizony úgy marad. Habár nem ez a legnagyobb probléma, hanem sokkal inkább az, hogy emiatt nem lehet félbe hagyni egy pályát sem. Természetesen a korábbi pályákat bármikor visszatölthetjük, azok mentésre kerülnek.


A játék egy saját fejlesztésű motor alatt fut, ami a Jedi névre hallgat. Ha vetünk rá egy pillantást észrevehetjük, hogy szinte semmiben sem tér el az akkori kor nagyjaitól, legyen az a Doom vagy a Duke Nukem 3D. A pályák habár valós 3D megvalósításban készültek, minden más sprite-okból áll: a karaktermodellek, a pályán elhelyezett tárgyak és a felvehető elemek is. Az átvezető videók jól meg vannak rajzolva, habár a hangzás nem túl jó így olykor nehéz követni a szinkront, de ez sem vészes. Természetesen egérre itt sem lesz szükségünk, mivel csak vertikálisan tudunk nézelődni és többre nincs is szükség. Persze fel és le is nézhetünk a megfelelő billentyűk használatával, de ez is csak az adott hely feltérképezése miatt fogjuk használni, a gyakorlatban nem kell alkalmaznunk. A hangok habár sokat ismétlődnek és a legtöbb hangeffekt megegyezik a korabeli FPS-ek hangjaival, panaszra nem lehet okunk. A zene kiváló, persze az alapanyag már meg volt hozzá így e téren nem volt nehéz jót alkotni, de a technológiai szintet nézve is remek hangzásuk van. Habár az tény, hogy a játék nem a mai rendszerekre készült, DosBox segítségével kényelmesen futtatható, viszont még így is lehetnek komplikációk. Nagyon sokszor a színösszetétel magától módosul, aminek következtében a játék megakad, ha felveszünk valamit és ez zavaró. Nagyon zavaró. Ezért mielőtt nekikezdenénk a játéknak, érdemes utána olvasni, hogyan is küszöbölhető ki ez a hibajelenség.


A mai szemnek már csúnya és visszataszító játéknak tűnhet a Dark Forces, de a 13 pályán átívelő ”sztori” bőven elegendő szórakozást biztosít. Nem hinném, hogy a régi motorosoknak ecsetelnem kellene, miért is olyan jó ez a játék, ezért inkább a fiatalabbak figyelmébe szeretném felhívni a játékot. Egy Shadow Warrior/Duke Nukem 3D féle felújított változatot ebből a játékból is szívesen látnék.

Pro:
+  A korra jellemző gyors játékmenet
+ Hatalmas pályák, viszont nem nehéz tájékozódni rajtuk
+ Remek zenék

Kontra:
- Mai rendszereken már nem működik kifogástalanul
- Nem lehet játék közben menteni



Értékelés
 5Történet:

A sztori nem bonyolult és igazából nem is szól sok mindenről a karakterépítésen kívül, csak annyira szolgál, hogy pihentessük megfáradt kezeinket két pálya között.
 9 Játékmenet: 

Mindent tud, amit akkoriban egy FPS-nek tudnia kellett, de a másik oldalról nézve semmiben sem nyújt többet. Viszont ez bőven elég is.
 10Hangulat: 

Ez egy Star Wars játék. Ami Star Wars, az jó. Nem tudom, kell ezt még tovább ecsetelnem?
 8Szavatosság: 

Ebbe a játékba még mindig több innováció szorult, mint a mai lövöldék többségébe. Jó újra végigjátszani, tipikusan az a fajta játék, amit többször is elővehetünk, még sem válik unalmassá.
 10Retro-faktor:

Nagyra becsülöm ezeket a régi FPS-eket, mert ezek nélkül most nem tartana ott a játékipar, ahol tart. Teljes szívemből mondom, hogy ez a játék is méltán foglal helyet a retro klasszikusok között.
Review score
 9.5Egyszerű, mégis összetett és szórakoztató játék a Dark Forces. Habár kell hozzá némi türelem és logika, a mai napig megállja a helyét. Ezt a játékot érdemes lenne felújítani, bármilyen formában!

Összes oldalmegjelenítés