Szubjektív Top 10: A legjobb Star Wars játékok

 

A Star Wars filmek ezer és ezer pro kontra beszélgetésnek adtak és adnak helyet, örökké tudnánk mi is beszélni a filmsorozat érdemeiről, illetve hibáiról. Kivesézhetnénk a régi trilógiát, szapulhatnánk az újat, vagy vitatkozhatnánk az előzmény trilógia okán, hogy vajon a ZS kategóriához, vagy a fantasztikus jelzőhöz dől-e a mérleg. Ahány rajongó, annyi vélemény, annyi meglátás, annyi érv. De azt minden rajongó elismeri, hogy maga a Csillagok Háborúja univerzum egy roppant hatalmas forrása a képzelet minden aszpektusából táplálkozó fantasztikus történeteknek, legyen szó űrhajók epikus csatájáról, misztikumról, a jó és gonosz harcáról, politikáról, vallásról, háborúról. Egy galaxisra való legenda lappang a felfedezett, illetve még felfedezetlen szegleteiben a sagának, a megélt részeit pedig újra és újra érdemes elővenni, megelevenítve a gyermekkori rajongást, mely ugyanolyan erős és őszinte, mint most, felnőttkorunkra. 

Az egyik ilyen abszolút alkalmas mód a játékokon keresztül való átélése a filmeknek, vagy az univerzum addig sosem látott részleteinek felfedezésére is lehetőségünk adódhat ezekben a szórakoztató alkotásokban. Azt nem mondhatnánk, hogy elárasztottak minket az idők során Star Wars játékokkal (főleg nem az elmúlt pár évben), de azért kellemesen terjedelmes a lista, és számos remek játék is akad rajtuk. Sőt, pár alkotás legendásan jóra sikeredett. Mi több, klasszikusokká váltak. De vajon melyik a jó, melyik a kevésbé jó, vagy egyenesen rossz? A jók közül melyik a legjobb? Mi a sorrend, kik állnak a dobogón. Akárcsak a filmek esetében, úgy ebben az esetben is eléggé szubjektív, hogy melyik játékokat hogyan lehetne megfelelően toplistába szedni, de mi pont ennek a szubjektivitásnak a pajzsa mögé bújva állítottuk össze a saját toplistánkat. Lehetne még rágódni rajta, lehetne rendezgetni, hozzáadni, elvenni, de hosszas átgondolás után az alábbi Legjobb Star Wars játékok lista lehet a legközelebbi, amit a mi abszolút szubjektív megfontolásunk végül rendszerbe szedettt. 

10. Battlefront 2 (2017 + 2005)

A 2005-ös Battlefront 2 nem öregedett túl jól, de tény és való, a maga idejében a legtartalmasabb Star Wars akciójátéknak számított, mely körbejárta a saga legfontosabb összecsapásait, mindkét oldalt megnyitva a megtapasztalásnak. A 2017-es Battlefront 2 hasonló módon a legendás ütközetek sűrűjébe hajított bennünket, és döbbenetesen látványos káoszba fürösztve tálalta az epik métert átszaggató űrháborút. Csak azért nem foglalhat helyett magasabban a listán, mert a játék köré kitalált marketing gyalázatosan pofátlan és amatőren kivitelezett dolog lett, ami bukásra lett ítélve. Kár érte, mert maga a Battlefront 2 a Star Wars címből a WARS vastagon aláhúzott képviselője.

9. Empire at War

Bár az űropera a bátor hősök legendájáról szól, a hatalmas háború, ami a galaxis csillagrendszerein át dúl, gyakorlatilag kimeríthetetlen ingerforrás, és a Battlefrontban bár testközelből élhetjük át ennek a háborúnak az izgalmait, a nagy egészet irányítani kívánóknak az Empire at War a tökéletes választás. Roppant űrcsaták, látványos földi összecsapások, mikro és makro menedzsmentje egy gyarapodó birodalomnak, mindehhez pedig egy egészen jól összerakott sztori is párosult.  

