Elyon Online - Béta Teszt

Volt idő, amikor a koreai mmorpg-k úgy nőttek, mint a gombák, megállíthatatlan volt az újabb és újabb programok felbukkanása, de amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan tűntek el a süllyesztőben. A legtöbb a megjelenést se érte meg, mert már a bétákban úgy szétszedték a játékosok a játékokat, hogy esélytelen volt kiugró sikert elérni velük. A nyugati piacot már meg se célozták ezek a koreai fejlesztők és kiadók, sőt, kifejezetten nem akarták, hogy a nyugat hozzáférjen ezekhez a művekhez. Talán ez miatt, vagy más okból, de végül a koreai mmo piac kicsit visszakozott, és átállt egyedibb koncepciójú projektekre, melyekbe már a nyugatot is bevonták a marketing tervükbe. Komolytalan próbálkozások egész sereglete hasalt el az igénytelenség, és komolytalanság és alapvető hiányosságok útvesztőjében, viszont egy-két ambíciózusabb projekt végül csak megélte a world premiert. 

Ilyen például a Kakao Games kiadó által berobbantott, majd a Pearl Abyssnak átadott Black Desert. A kezdetben futószalagon kiköpködött akció-rpg hamar felismerte, hogy a nem-ázsiai közösség kevésbé éli az agyatlan farmolást, és sokkal inkább érdeklődik a világ felépítése, a játékmenet sokrétűsége, és a minél nagyobb kihívások kínálata iránt. Ennek megfelelően a Black Desert (bár nem drasztikusan) megpróbált változni, elnyerve a tetszését így a zsáner szerelmeseinek és az újoncoknak egyaránt. A mondhatni forradalmi combat adta el a játékot, a szemkápráztató látványvilág tartotta meg a nagyközönséget, az időrabló játékmenet szögezte székbe a veteránokat, és a fejlődő tartalom hozta vissza az alkalmi játékosokat. 

A cég azóta megszerzett pár fejlesztő céget, belefogott több projektbe, és a Black Desert sikerén felocsúdva szeretett volna még kísérletezni az MMORPG-k világának jelenleg eléggé ingatag talaján. A PUBG (azaz Player Unknown’s Battleground) jelenlegi fejlesztését jegyző Krafton (régi Bluehole) kezébe adta a feladatot, hogy egy Black Deserthez hasonló, de mégis valamivel modernebb és nagyobb közönséget megcélzó játékot rittyencsen a piacra. Megkérdőjelezhető döntés ez, miközben a már sikeres játékukat kellene inkább hegeszteni, és megidézi azt a régi időszakot, mikor minden héten új koreai MMORPG-t kellett bejelenteni. Mindenesetre a kiadó reputációjához hozzá tartozik, hogy kíváncsian vártuk az Elyon Online-ra keresztelt program bétáját, alább pedig a tapasztalatainkat olvashatjátok.

Irány a paradicsom

A sztori szerint Elyon egy gyönyörű és természeti kincsekben gazdag világ, amely csak arra vár, hogy valaki letelepedjen zöldellő mezőin és gyémántosan csillogó tengerének partjain. Az út Elyonba azonban a világok közti mágikus téren át lehetséges, és egy szomszédos világ népe pontosan erre az útra készül. Megépül az Inventus nevű hajó, mely nem csak az új telepeseket szállítja, de az emberek mágiáját, az Arkánát adó Sephiroth fának is menedéket ad. A hajó elindul hosszú útjára, ám az út során egy titokzatos, mechanizált faj támadja meg a gyanútlan embereket, akik Dark Apostle-nek hívják magukat. A harc gyorsan válik vérontásba, és az Inventus legerősebb harcosai fogságba esnek. 

Szép új világ
Egy ilyen harcos a mi karakterünk is, akit egy megmentő csapat hősiesen kiszabadít. A feladatunk kijutni a hajó gyomrából, eljutni Maria Királynőhöz aki a hajón utazókat vezeti, és valahogy visszaverni a robotikus lények támadását. Maria Királynő végső kétségbeesésében nekünk adja a Sephirothban rejlő Arkánát, végtelenül erőssé téve minket. De a támadást nem tudjuk visszaverni fantaszitkus hatalmunk árán sem, azt viszont el tudjuk intézni, hogy karakterünk és még sok ember megmenekülhessen, és Elyon földjére kerülhessenek. Sajnos az áhított paradicsomi otthon sem jelent biztonságot, ugyanis nem mi voltunk az egyetlen frakció, akik Elyon benépesítésére gondoltak. Egymásnak feszül tehát két frakció, és a Dark Apostle, a cél pedig Elyon uralom alá hajtása.

