Void Crew - Előzetes

Együtt minden sokkal jobb. Ez nem csak valami kiscica poszteres közhely, hanem a játékvilágra általánosságban elmondható univerzális igazság. A single-player játékok fantasztikusak, hiszen a saját ütemünkben, személyre szóló élményt tapasztalhatunk meg, viszont minden hasonló kaland egyben egy magányos utazás is. A játékok világában viszont nem járja, hogy magányosak maradjunk. Így hát egy-egy nekünk szóló kaland után önkéntelenül is multiplayer játékok után kutatunk, és ha van egy összeszokott baráti társaságunk, akkor ezek a többszemélyes mókák általában valamilyen co-op játék képében biztosítják a szórakozásunkat. Hiszen jobb együtt, mint egymás ellen. Mivel az ilyen baráti csoportok érdeklődése ide-oda kalandozik, ezért a co-op játékok nagy része is főleg casual parti játékok képében valósulnak meg, leszámítva azt a pár nagyobb ívű, és hosszabb időbefektetést igénylő címet, amihez elkötelezett és összetartó csapatokra van szükség. 

Ám valamiért ezekből a játékokból kevés az, ami igazán jó és kifogástalan minőségű, ellenben van egy tonna olyan early access cím, amik remek szórakozást ígérnek, épp csak isten se tudja, hogy elkészülnek-e valaha. Szerencsére a barátokkal karöltve ezeket kipróbálni igazi móka és kacagás, még akkor is, ha esetleg a játék végül nem jön be. Ám ha kiderül, hogy a választott program hosszú távon szórakoztató, akkor az emlékezetes közös játékokat biztosít, összekovácsolva a barátokat. Éhezzük az ilyen játékokat. A mostani kiszemeltünk pontosan ezt az igényt igyekszik kielégíteni, és meglepetésünkre egész jó munkát végez ezen a téren. Ez a Void Crew.

Fedélzetre!

Konkrét narratíva még nincs a játékhoz, ellenben a bemutatott világ egyszerre szemet gyönyörködtető, humoros, színes, és némileg abszurd, némely elemében egészen sötét. A világűr veszélyes, a problémák megoldására és a fenyegetések kiiktatására pedig biomasszából és lebontott szerves váladékokból készült, szó szerint kinyomtatott szintetikus legénységeket küldenek. Ezek a bátor, és feláldozható melósok lennénk mi, egy baráti társaság, akik szoros együttműködéssel vállalják egy hajó elnavigálását, és a kiosztott feladatok elvégzését. Nincsenek kasztok, nincsenek behatároló felszerelések, vagy eszközök. A hajó van, és a hajó pontosan olyan fontos karakter, mint akármelyikünk a legénységből. 

A játékot kezdő tutorial nagyon szépen átvisz bennünket a játék alapjain, habár az első lépésekben megmutatott egyes játékelemek még összezavarhatják a kezdő játékosokat. Jó hír azonban, hogy míg a tutorial épp csak tapogatja a felszínt, addig az éles játékmenet alatt egyértelművé válik majd minden a Void Crew adta lehetőségekkel kapcsolatban. 

A legfontosabb dolga egy játékba becsatlakozó újoncnak, hogy megismerje a hajót. A bárkánk nem túl nagy, de létfontosságú szegmensei vannak, melyek mindegyikét egy-egy játékosnak kell menedzselnie. Ilyen a gépház, a lövegek, a létfenntartó egység, és persze a híd. Összesen négy játékos képezheti a hajó legénységét, és ez pont elegendő ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő tennivaló a hajó körül. Köztes időben a begyűjtött alapanyagokból lehet fabrikálni újabb berendezéseket a hajóba, vagy fejleszteni a meglévőket, ehhez is egy külön ember kell a nyomtató előtt. Négy fő számára ez egy fantasztikus lehetőség arra, hogy alapos tervezéssel mindenkinek ki legyen jelölve a saját, kényelmes helye a láncban, így mikor elindul a küldetés, mindenki tudja a dolgát.

Mert a küldetések bizony nem mindig egyszerűek. A lobbyban található csillagtérképen három különböző csillag körüli küldetés sorozatból választhatunk, de ezek feloldása szinthez kötött. Az első sorozatban változatos feladatokat találunk, úgy mint szabotázs akció, adat kimentés, megsemmisítés, és így tovább. Egy küldetés több különböző feladatot is tartogathat, változatossá és izgalmassá téve minden játékunkat. Ha kiválasztottuk a nekünk szimpatikus küldetést, kereshetünk random embereket a neten, vagy a már összekovácsolt baráti társaságunkkal ugorhatunk fejest az indulásba.

