Wreckfest - Teszt


A Bugbear Entertainment neve sokaknak ismerős lehet, hiszen ők gyártották a Flatout sorozatot, ami azt hiszem egy kiemelkedős arcade autós játék. Tudjátok, ez volt az az alkotás, ahol egy amolyan roncsderbi körülmények között kellett versenyeznünk, de az eszement hülyeség is helyett kapott, így kellett például gólt lőnünk az autónkkal úgy, hogy a megfelelő időpontban katapultáltuk a pilótát. Összességében kellemes játékok voltak, amik egy kis felfrissülést hozták a talán egy kicsit ellaposodott versenyautós témában. Jó ideje nem halottunk már felőlük, az utóbbi projektük pedig, ami a Wreckfest címre hallgat, sokáig early access állapotban stagnált. Ebben közrejátszott a belső és külső problémák, amik leginkább pénz orientáltak voltak, viszont a hosszas fejlesztés után immár teljesértékű játék lett, amit alkalmunk nyílt tesztelni. Vajon méltó-e a Wreckfest a Flatout szériához? Rögtön kiderül!


2013-ban jelentették be a játékot. Sok reményeket fűztek hozzá, mind a rajongók, különösképpen a Flatout kedvelői, mind pedig a fejlesztők. Volt is sok ígéret, olyasmik, hogy ez aztán a méltó hagyatéka lesz a fent említett szériának és minden erővel azon lesznek, hogy a roncsderbizés új generációját alapítsák meg. Ettől felbuzdulva gyorsan Kickstarter-re dobták a Wreckfest-et, hogy összebányásszák a fejlesztéshez szükséges tőkét, de ez a terv, ahogy John Hammond álma a Jurassic Park-ról, befuccsolt. Noha itt nem egy kövér ember rontott el mindent, hanem inkább a játékosok érdektelensége. Így a csapat kiadta a játék nagyon kezdeti fázisát és potom 25 dollárért megvásárolható volt immár Steam-en. Mind ez alig 1 év alatt közel 1 millió dollárt hozott, így büszkén jelentették be, hogy még abban az évben, vagyis 2014-ben a Wreckfest hivatalosan is elkészül.


De nem így történt. Számos probléma adódott fel, amiből akár könyvet is lehetne írni. Új motorra álltak át, így a játék kapott DX11-es támogatást, viszont csökkentettek az autók törésmodelljét, hiába lett nagyobb gépigényű és elméletileg szebb a játék, a valóságban a fény és környezeti effektek eltűntek, és még nem beszéltünk a megannyi bugról, ami a semmiből termett és megkeserítette a játékosok életét. Tartalom híján az early access a multiplayer részre alapozott, így az utóbbi probléma habzó szájú veszett kutyává tette az embereket. Gyakorlatilag az egész játék átalakult, és nem csak grafikailag, hanem stílusilag. A roncsderbi rész, mint olyan eltűnt és a tiszta versenyzés maradt, így a Wreckfest visszasüllyedt a szürke autósjátékok feketelyukába. Hónapokkal később orvosolták a helyzetet, de nem az alapkoncepció visszaállításával, hanem több játékmóddal, így megtalálható a roncsderbi, a klasszikus verseny, ahol éppenséggel lehet Carmageddon-t játszani, de a cél elsőként beérni, és jöttek a Flatout-ból ismerős hülyeségek, mint a fűnyíró derbi, ami pontosan azt jelenti, aminek hangzik. Bizonyára büszkék voltak magukra a fejlesztők, hisz a játék is drágult.


