Pacific Drive - Teszt

Amikor bejelentették a Pacific Drive című videojátékot, akkor egy erősen fő kategóriás tripla A játékot prezentálta le számomra. Elsőre bevonzott az, hogy lehet benne autót vezetni, valamint gyűjtögetni különböző és speciális dolgokat, amiket többek között az autó fejlesztésére használhatnánk fel. Picit olyan Stalker feelingem is támadt, mert anomáliáktól hemzsegő veszélyes dolgok erői ellen kell menekülnünk.

A Pacific Drive fejlesztői az Ironwood Studios, egy innovatív játékstúdió, amelyet a kreatív igazgató, Alexander Dra… vezet. A stúdió a Kepler Interactive kiadóval dolgozik együtt a játék megjelenítésén. Az Ironwood Studios célja, hogy egyedülálló és emlékezetes játékélményt nyújtson a játékosoknak, olyan játékokkal, amelyek a felfedezésre és a túlélésre összpontosítanak. Nos, ez tényleg össze jött nekik. A stúdió filozófiája az, hogy a játékoknak nem csak szórakoztatónak, hanem gondolkodásra késztetőnek is kell lenniük, és a Pacific Drive ezt a szemléletet tükrözi. A játék fejlesztése során a csapat nagy hangsúlyt fektet a játékosok visszajelzéseire, hogy a lehető legjobb élményt nyújthassák.

A Pacific Drive című videojáték sztorija egy poszt-apokaliptikus világban játszódik, ahol a játékosok egy tudományos kísérlet során lezárt északnyugat-amerikai területet, az Olympic Exclusion Zone-t (OEZ) kell felfedezniük. A zóna évek óta semmilyen aktivitást nem mutatott a külvilág felé, de 1998-ban ez megváltozik, és furcsa események kezdenek történni. A játékosok egy névtelen és néma hősként érkeznek a zónába, hogy feltárják az eseményeket. Ebben a kalandban egy kombiautó lesz a társunk, amelyet fejleszteni és javítani lehet a túlélés érdekében. A játékban a zónát jól ismerő tudósok hangján keresztül kapnak segítséget a játékosok, ami elősegíti a túlélésüket a játék komplex rendszerében.

A Pacific Drive játékban a bejárható terület a már fentebb említett Olympic Exclusion Zone (OEZ), egy szürreális újra értelmezése a Csendes-óceáni Északnyugat régiónak. Az OEZ egy nyílt világú terület, amelyet a játékosok egy megbízható kombi autóval fedezhetnek fel. A zóna tele van természetfeletti veszélyekkel és különleges anomáliákkal, amelyeket a játékosoknak meg kell küzdeniük, miközben erőforrásokat gyűjtenek, és igyekeznek életben maradni. A játékban a bejárható terület változatos és dinamikus, ahol minden kirándulás új kihívásokat és felfedezésre váró helyszíneket tartogat. A játékosoknak stratégiailag kell megtervezniük útvonalukat, hogy a lehető legtöbb erőforrást gyűjthessék össze, miközben elkerülik a veszélyeket és fenntartják járművük működőképességét.

Az OEZ egy élő és lélegző világ, ahol a játékosok döntései és cselekedetei hatással vannak a környezetre és a játékmenetre. A játék célja, hogy a játékosok szabadon felfedezhessék a területet, és saját tempójukban haladhassanak a történetben, miközben a túlélésért küzdenek a poszt-apokaliptikus világban

A játékmenet során a játékosoknak nyersanyagokat kell gyűjteniük, amelyekből a kocsit, a garázst és a saját felszereléseiket fejleszthetik. A túlélés kulcsa a megfelelő tervezés és a zóna felderítése, ami nem lesz egyszerű feladat. A játékban a kocsi fejlesztése mellett az egyedi dizájnok létrehozására is lehetőség van, így a játékosok személyre szabhatják a járművüket. A Pacific Drive valamilyen szinten talán  roguelike játék is, ahol ha a játékos meghal egy kör során, akkor szinte minden összegyűjtött alapanyag elveszik, és a kocsi is alkalmatlan lesz újabb begyűjtésre, amíg rendbe nem hozzák. A történetet végig lehet szaladni 12-13 óra alatt, de aki szeret felfedezni és gyűjtögetni, annak a játékidő akár a duplájára is nőhet, azaz akár 25 órára is.

A Pacific Drive játékmenete két fő részre oszlik: a felkészülés és az expedíció fázisaira. A játék során a garázsban, ami a fő bázisod, töltöd az időd nagy részét, ahol a járműved fejlesztésével, a következő kiruccanásod megtervezésével és a felszerelésed kezelésével foglalkozol. Az expedíciók során az Olympic Exclusion Zone (OEZ) területére utazol, ahol információkat és erőforrásokat gyűjtesz, majd ezekkel térhetsz vissza a bázisodra. A küldetések rövidek és sajnos kellő idő után ismétlődők, de a játék előrehaladtával egyre nehezebbé válnak. A térképen áttekintheted a rejtekhelyeket, fenyegetéseket és nyersanyagforrásokat, és dönthetsz arról, hogy gyalog vagy autóval fedezed-e fel a környéket.

