Majdnem ötször több PS5 kelt el, mint Xbox Series X/S

A piaci elemzők szerint a Sony PlayStation 5 konzoljai az idei év első negyedévében majdnem ötszörös mennyiségben találtak gazdára a Microsoft Xbox Series X/S termékeihez képest. A jelentős különbség ellenére az Xbox gyártója 31%-os visszaesést tapasztalt a hardverértékesítési bevételeiben.

A Niko Partners piackutató intézet adatai alapján, amelyeket Daniel Ahmad, a vállalat kutatási és betekintési igazgatója tett közzé, a Sony a március végéig tartó három hónap alatt 4,5 millió PS5 konzolt szállított, ezzel a konzol életciklusának összesített eladásai 59,3 millió darabra nőttek.

Bár a Microsoft nem közölt részletes adatokat az Xbox Series X/S konzolok eladásairól, a cég legutóbbi pénzügyi jelentése megerősítette a hardverbevétel jelentős csökkenését az év első negyedévében. Az Activision Blizzard szoftverértékesítései (Call of Duty termékek az élen) ugyanakkor hozzájárultak a Microsoft játékdivíziójának rekordbevételéhez, az Xbox hardverértékesítési bevétele azonban 31%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A 2020 novemberében piacra dobott PS5 már a tavalyi év végéig is körülbelül kétszer annyi eladást generált, mint az Xbox Series X/S, legalábbis a Take-Two Interactive által februárban közzétett adatok szerint. A 2023-as év folyamán a PS5 eladásai majdnem háromszorosan múlták felül az Xbox Series X/S-t az Ampere Analysis becslései alapján.

A Microsoft tavaly nyilvánosan is elismerte, hogy “elvesztette a konzolháborúkat”, mivel az 2001-ben megjelent eredeti Xbox óta folyamatosan a harmadik helyen áll a PlayStation és a Nintendo mögött az értékesítési ranglistákon.

A redmonti vállalat azonban nem állt le, és az évek során olyan többplatformos sikercímeket, mint a Minecraft, Diablo/StarCraft és a Call of Duty, felvásárlásával már jelentős kiadóvá vált a PlayStation és a Nintendo konzolokon is. Idén februárban a Microsoft bejelentette, hogy további saját fejlesztésű játékokat terveznek elérhetővé tenni a versenytárs platformokon, kezdve a Pentiment, a Hi-Fi Rush, a Sea of Thieves és a Grounded című játékokkal.

Újabb Régebbi