Nightingale - Előzetes

A Nightingale című early access játékot még mindig az Inflexion Games fejleszti, amelyet egykori BioWare alkalmazottak alapítottak. A stúdió vezetője Aaryn Flynn, aki a Mass Effect, a Dragon Age és a Knights of the Old Republic sorozatokon is dolgozott. A Nightingale egy túlélő-kézműves játék, amelyben a játékosok egy varázslatos világban ragadnak, és meg kell találniuk az utat haza. A Nightingale inspirációt merített a Valheim és más hasonló játékokból, de a fejlesztők szeretnék kihasználni a BioWare játékokban szerzett tapasztalataikat is, például a világépítés és a játékosválasztás terén. 

Aaryn Flynn a Nightingale játék vezető fejlesztője és az Inflexion Games alapítója. Ő felelős a játék koncepciójáért, irányításáért és minőségéért. Flynn a játék világát, történetét és mechanikáit alakítja ki, kihasználva a BioWare játékokban szerzett tapasztalatait. Flynn több interjúban is beszélt a játék céljairól és kihívásairól. Flynn azt mondta, hogy a Nightingale egy "kooperatív túlélő-kézműves játék, amelyben a játékosok egy varázslatos világban ragadnak, és meg kell találniuk az utat haza. Ez valóban így van, maga a videojáték coop módban élvezhető a legjobban. A Nightingale-t egyébként én a bejelentés óta vártam, mint a messiást, annyira megfogott a steampunk stílusa is. Meg tudjátok, az a bizonyos "szerelem első látásra" dolog jut mindig az eszembe, amikor erre a játékra gondolok. Gondolok vissza.

A Nightingale-nek van egy kis minimális története, hiszen még is csak volt BioWare fejlesztőkrül beszélünk. A Földet egy katasztrófa sújtja, és az inter-dimenzionális utazók más világokba menekülnek, amelyek véletlenszerűen generálódnak. A játékosok egy ilyen utazót irányítanak, aki megpróbál visszajutni a Nightingale nevű emberi enklávéba, amely a “Faevadon” jött létre, mielőtt megjelent az a bizonyos “Sápadt”, ami okozta ezt a teljes katasztrófát. A Nightingale egy viktoriánus korszakú gázlámpás fantasy világban játszódik, amely hasonlít a steampunkhoz. Mint egy túlélő játék, ételt kell találnunk, pihennünk kell, hogy visszanyerjük az állóképességet, és erőforrásokat kell gyűjtsünk, hogy eszközöket készíthessünk. Például egyszerű tárgyakat, hálózsákot, vagy fejszét. A hálózsákoknak nincs szükségük menedékre, bár a menedék segít több állóképességet visszanyerni. Ha esernyőt készítünk, úgy repkedhetünk, mint akár maga Mary Poppins. Néhány lény nem ellenséges, és csak akkor védekezik, ha megtámadják. A harcban támadhatunk kézifegyverekkel vagy lőfegyverekkel. Részt vehetünk dungeonokban és rajtaütés-szerű harcokban. Nem-játékos karaktereket toborozhatnak, hogy segítsenek a harcban és az erőforrások gyűjtésében. Irodalmi és történelmi karakterekkel is találkozhatunk, például Victor Frankensteinnel és Mr. Hydéval, akik küldetéseket adnak majd nekünk. Ha elég erőforrásunk van, utazhatunk a világok között, amelyek dedikált szervereken vannak. A világok különböző biomokon alapulnak, például sivatagok, erdők és mocsaras, amelyeket a játékosok kártyákkal választhatnak ki, hogy testre szabhassák a világot és azt, hogy milyen erőforrásokat találhatnak. A játékot egyjátékos módban, vagy akár hatan is játszhatják együttműködve. Támogatja az első és a harmadik személyű nézetet is ráadásul.

A Nightingale egyik legjobb in-game élménye, jelenete az, amikor átlépünk egy Fae portálon, és egy teljesen új világba csöppenünk bele, amely véletlenszerűen generálódik, és különböző biomokat, erőforrásokat, lényeket és kihívásokat rejteget a felfedezés gyanánt. Ez a jelenet lenyűgöző és elbűvölő, amely amikor egy varázslatos világba kerülünk, ahol a mágia és a technológia keveredik. Ez a jelenet a játékosok kreativitását és felfedezőkedvét is serkenti, amely a játék egyik fő vonzereje. Egy példát erre a jelenetre a játékos egy sivatagi világból egy erdei világba jut, és a világ részletei megváltoznak. Ez a jelenet nagyon emlékezetes és izgalmas, amely a rajongókat újra és újra visszahívja a Nightingale-be