 A sztori mondhatni klasszikus koreai MMO sémát követ, van két frakció, van egy ismeretlen világ, te pedig szép vagy és erős, hajrá. A frakciót gyakorlatilag a legelső képernyőn már ki kell választani, ami annyiban furcsa kissé, hogy semmi lehetőségünk sincs megismerni először a frakció hangulatát, múltját, vagy felépítését. De mindegy, ezen túl lendülve csatlakozhatunk a nemes Vulpin, vagy a harcias Ontarihoz. Rögtön ezt követi a karakter alkotás, ami szintúgy megfelel a klasszikus koreai játékok elvárásainak. Mély részletekbe menően kedvünkre személyre szabhatjuk karakterünk kinézetét, természetesen úgy, hogy valami földöntúlian szép és tetszetős hős lehessen a miénk. Még az egyik választható faj, az ork is lehet jóképű, sármos, és menő, nem úgy mondjuk mint a szépség helyett szemtelenül cuki Ein. Így vagy úgy, lesz egy nekünk tetsző karakterünk, melynek kasztot is választanunk kell.

Angyal és dámon szárnyas csinibaba, mi kell még?

Hős születik

A kasztok között ilyeneket fogunk találni, hogy Warlord, Elementalist, Mystic, Assassin, Gunner, és Slayer. Egyik kasztról sem mondható el, hogy különleges lenne, vagy hogy olyan játéktechnikai újításokat rejtegetne amit eddig nem láttunk, ám a kasztok sokszínűsége majd később kerül a porondra. Addig is az első benyomás, vagy a kaszttal együtt járó úgymond feladat lesz a katalizátora a döntésünknek. Elvégre egy talpig acélba öltözött lovag a legalkalmasabb a tankolásra, az Assassin a gyanútlan ellenfelek váratlan kivégzésére, a Mystic a lesérült barátok gyógyítására, és így tovább. Nem mintha ezek a kaszt feladatok kőbe lennének vésve, de egy jó kiinduló pont lehet a választás megkönnyítésére, ha tudjuk, hogy kb mire számíthatunk.  

A prológusként szolgáló első harc az Inventus fedélzetén egy kellően kimerítő tutorial, mely során megtanuljuk a mozgás, harc és képesség használat alapjait. Mai világban egy akcióorientált MMOnál már szinte elvárás egy pörgős és reszponzív harcrendszer, főleg egy olyan játék után mint mondjuk a Black Desert. Az Elyon hasonló recept alapján tálalja a küzdelmeket, bár van pár furcsán különböző, de nem előnyös különbség. Például míg a cég másik játékában szabadabbnak és kötetlenebbnek érződött a célzás, ellenfelekre ráfordulás és célon tartás (értsd targeting), addig az Elyonban régimódibbnak hat hogy a támadást csak egy kijelölt ellenfélre ragadással lehet kivitelezni. Tömegek esetében is egy ellenfelet célzunk meg, épp csak a körülötte állók szenvedik el a szélesebb körben lecsapó képességeink hatásait. Valahogy kevésbé kényelmes és dinamikus ez a fajta hadviselés, de ez lehet hogy személyes benyomás. 

Viszont a közönséges kaszabolás nem elég egy komplex harcrendszer tálalásához, és ahogy említettem a kasztok sem mennek túlságosan messze, hogy egyediséget vigyenek az Elyon kínálatába. Ellenben a képességek szintezése és összeválogatása már egy nagyon érdekes, izgalmas eleme a játéknak, ami meglepően széleskörű testreszabhatóságot biztosít. A lényege a rendszernek, hogy az alap képességeink nem csak a saját hatásaival hatékonyak, hanem az egymással való szoros reakcióik teszik igazán erőssé a karakterünket. Hogy ebben kedvünkre kísérletezhessünk, gondosan össze kell válogatnunk a megfelelő képesség értékeinket, rúna értékeinket, és az úgy nevezett Mana Awakening értékeinket. Az egyes párosítások, feloldható reakciók és átfedések nem adnak végtelen lehetőségeket, de színessé és változatossá tehetik a karakterünket. Mivel több variációt is összeállíthatunk és elmenthetünk, így kitalálhatunk szituációs buildeket is, amikkel több fajta alkalomra is felkészíthetjük a hősünket. 

