Rogue Company - Teszt

 

Valahol mindig is csodáltam a Hi-Rez Studios-t, mert úgyis fejlesztenek játékokat a multiplayer versenypiacra, hogy valahogy mindig örök másodikok, vagy éppen harmadikok. Kezdve a Smite-tal, ami egyedi MOBA játék, de még veszélyt jelenteni sem tud a DOTA-ra vagy a LoL-ra, bár el kell ismerni, hogy megvan a maga rajongói bázisa, nem rotálódott ki az elmúlt években mint a többi hasonszőrű játék, és még versenyeket is rendeznek belőle. Ugyanez igaz a Paladins-ra is, ami szintén egy olyan hero shooter, aminek egy nagyobb címmel kellett annak idején megbirkóznia, de az OW-t nem sikerült legyűrnie, így ismét alulmaradt egy stílusban, de ugyanaz igaz rá, ami a Smite-ra: megvan a maga játékosbázisa, ami olyan nagy, hogy versenyszinten is érdemes vele foglalkozni. Aztán követve az új hóbortot, a battleroyal hajóra is felkívántak szállni a fejlesztők, ám itt a kezdeti népszerűség után csúfos kudarcot vallottak. Már nem is emlékszem mi volt a játék neve, amit kidobtak. Na persze utána kereshetnék, de annyira érdemtelen, hogy nem veszem rá a fáradtságot. És most eljutottunk egy új korszakba, ahol a klasszikus lövöldözős játékok stílusa éli reneszánszát. A Hi-Rez ide is ismét késve érkezett, ráadásul megint egy nagy kihívóval nézz szembe, akivel már most lehet tudni, esélye sincs versengeni. A kérdés az, hogy sikerül most is kialakítani azt a bázist, amivel a Rogue Company még sikeres lehet?

Érdekes egyébként, hogy a játékvilág mindig kiemel egy játékstílust és az adott néhány évben döntő mennyiséggel azokra fejlesztenek játékokat, amiknek nagy része később elhasal. A győztesek tündökölnek ideig-óráig, majd kifáradnak és elegendő nézettséggel vegetálnak a továbbiakban. Értem itt, hogy először a klasszikus shooter játékok dominálták a piacot, aztán a MOBA jött, majd a kártyajátékok digitális változata, később a hero shooter és nem röviddel utána a battleroyal. Mindegyik stílusnak megvan a maga szférája és a domináló réteg idején nagyon kevés, talán egy másik témájú játék sem jelenik meg. Vegyük például a MOBA-t, ami tudomásom szerint évek óta nem gyarapodott új címmel. De visszatérve a Rogue Company-hoz, én úgy érzem, hogy most a klasszikus shooter játékok támadnak fel hamvaikból, bár némi finomításon átesnek az új jövevények. Némi karaktersepcifikus képességet engednek használni az alkotások, de ide a tiszta célzó és helyzetmegítélő képesség kell, a csapatmunka mellett. 

Ilyen a Rogue Company is, ami talán hero shooter-nek néz ki, de nagyon nem az. Noha a stílus alapeleme az FPS nézet, a Hi-Rez mert változtatni ezen, és ha a MOBA-nál bejött nekik a TPS felület, akkor úgy gondolták, hogy nosza, hátha itt is. Igazából nem vagyok benne biztos, hogy ilyen frissítésre szorulnának ezek a típusú játékok, szóval nem mondom azt, hogy ez az, a harmadik személy nézet miatt jó ez a cucc, de tény, hogy kicsit felüdülés a fegyver és a kézfej bámulása után alakokat is látni. Na meg több értelme van a skineknek. Maga a játékmenetben két 4 fős csapat esik egymásnak a jelenlegi elérhető két játékmódban. A Strikeout-ban a pályán elhelyezett különböző kulcsfontosságú pontokat kell elfoglalni és megadott ideig irányítás alatt tartani, míg, ha mondhatom így, a főstílusban, a Demolution-ben a támadónak bombát kell felrobbantani a térkép két megadott szegletében és értelemszerűen a másik csapatnak ennek a megakadályozása a feladata.