A Nightingale játékban nincs fix útmutató, hogy hogyan éljük túl a különböző világokat, de vannak hasznos tippek és trükkök, amelyek segíthetnek a játékmenetben. Általában Puck tanácsait kell követnünk, akivel a játék elején találkozol, és bevezet a játék alapjaiba. Gyűjtsünk össze minél több esszenciát, amelyeket a világban található lényekből, növényekből és tárgyakból nyerhetünk ki. Az esszenciák szükségesek a felszerelés fejlesztéséhez és a világok közötti utazáshoz. Nem árt odafigyelni az állóképességre és a testhőmérsékletre, amelyek akár befolyásolhatják a teljesítményt. Ha elfogy az állóképesség akkor nem tudunk futni, ugrani vagy harcolni. Ha túl hideg vagy túl meleg van, akkor csökken az állóképesség regenerálódása. Ezért enni, inni, pihenni és öltözködni is kell a játékban.

Készítsünk minél jobb felszerelést és eszközöket.. A felszerelés és az eszköz határozza meg a harci képességet, a védelmet és a gyűjtési hatékonyságot. A felszerelés és az eszköz minőségét a felszerelési érték mutatja, amelyet a karakterlapon láthatunk. A felszerelési érték növelhető a felszerelés és az eszköz fejlesztésével, amelyhez esszenciákra és más alkatrészekre van szükség. A játékban nincs hagyományos karakter szintlépés, amely tapasztalati pontokon és képességeken alapul. Ehelyett a játék tehát a felszerelés szintjén, vagyis a Gear Score-on alapul, amely a felszerelés minőségét és megbízhatóságát mutatja. A játékban a felszerelés szintje határozza meg a játékosok teljesítményét és túlélését, valamint a világok közötti utazás lehetőségét. A felszerelés szintje növelhető a felszerelés készítésével, javításával, fejlesztésével és infúzióval.

A fáklya segít megvilágítani a sötét helyeket, és megvédeni a sötétségtől, amely csökkenti az állóképességet. A fáklya készítéséhez csak egy botra és egy rongyra van szükség, amelyeket könnyen találhatunk a világban. Használjuk az automatikus futást és a gyors utazást, ha lehetséges. Az automatikus futás segít abban, hogy ne kelljen folyamatosan nyomni a futás gombot, amikor hosszú távolságokat akarunk megtenni. A gyors utazás segít abban, hogy gyorsan eljussunk olyan helyekre, amelyeket már felfedeztünk. A gyors utazáshoz egy fa gyűrűre van szükség, amelyet a világban találni, vagy készíthetünk magunknak.

A játékban a felszerelés készítéséhez, javításához, fejlesztéséhez és infúzióhoz szükség van különböző erőforrásokra, receptekre, munkaállomásokra és esszenciákra, amelyeket a világban gyűjthetünk, lootolhatunk, vásárolhatunk vagy készíthetünk. Ezek során különböző tulajdonságokat lehet feloldani, amelyek befolyásolják a felszerelés sebzését, védelmét, állóképességét, kritikus esélyét, varázslat erejét és másokat. A videojátékban a felszerelés mellett a játékosok használhatnak különböző aktív és passzív képességeket, amelyek segítenek a harcban, a gyűjtésben, az építésben és az utazásban. Az aktív képességek olyanok, mint a varázslatok, a bájitalok, a lőszer és az eszközök, amelyeket a játékosok aktiválhatnak a megfelelő gombokkal. A passzív képességek olyanok, mint a fáklyák, a ruházat, a kiegészítők és a Realm kártyák, amelyek állandóan hatnak a játékosokra. A játékosok építhetnek menedékeket, amelyek védelmet és pihenést nyújtanak, és akár közösségeket is alakíthatnak más játékosokkal. A menedékhez különböző építőelemeket használhatnak, amelyek a világ biomjától függően változnak.

Az open world adta lehetőségek is vannak a Nightingale-ben: szabadon bejárhatjuk a világot, és saját tempóban haladhatunk a játékban. Testreszabhatjuk a világot, amelyben játszunk, kiválasztva a kívánt biomokat és a világ nehézségi szintjét. A játékosok saját történeteiket alakíthatják ki, döntéseikkel és cselekedeteikkel befolyásolva a világot és a karaktereket. ezért kreatívak lehetnek, és saját stílusuknak megfelelően építhetik fel a menedéküket, a felszerelésüket és az eszközeiket. Kipróbálhatjuk a különböző játékstílusokat, például a harcot, a felfedezést, a kézművességet, a barlangjárást, a rajtaütést, a toborzást, a gyors utazást.

