Blade Prince Academy - Teszt

 

A kis létszámú csapatok által megálmodott indie címeket mindig izgatott várakozás előzi meg, hiszen mint azt már több cikkünk alatt is kifejtettük, a pocsék és igénytelen tripla A címek között igazi felfrissülés látni olyan munkákat, amik ugyan nem kaptak dollármilliókat a produkcióra, de a beléjük invesztált szeretet, törődés és kreativitás minden hiányosságot és budgetet kompenzál. Ha az említett indie cím ráadásul kézzel rajzolt grafikákat is tartalmaz, az különösen felkelti az érdeklődését a hasonló gondolatmeneten utazó játékosokat. Nem véletlen, hogy a Kickstarter kampány alatt előtérbe kerülhetett a Blade Prince Academy, ami combat rpg-ként mutatkozott be, vegyítve a rajzfilmes 3d és 2d grafikát. A megjelenéssel végre kézhez vehette az is, aki a játék fejlesztését előzetesben nem támogatta, de kíváncsi, hogy a francia székhelyű Angel's Corp mit is kotyvasztott a konyháján.

Vissza az iskolába

A történet szerint egy amolyan steam-cyber-punk-fantasy világban járunk, ahol is egy akadémia változatos diákjai szállnak harcba, mivel az iskolát megtámadta egy csapat bandita. A rosszarcú betolakodókat a varázslatos küzdelmekre kiképzett fiatalok gyorsan eltakarítják az útból, és a tanárok megelégedésére a rend újra helyreáll. Az első pár bemutatott karakter azonban valami sokkal mélyebb fenyegetést sejt a bandita támadás mögött, ezért lemerészkednek az akadémiát körbe ölelő veszedelmes város körzeteibe, hogy levadásszák a különböző ellenséges frakciók vezetőit, felgöngyölve az akadémia elleni összeesküvés titkait. 

A sztori még akár egy anime alapjainak is megfelelne, játékhoz pedig egészen játékos, főleg hogy a kezdetektől fogva több különböző karaktert megismerünk, egy részüket hamar irányításunk alá is vonhatjuk. Mire elérünk az első fejezet végére, már több hős közül válogathatunk, mindegyik más képesség készlettel rendelkezik, más feladatot tölt be a csapatunkon belül, de variálhatjuk is őket a későbbi karakterfejlesztések által. A terepen 3d modellekként cselekszenek, a sztoriban kézzel rajzolt formájukban ismerhetjük meg őket a visual novel sémára épített beszélgetések során. 

Egy hiba van csupán, hogy egyik karakter sem rendelkezik személyiséggel, vagy motivációval. A sztori erőltetett és kapkodós, nincs egy talpalatnyi hely ahol meg tudna állni önállóan, a karakterek generikus jellegtelensége pedig végérvényesen érdekteleníti a sztorit... na de miújság a játékmenettel?

A Blade Prince Academy egy combat rpg, ami ötvözi a valós idejű harcot a taktikai csapatmenedzsmenttel. A terepen mászkálva az elénk kerülő ellenfeleket automatikus támadásokkal szeletelhetjük fel, kiegészítve hasznunkat különleges képességeink aktiválásával. Mivel ezek a képességek gyakran területre, vagy prioritásba helyezett ellenfelek ellen működnek, ezért alaposan meg kell fontolnunk, hogy melyik karakter mikor és hol süti el a képességeit. Ebben segít a taktikai időmegállítás, ahol sorban kiadjuk a parancsokat, majd a pörgős harcba visszakattintva a karakterek sorban kivitelezik a feladataikat. A képességek összehangolása garantálja a sikert, de ennél még komplexebb is lehet a harc.

Hármas alá

Ugyanis a képességek, legalábbis az erősebb fajták bizonyos kritiériumok teljesítése után aktiválódhatnak, mint például ha egy ellenfél le lett bénítva, vagy meg lett mérgezve. Az ilyen kapcsolatok kiismerése és kiaknázása adja a komplexitását a harcrendszernek, egészen kellemes taktikai mélységet adva a különböző karakterek képességeinek. A fejlődés szint lépésekkel, de főleg kártyákkal történik, mely utóbbiakat a pályák teljesítése közben zsebelhetjük be. Ezek a kártyák randomizált pro és kontra értékeket adnak a karaktereknek, és az egyes kerületek biomjainak megfelelő tematikájú erőkkel rendelkeznek. 

A gond csak az, hogy a totál randomitás miatt sok idő lehet, mire egy-egy karakternek megszerezhetjük azt a specifikus fejlesztést, ami neki kell. Ez még nem is lenne gond, mert a pályák ismétlése pár perc alatt teljesíthető, de a karaktereknél csak bizonyos mennyiségű kártya lehet, és ha nincs szabad slotjuk, akkor a randomban kieső és számunkra tökéletes kártyát el kell dobjuk. Ez borzalmasan frusztráló és demotiváló. Ráadásul vannak olyan karakterek, amik a számukra hasznos kártyákkal nem is találkozhatnak, csak bizonyos, később elérhető kerületekben, ergo jó ideig nem tudjuk fejleszteni őket megfelelően. Ez az ütemtelen előrehaladás némileg kompenzálódik azáltal, hogy a pályák gyorsan teljesíthetőek, viszont így nem csak a sztori, de az előrehaladás is kapkodásba fullad.

Grafikailag a Blade Prince Academy vállalható minőséget hoz, kisebb hibákkal. A harcokban például vannak animációk, amik akadva és elcsúszva játszódnak le, bár az effektek káoszában sokszor ezt észre sem vesszük. A dizájn is jó lehetne, főleg a karakterek tekintetében, ha lenne bármilyen világépítés, vagy személyisége a felsorakoztatott szereplőknek. De így csak random generált, inkonzisztens módon bedobált figurákat nézegetünk, akiknek nincs se motivációja, se létjogosultsága a történetben. Kár érte, mert ez a játék pont azzal tündökölhetett volna, hogy ad egy ütemesen pörgős játékmenetet, kidolgozott karaktereket és érdekes sztorit. Ám ez sajnos nem sikerült. 


Ajánló

A Blade Prince Academy első ránézésre hívogató, papíron a játékmenet és a grafika egy korrekt indie játék ígéretét sugallja. A gyakorlatban azonban, habár vannak jó elemei és pillanatai, a játék beleveszik a középszerűségbe, a történet érdektelen, a karakterek jellemtelen place-holder figurák, a rogue-lite játékmenet pedig ugyan hordoz némi taktikai értéket, de mégsem éri el azt a fajta mélységet, ami miatt érdekes lehetne. Hiába tartjuk figyelmünkben, hogy egy kis csapat munkáját láttuk, mert a Blade Prince Academyből pontosan az hiányzik, amit egy ilyen kis játéktól várnánk, és ami kiemelhetné a feledésből: a kreativitás. 

6
A Blade Prince Academy első ránézésre szimpatikus, de tartalmilag és játékmenetileg nem tud annyi kreativitást és kidolgozott egyediséget felmutatni, hogy érdekes legyen. Nincs, vagy csak nagyon kevés az, ami kikompenzálja a hiányosságait, így ne legyenek túl nagy elvárásaink, ha adnánk neki egy esélyt.


Összes oldalmegjelenítés