8. Star Wars Squadrons

Ide nagyon sokat gondolkoztam, hogy talán a Tie-Fighterst, vagy a Rogue Squadront kellene inkább beemelnem, de végül a Squadrons mellett döntöttem. A világűrt meghódító mesterpilóták ádáz csatáit több játék is feldolgozta már, többnyire nagyobb sikerekkel. A Squadrons nem jobb vagy több mint az elődei, de a listán elfoglalt helyét a hangulatának köszönheti, mely egyszerre ismerős és kipróbált, mégis valahogy új. Merész, de óvatos, elképesztően látványos, kihívásokkal teli, VR szemüveggel pedig az űrcsaták szerelmeseinek az abszolút élvezet netovábbja. 

7. Jedi Knight 2: Jedi Outcast

Kyle Katarn bár már nem része a kánon univerzumnak, de valaha a kiterjesztett legenda szeretett alakja volt, története pedig legalább annyira izgalmas és érzelmekkel telített, mint Luke legendája. Az első Jedi Knight még nem érett meg a széleskörű sikerre, az élőszereplős átvezetők gagyisága pedig sokaknál kiverte a biztosítékot, ám a második rész minden várakozást felülmúlóan a Star Wars világának egy mély és élvezetes történetévé vált. Játékmenet szintjén izgalmasan fejlődő kaland volt, ahogy az akció lövöldéből erőhasználó kardforgatókká leszünk. A mai napig ajánlott darab, kora ellenére egy élvezetes darab. 

6. Jedi: Fallen Order / Force Unleashed

Ha már Jedik, akkor a Dark Souls játékmenetére hajazó kaland mindenképp megéri a pénzünket. A magasabb nehézségi fokozatokon nevelkedett közönségnek készült soulslike móka minden perce ízig-vérig Star Wars, egy kedvelhető főhőssel, érdekes harcrendszerrel, emlékezetes boss csatákkal, de egy félkész lezárással. Éppen ezért a lista ezen pontján kettő játék áll, mert amiben a Fallen Order kevésnek bizonyult, azt a Force Unleashed tudja nyújtani, de hiánytalanul. Vader tanítványának története izgalmas, az erő ilyesfajta használata példanélküli és veszettül menő jeleneteket teremt. A két játék összegyúrásával létrejöhetne az abszolút tökéletes Star Wars hack n slash, és reméljük egyszer meg is kaparintjuk ezt a játékot.

5. Republic Commando 

A klónok a filmekben nem játszottak nagyobb szerepet a töltelék harcosoknál, a Clone Wars, Rebels, és Bad Batch gyereksorozatok viszont egészen jól körbejárták ezeket a furcsán szimpatikus futószalag-hősöket. A Republic Commando egy különleges, ha nem az egyik legkülönlegesebb darab a listán, mert hangulatában, játékmenetében és témájában is egyedülálló, miközben nem felejt el Star Wars maradni. Nem véletlen, hogy a rajongók zokogva könyörögnek a folytatásért, mert a klón kommandó fénykard és erő mentes bevetései a saga azon részeit mutatják be, melyek a háború igazi mocskát, a klónok feltétel nélküli kötelességtudatát, és heroikus hatékonyságát sorakoztatják fel. A legendás mandalór kórus pedig mai napig libabőrt okoz, ha meghallom. Követeljük a folytatást, de izibe!!

4. Knights of the Old Republic

Úgy kellett a Star Warsnak egy rpg, mint egy falat kenyér, az univerzum addig feltérképezetlen múltjába betekintést engedő kaland pedig olyan új élményt teremtett, ami mindenkinek a szívébe zárta a Régi Köztársaság korszakát. A karakterünk köré épített zseniálisan fordulatos történet, a szerethető mellékkarakterek, a szerepjáték és taktikai elemek ötvözése mind mind a rajongók teljeskörű kielégítésére lettek megálmodva, a teljesen egyedi és mégis ismerős hangulat pedig azóta is iskolapéldája annak, hogy hogyan kell újraértelmezni valamit, amit ennyien szeretnek. Klasszikus játék a Kotor, és végtelenül hálásak vagyunk annak, hogy nem voltak restek folytatni a sorozatot. 

3. Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords 

A Kotor 2 hasonlóan szeretetteljes és merész vállalkozás, mint anno a maga idejében az első rész volt, de a szerepjáték elemeket sokkal jobban elmélyítette, a mellékkarakterek szerepét az általunk felépített karakter életében sokkal mélyrehatóbbra és relevánsra készítették. Válaszaink és döntéseink nem csak a mi, de a minket kísérő hősök életét is alapjaiban befolyásolták, a karakterek komplexitása regényekbe illő mélységig kibontható volt, és mindehhez bemutatkozott a Star Wars univerzum egyik legfélelmetesebb Sith főellensége, Darth Nihilus. Ez a tátongó gennyes seb az Erő szövetén a rajongók rémálmaiból lépett elő, és az ellene felvonultatott hősök története együtt és egyénileg is a legjobbak közé emelte a játékot.  

2. Star Wars: Old Republic Online

Nehéz volt elhelyezni ezt a játékot a listán, mert lévén egy MMORPG-ről van szó, a megtapasztalt élmény a multiplayer adottságai miatt szubjektívnak kellene lennie. Az Old Republic azonban sokkal inkább egy multiplayer elemekkel kiegészített Knights of the Old Republic 3, legalább annyira mély és szövevényes történettel, nagyon érdekes és szerethető vagy gyűlölhető karakterekkel, bámulatos világokkal, valamint űrcsatákkal megfűszerezve. Temérdek tartalom, tennivaló, mesterien megírt, és teljes egészében leszinkronizált párbeszédekkel és történetekkel. A világ kidolgozottsága, a játékmenet izgalma és a Star Wars hangulat folyamatos lüktetése minden rajongónak tud valamit ajánlani, amellyel beleveszhet ebbe a roppant és bámulatos univerzumba. Az EA Games piaci stratégiája a játékot illetően persze klasszikus módon ótvar és szemtelen, de még ennek ellenére is az Old Republic véleményem szerint az egyik legtöbb ideig lebilincselő tartalmat és élményt kínáló Star Wars játék. 

1. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

Igen, tudom, ez így első olvasatra furcsa lehet. De én mégis ide raktam, és meg is magyarázom, hogy miért. A Lego Star Wars: The Skywalker Saga nem viccel, mikor azt állítja, hogy a teljes legendát mutatja be nekünk elejétől a végéig. Mindezt teszi úgy, hogy a jól ismert történet és karakterek mellett egy soha nem látott módon megelevenített univerzumot is felfedezésre kínál, ami persze vicces, bájos és néha bárgyú, de minden kockájában 1000%-ig Star Wars. Ami menő a Star Warsban, az itt átélhető és kijátszható. Ami hülyeség a Star Warsban, arra itt ráraknak egy lapáttal a zseniálisan kitalált képi gegek és poénok segítségével, megcsiklandozva a mindenki által ismert marhaságokat, színfalak mögül ismert triviákat és részleteket elevenítenek fel. Az egész játék a Star Wars ünnepléséről szól, elismerve érdemeit, kinevetve a hibáit, kreatívan megközelítve a jól ismert jeleneteket, érdekes és tartalmas játékmenetbe csavarva az egészet. A kis kockák játékát -hibásan - a gyerekekkel azonosítjuk, pedig ez a játék sokkal jobban szól a sorozatot a kezdetektől követő öregmotoros rajongóknak, semmint az újaknak. Ezért szerepelhet a szubjektív lista első helyén.

Végszó

A Star Wars univerzum egy olyan hely, ami szinte kimeríthetetlen forrása a fantasztikus történeteknek, hősi eposzoknak. Olvasni ennek az univerzumnak hőseiről, vagy a filmek hangulatába merülni remek, de megélni és átélni az igazi. Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mint rajongók, hogy a játék felhozatalban kifejezetten sok jó címet tudhatunk a magunkénak. Szemezgetve a fenti listából eleve csak jó élményekkel gazdagodhatunk, de a szubjektív top 10-en kívül eső alkotások közt is akadnak remek játékok, mint a Rogue Squadron, Shadow of the Empire, Tie-Fighter, Rebel Assault, és még páran. Ezek mindegyike régi játékok, sajnos az utóbbi időben kevés Star Wars mókát láthattunk, de már látszik a fény az alagút végén. Jönnek új játékok, a kaland soha nem érhet véget. És bármilyen idősek is legyünk, a Star Wars az egy olyan univerzum, amihez mindig és mindenkor érdemes visszatérni.

Összes oldalmegjelenítés