A gyűjthető elemek között szerepelnek a járműved és a garázsod fejlesztéséhez szükséges alkatrészek, valamint különféle nyersanyagok, amelyeket a túléléshez és a különböző kihívások leküzdéséhez használhatsz fel. A játékban a járművedet folyamatosan fejlesztened kell, hogy ellenálljon a zóna sugárzásának és a különböző veszélyeknek. A játékmenet során szükséged lesz a gyors reakciókra és az alkalmazkodó képességedre, hogy a helyszínen javításokat végezz és anyagokat gyűjts. A játék szerkezete lehetővé teszi, hogy a játékosok saját tempójukban fedezzék fel a zónát és teljesítsék a játékot. 

A Pacific Drive grafikája a szürreális és vad Csendes-óceáni Északnyugat régiót jeleníti meg, ahol a játékosok egy mozgásalapú, belső nézetes autóvezetős túlélőjátékban vehetnek részt. A játékban az autó a menedék és az egyetlen útitárs, amelyet a játékosok a különleges és anomáliákkal teli világban vezethetnek miközben élvezhetik az elég szép látványt. A grafika részletei és a környezetek kidolgozottsága hozzájárulnak az atmoszféra megteremtéséhez, és a játék “road-lite” jellegét erősítik, ahol minden kirándulás egyedi és furcsa kihívásokat rejt. A hangzás világát illetően a játékban a feszült pillanatokat a sebezhetőség érzetét keltő időszakok ellensúlyozzák, amikor a játékosok kiszállnak az autóból erőforrásokat gyűjteni és javításokat végezni. A hangzás atmoszférikus és magával ragadó, ami tovább fokozza a játékélményt. A játék hangtervezése kulcsfontosságú eleme a játékmenetnek, hiszen a hangok segítségével érzékeltetheti a veszélyt, a természetfeletti jelenségeket és a játék világának egyediségét.

A Pacific Drive videojáték általános kritikai véleménye meglehetősen pozitív. Az OpenCritic értékelése alapján a játékot ‘Erős’ minősítéssel látták el, miután 55 kritikus áttekintette, és az átlagos pontszám 79 lett1. A játék a játékok felső 25%-ában van rangsorolva, és a kritikusok 79%-a ajánlja.

A kritikusok szerint a játék egyedi megközelítést alkalmaz az autós túlélőjátékok műfajában, és csakúgy, mint mi, dicsérik a játék atmoszféráját, karaktereit és járműtervezését. Ugyanakkor néhányan a játékmenetet ismétlődőnek és nehéznek találták. A játék fejlesztése során a csapat nagy hangsúlyt fektetett a játékosok visszajelzéseire, ami hozzájárult a játék minőségéhez. a Pacific Drive-ot a kritikusok és a játékosok is jól fogadták, és izgalmas hozzáadásnak tekintik az autós túlélőjátékok között. A játék fejlesztői továbbra is figyelnek a közösség visszajelzéseire, hogy a játékot a lehető legjobbá tegyék

A játék demója is elérhetővé vált a Steamen, amely lehetőséget adott a játékosoknak, hogy kipróbálják a játékot a megjelenés előtt. A játékosok visszajelzései alapján a játék egyedi és érdekes, bár néhányan úgy érezték, hogy további tartalomra van szükség a játék élményének fenntartásához.

A Pacific Drive ajánlható azoknak a játékosoknak, akik szeretik az autós túlélőjátékokat és a nyílt világú kalandokat. A játék egyedi atmoszférája, a poszt-apokaliptikus környezet és a mozgásalapú játékmenet egy frissítő változatosságot hoz a műfajba. A játékban a jármű fejlesztése és a környezet felfedezése kulcsfontosságú, ami izgalmas kihívásokat és órákig tartó szórakozást ígér. A játék grafikája és hangzása is hozzájárul az élményhez, a részletesen kidolgozott környezet és a hangulatos zenei aláfestés révén, amelyek még jobban elmélyítik a játék világába való elmerülést. A játékmenet változatossága és a jármű testreszabhatósága lehetővé teszi, hogy minden játékos egyedi módon élje át a Pacific Drive kihívásait.

Összességében, ha szereted a kreatív túlélőjátékokat, amelyekben a felfedezés és a stratégiai gondolkodás fontos szerepet játszik, akkor a Pacific Drive valószínűleg neked való videojáték. A játék egy izgalmas és gondolkodásra késztető élményt nyújt, amely különbözik a hagyományos autós játékoktó.

Review score
8A Pacific Drive mindenképpen egy jónak mondható roguelite stílusú autóvezetői-túlélőjáték lett, és az egyedi atmoszférája miatt lesz kiemelkedő sok játékosnál.
Újabb Régebbi