A játékosok harcolhatnak különböző lényekkel, amelyek között vannak eldritch szörnyek, torzult állatok és hatalmas apex lények. A harchoz különböző kézifegyvereket és lőfegyvereket használhatnak, amelyeket maguk készíthetnek, vagy megtalálhatnak a világban. A játékosok felfedezhetnek különböző helyeket, amelyek között vannak a korábbi Realmwalker expedíciók maradványai, a sötét Fae romjai és a rejtélyes irodalmi karakterek lakhelyei. A felfedezéshez használhatnak esernyőt, amellyel repkedhetnek, vagy fa gyűrűt, amellyel gyorsan utazhatnak.

A játékban van lehetőség vadászatra és élelem ellátásra. A vadászathoz a játékosoknak meg kell küzdeniük a világban található lényekkel, amelyekből húst, bőrt, csontot és más hasznos anyagokat nyerhetnek ki. Az élelem ellátáshoz a játékosoknak növényeket, gyümölcsöket, gombákat és más ehető dolgokat kell gyűjteniük, amelyeket meg is főzhetnek, hogy jobb táplálékot kapjanak.

No de, hogy kell utazni?

Először is, szükségünk van egy Fae portálra, amelyet a világban találhatunk, vagy építhetünk magunknak. A Fae portál egy nagy kőoszlop, amelyből egy fényes gömb tör ki, és a portál közepén lebeg.

Másodszor, szükségünk van Realm kártyákra, amelyekkel befolyásolhatjuk a portál által létrehozott világ részleteit, például a biomot, az erőforrásokat, az ellenségeket és a környezetet.

Harmadszor, szükségünk van esszenciákra, amelyeket a világban található tárgyakból, növényekből és lényekből nyerhetünk ki. Az esszenciák szükségesek a Realm kártyák készítéséhez és a portál aktiválásához.

A Realm kártyákat három típusra oszthatjuk: Biome kártyák, Major kártyák és Minor kártyák. A Biome kártyák határozzák meg a világ alapvető környezetét, például sivatag, erdő vagy mocsár. 

A Major kártyák határozzák meg a világ veszélyességét, népességét és érdekességét, például Abeyance, Antiquarian vagy Hunt. 

A Minor kártyák határozzák meg a világ kisebb jellemzőit, például a napszakot, az időjárást vagy a játékosoknak nyújtott bónuszokat. A Realm kártyákat többféleképpen szerezhetjük meg:

Néhány Realm kártyát a játék elején megkapunk, például a Biome kártyákat és az Abeyance kártyát. Pár Realm kártyát azonban készíthetünk magunknak, ha rendelkezünk a megfelelő recepttel, alapanyagokkal és munkaállomással. A recepteket a világban található könyvekből, ládákból vagy karakterektől szerezhetjük meg. Az alapanyagokat a világban gyűjthetjük össze, vagy vásárolhatjuk meg. A munkaállomásokat a menedékünkben építhetjük fel, vagy megtalálhatjuk a világban elszórva is..

Néhány Realm kártyát megvásárolhatunk más karakterektől, például az Antiquarianektől, az Astrolabeektől vagy a Provisionerektől. Ezek a karakterek különböző világokban találhatók meg, és különböző kártyákat kínálnak eladásra. A kártyákért esszenciákat vagy más tárgyakat kell fizetnünk.

Ha már rendelkezünk a szükséges Realm kártyákkal és esszenciákkal, akkor elindulhatunk a Fae portálhoz, és interakcióba léphetünk vele. Ekkor kiválaszthatjuk a kívánt Biome kártyát, Major kártyát és akár három Minor kártyát, amelyekkel létrehozzuk a portált. A portál aktiválásához el kell költenünk egy bizonyos mennyiségű esszenciát, amely a kártyák minőségétől és ritkaságától függ. Ha a portál készen áll, akkor átléphetünk rajta, és eljuthatunk az új világba.

A Nightingale játékban az építkezés és a menedzsment fontos szerepet játszik a túlélésben és a fejlődésben. A játékosoknak építeniük kell egy menedéket, amely védelmet és pihenést nyújt, és akár közösségeket is alakíthatnak más játékosokkal. A menedékhez különböző építőelemeket használhatnak, amelyek a világ biomjától függően változnak. A menedékben különböző munkaállomásokat és toborozhatnak nem-játékos karaktereket, akik segíthetnek a harcban, a gyűjtésben, az építésben és a menedzsmentben. A menedékben tárolhatják az erőforrásaikat, a felszerelésüket és az eszközeiket, és megoszthatják azokat más játékosokkal is. Ezért fontos minden biom részben egy ilyen biztonsági zónát kialakítani.

