Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition - Teszt

Habár manapság a Ubisoft neve egyenlő a drámával és repetitív csalódásokkal, a múltban ez közel sem így volt. A cég, csak úgy mint más, az idővel elkorcsosuló gigavállalat, a kezdetek kezdetén minden új címmel a játékosok kedvére tett, mindig tudott újat mutatni, és a cég logója egyet jelentett a szórakozással és minőséggel. A puha uborka berkein belül is jól ismert név volt Michel Ancelé, akit főleg a Rayman sorozat megálmodójaként tartunk számon, a játékok szeretete és a játékos közönség felé mutatott nyitottsága miatt különösen kedvelt karakter volt a fejlesztők között. A Rayman mellett volt egy álom projektje, egy sorozatnak szánt akció-krimi, a mester stílusára jellemző bájosan színes világban. Ez volt a Beyond Good & Evil, ami nagyot bukott a kasszáknál, és mégis kult klasszikus vált belőle. 

A folytatás hányattatott sorsa legendás, borzalmasan sok akadály szabotálja az elkészülését, és a játékosok túlnyomó része már rég feladta a reményt. Az első rész pedig annyira régi már, hogy az újrajátszásához is bosszantóan sok modolás szükséges. Az Ubisoft, legyen akármennyire is a játékosok bögyében, nem halasztotta el a klasszikus játék 20. évfordulójának megünneplését egy felújított és modern oprendszerekre optimalizált verzióval. Ennek mi pedig nagyon örülünk.

Jade Jelentkezik!

Ha valaki elhalasztotta volna a játékot annak idején, íme egy kis összefoglaló. A történet szerint a galaxisban javában zajlik a háború a horrorisztikus DomZ és a militarista diktatúrát gyakorló Alpha Section között. A békés Hillys bolygóján emberek és humanoid állatok élik békés életüket, mikor is az Alpha Section átveszi a hatalmat, és sajnos hozza magával a DomZ támadásait is. Az elmét irányító szörnyek még hagyján, de a sötét indítékokkal operáló diktatúra is csak csorbítja a szigetország népességének reményeit. 

Jade, a sztori főhősnője fotó riporterként megérzi a korrupció bűzét, és mikor az általa és védelmezője, Pey'J által fenntartott árvaház is egy DomZ támadás miatt kerül veszélybe, felkapja a fényképezőgépét, és az igazság nyomába ered. Ez nem könnyű, mert a DomZ is álandóan felfordulást okoz, az Alpha Section vasmarokkal őrzi a titkait, és az elnyomott népesség nagyrésze sem túl segítőkész. 

A látványra igen gyermetegen bájos világba ültetett krimi sztori az egyik oka, hogy a BG&E olyan sok embert megfogott az idők során, de mindez csak a jéghegy csúcsa. Jade kalandja annyira sokszínű és változatos, hogy a nosztalgiázók mellett a 2003-as játékra az új érdeklődők is bátran lecsaphatnak. Megidéz egy olyan korszakot, mikor a játékokba minden áron bele akarták tuszkolni az akkor trendi játékelemeket, és a BG&E ennek egy kifejezetten jól sikerült egyvelege. 

A játékmenet több elemből rakódik össze, egyrészt van egy mászkálós-felfedezős utazás, ahol felfedezhetjük a szigetvilágot, lineáris pályaszakaszokon teljesítve a történet adott küldetéseit. Egyes küldetések során lopakodnunk kell, és nincsenek kiskapuk. Amolyan leegyszerűsített hack n slash stílusban többször harcolni is fogunk. A szigetek közti közlekedést a párnázott siklónkkal tehetjük meg, amivel akár versenyekre is benevezhetünk, de még hatalmas DomZ szörny ellen is csatázni fogunk vele. A köztes időben egy kis pénzért cserébe pedig fotókat készíthetünk a helyi állatvilág egyedeiről. 