Mindenben együtt

A küldetést mindig egy void ugrással kezdjük, ekkor lehet megbeszélni a feladatokat, pozíciókat, számot lehet vetni a jelenlegi lehetőségeinkkel, és próbát lehet tenni a random játékosoknak, hogy tudnak-e együtt dolgozni. Már a void hajtómű felpörgetéséhez két embernek kell egyszerre lenyomni két gombot, ha ez sikerül, akkor kis szerencsével van annyi kémia közöttünk, hogy menni fog a játék. Egyébként a játékba épített voice chat segít abban, hogy egy vezetésre alkalmas játékos megfelelően koordinálja a csapatot, amire szükség is lesz, mikor a küldetés helyszínére ugorva elkezd forrósodni a helyzet. Ugyanis a hideg űr vákumát temérdek ellenséges hajó szeli, akik sokszor nem is figyelnek fel ránk, amíg nem kezdünk el valamit kotnyeleskedni. 

Mikor a csata kezdetét veszi, a pilóta őrült piruettekbe kezd, a lövészek egérgombot szaggatva osztják az olmot, a műszerész igyekszik csitítani a hajó túlmelegedő rendszereit, a negyedik játékos pedig befoltozza a hajón esett sérüléseket. Hihetetlenül pörgős és izgalmas összjáték kerekedik ki, ám minél tovább húzzuk az időt, annál több ellenfél özönlik elő a voidból, és gyorsan a Defeat feliratnál találhatjuk magunkat. 

Siker esetén viszont tapasztalati ponttal és kincsekkel leszünk gazdagabbak. A tapasztalati ponttal szinteket lépünk, feloldva új lehetőségeket és küldetéseket. A kincsek elsősorban kozmetikai jellegű felszerelések, úgy mint színek, páncélok, sisakok, valamint a sisakunkon fénylő szimbólumok variánsai, amik lehetnek menőek de lehetnek nagyon viccesek is. Karakterünket színessé és egyedivé téve fűszerezhetjük az élményt, valamint villoghatunk a legénység előtt a menő cuccainkkal. 

A Void Crew most lépett be az early accessbe, de már most fantasztikus készültségi állapotban van. Nem ehhez szoktunk hozzá, egy ilyen friss cím még tele van hiányosságokkal, fontos és számottevő játékelemek hiányoznak, de legalábbis szükség van a komoly polírozásra. A Void Crew viszont köszöni szépen, ő már jócskán előrejár a tartalmakat és technikai készenlétet tekintve, aminek köszönhetően a játék jól összerakottnak, átgondoltnak, izgalmasan komplexnek hat, ráadásul alig találkoztunk játékot eltörő bugokkal. Performance jellegű hibákba belefutottunk párszor, mint a hirtelen elszálló FPS, szaggatás, valamint hosszú betöltési idő, de szerencsére ezek nem váltak idegesítővé. A játék tartalmi részét tekintve is elégedettek vagyunk, persze mindig lehet bővíteni a repertoárt. 

Külön szót érdemel a látvány, a Hutlihut Games első játéka szemtelen mód túlszárnyalja az indie játékok esetében várt grafikai szintet, és baromi látványos űrmókát varázsol a képernyőnkre. Olyan kis apróságokkal is meglepetést okoz, mikor a leszakadt szervíz panel megjavítását követően nem csak visszaugrik a model az eredeti állapotába, hanem szépen visszacsúsznak az alkatrészek a helyükre. Apróság, de pozitív benyomást keltő figyelmesség. A zenére nehéz véleményt formálni, mert bár jó és hangulatos, a hangulata viszont nem mindig alkalmazkodik a történésekhez, és ezért inkább beleveszik a háttérbe. Minden más hang, zörej, és a minket irányító női szinkron is rendben van, panaszra okunk nem lehet. 

Ajánló

A Void Crew egy remek játéknak ígérkezik, 4 fős co-op lehetőségek között abszolút top 10-ben érdemel helyet már most. Ami nagy szó, ugyanis épp csak kijött early accessbe, de a játékba ölt munka meghozta gyümölcsét, és nem egy félkész programot kapunk a pénzünkért. Számos küldetés, változatos és izgalmas helyzetek, kellemesen komplex játékmenet, és a 4 fős összjátékot maximálisan kihasználó koncepció tökéletes játékká teszi a Void Crewt ahhoz, hogy a barátainkkal izgatottan ugorjunk a hajónk székeibe. Egyedül játszva randomokhoz tudunk becsatlakozni, itt majd kiderül, hogy a közösség mennyire lesz konstruktív és barátságos, de mivel a játék szíve-lelkét a co-operáció adja, ezért van egy olyan érzésünk, hogy pozitív élményekre számíthatunk. Ajánljuk mindenkinek kipróbálásra, ha barátokkal kerestek közös élményt, ne is menjetek tovább. Meglátjuk még merre tud fejlődni a játék, de már most esélyes, hogy az év legjobb co-op játéka lehet a Void Crew. 

Újabb Régebbi