Ahogy említettem, a Rogue Company a klasszikus vonalra hajat, így elég sok az átfedés a nagy öreg CS felett. Először is, minden gyilkosság, bombalerakás vagy éppen semlegesítés, illetve kör után (persze függően attól, hogy nyert vagy vesztett), bizonyos mennyiségű pénzt szerzünk, amit a harcok előtt a boltban elkölthetünk fegyverzetre, akár csak a nagyon népszerű Valorant-ban is. A különbség itt az, hogy egyszerre csak két fix fegyver között lehet választani és halálunkkor ezek nem vesznek el, nem kell a következő körben gyengébb mordállyal nekivágni a harcnak, ami szerintem tök jó öltet, hiszen ha az ellenfél csapat erősebb és legyűrnek, akkor később a hendikep nem még nagyobb lesz, hanem újult erővel csaphatunk össze. Ezzel a formával a játék megtartja a maga pörgősségét, míg más esetekben arra lennénk rákényszerülve, hogy óvatosabban, inkább campelve játszunk.

A pályák kialakításának hála nem sétálgatunk percekig az ellenfelünket keresve, így a 10-20 perces meccsek eléggé akciódúsak. Hogy ne kelljen tereptárgyak mögött guggolni és kihasználni az élek takarását, egész pofás fedezék rendszer kapott helyet, ahová a karakter automatikusan behúzódik és csak a célzásnál hajol ki onnan. A magam részéről nem szerettem az FPS játékokban a bujdosást, mert sose tudtam nincs-e éppen ki egy pixel a fejemből, amiket a mesterlövészek előszeretettel levadásznak.

A játék messziről bűzlik az esport szagtól, amire minden esélye meg is van. A csapatmunka mindenekelőtt a legnagyobb előny, de a pályák és a játékmenet kialakításának köszönhetően akár egy ember is el tudja vinni a hátán a meccseket. Jól optimalizált és kibalanszolt minden, így nem részesülnek előnyben mondjuk a védekezők a támadókkal szemben. Fegyverek terén persze más a helyzet, de mindegyiknek van ugyanúgy hátránya, ahogy előnye is, és ez a karakterekre is igaz, de hát ezért kell összhangba hozni a csapatunkat az ellenfél választottjaival szemben. A 13 főszereplő közül 6 teljesen ingyenes, a többit mikrotranzakció által vagy a játékban szerzett valutával oldhatjuk fel. Természetesen mindenkinek saját arzenálja és ultija van, ahogy azt már megszokhattuk.

Csak rajtunk áll, hogy kivel szeretnénk játszani, bár egy csapatban egy karakter csak egyszer lehet, és nem mellesleg érdemes mérlegelni, hogy éppen kire van szükség a győzelemhez. A mobilfedezék talán védekezésnél hasznosabb, mint támadásnál, bár a csapat stílusa diktálja a szükségleteket. Érdekesnek találtam a közelharci fegyvereket, amiknek természetesen az a szerepük, hogy egy gyors ütéssel kivégezzék az alacsony életerejű ellenfeleket, és mindenki megnyugodhat, külön animációval meglehet forgatni a kezünkben az eszközöket. Ellenben sokkal fontosabb, hogy ezeket el is dobhatjuk egy rövidebb távon, találatkor pedig néhány pillanatra elkábítjuk a célpontot.

A First Watch és a Hi-Rez szerintem egy jól fűszerezett vacsorát készített. Érdekes és izgalmas játék a Rogue Company. Azok számára a legideálisabb, akik bár szeretik a stílust, az FPS nézetet fordítottan arányosan értékelik ezzel. Minden esélye meg van rá, hogy népszerű esport legyen, bár a Valorant és CS mellett szerintem a Smite és a Paladins sikerei lesznek erre is jellemzők, amivel szintén büszkélkedhetnek, mert ha csak az utolsó helyen is, de ott vannak a nagyok között évek óta. Jelenleg fizetősen érhető el az Epic Games Store-on keresztül, de csak azért mert béta fázisban van, megjelenés után pedig teljesen ingyenes lesz, bár a karaktereket továbbra is a fenti módon lehet majd csak elérni.

Review score
 8.0A Rogue Company egy kifejezetten jó játék, ahol szépen vegyülnek a klasszikus és a hero shooterek elemei. A harmadik személy nézet új perspektívából világítja meg a stílust, ahol minden adott, hogy új esport csillagot köszöntsünk az égen. 

Összes oldalmegjelenítés