Fate/Samurai Remnant - Teszt

A Fate franchise immár közel 20 éve fut nagy sikerrel. Ezalatt a széria egy erős rajongói bázisra tett szert. Miután a Fate/Grand Order című mobil gacha nagy sikert aratott, a franchise népszerűsége hatalmas növekedést ért el a nagyszerű szereplőgárdának, a mítoszok és legendák hőseinek szemet gyönyörködtető művészi megjelenítésének köszönhetően. Most viszont a Koei Tecmo elhatározta, hogy létrehoznak egy új bejegyzést a sorozatban, amely a lenyűgöző anime látványvilágot izgalmas és dinamikus akciójátékkal ötvözi, miközben a japán történelem ismert korszakába kalauzol minket. Friss művészeti stílusával a Fate/Samurai Remnant megállja a helyét szilárd akció-RPG stílusával, nagyszerű szereplőgárdával és fantasztikus történetével.

A Fate/Samurai Remnant ahelyett, hogy egy újabb rajongói crossover játékként szolgálna, amelyben több tucat – ha nem több száz – hős vesz részt, a Fate/Samurai Remnant elmeséli a Szent Grál-háború történetét, amely Japánban játszódik a viszonylag békés Edo-korszakban. A játék egy Mester szemszögéből meséli el a mesét – aki olyan hősi szellemeket irányít, mint például Saber, Rider és Caster. Az egész hét úrnak és szolgának az a sorsa, akik halálig harcolnak, mindezt azért, hogy kívánságukat teljesítse a Szent Grál. Kicsit hegylakós a sztori: csak egy maradhat! Ennek a Szent Grál-háborúnak azonban van egy kis csavarja: ahelyett, hogy hét mestert rendelnénk ki és hozzájuk hét szolgát, valami elromlik. Megjelentek a rogue.ok, azaz a mester nélküli szolgák, akik tetszés szerint cselekszenek, mégis helyhez kötve találják magukat, és erősen lecsökkent hatalommal bírnak. A játék során a főszereplők, Miyamoto Iori és szolgája Saber, miközben a Szent Grál háborúban harcolnak más mesterek ellen, a rogue-ok ámokfutását is kezelésbe veszik.

A Fate/Samurai Remnant története Miyamoto Iorit, a legendás Miyamoto Musashi fogadott fiát követi. Miközben Iori megpróbál nyugodt életet élni, és szerény munkákkal boldogul, békés napjai összetörnek, amint kiderül, hogy mestere a Waxing Moon rituálénak – Edo Japán Szent Grál-háborújának. Mivel Iori élete hirtelen veszélybe kerül, a titokzatos Saber megjelenik előtte, és védelmezőjeként szolgálatába áll. Míg a történet Iori és Sabre, mint mester és szolga kapcsolatára fókuszál, egy igaz barátság kezd kibontakozni, míg végül partnerként tekintenek egymásra. Saber titokzatos múltját és végső kilétét gyönyörű, kézzel rajzolt műalkotások mutatják be, amelyek a történelem egyik leglegendásabb alakjának tragikus mítoszáts mesélik el.

A Fate/Samurai Remnant egy ízig-vérig akció-RPG.  A klasszikus közelharci megoldások mellett számos színes dolog helyet kapott, hogy élvezetesebbé tegyék a játékot. A mágikus rendszer lehetővé teszi támadó és védekező varázslatok használatát, a Link Strike rendszer pedig biztosítja Iori számára, hogy szóló parancsokat adjon ki Saber-nek, vagy kombinálja a támadásaikat pusztító közös mozdulatokkal. Ezenkívül, ha a Saber Link Gauge-ja megtelik, a játékos átválthat rá és teljes irányítást szerezhetn a pusztító és villámgyors mozdulatai felett, amely gyorsan megtisztítja a csatateret. Végül ott a harcállásváltás lehetősége, am drasztikusan megváltoztathatja a játékmenetet. Mindegyik állás másra összpontosít: gyors csapások mely nagyobb csoportok ellen hatékony, lassabb, de erősebb koncentrált vívás technika, vagy éppen védekező és távolsági támadásokra fókuszáló stílus. Az állások kombóinak befejezése után az Afterglow állapotban a lehetőség van, hogy átvigyük korábbi pozíciónk elemeit és jellemzőit a választott új állásba, például szuperpáncélt, energiahullámokat, visszaütést és egyebeket.

Akció-RPG-ként a Fate/Samurai Remnant mindent rápakolt a boss harcokra. Minden ilyen csata egyedülálló élmény. A kedvenc részem az, mikor a boss, akivel nem rég harcoltam, elérhetővé válik a játékosnak. A történet bizonyos pontjain a játékos átveszi az irányítást egy szolga felett, akivel pár pillanattal korábban életre-halálra harcolhattak. Jól szórakoztam, mikor volt egy boss, akinek képességei ellen szívtam, most ezt én engedhetem szabadjára ellenségeimnek.

A mutatós és szórakoztató harcnak, a nagyszerű történetnek és a megnyerő karaktereknek, valamint az érdekfeszítő mechanikának és rendszernek köszönhetően szerintem könnyű szeretni a Fate/Samurai Remnant-ot. Van azonban néhány apró probléma, amelyek visszafogják az élményt. A történet egyes pontjain a dolgok lelassulnak, és néha az egész cselekmény vánszorog. A másik probléma, amellyel találkoztam, a szolgákkal és nagyobb ellenségekkel vívott csatákat jelentette. Minden nagy ellenségnek van egy pajzsa, egy Shell, ahogy a játék hívja. Ezek elhárítják a normál támadást és csak bizonyos típusú varázslattal vagy szolgának a képességével lehet átütni. Ez talán a kelleténél jobban belassítja az amúgy izgalmas és pörgős harcokat.

Az apróbb problémáktól eltekintve nagyon élveztem a Fate/Samurai Remnant mellett eltöltött időt. A történetmesélés remek, és azon kaptam magam, hogy érzelmileg belemerültem Iori és Saber meséjébe. Ennek ellenére rokonszenves voltam a többi Mesterrel és Szolgával is, amint megismertem történetüket, vágyaikat és sorsukat. Mint akit érdekel a japán és a kínai történelem, izgalmas volt bepillantást nyerni a legenda keleti hősei közé.

Review score
 8.5A Fate/Samurai Remnant egy kellemes akció-RPG játék, színes elemekkel és remek harcrendszerrel. A történet magávalragadó, a Fate széria sajátosságival bír. Belepillanthatunk az Edo kór japánjába, legendáival és mítoszaival együttvéve.
Újabb Régebbi