Assassin's Creed Shadows - Gondolatok az évszakos változásokról

Az Assassin's Creed Shadows még mindig, szó szerint az árnyékban van, mivel még nem láttunk róla igazi játékmenet-felvételeket. A Shadows körüli gondolatok közepette úgy tűnik, hogy kevés más diskurzus létezik a sorozat következő részéről. Számomra azonban a Shadows egyik legvonzóbb tulajdonsága az évszakok változása, amit röviden megemlítettek, ahogy a történet halad előre, úgy fog változni az időjárás. Reméljük fogjuk látni azt is, ahogyan a cseresznyefák hatalmas szépségi látvánnyal virágozni fognak a réteken. Bár még nem láttuk, hogy összességében az időjárási elemek pontosan miként fognak a játék javára válni, de úgy érzem, hogy ennek kellene az új szabvánnyá válnia a hatalmas nyílt világú játékok számára. 

Túl hosszú ideig voltak a játékvilágok túl statikusak. Az évszakok változása csak az első lépés lehet abban, hogy még magával ragadóbb és dinamikusabb környezeteket hozzunk létre, amik korábban nem voltak lehetségesek. Míg más műfajok nagy játékaiban már láttuk ezt a funkciót, ez még mindig viszonylag újdonságnak számít a nagyszabású akció-RPG-k esetében, különösen azoknál, amelyek valós vagy történelmi környezetben játszódnak.

A legnyilvánvalóbb példa a Forza Horizon 4, ahol pár hetente változnak a brit játékvilágok, különböző vezetési körülményeket és néha extrém időjárást (extra eső és havazás) biztosítva. A nyári száraz kavicson való vezetés nem ugyanaz, mint télen a vastag hóban és sárban haladni. Emellett minden új évszak szépsége teljesen frissé varázsolja az ismerős környezetet - ezért is játszanak a Horizon 4-gyel mind a mai napig is.

Egy másik példa erre a Ghosts of Tsushima vagy a Hogwarts Legacy, amely utóbbi esetében valószínűleg sokkal egyszerűbben hasonlítható az Assassin's Creed Shadows-hoz. Az akadémiai év klasszikus szerkezetének köszönhetően, amely minden Harry Potter rajongó számára ismerős, a Hogwarts és környéke is változik, ahogy a játékosok haladnak előre a történetben. Ez egy hatékony és látványos funkció egy olyan hatalmas nyílt világ számára, mint a Hogwarts Legacy-é, amely hosszú órákig frissen tartja a környezetet. Azonban a játék más játékmeneti mechanikáira gyakorolt hatása szinte nem létező, ellentétben a Forza-val.

Amennyire tudjuk, az Assassin's Creed Shadows évszakváltozásai sajnos nem lesznek teljesen dinamikusak; inkább a játék előrehaladásához és a fő küldetésekhez kötődnek majd. Ami a mellékküldetéseket illeti, ezek látszólag nem kötődnek konkrét évszakokhoz, így két játékos ugyanazt a küldetést nyáron vagy télen is megoldhatja. Talán ez a megközelítés jobban illeszkedik a játék narratívájához vagy történelmi hitelességéhez, ha ez komolyan aggaszt bárkit is egy ilyen laza franchise esetében.

Az évszakok történethez kötése a The Last of Us-ra is emlékeztet, ahol Joel és Ellie az egész évet beutazva különböző amerikai régiókat látogatnak meg különböző évszakokban. Míg a Shadows valószínűleg nem fog egy "road-movie" film szerkezetet felvenni, lezárva már meglátogatott régiókat a játékos mögött, a különböző évszakok Japánban fokozhatják a bizonyos témák és cselekményszálak hatásait a közelgő játékban.

Tekintettel arra, hogy a modern játékok nyílt világai általában hatalmasak, a fejlesztők gyakran kényszerülnek több évszakot is egyetlen nagy térképbe zsúfolni, klasszikus területekkel, mint havas hegyek, forró sivatagok és mérsékelt övezetek. Bár ez a megközelítés kétségtelenül megvan a maga előnyei, sok projektben való ismételt használata az évek során kissé unalmassá tette. Az Assassin's Creed Shadows, mint a sorozat első olyan része, amely évszakváltozásokat kínál, precedenst teremthet számos nyílt világú játék számára.

Ezenkívül az Ubisoft azt állítja, hogy ezek a változások dinamikusan hatnak a játékvilágra, új lehetőségeket nyitva meg. Például egy nyáron jelen lévő tó télen befagyhat, megakadályozva a játékosokat a merülésben. Ez az ötlet új útvonalakat vezet be, miközben a régieket megszünteti, lehetővé téve a csapat számára, hogy új küldetéseket hozzon létre a már meglátogatott területeken, amelyek teljesen másképp játszódnak le, mint a korábbi beszivárgások.

A dinamikus évszakok számos izgalmas lehetőséget kínálhatnak a már ismerős éjjel-nappal ciklusok és dinamikus időjárási rendszerek mellett, különösen, ha megfelelően integrálják őket más sandbox mechanikákkal. Egy olyan világ felfedezése, amely folyamatosan vizuális változásokon megy keresztül, sokkal elragadóbb lesz. Egyedi helyzetek, ellenségek vagy lopakodási lehetőségek hozzáadása ehhez olyan természetesnek tűnik, hogy meglepő, hogy ilyen sokáig kihagytuk ezt a sokszínűséget a játékokból.

Még az Assassin's Creed Shadows évszakos mechanikájáról szóló korlátozott információk mellett is úgy hangzik, hogy ez az egyik legfontosabb aspektusa lesz a közelgő játéknak, amely évekig hatással lehet az egész műfajra. Itt az ideje, hogy a játékok teljes mértékben kihasználják ezt az izgalmas funkciót, dinamikusabb és hihetőbb környezeteket hozva létre, amelyek nem érzik magukat időben megfagyva.

Újabb Régebbi