A sivatag bioma nehéz terep, ahol a hőség a legnagyobb veszély. Az erőforrások szegényesek, kivéve a fémet, amelyből jó fegyvereket és eszközöket lehet készíteni. A lények között vannak skorpiók, sárkányok és homokférgek. Az erdő bioma zöldellő környezet, ahol az eső és a jégvihar a legnagyobb veszély. Az erőforrások gazdagok, kivéve a fémet, amelyből hiány van. A lények között vannak farkasok, medvék és óriási pókok. A mocsár bioma veszélyes terület, ahol a ragadozók és a helyi törzsek jelentik a legnagyobb veszélyt. Az erőforrások közepesek, de vannak különleges növények és ásványok, amelyekből gyógyító tárgyakat lehet készíteni. A lények között vannak krokodilok, kígyók és óriási békák.

A Nightingale játékban különböző ellenségtípusokkal és főnökharcokkal találkozhatsz, amelyek kihívást és jutalmat jelentenek a játékosoknak. Az ellenségek és a főnökök a világ biomjától és nehézségi szintjétől függően változnak, és különböző képességekkel, sebzéssel, védelemmel és viselkedéssel rendelkeznek. A legnagyobb ellenségek, a bossok általában a világban található Hatalmi Helyeken vannak, amelyek különleges kihívásokat és ritka Realm kártyákat rejtenek.

A Mítoszi Automata Lovag: Ez a főnök az Antikvárius Hatalmi Helyen található, ahol egy ősi gépezetet kell aktiválni, hogy megjelenjen. Ez egy nagy páncélos lovag, aki egy varázskarddal támad, és nagyon gyorsan mozog. A főnök legyőzéséhez távolról kell lőni, és elkerülni a rohamait. A legyőzése után megkapod az Antikvárius kártyát és az Esszencia Portékát.

A Sötét Fae Királynő: a Fae Portálon keresztül elérhető, ahol egy titkos alvilágba kell utazni, hogy szembenézz vele. A főnök egy hatalmas, szárnyas lény, aki sötét varázslatokkal támad, és időnként más lényeket is idéz. A főnök legyőzéséhez használni kell a fényes tárgyakat, például a fáklyát, a varázslatokat vagy a lőfegyvereket, és elkerülni a sötét lövedékeit. A főnök legyőzése után megkapod a Sötét Fae kártyát és az Esszencia Portékát.

A Fenevad: Ez a főnök a Vadász Hatalmi Helyen található, ahol egy nagy arénában kell harcolni vele. A főnök egy óriási, szőrös lény, aki erős karmaival és harapásával támad, és nagyon ellenálló a sebzésnek. A legyőzéséhez használni kell a nehéz fegyvereket, például a baltát, a kalapácsot vagy a puska, és elkerülni a közelharcot. A főnök legyőzése után megkapod a Vadász kártyát és az Esszencia Portékát.

A főnökök helyét a térképen egy piros csillaggal jelölik, ha már felfedezted őket, vagy ha felmásztál a Fae Toronyra, ami feltárja az összes Hatalmi Helyet. A térképen a Hatalmi Helyek nevét és a szükséges felszerelési értéket is láthatod, ami megmutatja, hogy mennyire erős a főnök. A térképen a Fae Portál helyét egy kék csillaggal jelölik, ami a Sötét Fae Királynőhöz vezet.