Új retro

Mint láthatjátok, a játékmenet igen színes és változatos, ami manapság talán nem annyira eget rengető, lévén napjainkban egy jó játék ismérve pont ez a fajta változatosság. Ám abban időben, mikor a BG&E megjelent, ez nagy eredménynek számított, és imádtuk. Az új változatban is ugyanolyan szórakoztató ez a sok teendő, mint régen, és még egy új küldetést is kapunk ami az állítólagos második részt köti össze az elsővel. Ehhez járnak feloldható kozmetikai cuccok, ami egyben egy kikacsintás a játékot megelőző koncepció rajzok grafikáira. 

Az évfordulós kiadás három dologban javítja fel az eredeti játékot. Az első egyértelműen az, hogy modern gépeken és aktuális oprendszereken elfusson a játék, ez nem érdemel különösebb szót. Kényelmetlen azonban, hogy a játék csak az Ubisoft Connect felületén indítható el, tehát hiába vesszük meg mondjuk Steamen PC esetén, az Ubisoft saját launchere is települni fog, és indításkor át is irányít minket oda. Jó nagy baromság, még akkor is, ha értjük a döntés mögötti magyarázatot. Kikerülhetetlen, de azért érdemes tudni előre, hogy ez van.

A fontosabb javítás a játékon a grafikában történt, és itt egy kellemes meglepetés érhet bennünket. Ugyan ez inkább a nosztalgiázókat fogja pozitívabban érinteni, de a játék grafikáját úgy javították fel, hogy közben nem nyúltak a stílusát és látványvilágát szolgáló assetekhez és modellekhez. Magas felbontású textúrák, némi élsimítás, shaderek és optimalizáció révén a játék modern köntöst kapott, de megmaradtak a régi modellek, ezért aztán a játék igencsak "retrónak" néz ki. Ez a klasszikus játék szerelmeseinek jobban tetszik, mint mondjuk a laikusként becsatlakozó játékosoknak, akik számára jobb lett volna, ha lecserélnek pár elnagyolt vagy baltával faragott modelt, meg esetleg javítanak kicsit pár animáción is. A cél a klasszikushoz ragaszkodás volt, ami sikerült, ám ez miatt az új érdeklődőknek félmunkának tűnhez csupán ez rész.

A másik érdemleges javítás a játék teljes hanganyagának újradolgozása, beleértve a szinkronokat és zenét. Míg a szinkronok esetében csak gépi utómunkálatok történtek, addig a zenéket teljesen újrakomponálták és újradolgozták, ami fantasztikus a nosztalgiázóknak és újaknak is egyaránt. Pár hangeffekt maradt csak megmunkálás nélkül, ami bár nem zavaró de nem is nagyon értjük, hogy miért maradt ki. 

Ajánló

A Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition anélkül emeli fel a méltatlanul megbukott klasszikust, hogy a nosztalgiázni vágyók ízlésének túlságosan nekimennének. Ergo megmaradt a játék a régi látványvilágában, megmaradtak a régi jól ismert elemek, épp csak végre valahára élvezhető modern gépeken is Jade kalandja. A sztori továbbra is remek, a játékmenet változatos, és ugyan lehetett volna még dolgozni picit ezen a ráncfelvarráson, a tény tagadhatatlan, hogy a BG&E méltatlanul bukott meg annak idején, és a 20 éve töretlen lelkesedésű rajongók soha nem fogják elfeledni ezt a játékot. Már csak a folytatásnak kéne valahogy összejönnie....


Review score
8A Beyond Good & Evil egy kult klasszikus, és nem véletlenül. Ezt erősíti meg a 20. évfordulós kiadás, ami épp csak annyi javítást eszközöl, hogy modern platformokon újraélhessük a játékot, pont úgy, ahogy emlékszünk rá. Nosztalgiázóknak csemege, újaknak bevezetés a TALÁN megvalósuló folytatás előtt. 
Újabb Régebbi