Kezdődik a buli, srácok
Játékos csatatér

PvE tekintetében a játék nem kifejezetten forradalmi, sőt inkább kicsit vontatott. Az új terület tágas, de talán kicsit túl grandiózus azokhoz a tartalmakhoz, amikkel a fejlesztők megpróbálták azt megtölteni. A küldetések nem feltétlen érdekesek, a szinkronhangok néhány karakter esetében tragikusan bénák, míg más esetekben Elyon ismertetése bár érdekes, mégis nyers. Valahogy a világépítés nem sikerült olyan szenvedélyesre, mint a Black Desert esetében. Azért példálózok mindig ezzel a játékkal, mert az Elyon olyan, mint egy Black Desert kópia, amit a másoló sietve és kevésbé lelkesen hozott össze. Ettől persze még lehet jó élmény az Elyon, és nemsokára rátérünk a pozitív oldalára is, de azt nem lehet szó nélkül hagyni, hogy a játék PvE és világépítés része átlagon aluli osztályozást érdemel csupán. 

Na de akkor hol ragyoghat mégis a mi hősünk, hol kamatoztathatja okosan összeválogatott képességeinek erejét? Természetesen a PvP-ben. Az Elyon Onlineban, mint ahogy azt kibeszéltük, kettő frakció feszül egymásnak, mindkettő hasonló okokból. A sztoriban egy küldetés során kifejezett feladatunk behatolni a két nép közt kialakuló frontvonalra, és megtapasztalni a játékosok közt dúló konfliktus okozta izgalmakat. Ezután a játék cirka elengedi a kezünket, de figyelmeztet, hogy a világ immár veszélyes, és bízzunk a barátainkban, akik figyelhetik a hátunkat. Mert az Elyonban a gazdagabb és fontosabb területek nagy része úgy nevezett conflict zone, és ott minden játékos szabad préda a harcra éhes többiek részére. Bárki aki betéved egy konfliktus zónába, azonnal a világba kiáltja, hogy készen áll megmérkőzni akárkivel, akinek hasonló ötletei támadnának. Természetesen a PvP-ben elért eredményeink juttatnak hozzá a legtöbb erőforráshoz, xphez, reputációhoz, így megéri foglalkozni a játék ezen részével.

Legyünk őszinték, ez a cica menő!
És mivel a PvP kifizetődő, ezért az Elyon lehetőséget ad egy nagyon érdekes lehetőségre: eldobhatjuk a lojalitásunkat a saját frakciónk iránt is, felvághatunk szerencsevadásznak, és kifoszthatjuk úgy az ellenfeleinket, mint a saját bajtársainkat is. Ez persze sok stresszel és problémával jár, főleg ha nincs nagy csapat a hátunk mögött, de higgyétek el, ezeket a nagyratörő játékosokat még nagyobb babérokra törő csapatok büntetik meg “árulásukért”, és létrejön egy izgalmas, meglepően az összefogásra pontosító kapcsolat a kisebb és nagyobb csoportok között, megküzdve a kegyetlenkedőkkel, kísérve a kicsi játékosokat akik fizetnek a testőrségért, de akár több fős rajtaütések is előfordulhatnak. 

Aki mégis a játék világába fektetné az erejét és idejét, annak természetesen ott vannak a dungeonök, PvE és PvP arénák, Dimenzionális Portálok amik változatos játékmódokban eresztenek össze minket más játékosokkal. Az ígéretek szerint ezeket az elfoglaltságokat sokszínűbbé és szezonálisan változóvá fogják tenni, így szinte biztos hogy a játék ezen eleme lesz az egyik legfontosabb katalizátora a játékosok figyelmének fenntartására. Főleg mert a Dimenzió Portálokat klánoknak kell fenntartania, nekik kell uralmuk alá hajtaniuk őket, így a folyamatos hadakozás mellett busás jutalmakra is számíthatunk.

Ez mi és mennyi xp-t kapuk belőle?!
Ajánló

Sokat lehetne még mesélni az Elyonról, de bizonyos elemeiben még mindig észrevehető a félkész állapot. A cég közvetlen, a rajongók támogató jelleggel tanácsokkal látják el a fejlesztőket, és úgy tűnik őket érdekli is a sok hang. Ez egy nagyon pozitív benyomást keltő jelenség, de fontos is mert a játékra még ráfér némi ráncfelvarrás. Szerintem nem ér a Black Desert nyomába, de alternatív szórakozásként megállhatja a helyét a jelenleg eléggé ingatag MMO piacon. Főleg, mert az Elyon Free to Play stratégiát fog követni, nem kevés mikrotranzakciós lehetőséggel, de erre szükségünk is lesz a párhuzamosan megjelenő New World-el szemben. Nincs könnyű dolga az Elyonnak, most a piac nagyon ki van éhezve egy igényes MMO-ra, és ha jön valaki más, aki lelkesebben tálalja a szórakozást, akkor még lehetnek bajok. Addig is viszont az Elyon megérdemli a figyelmünket, és megérett a reményekre is, amiket iránta dédelgetnek a rajongók. 




Összes oldalmegjelenítés