Technikai rész: A játék az Unreal Engine 5-öt használja, amely lehetővé teszi a részletes textúrákat, a realisztikus fényeket, az árnyékokat és a vízhatásokat. Három fő biom van: sivatag, erdő és mocsár, amelyek különböző környezeteket, növényeket, állatokat és építményeket tartalmaznak megfelelő részletgazdag látványvilág mellett. A karakterek stílusosak és változatosak, amelyek a viktoriánus korszakú gázlámpás fantasy világba illeszkednek. A karakterek testre szabhatók a felszerelésük, a ruházatuk és a kiegészítőik alapján. A látványvilág összhatása lenyűgöző és elbűvölő, amely a játékosokat egy varázslatos világba repíti, ahol a mágia és a technológia keveredik. A játékban a hangok minősége magas szintűek, amely a játék atmoszféráját és hangulatát erősíti. A hangok tiszták, élethűek és dinamikusak, amelyek a környezetet, a növényzetet, az állatokat és a karaktereket hitelesen adják vissza. A hangeffektek is kellően változatosak és kifejezők, amelyek a játékmenetet és a cselekményt gazdagítják. A hangeffektek között vannak a harcok, a robbanások, a varázslatok, a lépések, a fegyverek, az eszközök, a portálok és más vizuális hatások. A szinkronhangok minősége bár vegyes, amely a játék karaktereinek személyiségét és stílusát tükrözi. A szinkronhangok között vannak a Puck, aki a játék elején találkozol, és bevezet a játék alapjaiba, és a főnökök, akik a Hatalmi Helyeken harcolnak. Ezek a szinkronhangok viszonylag jól teljesítettek, és a karakterek hangulatát és érzelmeit átadják. A szinkronhangok között vannak az NPC-k, akik a világban találhatók, és küldetéseket, recepteket, kártyákat, alapanyagokat és információkat adnak. Ezek a szinkronhangok némák, és csak szövegesen kommunikálnak, ami csökkenti a játék élvezetét és interaktivitását. A játékban az egyéb audio-hangélmények között vannak a zene, a narráció, a hangvezérlés. A zene illik a játék világához és hangulatához, és változik a helyzeteknek megfelelően.  A hangvezérlés lehetővé teszi, hogy a játékosok hangutasításokkal irányítsák a karakterüket, például a harcban, a gyűjtésben, az építésben és az utazásban. Az akadálymentesítés segít a hallássérült játékosoknak, például a feliratozással, a hangerőszabályozással, a hangfrekvencia-állítással és a hangjelzésekkel

A játékosok véleménye a Nightingale-ről jelenleg eléggé vegyes, amely a játék erősségeit és gyengeségeit tükrözi. A játékosok általában elismerik a játék látványvilágát, hangulatát, kreativitását és egyediségét, amely egy varázslatos és veszélyes világba repíti őket, ahol a mágia és a technológia keveredik. Dicsérik a játék építési, kézműves, felfedezési és harci mechanikáit, amelyek sok lehetőséget és kihívást nyújtanak a túléléshez és a fejlődéshez. Élvezik a játék kooperatív módját, amelyben akár hatan is játszhatnak együtt, és megoszthatják az erőforrásaikat, a menedéküket és a küldetéseiket.

Ugyanakkor a játékosok sok problémát is tapasztalnak a játékban, amelyek rontják a játékélményt. A játékosok panaszkodnak a játék optimalizációjára, amely gyakran okoz alacsony képfrissítést, akadozást, lefagyást és hibákat. Sokat kritizálják a játék grafikus minőségét, amely néha pixeles, homályos vagy torz. Általában elégedetlenek a játék szinkronhangjaival, amelyek sokszor némák, unalmasak vagy hiányosak. A játékosok unják a játék játékmenetét, amely ismétlődő, időigényes vagy céltalan.

Összességében a játékosok véleménye a Nightingale-ről jelenleg nem egyértelmű, amely a játék korai hozzáférésű állapotát tükrözi. A játék még nem teljes, és változhat a fejlesztés során. A játék fejlesztői nyitottak a játékosok visszajelzéseire, és folyamatosan javítják és bővítik a játékot. A Nightingale ígéretesnek tűnik, de még sok munka van vele. Ha nem vagy biztos benne, hogy játszani akarsz a játékkal a jelenlegi állapotában, akkor várj, amíg a játék tovább fejlődik.

A kurátorok és a kritikusok véleménye a Nightingale játékról általában pozitív, de nem teljesen lelkes. Sokan dicsérik a látványvilágáért, a hangulatáért, a kreativitásáért és az egyediségéért. A játékot elismerik a építési, kézműves, felfedezési és harci mechanikáiért, amelyek sok lehetőséget és kihívást nyújtanak a túléléshez és a fejlődéshez. A játékot értékelik a kooperatív módjáért, amelyben akár hatan is játszhatnak együtt, és megoszthatják az erőforrásaikat, a menedéküket és a küldetéseiket.

Nekünk összességében tetszett a Nightingale, mivel early access létére egy jó játék azoknak, akik szeretik a nyílt világú, túlélő, kézműves játékokat, amelyek sok lehetőséget és kihívást nyújtanak a játékosoknak. Egy varázslatos és veszélyekkel teli világba utazhatunk, ahol a mágia és a technológia keveredik, és mind ezek mellett építhetünk, gyűjthetünk, harcolhatunk és felfedezhetünk. 

Várjuk a végső és teljes kiadást!

Újabb Régebbi