A sok megpróbáltatás után a Bugbear-nek sikerült két dolgot megcsinálnia: először is megtalálta a balanszot a roncsderbi és a verseny között. A játékban bajnokságok vannak, amik többféle versenysorozatból állnak, így megkapjuk a hosszabb versenyeket, a rövid roncsderbis témát, ahol valami rém egyszerű karika pályán kell lenyomni pár kört és bedarálni a társainkat, van klasszikus aréna, ahol csak a zúzás a lényeg és az arcade baromság, mint az előbb említett fűnyíró derbi. A másik dolog, amit elértek, az pedig a játék vége, ugyanis befejezték, elkészült, kész. Biztos vagyok benne, hogy a fejlesztők nagy része megőszült vagy kihullott a haja, de vége van, elkészült a Wreckfest. Igaz laza 20 eurót emeltek a kezdeti árán, de végül annyira pofás játékot hoztak létre, hogy ennyit is megér.


Érdekes, hogy a verseny megnyerős és pénz szerzős modell helyett szintlépések vannak. Tapasztalati pontot kapunk versenyek után, illetve az is számít, hogy mennyit zúzunk a pályán, hiszen a roncsolás után jönnek az értékes creditek. Megtalálható egy rivális rendszer is, ami azt jelenti, hogy ha verseny során az egyik játékos megpróbál ledózerolni, akkor ősellenségünkké válik, így őt bántva több pontot kapunk. Hangulatos és ötletes dolog, bár nem egy verseny fog elúszni azért, mert inkább zúzni akarunk, mintsem elsőként beérni, de kit érdekel, ez így mókás.


Szintlépéskor új autókat és alkatrészeket kapunk, amiket ezekből a tapasztalati pontokból tudunk megvásárolni. Igazán sok fejlesztési lehetőség van, motor, váltó, gumik, karosszéria és még sorolhatnám. Nem feltétlen a legdrágább a legjobb, hiszen megerősíthetjük a vázat, hogy igazi Mad Max-et megszégyenítő tankot kreáljunk, de ez a irányíthatóság és a sebesség kárára mehet. Igazából érdemes több autót összerakni és cserélgetni őket a különböző versenysorozatokon. Megtalálható a kozmetikai szépítések lehetősége is, így csinálhatunk csinos lila autókat, amin a sár nagyon szépen mutat.


Meglepő módon rengeteg verseny van benne, így jó sok időt elpocsékolhatunk majd. A cikk elején említett törésmodell is helyreállt, az autók nagyon szépen roncsolódnak és hajlanak. Egy roncsderbi aréna végére igazi dobozzá hajtogatódik össze a járgányunk. Egyébként maga a derbi egy teljesen más összpontosítási módot igényel. Az autónak van életereje és a bal alsó sarokban egy ábra mutatja, melyik részeink vannak megsérülve, így azokat értelemszerűen kímélni kell.


Összességében a megannyi megpróbáltatáson átesett Wreckfest egy rendkívül jó roncsderbi játék lett. Bár meg kell mondjam, zenei szinten csalódott voltam. A Flatout rengeteg jó témával volt tele, olyan előadóktól, mint az Alkaline Trio, Rob Zombie, Audioslave és még sorolhatnám. Most viszont, ha jól emlékszem 8 darab szám van a játékban, azok is névtelen bandáktól. Nem mondom, hogy nem hangulatosak, de mivel kevés, ezért gyakran ismétlődnek és hamar unalmasak lesznek. Persze most mondhatjátok azt, hogy akkor nyomjak be olyan zenét, amit akarok, de én szeretek arra vezetni, ami a rádióból szól. Ez az egyetlen negatívum, amit ki tudok emelni, és amit bőségesen kompenzál a remek multiplayer opció, hisz mi jobb annál, ha a gép autóit törhetjük össze? Pontosan, ha más élő emberét! Sőt, a barátainkét. Hjaj, ilyenkor mindig arra gondolok, hogy mennyi szoros kapcsolatot fog tönkretenni a multi miatt. Ez megmosolyogtat.

Review score
 8.5A Wreckfest egy remek autóverseny játék, ahol nagy szerepet kapott a roncsderbi. Az autók törnek és roncsolódnak, ezt pedig multiplayer módban is űzhetjük, így tönkretehetjük más gondosan lefestett karosszériáját. Kell ennél több indok?

Összes oldalmegjelenítés